Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hatchback do 30 000

Featured Replies

Napisano

Przyszedł czas na przesiadkę na coś młodszego i bardziej ekonomicznego.

Założenie jest takie: Hatchback do 30 000 (2 tysiącę więcej do przyjęcia)

Auto raczej już 5 drzwiowe, bo obecnie mam już trzeci samochód trzy drzwiowy i oprócz lepszego wyglądu nie wnosi on nic praktycznego smile.gif

Głównym założeniem jest wiek auta, a mianowicie od 2008r (2007 do przełknięcia)

Diesel minimum 130KM

Dwa typy które wpadły mi w oko to Focus 2 najlepiej po fl 2.0TDCI 136KM

I tu pytanie, jak to jest z tymi TDCI czy są problemy z wtryskami i turbo ?

Może stereotyp, ale co widzę jakiegoś Mondziaka z napisem na klapie TDCI to wiem, że po zapaleniu się światła zielonego zostane w czarnej otoczce.

Drugi typ to Fiat Bravo 1.9 MultiJet 165KM lub 150KM. Proszę o opinię.

Trzeci typ to Fabia z tym, że chyba jest nie co mała, a najmocniejszy diesel to 105KM.

Czekam na inne propozycję.

Napisano

OT - Izkę sprzedajesz?

Napisano
  • Autor

> OT - Izkę sprzedajesz?

W ostateczności, jeśli hajsu zabraknie, ale mam nadzieję, że zostanie jako drugie auto.

Napisano
  • Autor

> Fabia jest jeszcze chyba RS na pokładzie z mocnym TDI.

chyba tylko TSI w Fabi 2 jest

Napisano

> chyba tylko TSI w Fabi 2 jest

Lepiej Kup Punto 1.4 T-jeta i go zagazuj zamiast TDI wink.gif

Napisano

Dwa typy.

Ceed 1.6 CRDI 115KM wersja optimum lub optimum plus.

Bravo 1.9 albo nawet 1.6 sie znajdzie z pakietem sport.

Dlaczego? Beda mlode ceed na gwarancji bravo tuz po gwarancji. Co sie mialo popsuc to popsulo.

Napisano
  • Autor

> Lepiej Kup Punto 1.4 T-jeta i go zagazuj zamiast TDI

Nie uznaje gazu w benzynie. W takim wypadku lepiej zagazować Ibize w której jest wszystko zrobione i jeździć nią dalej, ale dla mnie szkoda auta. Tak naprawdę to zmieniły się priorytety i potrzebuję auto do biznesu, żebym mógł nim jeździć w Polskę i zagranicę.

Napisano
  • Autor

> Dwa typy.

> Ceed 1.6 CRDI 115KM wersja optimum lub optimum plus.

> Bravo 1.9 albo nawet 1.6 sie znajdzie z pakietem sport.

> Dlaczego? Beda mlode ceed na gwarancji bravo tuz po gwarancji. Co sie mialo popsuc to popsulo.

Ceed o nim nie pomyślałem, wieczorem popatrzę na ceny.

Za focusem strasznie przemawia u mnie zawieszenie i komfort prowadzenia.

Napisano

> Nie uznaje gazu w benzynie. W takim wypadku lepiej zagazować Ibize w której jest wszystko zrobione

> i jeździć nią dalej, ale dla mnie szkoda auta. Tak naprawdę to zmieniły się priorytety i

> potrzebuję auto do biznesu, żebym mógł nim jeździć w Polskę i zagranicę.

Kup auto, którym jeżdżą przedstawiciele handlowi - będzie w sam raz do biznesu. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Kup auto, którym jeżdżą przedstawiciele handlowi - będzie w sam raz do biznesu.

Źle odebrałeś intencje o firmie.

Napisano

> Źle odebrałeś intencje o firmie.

Widzisz, Ty źle zrozumiałeś. Te auta są sprawdzone przez floty i powinny być najbardziej ekonomicznym wyborem.

Napisano
  • Autor

> Widzisz, Ty źle zrozumiałeś. Te auta są sprawdzone przez floty i powinny być najbardziej

> ekonomicznym wyborem.

Masz rację, ale najczęściej we flotach są ze słabszymi silnikami.

Napisano

> Masz rację, ale najczęściej we flotach są ze słabszymi silnikami.

Nie zakładaj do biznesu "sportowej" fury o mocy xxxKM, tylko jak najbardziej ekonomiczną. To auto ma na siebie zarobić, a nie generować niepotrzebne koszty. Jak firma zacznie lepiej prosperować to nikt nie broni kupić w trasy A8 D3 4.2Q clown.gif

Napisano
  • Autor

> Nie zakładaj do biznesu "sportowej" fury o mocy xxxKM, tylko jak najbardziej ekonomiczną. To auto

> ma na siebie zarobić, a nie generować niepotrzebne koszty. Jak firma zacznie lepiej

> prosperować to nikt nie broni kupić w trasy A8 D3 4.2Q

To nie auto do firmy tylko sporadyczne wyjazdy to ma być normalne auto prywatne.

Napisano

> To nie auto do firmy tylko sporadyczne wyjazdy to ma być normalne auto prywatne.

Cytując Ciebie "Tak naprawdę to zmieniły się priorytety i potrzebuję auto do biznesu, żebym mógł nim jeździć w Polskę i zagranicę. " stwierdzam, że się pogubiłem boje_sie.gif

Ale wracając do tematu to na pewno nie bierz Fabii II. Mamy w robocie dwie sztuki i nie da się tym jeździć - tam nie ma wygłuszeń! Wrażenie potęguje jeszcze słynny 1.4TDI sciana.gif

Napisano

> Cytując Ciebie "Tak naprawdę to zmieniły się priorytety i potrzebuję auto do biznesu, żebym mógł

> nim jeździć w Polskę i zagranicę. " stwierdzam, że się pogubiłem

Spoko, ja się zastanawiam, czy sam yasko18 wie, jakiego auta i do czego potrzebuje. waytogo.gif

Napisano

> chyba tylko TSI w Fabi 2 jest

Tylko TSI 180KM, ale tu na razie budżet nie wyrobi, bo najstarsze są z 2010r, a w zasadzie to nie ma żadnych na sprzedaż hehe.gif

Poprzedni model RS miał 1.9 TDI 130KM ale tu rocznik nie zagra.

Napisano

> Ale wracając do tematu to na pewno nie bierz Fabii II. Mamy w robocie dwie sztuki i nie da się tym

> jeździć - tam nie ma wygłuszeń! Wrażenie potęguje jeszcze słynny 1.4TDI

To chyba zależy od wersji, ja mam RSa i jest bardzo cicho, znajomy ma firmówkę bida wersje i jest głośniej.

Poza tym icon_eek.gifhehe.gif

Napisano

> Nie uznaje gazu w benzynie.

Ale to jakies wewnetrzne opory czy uzasadnione obawy?

Jakos na LPG jezdze od jakis 400tkm i nic sie nie dzieje:)

200tys Nubira i 200tys Lanos

Im starszy tym lepiej jezdzi:)

Napisano
  • Autor

> Ale to jakies wewnetrzne opory czy uzasadnione obawy?

> Jakos na LPG jezdze od jakis 400tkm i nic sie nie dzieje:)

> 200tys Nubira i 200tys Lanos

> Im starszy tym lepiej jezdzi:)

Po prostu nie chce.

Napisano

NB jak coś

Diesle bezproblemowe, łatwe w diagnostyce i naprawach.

Ceny części do przełknięcia no i przynajmniej z rudą nie będzie problemu.

No i wygląd dużo przyjemniejszy- bagażnik 400 litrów w tym pełnowymiarowe koło zapasowe 16 cali

przy odrobinie szczęścia trafisz na model z 2007/ 08 z pakietem sport

Napisano

> Ale to jakies wewnetrzne opory czy uzasadnione obawy?

> Jakos na LPG jezdze od jakis 400tkm i nic sie nie dzieje:)

> 200tys Nubira i 200tys Lanos

> Im starszy tym lepiej jezdzi:)

Największe opory przed LPG mają ci, którzy nigdy nie mieli auta pędzonego tym paliwem.

Napisano
  • Autor

> NB jak coś

> Diesle bezproblemowe, łatwe w diagnostyce i naprawach.

> Ceny części do przełknięcia no i przynajmniej z rudą nie będzie problemu.

> No i wygląd dużo przyjemniejszy- bagażnik 400 litrów w tym pełnowymiarowe koło zapasowe 16 cali

> przy odrobinie szczęścia trafisz na model z 2007/ 08 z pakietem sport

ale o jakim ty aucie teraz mówisz?

Napisano

> Największe opory przed LPG mają ci, którzy nigdy nie mieli auta pędzonego tym paliwem.

ja miałem i też mam opory. Nigdy więcej samochodu z LPG. Ojciec tak samo. Kilkoro znajomych tak samo. W zasadzie nie znam nikogo, kto mając jeden samochód na gaz, wsadziłby lpg do następnego.

Ale OK, na AK są sami super zadowoleni z dobrymi bezproblemowymi instalkami, dobrze założonymi w najlepszych warsztatach hehe.gif

Napisano

> Dwa typy które wpadły mi w oko to Focus 2 najlepiej po fl 2.0TDCI 136KM

> I tu pytanie, jak to jest z tymi TDCI czy są problemy z wtryskami i turbo ?

> Może stereotyp, ale co widzę jakiegoś Mondziaka z napisem na klapie TDCI to wiem, że po zapaleniu

> się światła zielonego zostane w czarnej otoczce.

o ile dobrze pamiętam to mondeo ma inny silnik niż foka hmm.gif dopiero te nowe mają bliźniacze jednostki

w foce 2.0 i 1.6 to silnik od PSA, czyli HDI

ogólnie to mało jest tych 2.0, raczej 1.6 i 1.8

w c-max'ie ten 2.0 miał skrzynie 6biegową, nie wiem jak w focusie hmm.gif

to był mój nr 1 ... niestety znaleźć takiego frown.gif

Napisano

W przypadku fora masz gwarancję 12. W tej cenie może warto pomyśleć nad Astrą III? Chyba najlepszą propozycją będzie jednak bravo, bo można w tej cenie znaleźć bardzo młode auto, a cenowo jest niewiele droższe od GP z podobnym wyposażeniem.

Napisano

> Drugi typ to Fiat Bravo 1.9 MultiJet 165KM lub 150KM. Proszę o opinię.

W Bravo masz 1.9 8V multijet z moca 120KM, odmiane 16V 150KM oraz 2.0 multijet 16V 165KM.

Po wirusie moc odpowiednio okolo 160/190/230 KM zlosnik.gif.

Silnik 1.6 multijet ma 105 lub 120KM (pierwsza odmiana bez VNT). Nowsza konstrukcja 16V, mniej pali, czy tak samo niezawodna to nie wiem, po zmianie softu masz odpowiednio okolo 135/160 KM.

Napisano
  • Autor

> W Bravo masz 1.9 8V multijet z moca 120KM, odmiane 16V 150KM oraz 2.0 multijet 16V 165KM.

> Po wirusie moc odpowiednio okolo 160/190/230 KM .

> Silnik 1.6 multijet ma 105 lub 120KM (pierwsza odmiana bez VNT). Nowsza konstrukcja 16V, mniej

> pali, czy tak samo niezawodna to nie wiem, po zmianie softu masz odpowiednio okolo 135/160 KM.

Bravo najbardziej mi się podoba wizualnie i w środku. Wtedy silnik 1.9 150KM lub 2.0 jeśli będzie w budżecie

Napisano

> ja miałem i też mam opory. Nigdy więcej samochodu z LPG. Ojciec tak samo. Kilkoro znajomych tak

> samo. W zasadzie nie znam nikogo, kto mając jeden samochód na gaz, wsadziłby lpg do

> następnego.

> Ale OK, na AK są sami super zadowoleni z dobrymi bezproblemowymi instalkami, dobrze założonymi w

> najlepszych warsztatach

Ja mam aktualnie 3 i 4 auto, które zagazowałem i przymierzam się do kolejnej benzyny z gazem smile.gifzlosnik.gif

Napisano

> Bravo najbardziej mi się podoba wizualnie i w środku. Wtedy silnik 1.9 150KM lub 2.0 jeśli będzie w

> budżecie

tyle ze skoro w focusie doceniasz prowadzenie, to w bravo jest z tym... bardzo srednio. niestety.

Napisano

od 2 miesięcy jeżdżę Focusem 2.0 TDCI więc nie mogę się jeszcze wypowiedzieć co do awaryjności. Kupiłem kombi, jeździ się przyjemnie, spalanie na krótkich dystansach, 100% miasto, z klimą - około 8-8,2 l/100km, w trasie około 6 l/100km.

Szukałem Focusa 1,6 lub 1,8 z polskiego salonu - jest ich cała masa. Trafiło się 2.0:) Auto ma trochę niedoróbek ale ogólnie fajne:)

Napisano

> Ja mam aktualnie 3 i 4 auto, które zagazowałem i przymierzam się do kolejnej benzyny z gazem

Ja 4 i 5, mysle o 6 i 7 bo te poprzednie dzieki LPG zarobily na nastepne. Jedyny problem to zalew uzywek z dieslem na pokladzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.