Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka minimalna średnica kierownicy?

Featured Replies

Napisano

Witojcie zlosnik.gif

z racji tego, że w lanosie bez poduchy kiera jest lekko mowiac malo estetyczna, myslalem nad wymiana na cos innego.

Pojawila sie opcja Momo Corse, ale nie wiem jaka jest minimalna średnica kierownicy żeby panowie niebiescy o dowód się nie upominali oink.gif

seria ma 34cm średnicy, taka 32cm da radę? wink.gif

Napisano

> Witojcie

> z racji tego, że w lanosie bez poduchy kiera jest lekko mowiac malo estetyczna, myslalem nad

> wymiana na cos innego.

> Pojawila sie opcja Momo Corse, ale nie wiem jaka jest minimalna średnica kierownicy żeby panowie

> niebiescy o dowód się nie upominali

> seria ma 34cm średnicy, taka 32cm da radę?

załóz taka jaka Ci sie podoba bo każda nieseryjna jest nielegalna(czyli moga zabrać dowód)

Napisano

> każda nieseryjna jest nielegalna(czyli moga zabrać dowód)

Hmmm a w moim przypadku: kierownica z Marei w Bravie - też nielegal?

Napisano

> Hmmm a w moim przypadku: kierownica z Marei w Bravie - też nielegal?

1. Bardzo możliwe, że fabryka wkładała takie kierownice do wszystkich BBM'ów.

2. Pokaż mi kogoś nie związanego z BBM'ami kto rozróżni.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> załóz taka jaka Ci sie podoba bo każda nieseryjna jest nielegalna(czyli moga zabrać dowód)

nawet jak ma wybita homologacje? crazy.gif

Napisano

> nawet jak ma wybita homologacje?

nie możesz. Kierownica jest homologowana do danego pojazdu. Robione są badania na sztywność tego elementu i przeciążenia działające na głowę przy uderzeniu.

Napisano

> nawet jak ma wybita homologacje?

Mi podczas kolizji z mojej winy niebiescy nic nie mowili, mam MOMO 350mm, ubezpieczyciel tez nic nie mowil.

Ale Pan na przegladzie powiedzial, czy jest homologacja, a ja ze nie ale NABA MOMO do lanowozu, Kirownica 3500m, a on,zebym za rok nie przyjezdzal do niego;), podobnie bylo z tlumikiem KM malon

Ale mam i o niebo lepiej wyglada

Napisano

Kierownica wg przepisow ma miec 35 cm srednicy, wiec seryjna nie moze miec 34 270751858-jezyk.gif Poza tym, jak koledzy juz pisali, mozesz miec 35 cm, homologacje na kierownice i ponoc i tak mozesz dowod stracic. Zalezy na jakiego policial.gif trafisz. Mowa oczywiscie o jakies innej kierownicy niz seryjna

Napisano

> Kierownica wg przepisow ma miec 35 cm srednicy, wiec seryjna nie moze miec 34

a maluch? tam chyba jest mniejsza jak 35 zlosnik.gif

Napisano

> a maluch? tam chyba jest mniejsza jak 35

Chyba nie , bodajże jest 35 / 36 smile.gif , tak jak koledzy pisali wyżej - kierownica inna niż seryjna jest zabroniona , homologacja niż nie daję , bo homologacja jest np. do stosowania w autach (ogólnie) , ale nie do naszego auta , chyba jedynym wyjątkiem (w DE) jest kierownica Raid z poduszką , którą często można zobaczyć w Golfach smile.gif

Napisano

> nie możesz. Kierownica jest homologowana do danego pojazdu.

Homologacja to coś co interesuje producenta samochodu, dla użytkowników ważne jest spełnienie warunków technicznych dopuszczenia do ruchu, a te uwzględniają zmianę kierownicy pod pewnymi warunkami - rozp. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia - par. 10 ust. 1 i 3 (a dalej pkt. 4 załącznika nr 3 - [...]"koło"(kierownicze)[...])

Gdyby było jak piszesz to nie mógłbyś sobie żadnych zamienników stosować bo auto nie było z nimi homologowane...

Napisano

> nie możesz. Kierownica jest homologowana do danego pojazdu.

ty akurat powinieneś wiedzieć najlepiej , a powiedz mi jak to jest w rajdówkach które muszą być dopuszczone do ruchu ? , regulamin motorsportu jedno a KRD co na to ?

Napisano

> ty akurat powinieneś wiedzieć najlepiej , a powiedz mi jak to jest w rajdówkach które muszą być

> dopuszczone do ruchu ? , regulamin motorsportu jedno a KRD co na to ?

wszystkie rajdówki zarejestrowane w PL przechodzą przegląd na dziko. Większość z nich nie wjeżdża nigdy na teren stacji diagnostycznych. Prawo jest tutaj oderwane od rzeczywistości. Nie ma odpowiednich przepisów regulujących te kwestie. Co lepiej przepisy FIA są sprzeczne z warunkami dopuszczenia pojazdu do ruchu. Kwadratura koła.

Napisano

> a maluch? tam chyba jest mniejsza jak 35

Wydaje mi sie, ze nie, ale pewnosci nie mam 270751858-jezyk.gif Kiedys, jak sie interesowalem tematem, pytalem sie znajomego z drogowki. Mowil, ze kierownica musi miec srednice 35 cm i nawet mi cytowal odpowiedni przepis ok.gif

Napisano

> Gdyby było jak piszesz to nie mógłbyś sobie żadnych zamienników stosować bo auto nie było z nimi

> homologowane...

dokładnie, a co dopiero wsadzać silnik z innego auta, a do tego nikt się nie czepia hehe.gif

Napisano
  • Autor

> seria 34cm zewnetrznej srednicy ? w jakim to aucie ?

w Starze ok.gif

czytaj uważniej, napisałem wyraźnie, że w lanosie oink.gif

mierzyłem miarką na szybko, ale wychodziło 34cm. Postaram się zmierzyć raz jeszcze i wrzucić fotę

Napisano

> w Starze

> czytaj uważniej, napisałem wyraźnie, że w lanosie

> mierzyłem miarką na szybko, ale wychodziło 34cm. Postaram się zmierzyć raz jeszcze i wrzucić fotę

To chyba bardzo na szybko mierzyles. Malo ktore auto sportowe w serii ma tak mala kierownice.

Napisano

> To chyba bardzo na szybko mierzyles. Malo ktore auto sportowe w serii ma tak mala kierownice.

albo mierzył wewnątrz.

Napisano

> w Starze

> czytaj uważniej, napisałem wyraźnie, że w lanosie

> mierzyłem miarką na szybko, ale wychodziło 34cm. Postaram się zmierzyć raz jeszcze i wrzucić fotę

foto z kiera Lanos bez poduchy

Napisano

> załóz taka jaka Ci sie podoba bo każda nieseryjna jest nielegalna(czyli moga zabrać dowód)

Podasz pdstawe prawna ?

Jezeli jest z airbagiem w seri to mozesz ja zmienic na akcesoryjna ale musi rowniez miec airbag - sa takie produkowane. Jezeli nie masz airbag'u to mozesz zmienic nja dowolna. POd warunkiem, ze ma homologacje.

wink.gif

Napisano

> foto z kiera Lanos bez poduchy

prześliczna. chyba sobie taką kupię.

Napisano

49669576_2012-05-08_10-05-40_569_polkowice.jpg

Spokojnie da radę, raz przeglądu nie przeszedł

Napisano

> Chyba nie bo homologacja jest np. do stosowania w autach

> (ogólnie) , ale nie do naszego auta

a Ty widziałeś kiedykolwiek jakiekolwiek oznaczenia homologacyjne np. lamp? tzn że na każdym elemencie ma być napisane "stosować tylko w jelczu", "do użytku tylko w ikarusie", "nie stosować poza autosanem H9-21" biglaugh.gifhehe.gif no jakoś nie wydaje mi się, by tak było...

A jak jest z SAM-ami? np. takie trajki - przecież to zlepek przeróżnych części różnych producentów, każda część ma (ta, która mieć musi) homologację no i OK. Tak samo jest z autami: to zlepek części różnych producentów, tylko powstający w montowni zwanej fabryką samochodów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.