Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda bez prawa jazdy

Featured Replies

Napisano

Pytanie teoretyczne. Kieruje autem np kolegi ale nie mam prawa jazdy, kolega siedzi obok i swiadomie dal mi auto. Co grozi kierujacemu i koledze ktory dal auto?

Napisano

> Pytanie teoretyczne. Kieruje autem np kolegi ale nie mam prawa jazdy, kolega siedzi obok i

> swiadomie dal mi auto. Co grozi kierujacemu i koledze ktory dal auto?

Ty dostajesz karę grzywny i kolega również.

Quote:

Art. 94.

§ 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia, podlega karze grzywny.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu.

Art. 96.

§ 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który

1) (110) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania osobę nie mającą sprawności fizycznej lub psychicznej w stopniu umożliwiającym należyte prowadzenie pojazdu;

2) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej osobę nie mającą wymaganych uprawnień;

3) (111) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania osobę znajdującą się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka;

4) dopuszcza pojazd do jazdy na drodze publicznej pomimo braku wymaganych dokumentów stwierdzających dopuszczenie pojazdu do ruchu;

5) dopuszcza pojazd do jazdy na drodze publicznej, pomimo że pojazd nie jest należycie zaopatrzony w wymagane urządzenia i przyrządy albo pomimo że nie nadają się one do spełnienia swego przeznaczenia;

6) dopuszcza do korzystania z pojazdu samochodowego w sposób niezgodny z jego przeznaczeniem,

podlega karze grzywny.

§ 2. Tej samej karze za czyny określone w § 1 pkt 1, 3-6 oraz za nieumyślne dopuszczenie do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej przez osobę nie mającą wymaganych uprawnień podlega dyspozytor pojazdu lub osoba, do której obowiązków należą jego czynności, a jeżeli takiej osoby nie wyznaczono - kierownik jednostki dysponującej pojazdem.

Stosownie do art. 94 kodeksu wykroczeń, kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia, podlega karze grzywny do 5000 zł.

Napisano
  • Autor

Idzmy dalej. Kierujacy bez prawa jazdy powoduje kolizje lub ktos w niego wiezdza. Jakie konsekwencje dla kierujacego i siedzacego obok wlasciciela.

ps. sorki za brak polskich liter.

Napisano

> Idzmy dalej. Kierujacy bez prawa jazdy powoduje kolizje lub ktos w niego wiezdza. Jakie

> konsekwencje dla kierujacego i siedzacego obok wlasciciela.

> ps. sorki za brak polskich liter.

OC nie działa.

Napisano

> Idzmy dalej. Kierujacy bez prawa jazdy powoduje kolizje lub ktos w niego wiezdza. Jakie

> konsekwencje dla kierujacego i siedzacego obok wlasciciela.

> ps. sorki za brak polskich liter.

Ty się pytasz o kierowanie bez prawa jazdy czyli dokumentu potwierdzającego uprawnienia, czy w ogóle kierowanie bez uprawnień?

Napisano
  • Autor

> Ty się pytasz o kierowanie bez prawa jazdy czyli dokumentu potwierdzającego uprawnienia, czy w

> ogóle kierowanie bez uprawnień?

O kierowanie bez uprawnien.

Napisano

> w OWU ?

Ogólne Warunki Ubezpieczenia polisy OC samochodu

Napisano

> Ogólne Warunki Ubezpieczenia polisy OC samochodu

ooo to ciekawe , a ja głupi do dziś myślałem że sprawy OC reguluje stosowna ustawa shocked.gif

Napisano

chyba AC masz na mysli, bo OC to reguluje ustawa

Napisano

> OC nie działa.

OC działa, ale później wystąpią na 100% z regresem na kierującego o zwrot poniesionych kosztów, najgorzej jak ktoś zginie w takim wypadku lub zostanie kaleką.

Mam kolegę który jedyny na imprezie był trzeźwy i wyskoczył autem kolegi "po flaszkę". Pech chciał że spowodował wypadek i okazało się że auto nie miało ważnego OC. Ktoś został ciężko ranny i sąd zasądził wypłacanie renty. Kolega już z 8 lat płaci 1200PLN co miesiąc i wszystko czego się dorobił jest na kogoś z rodziny (dom, firma, samochody) żeby w razie czego nie mieli mu co zabrać bo chyba ten poszkodowany coś załatwia o spore podniesienie tej renty.

Napisano

> zabrać bo chyba ten poszkodowany coś załatwia o spore podniesienie tej renty.

i wcale się mu nie dziwię .

Napisano

> i wcale się mu nie dziwię .

Dlatego kolega nie ma nic na siebie, jest goły i wesoły wg. prawa i nawet jak przestanie płacić to mu nic nie zrobią bo nie mają z czego zabrać

Napisano

> Dlatego kolega nie ma nic na siebie, jest goły i wesoły wg. prawa i nawet jak przestanie płacić to

> mu nic nie zrobią bo nie mają z czego zabrać

no ... a zapłacą " Ci państwo " albo poszkodowany nie dostanie pieniędzy ... które mógłby zarobić jak Twój kolega uważał za kierownicą .

Napisano

> no ... a zapłacą " Ci państwo " albo poszkodowany nie dostanie pieniędzy ... które mógłby zarobić

> jak Twój kolega uważał za kierownicą .

Tu nie chodzi o to czy poszkodowany dostanie pieniądze od kolegi czy od niego nie dostanie. W momencie gdyby było ważne OC to wszystko poszkodowany już załatwia w firmie ubezpieczającej, podałem to jako przykład gdy nie ma OC, jazda bez prawa jazdy to w sumie dokładnie to samo co jazda bez ważnego OC bo i tak sprawca będzie musiał pokryć wszystkie koszty.

Napisano

> Tu nie chodzi o to czy poszkodowany dostanie pieniądze od kolegi czy od niego nie dostanie. W

> momencie gdyby było ważne OC to wszystko poszkodowany już załatwia w firmie ubezpieczającej,

> podałem to jako przykład gdy nie ma OC, jazda bez prawa jazdy to w sumie dokładnie to samo co

> jazda bez ważnego OC bo i tak sprawca będzie musiał pokryć wszystkie koszty.

nie do końca ,

brak oc = fundusz gwarancyjny ( regres na nie posiadającego OC , nie do końca jestem pewny czy nie na właściciela auta , z tego co piszesz to nie bo ścigają Twojego kolegę , ale jesteś pewny że to nie było z pozwu ? ? ? )

brak prawa jazdy = OC sprawcy ( a później regres na nie posiadającego uprawnień)

troszkę inne drogi postępowania , a nie mam głowy żeby Ci szukać szczegóły które znacząco zmieniają położenie poszkodowanego oraz sprawcy .

Napisano

> O kierowanie bez uprawnien.

Udostępniający - grzywna jak wyżej.

Sprawca - grzywna (jeśli kolizja) lub sąd (jeśli wypadek).

Dodatkowo - o czym w niezbyt jasny sposób wspomniano - TU ubezpieczające w zakresie OC ma prawo regresu na sprawcy.

Napisano

Właściciel pojazdu jakoś się z tego wykręcił w sądzie bo nie on prowadził, coś płacił do funduszu gwarancyjnego ale nie było to dużo, kolega który prowadził dostał regres na pokrycie kosztów naprawy zniszczeń, jakieś koszty za leczenie i renta, bez renty to było w okolicach 50kPLN, ale dokładnie teraz nie pamiętam ile za co.

Napisano

a co w takiej sytuacji:

córka podbiera tacie kluczyki idzie pośmigać bez prawka bez wiedzy zostaje złapana ,i co teraz?

Napisano

> a co w takiej sytuacji:

> córka podbiera tacie kluczyki idzie pośmigać bez prawka bez wiedzy zostaje złapana ,i co teraz?

jak tata udowodnił że zabezpieczył kluczyki wystarczająco to jak nic MOCNO nie narozrabiała to pewnie sąd dla nielatów i tyle

jak nie zabezpieczył to niestety jedzie tatuś też z paragrafu

Napisano

> córka podbiera tacie kluczyki idzie pośmigać bez prawka bez wiedzy zostaje złapana ,i co teraz?

Córka dostaje mandat 500zł i tyle. Pojazd musi szybko przejąć ktoś z prawkiem, albo laweta.

Napisano

jesli bez zgody taty, to po pierwsze jest jazda bez uprawnien, a po drugie dochodzi kradziez pojazdu czy jak to tam nazwac fachowo wink.gif

Napisano

> OC działa, ale później wystąpią na 100% z regresem na kierującego o zwrot poniesionych kosztów,

>

Dokładnie mam przyjaciela, który motorem wypakował w Tico miał ważne OC, motor sprawny, ale brak prawka na motor (B miał). Sąd zasądził jego winę, a ubezpieczalnia wystąpiła z regresem do niego i płacił kilkanaście tysi.

Napisano

> Dokładnie mam przyjaciela, który motorem wypakował w Tico miał ważne OC, motor sprawny, ale brak

> prawka na motor (B miał). Sąd zasądził jego winę, a ubezpieczalnia wystąpiła z regresem do

> niego i płacił kilkanaście tysi.

I slusznie. Tak to jest jak najpierw sie szaleje na motorze, zamiast isc na kurs i nauczyc sie podstaw wink.gif

Napisano

> Zakładając, że właściciel pojazdu ma polisę to czemu miałoby nie działać?

OC jako takie działa, ale ubezpieczalnia wystąpi z regresem do sprawcy i każdy sąd przyzna im rację.

Post wyżej pisałem o sytuacji przyjaciela.

Napisano

> I slusznie. Tak to jest jak najpierw sie szaleje na motorze, zamiast isc na kurs i nauczyc sie

> podstaw

Akurat on to mógł by wielu uczyć jazdy na moto. Sprawa nie była oczywista, a ponieważ nie było świadków to brak prawka świadczył na jego nie korzyść.

Napisano

> jesli bez zgody taty, to po pierwsze jest jazda bez uprawnien, a po drugie dochodzi kradziez

> pojazdu czy jak to tam nazwac fachowo

kurcze ... raz się wypowiadasz spoko , rzeczowo i wogóle ...

a drugi raz pieprzysz kocopoły sick.gifsick.gifsick.gif

Napisano

> kurcze ... raz się wypowiadasz spoko , rzeczowo i wogóle ...

> a drugi raz pieprzysz kocopoły

Tak slyszalem niewiem.gif

To nie bedzie zadnych konsekwencji za "przywlaszczenie"?

Napisano

> Tak slyszalem

> To nie bedzie zadnych konsekwencji za "przywlaszczenie"?

i tu już pojawia się niespójność ...

przywłaszczenie to " nieoddanie " powierzonej " rzeczy " ...

wink.gif

przepraszam ale nie mam siły , nastroju chęci Ci paragrafami wyjaśniać dlaczego córka nie pojedzie z art KK

Napisano

> i tu już pojawia się niespójność ...

> przywłaszczenie to " nieoddanie " powierzonej " rzeczy " ...

> przepraszam ale nie mam siły , nastroju chęci Ci paragrafami wyjaśniać dlaczego córka nie pojedzie

> z art KK

Nie znam sie na KK, dlatego nie mam pojecia jak to nazywac "przywlaszczenie, kradziez, pozyczenie wink.gif"

Znam sie na PoRD zlosnik.gif

Napisano

> Dokładnie mam przyjaciela, który motorem wypakował w Tico miał ważne OC, motor sprawny, ale brak

> prawka na motor (B miał).

Warto zauważyć, że takie same konsekwencje grożą osobom, które tuningują skutery tak, że przestają one spełniać warunki pozwalające na jazdę bez prawa jazdy.

Napisano

> I slusznie. Tak to jest jak najpierw sie szaleje na motorze, zamiast isc na kurs i nauczyc sie

> podstaw

Ale wiesz jakich to podstaw uczą na kursie czy klepiesz tak bez sensu by klawiaturę zużywać? smirk.gif

Napisano

> podstaw

Ale jak ktoś truje rakotwórczym i smrodliwym dieslem mieszkańców miast to dobrze wink.gifgrinser006.gif?

Napisano

> Ale wiesz jakich to podstaw uczą na kursie czy klepiesz tak bez sensu by klawiaturę zużywać?

Ja wiem

znajomy 5. października 2011 r. zaczął robić kurs koło 28. października był na egzaminie w Ciechanowie i zdał. Pierwszy raz siedział na moto 5. października.

Po zdanym egzaminie poszedł na jazdy doszkalające (nie miał psychy wsiąść na moto i na szczęście) i instruktor doszkalający mu powiedział, że kurs robił w fabryce roślin...

Topic wątku trochę zbacza...

Napisano

A napisało je yeti.

Kolego, nie ma czegoś takiego co piszesz. Zasady odpowiedzialności cywilnej określa ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych i nie ma tam nic o wyłączeniu odpowiedzialności nawet jak samochodem jedzie wodnik szuwarek bez prawka, na bani i po łące.

TU nie płaci jedynie w przypadku kiedy auto wyrządzające szkodę zostało użyte do celów przestępczych lub szkodę zrobił Ci ktoś Twoim drugim samochodem.

Chyba, że pisząc OC nie działa, miałeś na myśli, że TU wypłaci sprawcy OC, ale odbierze sobie od sprawcy i w tym wypadku sprawca nie jest chroniony, wtedy masz rację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.