Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

megane II lub peugot 307

Featured Replies

Napisano

Witam jako,że wakacje przed nami a co za tym idzie będę potrzebował 2giego auta od września padło na francowate.Po ustaleniu kryteriów z mulher.gif żoną ma być to diesel i tak;

megane II 1,5dci z tych mocniejszych 100 lub 105KM combi

peugot 307 1,6hdi 90lub 110KM h-bek

chętnie wysłucham uwag,porad na co zwracać uwagę przy oglądaniu

rocznik w rozbieżności od 2005 do 2007

auto będzie służyć dla rodziny sporadycznie na dojazdy do pracy. hmm.gif

z uwag które dotarły do mnie chciałbym usłyszeć waszą wypowiedź o wydajności klimatyzacji automatycznej typu climatronic w megane;słaba wydajność?prawda czy fałsz niewiem.gif

Napisano

Co do Megane to jeśli nie potrzebujesz diesla, to szukaj 1.4 98 KM - bez dwóch zdań będzie najmniej problemowy. Natomiast jeżeli koniecznie ma być diesel, to IMO zdecydowanie lepiej 1.9 dCi 120 KM - spalanie pewnie wyjdzie podobne, a za to masz o wiele lepszy/trwalszy układ wtryskowy (Bosch, regeneracja bez problemów i tanio) a turbinę sobie najwyżej zregenerujesz lub wymienisz. Lepsze to niż problemy z panewkami (vide 1.5).

Co do 307 niech ktoś inny napisze, bo ja nawet w tym nie siedziałem. Wizualnie - IMO ładniejszy od Renault.

Napisano

> Witam jako,że wakacje przed nami a co za tym idzie będę potrzebował 2giego auta od września padło

> na francowate.Po ustaleniu kryteriów z żoną ma być to diesel i tak;

> megane II 1,5dci z tych mocniejszych 100 lub 105KM combi

> peugot 307 1,6hdi 90lub 110KM h-bek

> chętnie wysłucham uwag,porad na co zwracać uwagę przy oglądaniu

> rocznik w rozbieżności od 2005 do 2007

> auto będzie służyć dla rodziny sporadycznie na dojazdy do pracy.

> z uwag które dotarły do mnie chciałbym usłyszeć waszą wypowiedź o wydajności klimatyzacji

> automatycznej typu climatronic w megane;słaba wydajność?prawda czy fałsz

raczej nie dbanie o nią, jeździłem sporo meganką (co prawda w cabrio) a na co dzień 307. Jak dla nie wygodniejsza jest 307, tzn nie ważne jak nie ustawie fotela i kierownicy to po 1 -2 godzinach jazdy boli mnie noga, to samo mam z resztą w lagunieII. A tak naprawdę to bierzcie ten, który będzie w lepszym stanie

Napisano
  • Autor

> Co do Megane to jeśli nie potrzebujesz diesla, to szukaj 1.4 98 KM - bez dwóch zdań będzie najmniej

> problemowy. Natomiast jeżeli koniecznie ma być diesel, to IMO zdecydowanie lepiej 1.9 dCi 120

> KM - spalanie pewnie wyjdzie podobne, a za to masz o wiele lepszy/trwalszy układ wtryskowy

> (Bosch, regeneracja bez problemów i tanio) a turbinę sobie najwyżej zregenerujesz lub

> wymienisz. Lepsze to niż problemy z panewkami (vide 1.5).

> Co do 307 niech ktoś inny napisze, bo ja nawet w tym nie siedziałem. Wizualnie - IMO ładniejszy od

> Renault.

te problemy z panewkami były chyba właśnie w 1,9dci czy się mylę?

autko jako 2gie nie będzie robiło kosmicznych przebiegów tak żędu 8-10kkm rocznie,to mało wiem,zaraz padnie pytanie po co Ci ropniak? yikes.gif

może ze względu na spalanie jeśli trafie dobry egzemplarz zrekompensuje mi się,gorzej jak nie.

w 307 trochę przeraża mnie prześwit między przednim zderzakiem(w śnieżnej zimie mogę robić za pług na osiedlu)

autko miało by służyć na pewno kilka dobrych lat więc diesel trwalszy chyba niewiem.gif

nie miałem diesla same benzynowce, megane w benzynie odpada ze względu na silnik 1,6 i ZKFR a 2.0 hmm tu trzeba już gazować ale kiedy mi się zwróci ta inwestycja icon_rolleyes.gif

hmm ja wiem czy ładniejszy mi osobiście megane podchodzi

Napisano

> w 307 trochę przeraża mnie prześwit między przednim zderzakiem(w śnieżnej zimie mogę robić za pług

> na osiedlu)

boje_sie.gif przeciez toto jest strasznie wysokie,żadna zima mu nie straszna!

na plus dla 307 ,przestronność kabiny!

Napisano

> przeciez toto jest strasznie wysokie,żadna zima mu nie straszna!

> na plus dla 307 ,przestronność kabiny!

no nie wiem, ja po zimie zawsze mam fartuch pod zderzakiem do poprawy...

Napisano

Ja ci powiem że teraz stałem przed podobnym dylematem.

Tyle że wcześniej miałem Clio 1.5DCI i fakt jeździłem nim dużo i mało palił ale przy przebiegu 160tys zaczął się problem (remont silnika, nowa turbina, regeneracja wtrysków) zostawiłem bardzo dużo kasy i się wyleczyłem z silnika DCI. Teraz kupiłem Megane 5drzwiową, szukałem kombi ale w moim rejonie sprawdziłem około 10sztuk i każda miała jakieś dziwne historie i niejasności. Dlatego zrezygnowany stwierdziłem że zobaczę tą moją sztukę i ona wypadła najlepiej ok.gif

Polecam sprawdzać auto po Vinie ok.gif oraz uważać na sztuki z zagranicy ok.gif

Napisano

> te problemy z panewkami były chyba właśnie w 1,9dci czy się mylę?

> autko jako 2gie nie będzie robiło kosmicznych przebiegów tak żędu 8-10kkm rocznie,to mało

> wiem,zaraz padnie pytanie po co Ci ropniak?

> może ze względu na spalanie jeśli trafie dobry egzemplarz zrekompensuje mi się,gorzej jak nie.

> w 307 trochę przeraża mnie prześwit między przednim zderzakiem(w śnieżnej zimie mogę robić za pług

> na osiedlu)

> autko miało by służyć na pewno kilka dobrych lat więc diesel trwalszy chyba

> nie miałem diesla same benzynowce, megane w benzynie odpada ze względu na silnik 1,6 i ZKFR a 2.0

> hmm tu trzeba już gazować ale kiedy mi się zwróci ta inwestycja

> hmm ja wiem czy ładniejszy mi osobiście megane podchodzi

No właśnie raczej na twoim miejscu nie brał bym diesla ok.gif

a czemu odpada silnik 1.6? parę moich znajomych zrobiło nimi po 300 tys ok.gif

Są też z silnikiem 1.4 smile.gif

Napisano

> No właśnie raczej na twoim miejscu nie brał bym diesla

> a czemu odpada silnik 1.6? parę moich znajomych zrobiło nimi po 300 tys

> Są też z silnikiem 1.4

trzeci rok jeżdżę 1.6 i jak dotąd zero problemów waytogo.gif w razie czego KZFR kosztuje ok 600PLN, więc cena samego koła nie zabija

Napisano

P307 ma bardziej komfortowo zestrojone zawieszenie. MII jest moim zdaniem dość sztywno zestrojona, szczególnie jak na francuskie auto.

Napisano

> trzeci rok jeżdżę 1.6 i jak dotąd zero problemów w razie czego KZFR kosztuje ok 600PLN, więc cena

> samego koła nie zabija

no ja teraz robię rozrząd więc od razu to wymienię ok.gif

Napisano

megane w benzynie odpada ze względu na silnik 1,6 i ZKFR a 2.0

> hmm tu trzeba już gazować ale kiedy mi się zwróci ta inwestycja

> hmm ja wiem czy ładniejszy mi osobiście megane podchodzi

Martwi Cie KZFR za kilkaset PLN, a chcesz sie pakowac w uzywanego diesla? grinser006.gif

IMHO kompletnie bez sensu, szczegolnie ze ma to byc 2 auto...

Napisano

> trzeci rok jeżdżę 1.6 i jak dotąd zero problemów w razie czego KZFR kosztuje ok 600PLN, więc cena

> samego koła nie zabija

Dokładnie tak jest. Koszt ewentualnej naprawy tej usterki silnika 1.6, a więc wymiany KZFR, jest nieporównywalnie mniejszy od tego, co może Cię spotkać w przypadku niespodzianek (a takie w przypadku każdej używki są możliwe) z dCi. Naprawdę przemyśl dobrze wybór jednostki napędowej, bo samo atrakcyjnie niskie zużycie paliwa to nie wszystko. wink.gif (P.S. Miałem Megane II z silnikiem 1.6, teraz mam Fluenca z tym samym silnikiem) zlosnik.gif

Napisano

... padło

> na francowate.Po ustaleniu kryteriów z żoną ma być to diesel i tak;

Skoro musi to być diesel to "musi"

> megane II 1,5dci z tych mocniejszych 100 lub 105KM combi

to faktycznie lepiej już brać 1.9 120KM nie jestem pewien ale 1.5DCi wersja 105KM już chyba jeździła z filtrem cząstek stałych

Problemy jeśli już wystąpią to mogą być identyczne, tyle że 1.9 120KM jest bez tegoż filtra.

> peugot 307 1,6hdi 90lub 110KM h-bek

Ja także wcześniej rozglądałem się za 307 "wydaje mi się" że jest przestronniejszy w środku i chyba ma dłuższy "dziób" co kobietom czasem sprawia kłopot grinser006.gif

> chętnie wysłucham uwag,porad na co zwracać uwagę przy oglądaniu

> rocznik w rozbieżności od 2005 do 2007

> auto będzie służyć dla rodziny sporadycznie na dojazdy do pracy.

> z uwag które dotarły do mnie chciałbym usłyszeć waszą wypowiedź o wydajności klimatyzacji

> automatycznej typu climatronic w megane;słaba wydajność?prawda czy fałsz

Prawda... bo jak kupiłem to nie uzupełniałem czynnika biglaugh.gif jak uzupełnię to sprawdzę czy się poprawiło, po 2gie podejrzewam że wiele osób robi ten sam błąd co ja czyli środkowe nawiewy kieruje do góry gdzie znajduje się czujnik temperatury.

Słaby to pojęcie względne...

Napisano

Ja bym używanego 1.5 dci nie kupił, większość ma cofnięte liczniki i jest dojechana przez firmy głównie, potem to kupują handlarze i wciskają kit.

Sam miałem nowe 1.5 dci 85KM i nowe polecam spalanie średnio 4,6 l z ponad 50 tys.km przy gabarytach 7-osobowej Dacii MCV to rewelacja.

W renault polecam silnik 1.4 16V 95-98KM bez KZFR, małe spalanie i dobra dynamika.

Napisano

Z tego co twierdzi mój serwis, z panewkami właśnie najmniej problemów było w 1.9, a na pewno mniej niż w 1.5 czy 2.2 (serwis Renault only, to chyba wiedzą). Poza tym osprzęt Boscha, kto miał ten wie, że istnieje do tego serwis oparty na oryginalnych częściach i do tego stosunkowo niedrogi jak na współczesne CR.

Jednak do niedużego auta typu Megane, dałbym sobie chyba jednak spokój z dieslem i cieszył się tym 1.4. Owszem, KZFR w 1.6 finansowo też w ruinę Cię nie wpędzi, ale czy auto będzie zauważalnie mocniejsze (jeśli chodzi o jazdę w mieście) to śmiem wątpić. Poza tym w Megane masz zwykłą prostą konstukcję całego samochodu, i jeśli chodzi o awaryjność to sądzę, że wypadnie lepiej jak 307.

Napisano

> mocniejsze (jeśli chodzi o jazdę w mieście) to śmiem wątpić. Poza tym w Megane masz zwykłą

> prostą konstukcję całego samochodu, i jeśli chodzi o awaryjność to sądzę, że wypadnie lepiej

> jak 307.

O ile nie ma innych niespodziewanek typu zintegrowane tylne tarcze hamulcowe z łożyskami przez co ceny dwóch tarcz na zaczynają się od 500PLN zlosnik.gif

Napisano

> O ile nie ma innych niespodziewanek typu zintegrowane tylne tarcze hamulcowe z łożyskami przez co

> ceny dwóch tarcz na zaczynają się od 500PLN

A to taki problem? Popatrz inaczej. Tarcze z tyłu wytrzymają i ponad 200 kkm, a wymieniając je masz od razu i nowe łożyska, i więcej do tego nie zaglądasz podczas eksploatacji jak kupisz dobre części. A tak wymienisz tarcze, za jakiś czas znowu rozbierasz wszystko bo skończyły się łożyska itd. Nie można więc oceniać tego jednoznacznie negatywnie.

Napisano

> O ile nie ma innych niespodziewanek typu zintegrowane tylne tarcze hamulcowe z łożyskami

Zapomniałeś dodać o pierścieniach ABS. zlosnik.gif

Uważasz ,że to dyskryminuje Megane? Niektórzy wymieniają same łożyska (choć ja jestem temu przeciwny).Wymieniałem komplet przy przebiegu 90 000 km i gdybym miał jeszcze raz kupić to auto, zrobiłbym ten sam zakup.

Myślisz,że w innych autach ceny są dużo niższe?Wolę wydać na komplet tarcz i moduł otwierania szyb w Megance która będzie nowsza, niż jeden pompowtrysk w " niebitym" ałdiku od dziadka z niemcowni z małym przebiegiem,który będzie starszy. zlosnik.gif

Napisano

> O ile nie ma innych niespodziewanek typu zintegrowane tylne tarcze hamulcowe z łożyskami przez co

można wymienić same tarcze, łożyska się łatwo wyprasowyuje/wprasowyje w tarcze. Koszt samej tarczy to ok 80PLN, więc nie strasz grinser006.gif

Napisano

> A to taki problem? Popatrz inaczej. Tarcze z tyłu wytrzymają i ponad 200 kkm, a wymieniając je masz

> od razu i nowe łożyska, i więcej do tego nie zaglądasz podczas eksploatacji jak kupisz dobre

> części. A tak wymienisz tarcze, za jakiś czas znowu rozbierasz wszystko bo skończyły się

> łożyska itd. Nie można więc oceniać tego jednoznacznie negatywnie.

Też tak uważam.

Napisano
  • Autor

hmm jak tu głośno smile.giffajnie dobrze posłuchać uwag!co do ropniaka to wiem,że to loteria podoba mi się praca klekota gdyby trafił się z pewnej ręki to czemu nie.w sumie to już tak przedyskutowałem temat silnika i powoli odchodzę o diesla-no chyba że jak pisałem z pewnej ręki ale takiej w okolicy nie widać.Powiedzcie silnik benzynowy 2,0 megane to jak tam jest kolektor(alu czy plastik?)to ma znaczenie w kosztach montażu LPG jak by mnie coś naszło!one chyba są bez KZFR i nie sprawiają problemów?choć nie przekreślam 1,6 bo 1,4 do kombi to chyba za słabe.

Co do 307 tu benzyniak też 1,6 lub 2.0 chodź o te ostatnie to ciężko jak i w megane,ale 307 benzyna chyba nie posiada jakiś powtarzających się dolegliwości?Zawieszenie tylne jest na belce,jest z tym kłopot?Jeśli chodzi o LPG to chyba znoszą to paliwko?

Napisano

> można wymienić same tarcze, łożyska się łatwo wyprasowyuje/wprasowyje w tarcze. Koszt samej tarczy

> to ok 80PLN, więc nie strasz

oo to dobrze wiedzieć.

Znajomy ostatnio wymieniał w ASO tylne tarcze. 1kPLN wyskoczyło z portfela... zlosnik.gif

TO co - jeszcze jest coś ciekawego co może wygenerować koszty w Megane2 z silnikiem benzynowym? palacz.gif

Napisano

> hmm jak tu głośno fajnie dobrze posłuchać uwag!co do ropniaka to wiem,że to loteria podoba mi się

> praca klekota gdyby trafił się z pewnej ręki to czemu nie.w sumie to już tak przedyskutowałem

> temat silnika i powoli odchodzę o diesla-no chyba że jak pisałem z pewnej ręki ale takiej w

> okolicy nie widać.Powiedzcie silnik benzynowy 2,0 megane to jak tam jest kolektor(alu czy

> plastik?)to ma znaczenie w kosztach montażu LPG jak by mnie coś naszło!one chyba są bez KZFR i

> nie sprawiają problemów?choć nie przekreślam 1,6 bo 1,4 do kombi to chyba za słabe.

> Co do 307 tu benzyniak też 1,6 lub 2.0 chodź o te ostatnie to ciężko jak i w megane,ale 307 benzyna

> chyba nie posiada jakiś powtarzających się dolegliwości?Zawieszenie tylne jest na belce,jest z

> tym kłopot?Jeśli chodzi o LPG to chyba znoszą to paliwko?

Kolektor to mial chyba znaczenie przy 2-giej generacji LPG jedynie...

Nie sadze, zebys chcial takowa montowac wink.gif

Napisano

> TO co - jeszcze jest coś ciekawego co może wygenerować koszty w Megane2 z silnikiem benzynowym?

Wszystkie benzyny mają delikatne cewki, jeśli dbasz o szczelinę w świecy zapołonowej, albo wymieniłeś cewki na beru lub denso to problem nie występuję. Padają cewki Sagema, ale też nie wszystkie serie. U mnie już ponad 3 lata jeżdżą Sagemy bezproblemowo. Poza KZFR dość często przecierają się taśmy od Airbagu w kolumnie kierowniczej. Koszt wymiany od ok 100PLN. U mnie już 100kkm i nic się z nią nie dzieje. Dość słabej jakości są czytniki CD... poza tym standardowa obsługa serwisowa smile.gif

Napisano

> P307 ma bardziej komfortowo zestrojone zawieszenie. MII jest moim zdaniem dość sztywno zestrojona,

> szczególnie jak na francuskie auto.

W 307 udało sie połączyć komfort z poprawnym prowadzeniem nawet w szybkich zakretach,nie jest to francuski tapczan na kołach,nie podpiera sie też lusterkami w zakrętach,ogólnie pod tym wzgledem zawieszenie w 307 pozytywnie mnie zaskoczyło,na minus jego głośna praca frown.gif

Napisano

> Zapomniałeś dodać o pierścieniach ABS.

>

Jaki pierścień ABS? Czujnik jest w łożyskach przecież,a nie żadne pierścienie.

Napisano

> Jaki pierścień ABS? Czujnik jest w łożyskach przecież,a nie żadne pierścienie.

facepalm%5B1%5D.gif i ani slowa wiecej cfaniaczek.gif

Albo dobra, zlituje sie, i pokaze zdjecie:

285969667-%24%28KGrHqVHJBME8e9qo2gLBPLte%28Cccw~~60_12.jpg

Kiepawo widac, ale widac zlosnik.gif

post-42021-14352516373483_thumb.jpg

Napisano

Że to co leży na łożyskach,to te pierścienie? zlosnik.gif

Zmieniałem u siebie tarcze i jakoś tego nie było. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Że to co leży na łożyskach,to te pierścienie?

> Zmieniałem u siebie tarcze i jakoś tego nie było.

Nie, pierscienie magnetyczne siedza na obudowie lozyska, pokazane strzalkami:

285969771-22222.jpg

post-42021-14352516374037_thumb.jpg

Napisano

> Jaki pierścień ABS? Czujnik jest w łożyskach przecież,a nie żadne pierścienie.

W łożyskach to są zazwyczaj bieżnie i kulki lub takie przedmioty przypominające wałeczki. zlosnik.gif

> Że to co leży na łożyskach,to te pierścienie?

Boszsz. facepalm%5B1%5D.gif Widzisz i nie grzmisz.

> Zmieniałem u siebie tarcze i jakoś tego nie było.

Pozostaje mi jedynie pogratulować "dobrze" wykonanej naprawy i mieć nadzieję,że nie naprawiasz cudzych samochodów lub co gorsza nie pracujesz jako mechanik.

Proponuję abyś udał się do swojego pojazdu i sprawdził czy wszystkie diody w tablicy wskaźników świecą jak należy. zlosnik.gif

Mam też nadzieję,że wiesz co to jest jamka. zlosnik.gif

Napisano

> Nie, pierscienie magnetyczne siedza na obudowie lozyska, pokazane strzalkami:

hehe.gifok.gif

To że byłeś zmuszony pokazać pierścienie,potwierdza tylko że internet pełen jest ludzi uważających się za "fachowcuf". grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> To że byłeś zmuszony pokazać pierścienie,potwierdza tylko że internet pełen jest ludzi uważających

> się za "fachowcuf".

Ja ogolnie nie mam problemow z pokazywaniem, ale jednak fajnie jest, jak ktos w jakis grzeczniejszy sposob nie zgodzi sie z czyms. Nie kazdy musi sie znac na wszystkim.

Takze jak dla mnie luz zlosnik.gif

Napisano

Wymieniałem tarcze,nie zmieniałem pierścienii "fachowcu"! Bo to nie jest technologia NASA,że trzeba do mechanika z tym jeździć. panic.gif

Napisano

To jeszcze raz, bo boksujecie się i niewiele z tego wynika ;-)

Czy jest możliwa wymiana samych tarcz w megane2/scenic2 bez wymiany łożysk i innych dziwolągów, które Reno upchał tam?

Napisano

> To jeszcze raz, bo boksujecie się i niewiele z tego wynika ;-)

> Czy jest możliwa wymiana samych tarcz w megane2/scenic2 bez wymiany łożysk i innych dziwolągów,

> które Reno upchał tam?

Napisano juz - tak. Tylko musisz byc pewien, ze wyciaganie i wprasowywanie lozyska odbywa sie na prasie, a nie przy pomocy mlotka i trzonka od czegos, bo takie lozysko dlugo nie pozyje.

Dodatkowo, jak juz wspomniano, moga byc sprzedawane tarcze bez pierscienia ABS, ktory trzeba przelozyc. Wersja optymalna wiec, zawiera lozysko wprasowane, jak i pierscien ABS (patrz przykladowy moj obrazek). Wersja najtansza, zawiera tylko tarcze bez "osprzetu".

Napisano

> Czy jest możliwa wymiana samych tarcz w megane2/scenic2 bez wymiany łożysk i innych dziwolągów,

> które Reno upchał tam?

Nie.Tarcza zest zespolona z łożyskiem.Chcąc więc ją wymienić,musisz do niej wprasować łożysko.A zatem kupisz nową tarczę i będziesz do niej montował swoje stare łożysko?

Można wymienić samo łożysko przy założeniu,że tarcza jest w dobrym stanie i zleci się to komuś kto się na tym zna.

W przeciwnym wypadku taka robota pozbawiona jest logiki.

Napisano

> Napisano juz - tak.

Tu masz rację.Ale moim zdaniem to tylko teoria.

> Tylko musisz byc pewien, ze wyciaganie i wprasowywanie lozyska odbywa sie na

> prasie,

Owszem,ale jak wiesz z doświadczenia o wytrzymałości materiałowej,różnie to bywa. zlosnik.gifJakkolwiek wprasowanie nowego łożyska do starych tarcz prawdopodobnie (prawdopodobnie-słowo klucz)zakończy się powodzeniem i może mieć to sens przy dobrych tarczach,tak montowanie starego w nowych tarczach jest już co najmniej nieroztropne.Stan tarcz jesteśmy w stanie jeszcze określić metodą wzrokową.Natomiast łożyska wyglądające na sprawne,mogą okazać się za kilkaset km powodem do zmartwień. zlosnik.gif

> a nie przy pomocy mlotka i trzonka od czegos, bo takie lozysko dlugo nie pozyje.

ok.gif

Młotek absolutnie wyklucza taką przekładkę.

A tak na marginesie nawet nie wyobrażamy sobie co ludzie potrafią wykonać w samochodach.Polecam lekturę tego forum. zlosnik.gif

Napisano

> Tu masz rację.Ale moim zdaniem to tylko teoria.

> Owszem,ale jak wiesz z doświadczenia o wytrzymałości materiałowej,różnie to bywa. Jakkolwiek

> wprasowanie nowego łożyska do starych tarcz prawdopodobnie (prawdopodobnie-słowo

> klucz)zakończy się powodzeniem i może mieć to sens przy dobrych tarczach,tak montowanie

> starego w nowych tarczach jest już co najmniej nieroztropne.Stan tarcz jesteśmy w stanie

> jeszcze określić metodą wzrokową.Natomiast łożyska wyglądające na sprawne,mogą okazać się za

> kilkaset km powodem do zmartwień.

> Młotek absolutnie wyklucza taką przekładkę.

> A tak na marginesie nawet nie wyobrażamy sobie co ludzie potrafią wykonać w samochodach.Polecam

> lekturę tego forum.

pytanie było czy się da. TAK, widziałem na własne oczy, przy pomocy pracy jest to zadziwiająco proste. To w jakiej kondycji są łożyska to już inna bajka. Moja następna wymiana będzie samych tarcz. Po co wyrzucać sprawne łożyska? Jak padną to ponowna ich wymiana też nie będzie trudna/kosztowna...

Napisano

Polecam

> lekturę tego forum.

Można się zdrowo uśmiać. Tam to dopiero są opisy "miszczuff tehniki" hehe.gif

Napisano

> Polecam

> Można się zdrowo uśmiać. Tam to dopiero są opisy "miszczuff tehniki"

Czasem włos się na głowie jeży.Niektóre kwiatki nadają się tylko do prokuratury.

Napisano
  • Autor

Panowie a powiedzcie mi jak to jest z vin auta czy jak go dostanę i pojadę lub zadzwonię do serwisu to udzielą mi info?za odpowiednie$$?

Wyżej widzę posta o tym własnie VINie i ktoś podaje i ktoś pięknie wszystko wystawia jest jakaś strona czy program czy jak to się odbywa?można prosić ewentualnie o namiar strony itp. smile.gifa i jeszcze jedno rozrząd w bęzynie 307 lub megane ma wymianę co 90kkm?

Napisano

> Panowie a powiedzcie mi jak to jest z vin auta czy jak go dostanę i pojadę lub zadzwonię do serwisu

> to udzielą mi info?za odpowiednie$$?

Dzwoniąc do serwisu Reno niczego nie dowiesz się od tych oszołomów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.