Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne wymagania wydziału komunikacji

Featured Replies

Napisano

Na szybko:

Wykupiłem auto z leasingu i sprzedałem je zanim zarejestrowałem. Dziś dzwoni klient że jego wydział mu nie zarejestruje bez oryginału mojej faktury wykupu z leasingu, ewentualnie kopia poświadczona notarialnie. Słyszał ktoś o takiej bzdurze? Ja im i tak dałem kopię faktury zakupu wraz z moją pieczątką z tekstem zgodne z oryginałem.

Nie chce mi się biegać po notariuszach, wiem ze moge poprosić o duplikat w leasingu ale to znowu potrwa.

Napisano

Musi być oryginał, lub potwierdzona notarialnie kopia.

Normalna procedura.

Napisano

Ja słyszałem.

Jeśli petent przychodzi rejestrować auto to musi pokazać fakturę/umowę/inny dokument przenoszący prawo własności na niego.

Jeżeli w DR figuruje kto inny niż na ostatniej fakturze/umowie to trzeba dać cały łańcuszek takich dokumentów przenoszących prawo własności od właściciela figurującego w DR do petenta włącznie.

I tera idzie o to że albo dajesz do wglądu oryginały, albo - jak sądzę - kopie ale poświadczone notarialnie.

Pewnie Twoja pieczątka i adnotacja na kopii jest g. warta wg urzędu.

Ja w takich przypadkach dostawałem oryginały i problemu nie było.

Napisano
  • Autor

rozumiem, ale jak mogłeś dostawać oryginał faktury, przecież to mój dokument księgowy, który ja muszę zaksięgować.

W takim razie czeka mnie wizyta w EFL lub notariusz.

Napisano

> rozumiem, ale jak mogłeś dostawać oryginał faktury, przecież to mój dokument księgowy, który ja

> muszę zaksięgować.

> W takim razie czeka mnie wizyta w EFL lub notariusz.

Kupujący potrzebuje Twoją FV tylko do wglądu przez urzędnika, więc możesz mu ją wypożyczyć. Po zarejestrowaniu mu ją oddadzą.

Kopie potwierdzone notarialnie to tylko jeśli prowadzisz działalność (wpisaną w KRS) związaną z handlem samochodami.

Jakby auto było zarejestrowane na Ciebie nie byłoby problemu z oryginałami FV.

Napisano

> rozumiem, ale jak mogłeś dostawać oryginał faktury, przecież to mój dokument księgowy, który ja

> muszę zaksięgować.

> W takim razie czeka mnie wizyta w EFL lub notariusz.

zrob sobie kopie. i zostaw w dokumentach firmy, daj sprzedajacemu oryginal, ktory ci po zarejestrowaniu odesle/odniesie.

ja tak musialem zrobic jak kupilem z firmy a bylo jeszcze na poprzedniego wlasciciela...

Napisano

> Dziś dzwoni klient że jego wydział

> mu nie zarejestruje bez oryginału mojej faktury wykupu z leasingu, ewentualnie kopia

> poświadczona notarialnie. Słyszał ktoś o takiej bzdurze?

Słyszał. ok.gif

Najprostszy sposób?

Poprosić o niestemplowaną i niepodpisaną FV, zrobić xero i niech urzędas decyduje, który egz. jest kopią, a który nie. grinser006.gif

Napisano

> zrob sobie kopie. i zostaw w dokumentach firmy, daj sprzedajacemu oryginal, ktory ci po

> zarejestrowaniu odesle/odniesie.

> ja tak musialem zrobic jak kupilem z firmy a bylo jeszcze na poprzedniego wlasciciela...

Ja miałem podobną jazdę ze skuterem. Sprzęt (nowy, niezarejestrowany) kupiłem na FV od firmy, która otrzymała go w zamian za usługi reklamowe (na FV był "barter"). Musiałem udowodnić historię przenoszenia własności, co kosztowało mnie w sumie 4 wizyty w WK.

Napisano

zrób skan, wyślij mailem, gość sobie wydrukuje w kolorze i będzie oryginał da urzędnika

Napisano

> zrób skan, wyślij mailem, gość sobie wydrukuje w kolorze i będzie oryginał da urzędnika

I dla prokuratora też:

Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Żeby tak się głupio podkładać .....

Napisano

> Na szybko:

> Wykupiłem auto z leasingu i sprzedałem je zanim zarejestrowałem. Dziś dzwoni klient że jego wydział

> mu nie zarejestruje bez oryginału mojej faktury wykupu z leasingu, ewentualnie kopia

> poświadczona notarialnie. Słyszał ktoś o takiej bzdurze?

Jeśli między jedną a drugą resjestracją pojazdu jest więcej niż jedna umowa K-S, to należy udostępnić wszystkie do wglądu.

Napisano

> zrób skan, wyślij mailem, gość sobie wydrukuje w kolorze i będzie oryginał da urzędnika

Chyba będzie to tylko powód do rozbawienia urzędnika hehe.gif

Napisano

> Nie chce mi się biegać po notariuszach, wiem ze moge poprosić o duplikat w leasingu ale to znowu

> potrwa.

Notariusz Ci to potwierdzi od reki, jest tez spora szansa, ze blizej masz do jakiegos notariusza niz firmy leasingowej (bo musisz do konkretnej, a notariusz byle ktory moze byc).

Zaplacisz grosze i po problemie.

Napisano

Jak sprzedajesz auto niezarejestrowane na siebie to kupujący musi dostać tzw ciągłość umów, czyli w tym wypadku Twoją FV wykupu auta.

Idź do notariusza, zapłać 5pln i dostaniesz potwierdzoną kopie od ręki.

Skan/Xero kolorowe też ujdzie, przy dobrej maszynie nie ma różnic, ale to trochę proszenie się o kłopoty, a po co.

Napisano

> Musi być oryginał, lub potwierdzona notarialnie kopia.

> Normalna procedura.

a słyszałeś o fakturach elektronicznych ??? , albo o czymś takim

Napisano

> a słyszałeś o fakturach elektronicznych ??? , albo o czymś takim

Co mu da to, ze slyszal lub sie dowiedzial dzieki Tobie, skoro firma leasingowa wystawila akurat fakture nieelektroniczna.

Napisano

> Co mu da to, ze slyszal lub sie dowiedzial dzieki Tobie, skoro firma leasingowa wystawila akurat

> fakture nieelektroniczna.

że wymagania faktury z napisem ORYGINAł są wyssane z palca i niezgodne z Polskim prawem.

Napisano

> że wymagania faktury z napisem ORYGINAł są wyssane z palca i niezgodne z Polskim prawem.

Napisal, ze chca oryginalnej faktury, a nie z napisem oryginal, moze jego oryginalna faktura miala postawiona czerwona pieczec i podpis niebieskim dlugopisem, a dostarczyl xero? WK chce tej z czerwona pieczecia lub potwierdzenia notarialnego, piekielny artykul z KPA, o ktorym to juz na AK bylo.

Napisano

> I dla prokuratora też:

> Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego

> dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo

> pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

> Żeby tak się głupio podkładać .....

A kto mówi o podrabianiu lub przerabianiu?

Urzędnik robi sobie ksero z oryginału i po poświadczeniu na kopii oddaje oryginał. Wydrukowany skan niczym nie różni się od oryginału, nie jest przerobiony ani podrobiomy, zmniejsza jedynie uciążliwość wynikającą z brdurnoty urzedniczej. Poświadczenie na kopii klepnięte przez urzędnika nie różni się niczym od poświadczenia klepniętego przez właściciela.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.