Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chiptuning?

Featured Replies

Napisano

> No dobra cwaniaczki, bo mi tu offtopa robicie.

> Czipować? Nie czipować? Boxem? Programem? Jedni piszą że Heniek w garażu nie może być mądrzejszy od

> producenta. Drudzy, że producent złośliwie dławi silniki bo go bawi gdy klienci jadą wolniej i

> im dużo pali.

sprawdz. boxy jak widac na wykresach działają. do tego sprzedają je na różnych zasadach (np wypożyczenia) - zainwestuj trochę i przetestuj (pojedz na hamownię).

w trybie tempomat i kapelusz na pewno silnika nie zabijesz boxem.

ale jak masz możliwość - to tylko program.

> Bądź tu mądry.

> PS. Spalanie mi raczej zwisa. Celem chipa ma być objechanie czasem na świałach kogoś, kto się tego

> nie spodziewa.

Twinsa i tak nie objedziesz. on (jak Chuck norris) na światłach ZAWSZE jest pierwszy, i to nawet jak zmienia biegi przy 1800 obrotów wink.gif także nie wiem czy warto się wysilać.

> Ale 90% swojego zycia auto będzie jeździło na trasach w trybie kapelusz i

> tempomat.

> Absolutnym priorytetem jest jednak bezawaryjność w perspektywie 200+ kkm.

to generalnie (bo wiem ze jeździsz nówkami) - kopiłbym seata albo audi - i poprosił ASO o chip "fabryczny" wink.gif a jak nie - to ryzykujesz, albo czekasz na koniec gwarancji i dopiero wtedy robisz.

Napisano
  • Autor

> sprawdz. boxy jak widac na wykresach działają. do tego sprzedają je na różnych zasadach (np

> wypożyczenia) - zainwestuj trochę i przetestuj (pojedz na hamownię).

Pomyślę nad tym. Chociaż zaczynam się tu skłaniać ku programowi. Jeszcze tylko muszę rozwiązać problem gwarancji.

> w trybie tempomat i kapelusz na pewno silnika nie zabijesz boxem.

To dobra wiadomość. smile.gif

> ale jak masz możliwość - to tylko program.

Mam taką samą możliwość zrobić program jak kupić boxa. Trzeba pójść i kupić. zlosnik.gif

Jedyny dylemat to sposób przywrócenia oryginalnego softu gdyby mi się np. znudziło. Nie uśmiecha mi się wycieczka do tunera za każdym razem.

Jakbym dostał program który mogę sobie sam wgrać kabelkiem z laptopa kiedy chcę to byłoby idealnie.

> Twinsa i tak nie objedziesz. on (jak Chuck norris) na światłach ZAWSZE jest pierwszy, i to nawet

> jak zmienia biegi przy 1800 obrotów także nie wiem czy warto się wysilać.

Twinsa to ja chyba serią objadę. wink.gif

> to generalnie (bo wiem ze jeździsz nówkami) - kopiłbym seata albo audi - i poprosił ASO o chip

> "fabryczny" a jak nie - to ryzykujesz, albo czekasz na koniec gwarancji i dopiero wtedy

> robisz.

Tyle że ja lubię te Chevrolety. Za bezawaryjność właśnie. Następne też chyba będą Chevrolety.

zlosnik.gif

Napisano

> No to teraz tylko muszę nauczyć się odróżniać porządnych od nie-porządnych.

> Z wymienionych tutaj mam w pobliżu v-tech i kol. Cinek. Są wystarczająco porządni?

Dobrą renomę ma też DYNOSOFT.

Kilka lat temu skorzystałem z usługi "chipowania" u "Aligatora".

Samochód jeździ, nic niepokojącego póki co się nie dzieje, za to przyjemniej się przyśpiesza i wyprzedza, a różnicy w spalaniu jakoś nie zauważyłem.

Napisano

> Czipować? Nie czipować? Boxem? Programem?

Ja do tjuninku mam stosunek jednoznaczny:

Tjuninkuje się najmocniejszą wersję silnikową danego modelu - poniżej nie ma to sensu.

Swego czasu lat temu wiele rozczulali mnie ludzie dłubiący CC700 i topiący w tym (relatywnie) morze kasy, po czym jarający się, że dochodzą seryjne CC Sporting, o ile onoż jest na gazie...

Skoro jednak masz już sprzęt godny dłubania i chcesz dłubać softowo, to najlepszym pomysłem jest pojechać do osoby, która modyfikuje soft w ECU - czy nazwiesz to "czipowaniem", czy "programowaniem" - jeden siusiak.

Zaciągasz mapę z ECU, modyfikujesz, ładujesz z powrotem, w wersji idealnej - badasz przed w trakcie i po na hamowni podwoziowej.

Jest to najbezpieczniejsze i najbardziej optymalne rozwiązanie, oczywiście o ile wykonane w renomowanym warsztacie.

Wszelkie boksy, mapy "modyfikowane przez internet" itp są to protezy - jak się zrobi bum, to jest to tylko i wyłącznie Twój problem.

Napisano

> Jest różnica z dołu, nie mogę powiedzieć, że nie. Dowalenie Nm na dole moim zdaniem nie jest dobre

> dla sprzęgła i przeniesienia napędu na niskich biegach.

> Ja zdjąłem na zimę, żeby nie mielić i już nie założę. Tak czy inaczej jest to wolne auto, a czy

> troszkę mniej czy troszkę bardziej wolne, to już bez różnicy

> Może gdybym głownie jeździł w trasy, to by został, w mieście > nie widzę sensu obciążania.

Generalnie w dieslu z manualem w mieście różnic wielkich się nie odczuwa, bo zanim turbo się rozbuja, to już trzeba bieg zmieniać, dopiero od 4go biegu można odczuć lepszy max, czy do box, czy remap. U mnie jedyna korzyść w mieście, to że turbo dziura jest mniejsza.

Wiesz box jest tego samego producenta, ale silniki inne...

Jak pisałem, zostawiłem boxa, bo po wyjęciu czuję dyskomfort związany ze słabszą dynamiką i nie mówię, że auto teraz rwie asfalt, że ma 200KM, po prostu jeździ mi się przyjemniej, a jak będę miał troszkę wolnej gotówki, to pojadę na remap.

Napisano

> Wiesz box jest tego samego producenta, ale silniki inne...

Myślałem, że masz M6 2008r MZR-CD 140KM, taki jak u mnie

Napisano
  • Autor

> Ja do tjuninku mam stosunek jednoznaczny:

> Tjuninkuje się najmocniejszą wersję silnikową danego modelu - poniżej nie ma to sensu.

To mam. wink.gif

> (...)

> Skoro jednak masz już sprzęt godny dłubania (...)

Nie wiem co to "godny dłubania". Sportowe auto toto nie będzie bo nie ma być. Ot, chciałbym żeby moja kanapa była szybsza od innych takich samych kanap.

smile.gif

> (...) i chcesz dłubać softowo, to najlepszym pomysłem jest

> pojechać do osoby, która modyfikuje soft w ECU - czy nazwiesz to "czipowaniem", czy

> "programowaniem" - jeden siusiak.

> Zaciągasz mapę z ECU, modyfikujesz, ładujesz z powrotem, w wersji idealnej - badasz przed w trakcie

> i po na hamowni podwoziowej.

> Jest to najbezpieczniejsze i najbardziej optymalne rozwiązanie, oczywiście o ile wykonane w

> renomowanym warsztacie.

No to mogę tak zrobić. Dostałem tu namiar na kilka warsztatów - pogadam, zobaczymy.

> Wszelkie boksy, mapy "modyfikowane przez internet" itp są to protezy - jak się zrobi bum, to jest

> to tylko i wyłącznie Twój problem.

I tak zakładam, że to będzie wyłącznie mój problem. Myślałem o boxach tylko z uwagi na możliwość łatwego powrotu do standardu gdyby mi się znudziło. Bez wycieczek do serwisów.

Napisano

> Myślałem, że masz M6 2008r MZR-CD 140KM, taki jak u mnie

Szczerze... Nie doczytalem, mam to samo

Napisano

> To mam.

> Nie wiem co to "godny dłubania".

No przecie napisałem - najmocniejsza wersja silnikowa.

Poniżej tego, zwłaszcza jeszce przed nabyciem sprzętu bardziej opłacalnym staje się kupno mocniejszej wersji.

> I tak zakładam, że to będzie wyłącznie mój problem.

Wiesz - sytuacje gdzie korba wylezie bokiem historia też zna.

Jeżeli robisz u kumatego człeka i sprzęt nie jest z gatunku "lata swoje już mam" - scenariusz mało prawdopodobny.

ALE - zawsze należy go zakładać...

> Myślałem o boxach tylko z uwagi na możliwość

> łatwego powrotu do standardu gdyby mi się znudziło. Bez wycieczek do serwisów.

Czasem nie ma innego wyjścia (Toyoty na Denso), ale IMO nie jest to do-końca-optymalny sposób.

Napisano

> Czasem nie ma innego wyjścia (Toyoty na Denso), ale IMO nie jest to do-końca-optymalny sposób.

Powiedzmy że to jest bardzo średni sposób. Choć z tego co tu czytam to większość tak robi. Osobiście uważam że bez hamowni to ciężko zrobić dobry tuning. Zresztą podobnie jest ze strojeniem instalacji LPG. Ale tu już zupełnie zostałem zakrzyczany.

A poza tematem - nie wiem czy wiesz ale masz cały wątek na HP. Strasznie po Tobie jadą.

Napisano
  • Autor

> No przecie napisałem - najmocniejsza wersja silnikowa.

> Poniżej tego, zwłaszcza jeszce przed nabyciem sprzętu bardziej opłacalnym staje się kupno

> mocniejszej wersji.

Tego auta co mam to nie ma mocniejszej wersji. ok.gif

> Wiesz - sytuacje gdzie korba wylezie bokiem historia też zna.

> Jeżeli robisz u kumatego człeka i sprzęt nie jest z gatunku "lata swoje już mam" - scenariusz mało

> prawdopodobny.

> ALE - zawsze należy go zakładać...

Sprzęt w idealnym stanie i niezużyty ale ma wytrzymać ze mną następne 200+ kkm. Stąd wątpliwości bo bezawaryjna eksploatacja jest priorytetem.

> Czasem nie ma innego wyjścia (Toyoty na Denso), ale IMO nie jest to do-końca-optymalny sposób.

Tu się da tak i tak. Problem w tym, że nie mam jakiegoś ciśnienia - ot, wymyśliłem sobie i dlatego tak ględze. Seryjne osiągi mi absolutnie wystarczają. Pomyślałem że można by dodać trochę pazura ale jak mam coś zepsuć to mogę odpuścić. Lepsze wrogiem dobrego.

Napisano

> Z wymienionych tutaj mam w pobliżu v-tech i kol. Cinek. Są wystarczająco porządni?

Opcja nr. 2 i będzie ok, chodzą słuchy, że w V-Techu mają hamownię coś na styl ,,generatora wykresów'' który ukazuje moc i moment wedle chwilowej potrzeby Klienta.....

Cinek jest sprawdzony, trzy samochody u niego robiłem + szwagier kolejny, dodatkwo ma nową hamownię MAHA, a to na prawdę zacny sprzęt - Polecam

Napisano

> Czipować? Nie czipować? Boxem? Programem?

Tak, "czipowac". W Twoim przypadku jest mozliwosc zmiany softu, co w porownaniu z boxem jest o wiele lepsza opcja. ok.gif

Napisano

> oto cała prawda o boxach - krótki strzał niutona przy ~1800 i kierowca dyszla myśli że auto nagle

> zrobiło się super-szybkie.

u mnie idzie lepiej niż seria od 2000 bo tak poprosiłem. byłem na hamowni i przebieg przyjemny.

Mam tylko taki wykres:

kia.JPG

Spadek spowodowany był zapchanym filtrem paliwa i szmatą w baku, po naprawie wypluło wiecej i idzie do góry bez spadku nagłego

Napisano

> Ja do tjuninku mam stosunek jednoznaczny:

> Tjuninkuje się najmocniejszą wersję silnikową danego modelu - poniżej nie ma to sensu.

Tego nie rozumiem.

Na własnym podwórku przykład: MJ 105jm (turbina bez VGT) vs MJ 120km (VGT) vs 163km MJ (VGT).

Dlaczego wg. twojej opinie tylko 163km warto dlubac?

Toć potencjalnei tacy jak ja z najslabsza jednostka powinni najbardziej odczuc poprawe komfortu. 10% mocy i NM wiecej od 105km da mi wieksza frajde w jeździe NA CO DZIEŃ , niz 10% mocy wiecej w 163km...Ale to moje teoretyzowanie tak troche....

Napisano

> Tego nie rozumiem.

> Na własnym podwórku przykład: MJ 105jm (turbina bez VGT) vs MJ 120km (VGT) vs 163km MJ (VGT).

> Dlaczego wg. twojej opinie tylko 163km warto dlubac?

> Toć potencjalnei tacy jak ja z najslabsza jednostka powinni najbardziej odczuc poprawe komfortu.

> 10% mocy i NM wiecej od 105km da mi wieksza frajde niz 10% mocy wiecej w 163km...Ale to moje

> teoretyzowanie tak troche....

Jemu chodzi o to że dłubanie będzie Cię kosztowało więcej niż kupno tych 163 km. A efekt i tak będzie mizerny w porównaniu z mocniejszą wersją. Na forum Subaru na pytanie czy uturbiać jest tylko jedna odpowiedź - sprzedać i kupić wersje z turbo. Najtaniej.

Napisano

> Jemu chodzi o to że dłubanie będzie Cię kosztowało więcej niż kupno tych 163 km. A efekt i tak

> będzie mizerny w porównaniu z mocniejszą wersją. Na forum Subaru na pytanie czy uturbiać jest

> tylko jedna odpowiedź - sprzedać i kupić wersje z turbo. Najtaniej.

Tak, tylko temat jest o chipowaniu przez soft - czyli koszt rzędu 1200-1500lpn.

Za tyle nie kupisz mocniejszej wersji bo więcej Cię wyjdzie przerejestrowanie auta grinser006.gif

Napisano

> Za tyle nie kupisz mocniejszej wersji bo więcej Cię wyjdzie przerejestrowanie auta

No tak. Ale nakombinujesz się, narobisz, stracisz gwarancje a i tak Cię objedzie koleś w tym samym aucie z mocniejszym silnikiem. Który niczego nie dotykał.

Napisano

> No tak. Ale nakombinujesz się, narobisz, stracisz gwarancje a i tak Cię objedzie koleś w tym samym

> aucie z mocniejszym silnikiem. Który niczego nie dotykał.

Ale co ty porównujesz?

Jedziesz płacisz 1500 i masz zdecydowanie mocniejsze auto, które oszczędnie traktowane mniej pali. Finito.

Napisano

> Tego nie rozumiem.

> Na własnym podwórku przykład: MJ 105jm (turbina bez VGT) vs MJ 120km (VGT) vs 163km MJ (VGT).

> Dlaczego wg. twojej opinie tylko 163km warto dlubac?

Bo w 105 utopisz tyle kasy ile dołożyłbyś do 163KM a i tak nie będziesz miał lepiej jeżdżącego auta.

Temat rzeka, przerabiany gazilion razy.

Napisano

> Tak, tylko temat jest o chipowaniu przez soft - czyli koszt rzędu 1200-1500lpn.

i uważasz, że za 1500 zrobisz upgrade ze 105 do 163 KM na dychawicznym silniczku 1,6 (czy nawet 1,9)?

Uważaj tak dalej.

> Za tyle nie kupisz mocniejszej wersji bo więcej Cię wyjdzie przerejestrowanie auta

Mówimy o sytuacji kupowania auta, a nie bycia utopionym w stanie zastanym.

Napisano

> Ale co ty porównujesz?

> Jedziesz płacisz 1500 i masz zdecydowanie mocniejsze auto, które oszczędnie traktowane mniej pali.

> Finito.

ale to nie pasuje do ich teorii grinser006.gif

Napisano

Od vtechu trzymaj się z daleka, jak to ta okolica to _CINEK skoro ma tu takie grono wyznawców grinser006.gif lub Aligator (Dynosoft).

Doświadczenia osobiste z Aligatorem mam świetne, naprawdę profi podejście i robota.

Napisano

> Tego auta co mam to nie ma mocniejszej wersji.

No i jasne.

> Sprzęt w idealnym stanie i niezużyty ale ma wytrzymać ze mną następne 200+ kkm. Stąd wątpliwości bo

> bezawaryjna eksploatacja jest priorytetem.

Nic nie ma za darmo - nawet w ryja ciężko zarobić.

Jak każdy sposób na zwiększanie osiągów - pociąga on za sobą konsekwencje w postaci skrócenia żywotności sprzętu.

Pytanie - czy odczujesz te konsekwencje (w sensie czy skrócenie będzie na tyle istotne, że sprzęt pokaże kopyta wcześniej, niż się spodziewałeś.

Na to pytanie nikt nie zna odpowiedzi.

> Tu się da tak i tak. Problem w tym, że nie mam jakiegoś ciśnienia - ot, wymyśliłem sobie i dlatego

> tak ględze. Seryjne osiągi mi absolutnie wystarczają. Pomyślałem że można by dodać trochę

> pazura ale jak mam coś zepsuć to mogę odpuścić. Lepsze wrogiem dobrego.

Niekoniecznie.

IMO jeżeli nie idziesz w kierunku "panie, czysta kuni ma być, ale za tysiunc pincyt maks", będziesz dużo bardziej niż std dbał o prawidłową eksploatację sprzętu - pewnie przez pierwsze 100-150 kkm nic nie odczujesz.

Dalej to już zawsze jest loteria.

Napisano

> ale to nie pasuje do ich teorii

... powiedział ten, który dokładnie takoż robi..

Napisano

> Powiedzmy że to jest bardzo średni sposób. Choć z tego co tu czytam to większość tak robi.

> Osobiście uważam że bez hamowni to ciężko zrobić dobry tuning. Zresztą podobnie jest ze

> strojeniem instalacji LPG. Ale tu już zupełnie zostałem zakrzyczany.

Uważam podobnie.

> A poza tematem - nie wiem czy wiesz ale masz cały wątek na HP. Strasznie po Tobie jadą.

Nie czytuję tamże.

Napisano

> ... powiedział ten, który dokładnie takoż robi..

Akurat w przypadku Mazdy mam najmocniejszą, ale w przypadku Octy nie była. Robienie programu w słabszej wersji nie ogranicza się do chęci bycia najszybszym, tylko bycia szybszym niż seria grinser006.gif i kilka innych modeli wink.gif

I ja nie uważam że to jest bez sensu i zgadzam sie z przedmówcą a z Wami nie do końca spineyes.gif

od początku hahaha.gif najlepiej jest startować od najmocniejszej wersji, bo:

- hamulce

- zawias

- motorownia

ALE nie uważam, żeby tuningowanie, choćby dla funu właściciela w słabszej wersji nie miało sensu.

Napisano

> od początku najlepiej jest startować od najmocniejszej wersji, bo:

> - hamulce

> - zawias

> - motorownia

> ALE nie uważam, żeby tuningowanie, choćby dla funu właściciela w słabszej wersji nie miało sensu.

Ale ja też nie uważam że to jest zupełnie bez sensu. Tylko odpowiedziałem dlaczego sensowniejszym jest tuning najmocniejszej wersji. Co Ty też zrobiłeś smile.gif

Napisano

> i uważasz, że za 1500 zrobisz upgrade ze 105 do 163 KM na dychawicznym silniczku 1,6 (czy nawet

> 1,9)?

> Uważaj tak dalej.

> Mówimy o sytuacji kupowania auta, a nie bycia utopionym w stanie zastanym.

To teraz ochłoń. Przeczytaj posta RYBa. Już?

No to teraz przyznaj mi rację i nie rób ze mnie wariata grinser006.gif

Napisano

> Akurat w przypadku Mazdy mam najmocniejszą, ale w przypadku Octy nie była.

Przecie była 130... I wtedy ZTCP nie było RS.

> Robienie programu w

> słabszej wersji nie ogranicza się do chęci bycia najszybszym, tylko bycia szybszym niż seria

> i kilka innych modeli

> I ja nie uważam że to jest bez sensu i zgadzam sie z przedmówcą a z Wami nie do końca

> od początku najlepiej jest startować od najmocniejszej wersji, bo:

> - hamulce

> - zawias

> - motorownia

> ALE nie uważam, żeby tuningowanie, choćby dla funu właściciela w słabszej wersji nie miało sensu.

Misiek, ja to rozumiem i nie moje pieniądze, nie moje małpy, nie mój cyrk.

Ale rozumiesz też zasadność dłubania np Fabiedy z najsłabszym dizlem, gdzie max potencjału bez grubych ingerencji to masz dojście do mocniejszej wersji, o ile w ogóle to?

Napisano

Warto, ale zmienić mapę, żadne powerbox.

Jednym chodzi na tym dobrze, mi auto szarpało i nagle dostawał chyba +100KM bo rwało do przodu przy lekkim naciśnięciu gazu jak torpeda, zostawiając za sobą sadzę jakby się opony paliły na składzie.

Tylko chip.

Napisano

> To teraz ochłoń. Przeczytaj posta RYBa. Już?

> No to teraz przyznaj mi rację i nie rób ze mnie wariata

Echhh...

Przyjacielu.

Wyraziłem swoją prywatną opinię n/t sensu dłubania słabych wersji.

Uzasadniłem ją.

Mało Ci?

Przykro mi, ale będziesz musiał z tym żyć...

Napisano

> i uważasz, że za 1500 zrobisz upgrade ze 105 do 163 KM na dychawicznym silniczku 1,6 (czy nawet

> 1,9)?

> Uważaj tak dalej.

uwazam ze za mniej jak 1500 rotfl.gif

silnik 1.9 z 115 na 160 grinser006.gifok.gif

Napisano

> Tak, tylko temat jest o chipowaniu przez soft - czyli koszt rzędu 1200-1500lpn.

Odpalamy Cennik

1,3 Multidżet z DPF 75KM Estiva = 49 490 PLN

1,3 Multidżet z DPF Start/stop Easy = 54 490 PLN

5k dopłaty niby, nie?

Ale patrzymy na różnice w wyposażeniu i widzimy:

Tylna kanapa 60/40 = 650 PLN

Kierownica i gałka skrzyni w skórze = 500 PLN

Korek wlewu na kluczyk = 50 PLN

Radio blablabla = 1200 PLN

Zydel kierownika z reg wysokości = 650 PLN

Kurtyny = 1550 PLN

Klamki w kolorze = 100 PLN

Lustra w kolorze = 100 PLN

4800 PLN w wypasie.

Czyli czekaj no, wychodzi na to, że masz 95 KM za... 200 (dwieście) PLN!

Napisano

> uwazam ze za mniej jak 1500

> silnik 1.9 z 115 na 160

Czytaj jeszcze raz, o czym mowa.

Napisano

> Odpalamy Cennik

> 1,3 Multidżet z DPF 75KM Estiva = 49 490 PLN

> 1,3 Multidżet z DPF Start/stop Easy = 54 490 PLN

> 5k dopłaty niby, nie?

> Ale patrzymy na różnice w wyposażeniu i widzimy:

> Tylna kanapa 60/40 = 650 PLN

> Kierownica i gałka skrzyni w skórze = 500 PLN

> Korek wlewu na kluczyk = 50 PLN

> Radio blablabla = 1200 PLN

> Zydel kierownika z reg wysokości = 650 PLN

> Kurtyny = 1550 PLN

> Klamki w kolorze = 100 PLN

> Lustra w kolorze = 100 PLN

> 4800 PLN w wypasie.

> Czyli czekaj no, wychodzi na to, że masz 95 KM za... 200 (dwieście) PLN!

Spoko, ale Ryb ma Epice 2.0D. Więc porównywanie cennikowych nowych jest delikatnym OT.

Napisano

> Spoko, ale Ryb ma Epice 2.0D. Więc porównywanie cennikowych nowych jest delikatnym OT.

Ale tak tylko zauważam.

Zresztą sam byłem mocno zdziwiony

Napisano

> Hamulce i podwozie też? Tak tylko pytam.

nie pisalem o samym programie

Napisano

> Czytaj jeszcze raz, o czym mowa.

a Ty przyczytaj o co sie pytal kolega Ryb ok.gif

Napisano

> nie pisalem o samym programie

My rozmawiamy o porządnym tuningu. Aczkolwiek sama hamownia to jakieś 200 zł.

Napisano

> Ale tak tylko zauważam.

Zupełnie trafnie ok.gif

> Zresztą sam byłem mocno zdziwiony

Napisano

> My rozmawiamy o porządnym tuningu. Aczkolwiek sama hamownia to jakieś 200 zł.

ja tez grinser006.gif nie mialem na mysli wgrania samego programu u szwargra w stodole tylko o usludze w profesjonalnej firmie ok.gif

Napisano

> Przecie była 130... I wtedy ZTCP nie było RS.

RSa chyba już nie było, ale 1.8T 150KM jeszcze było. 130tka miała tą zaletę, ze miała większe hamulce niż słabsze wersje = takie jak 1.8T

> Misiek, ja to rozumiem i nie moje pieniądze, nie moje małpy, nie mój cyrk.

> Ale rozumiesz też zasadność dłubania np Fabiedy z najsłabszym dizlem, gdzie max potencjału bez

> grubych ingerencji to masz dojście do mocniejszej wersji, o ile w ogóle to?

ja to bym się w ogóle w tuningu nie doszukiwał jakiegoś głębszego sensu wink.gif czy jakaś większa rzeźba w Fabiedzie TDI z najsłabszym motorem ma sens? ni siusiaka, ale program to bym tam zrobił bo się tym jeździć nie da zlosnik.gif

Napisano

> ja tez nie mialem na mysli wgrania samego programu u szwargra w stodole tylko o usludze w

> profesjonalnej firmie

No tak. Tylko to jest wgranie samego programu. Do tego pewnie uniwersalnego. Tylko zauważ że zwiększasz moc o prawie 50 %. Pytanie co na to hamulce. Bo samochód musi hamować. Co na to zawieszenie - bo powinien skręcać. Czy wytrzyma to sprzęgło, skrzynia biegów. I ja raczej to mam na myśli mówiąc o porządnym tuningu.

Napisano

> Bo w 105 utopisz tyle kasy ile dołożyłbyś do 163KM ...

Aaaaa w takim scenariuszu to się zgodzę. Myślałem,że o czym innym rozmawiacie.

Napisano

> RSa chyba już nie było, ale 1.8T 150KM jeszcze było. 130tka miała tą zaletę, ze miała większe

> hamulce niż słabsze wersje = takie jak 1.8T

Ale był to najmocniejszy dizel i do tego się odnoszę.

> ja to bym się w ogóle w tuningu nie doszukiwał jakiegoś głębszego sensu

Sens jak sens - chodzi o sensowne value-for-money.

> czy jakaś większa rzeźba w

> Fabiedzie TDI z najsłabszym motorem ma sens? ni siusiaka, ale program to bym tam zrobił bo się

> tym jeździć nie da

Etam.

Jeździłem, nawet całkiem zgrabnie to biega.

Napisano
  • Autor

> No tak. Tylko to jest wgranie samego programu. Do tego pewnie uniwersalnego. Tylko zauważ że

> zwiększasz moc o prawie 50 %. Pytanie co na to hamulce. Bo samochód musi hamować. Co na to

> zawieszenie - bo powinien skręcać. Czy wytrzyma to sprzęgło, skrzynia biegów. I ja raczej to

> mam na myśli mówiąc o porządnym tuningu.

Ja bym nie chciał zwiększać o 50% tylko o jakieś 20.

Hamulce mogą zostać seryjne bo prędkość maksymalna się w tym aucie akurat nie zmieni choćby mu nie wiem jak mocy dodawać.

Zawieszenie też może zostać bez zmian bo przecież auto będzie jeździło po tych samych drogach, z tymi samymi prędkościami.

Z tego co wiem te sprzęgła i skrzynie wytrzymują do 400Nm. M.in. z tego powodu nie było mocniejszej wersji. A z tego co widzę to te programy dają jakieś 380Nm.

Generalnie, nie chodzi mi o tuning przez duże T, tylko żeby ze 150KM zrobić np. 170-180. Jak się trochę zmniejszy lag na niskich obrotach to już będę zadowolony.

smile.gif

Napisano

> No tak. Tylko to jest wgranie samego programu. Do tego pewnie uniwersalnego.

Ja ma program robiony pod auto i z glowa grinser006.gif oczywiscie trzeba tez z glowa jezdzic,ale sprzeglo czy skrzynie mozna zniszczyc i w seryjnym aucie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.