Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chiptuning?

Featured Replies

Napisano

> Etam.

> Jeździłem, nawet całkiem zgrabnie to biega.

w wersji 75KM to imo dramat, a zrobiłem tym trochę kkm spineyes.gif

Napisano

> Ja bym nie chciał zwiększać o 50% tylko o jakieś 20.

A ja zupełnie nie do Ciebie smile.gif Ja tylko próbuje tłumaczyć że nie da się zrobić ze 115 160 koni za 150 zł.

Napisano

> w wersji 75KM to imo dramat, a zrobiłem tym trochę kkm

Niewielki odcinek, bo 43km, ale powiedzmy, że dający ogląd sytuacji.

Mowa o współczesnej, 1,6 ofc.

Trambiją to latałem tylko po jakichś lotniskach itp.

Napisano

> Ja ma program robiony pod auto i z glowa oczywiscie trzeba tez z glowa jezdzic,ale sprzeglo czy

> skrzynie mozna zniszczyc i w seryjnym aucie

Ale po co robisz tuning? Żeby auto lepiej przyspieszało. A co najwięcej dostaje jak auto mocniej przyspiesza?

Napisano

> A ja zupełnie nie do Ciebie Ja tylko próbuje tłumaczyć że nie da się zrobić ze 115 160 koni za 150

> zł.

Ale za 1500 to zupełnie inna rozmowa :-)

Napisano

> Ale po co robisz tuning? Żeby auto lepiej przyspieszało. A co najwięcej dostaje jak auto mocniej

> przyspiesza?

jezeli nie przyspieszasz od 1000 obr na 4 lub 5 biegu to raczej wszystko jest ok ,skrzynia i sprzeglo maja jakas zapas bezpieczenstwa

Napisano
  • Autor

> jezeli nie przyspieszasz od 1000 obr na 4 lub 5 biegu to raczej wszystko jest ok ,skrzynia i

> sprzeglo maja jakas zapas bezpieczenstwa

Zauważyłem że przy niskich obrotach wykresy mocy i momentu aut chipowanych i tak pokrywają się z seryjnymi. Różnica zaczyna być dopiero widoczna przy 1600-2000 obrotów, gdzie krzywe seryjne i tak rosną. Chipowane po prostu rosną mocniej.

Napisano

> i uważasz, że za 1500 zrobisz upgrade ze 105 do 163 KM na dychawicznym silniczku 1,6 (czy nawet

> 1,9)?

> Uważaj tak dalej.

> Mówimy o sytuacji kupowania auta, a nie bycia utopionym w stanie zastanym.

Na silniku 1,9 zrobisz spokojnie kolice 160 km za 1500 zł , nie potrzeba do tego gazyliona pieniędzy i wiedzy magicznej.

Napisano

> Zauważyłem że przy niskich obrotach wykresy mocy i momentu aut chipowanych i tak pokrywają się z

> seryjnymi. Różnica zaczyna być dopiero widoczna przy 1600-2000 obrotów, gdzie krzywe seryjne i

> tak rosną. Chipowane po prostu rosną mocniej.

chodzi o trwalosc napedu ok.gif

Napisano

> Niewielki odcinek, bo 43km, ale powiedzmy, że dający ogląd sytuacji.

> Mowa o współczesnej, 1,6 ofc.

> Trambiją to latałem tylko po jakichś lotniskach itp.

1.6 TDI na common rail, ta co jest teraz. 43km idzie z nia wytrzymać, więcej nie za bardzo grinser006.gif

Napisano

> jezeli nie przyspieszasz od 1000 obr na 4 lub 5 biegu to raczej wszystko jest ok ,skrzynia i

> sprzeglo maja jakas zapas bezpieczenstwa

Jakiś mają. Ale może poza paroma wyjątkami nie jest to 50 %. Jak jeździsz delikatnie to OK. Tylko wtedy ten tuning trochę nie ma sensu.

Napisano

> Czytaj jeszcze raz, o czym mowa.

Zdaje się jednak , że to Ty nie czytasz tego co sam piszesz! Ton Twoich wypowiedzi sugeruje, że chyba za dużo kawy pijesz! Ochłoń , nie wszystko co napiszesz to prawdziwa prawda, dojdź do tego wreszcie, że nie wszystke Twoje poglądy są idealne ok.gif

Napisano

> Jakiś mają. Ale może poza paroma wyjątkami nie jest to 50 %. Jak jeździsz delikatnie to OK. Tylko

> wtedy ten tuning trochę nie ma sensu.

staram sie jezdzic normalnie ,czasami mozna bezpieczniej wyprzedzic grinser006.gif, klekot i tak nie nadaje sie do wyscigow od swiatel do swiatel ok.gif

Napisano

> klekot i tak nie nadaje sie

> do wyscigow od swiatel do swiatel

No takich herezji to Ci tu niektórzy nie wybaczą smile.gif

Napisano

> Ja bym nie chciał zwiększać o 50% tylko o jakieś 20.

> Hamulce mogą zostać seryjne bo prędkość maksymalna się w tym aucie akurat nie zmieni choćby mu nie

> wiem jak mocy dodawać.

> Zawieszenie też może zostać bez zmian bo przecież auto będzie jeździło po tych samych drogach, z

> tymi samymi prędkościami.

> Z tego co wiem te sprzęgła i skrzynie wytrzymują do 400Nm. M.in. z tego powodu nie było mocniejszej

> wersji. A z tego co widzę to te programy dają jakieś 380Nm.

> Generalnie, nie chodzi mi o tuning przez duże T, tylko żeby ze 150KM zrobić np. 170-180. Jak się

> trochę zmniejszy lag na niskich obrotach to już będę zadowolony.

Jedź do Cinka i zrób program, spokojnie dłubnie Ci to pudło na 180-190 KM+ i okolice 380-400 Nm bez hardcoru, podczas jazdy rogal z twarzy ci nie zejdzie, przynajmniej przez jakieś 2 tygodnie bo tyłek się szybko przyzwyczaja ok.gif

Przestań słuchać malkontentów którym to zaraz wszystko się posypie, hamulce nie wyrobią, zawieszenie szlak trafi i bóg wie co jeszcze - Jak będziesz użytkował samochód z rozsądkiem to nic złego nie ma prawa się stać, równie dobrze zakatujesz diesla na ori sofcie jak będziesz jeździł zero / jedynkowo od zimnego but w podłogę itp.

Dobry olej, skrócić trochę interwał wymiany i będzie git!

Napisano

> No takich herezji to Ci tu niektórzy nie wybaczą

Ciii grinser006.gif no przeciez to jedzie dopiero od trzeciego biegu grinser006.gif

Napisano

> No dobra cwaniaczki, bo mi tu offtopa robicie.

> Czipować? Nie czipować? Boxem? Programem? Jedni piszą że Heniek w garażu nie może być mądrzejszy od

jedz do marCINKA zlosnik.gif

Napisano

> No dobra cwaniaczki, bo mi tu offtopa robicie.

> Czipować? Nie czipować? Boxem? Programem? Jedni piszą że Heniek w garażu nie może być mądrzejszy od

> producenta. Drudzy, że producent złośliwie dławi silniki bo go bawi gdy klienci jadą wolniej i

> im dużo pali.

> Bądź tu mądry.

> PS. Spalanie mi raczej zwisa. Celem chipa ma być objechanie czasem na świałach kogoś, kto się tego

> nie spodziewa. Ale 90% swojego zycia auto będzie jeździło na trasach w trybie kapelusz i

> tempomat.

> Absolutnym priorytetem jest jednak bezawaryjność w perspektywie 200+ kkm.

Ja na Twoim miejscu podjechałbym do V-techu, wypożyczył Redbox-a na miesiąc za 100zł, od razu na hamownię i jeżeli z wykresu nie wyjdzie jakaś lipa to miesiąc pojeździć. Jak się spodoba to zostawić, jeździć dalej i go spłacać. Albo oddać i za połowę ceny kupić np. Pro-bitz-a zlosnik.gif A jak się nie spodoba to zwrócić i robić chipa po gwarancji (chyba że zaryzykujesz i zrbisz od razu). Takie jest moje zdanie ok.gif

Napisano

Mój Leoś jest po chipie (robiony był program). Moc podniesiona delikatnie z 171 KM/363Nm na wartości podane w podpisie.

Plusy:

- szybciej jeździ zlosnik.gif

- lepiej przyśpiesza

- bardziej elastyczny

Minusy:

- większe spalanie

- obecnie mam do robienia sprzęgło i dwumase zlosnik.gif

Innych wad bądź zużycia podzespołów nie zaobserwowałem.

Napisano

> 1.6 TDI na common rail, ta co jest teraz. 43km idzie z nia wytrzymać, więcej nie za bardzo

Pamiętaj, że ja mam dość specyficzne wymagania wobec samochodu - mi wystarczy, że bez większych spięć osiąga prędkości kodeksowe, a tu poza jakąś dychawiczną benzyną rzędu 1,0 w 1000+ kg pojeździe praktycznie wszystkie współczesne pojazdy się łapią.

I wiesz - ja mam świadomość, że mówimy o BAZOWYM (mocowo) aucie i takie'ż oczekiwania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.