Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światłą do jazdy dziennej:)

Featured Replies

Napisano

mam pytanie.. Zamówiłem , przyszła paczka to teraz czas aby zamontować smile.gif

gdzie znajdę kapel od zapłonu ?? bo muszę wg instrukcji zapiąć biały przewód pod zapłon? resztę sobie już zrobie:)

Napisano

> mam pytanie.. Zamówiłem , przyszła paczka to teraz czas aby zamontować

> gdzie znajdę kapel od zapłonu ??

tam gdzie pojawia się plus po przekręceniu stacyjki

Napisano

> mam pytanie.. Zamówiłem , przyszła paczka to teraz czas aby zamontować

> gdzie znajdę kapel od zapłonu ?? bo muszę wg instrukcji zapiąć biały przewód pod zapłon? resztę

> sobie już zrobie:)

Zasilanie wtryskiwaczy,cewki zaplonowej...

Napisano

> Zasilanie wtryskiwaczy,cewki zaplonowej...

żartujesz sobie?

Napisano

Sprawdź w skrzyneczce przy aku. Tam napewno coś się znajdzie. Dla bezpieczeństwa dasz przekaźnik od dziennych pod bezpiecznikiem i będzie profi robota ok.gif

Napisano

Było kupić takie montowane pod akku co sie włączaja przy wzroscie napiecia :D

Napisano

masz pomysł gdzie je zamontować? bo myślałem nad dziennymi, ale sensownego i estetycznego miejsca jakoś nie widać w BBMach wink.gif

Napisano

> w dolnych rogach dolnej listwy zderzaka

A mieszczą się w wymiarach podanych w DZ.U.?

Napisano

> masz pomysł gdzie je zamontować? bo myślałem nad dziennymi, ale sensownego i estetycznego miejsca

> jakoś nie widać w BBMach

masz halogeny?

Napisano
  • Autor

myślę , że tak . a jak nie to kto ci to sprawdzi ??

Napisano

> masz halogeny?

mam i chciałbym raczej aby zostały, bo widziałem już okrągłem ledowe dzienne i imo są ok

Napisano

> mam i chciałbym raczej aby zostały, bo widziałem już okrągłem ledowe dzienne i imo są ok

Moim (skromnym, z którym się w całej rozciągłości zgadzam) zdaniem najładniejsze dzienne do Bravy, jeśli już zamiast halogenów to żarnikowe np takie Wesemy na P21 albo H3 a nie jakieś obleśne, wątpliwej jakości i urody LEDy

Napisano
  • Autor

to jest twoje zdanie... szkoda moim zdaniem wywalać halogeny p.mgielne 270751858-jezyk.gif bo po co ?? jutro to poskładam i dam fotkę jak wygląda:)

Napisano

> to jest twoje zdanie... szkoda moim zdaniem wywalać halogeny p.mgielne bo po co ?? jutro to

> poskładam i dam fotkę jak wygląda:)

Ja wywaliłem, bo są dla mnie bezużyteczne.

Napisano

> Ja wywaliłem, bo są dla mnie bezużyteczne.

IMHO halogeny w BBM przede wszystkim spełniają rolę estetyczną auta zlosnik.gif na końcu pojawia sens ich zapalania hehe.gif

Napisano

> to jest twoje zdanie... szkoda moim zdaniem wywalać halogeny p.mgielne bo po co ?? jutro to

> poskładam i dam fotkę jak wygląda:)

dawaj focie smile.gif

Napisano

> A mieszczą się w wymiarach podanych w DZ.U.?

Może i się mieszczą ale gorzej z mieszczeniem się w granicach zdrowego rozsądku. Te światła dzienne, LED-y i inne bzdety są zdecydowanie mniej widoczne od świateł mijania, których stosowanie ma zapewnić większe bezpieczeństwo. Czy wątpliwa oszczędność na żarówkach jest warta czasem życia ludzkiego? Koszt wymiany takiej żarówki zwróci się może po 10 latach lub dłużej, sprubój pomyśleć nic nie boli.

Napisano

> Te światła

> dzienne, LED-y i inne bzdety są zdecydowanie mniej widoczne od świateł mijania, których

> stosowanie ma zapewnić większe bezpieczeństwo. Czy wątpliwa oszczędność na żarówkach jest

> warta czasem życia ludzkiego?

Moim zdaniem upraszczasz mocno i generalizujesz, aczkolwiek podzielam wątpliwości co do LED'ów, zwłaszcza kiepskich.

Światła mijania to też nie jest idealne rozwiązanie jako światła dzienne, światła mijania - zwłaszcza jeżeli są np soczewkami z dobrym odcięciem - nie są super widoczne w dzień, bo i nie do tego pierwotnie miały służyć - maja oświetlać jezdnię na te x metrów oraz pobocze, a nie być widoczne dla innych na drodze.

Dlatego dobre dzienne są spoko - mała moc za to skierowana szerzej, wprost, nie przysłonięta, bez odcinania.

Chciałem też przypomnieć, że światła dzienne to nie równa się LED-y, które zazwyczaj świecą mocno kierunkowo. Wciąż istnieją światła dzienne z żarówkami, w tym halogenowymi.

A tak w ogóle to potrzeba jazdy w dzień na światłach jest mocno wątpliwa - ale to nie na temat, poza tym jak już wszyscy to wszyscy i lepiej być dobrze widocznym pośród pozostałych "oświeconych".

Napisano

> pod co podpięte ?

Pod przekaźnik w skrzynce obok akumulatora. Szwagier kazał mi włączać zapłon i nasłuchiwał który przekaźnik zaczyna cykać. Tak ustaliliśmy prąd w przekaźniku, po włączeniu stacyjki. Potem światła podpiął pod postojówki i gra muzyka

Napisano

IMHO jedyne sensowne miejsce na dzienne oczywiście oprócz otworów na halogeny wink.gif

Napisano

> IMHO jedyne sensowne miejsce na dzienne oczywiście oprócz otworów na halogeny

No ja halogenów nie ma, a te fabryczne otwory nie mogę zająć bo w ten po lewej stronie wkręca się..hak

Napisano

> No ja halogenów nie ma, a te fabryczne otwory nie mogę zająć bo w ten po lewej stronie wkręca

> się..hak

Nie za nisko masz?

Napisano

> Nie za nisko masz?

Na tej wysokości w bravie 1.2 jest 26 cm ponad ziemią, czyli zgodnie z prawem. Niestety w dieslu 1.9 TD z oryginalnymi sprężynami z 2000 roku jest dokładnie... 21 cm, czyli "trochu" za nisko...

Napisano

I działają tobie te dzienne jak w Dz.U.? Bo coś mi się wydaje, że podłączając je tak to nie spełniają wymogów.

Napisano

> I działają tobie te dzienne jak w Dz.U.? Bo coś mi się wydaje, że podłączając je tak to nie

> spełniają wymogów.

To niech sobie kolega sprawdzi. Dzienne mają się wyłączać po włączeniu świateł pozycyjnych i mijania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.