Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chiptuning?

Featured Replies

Napisano

To po chiptuningu rosnie moc i momen a obroty spadaja??

Napisano

> To po chiptuningu rosnie moc i momen a obroty spadaja??

nie 270751858-jezyk.gif

tylko do tej pory np. 50KM osiagales przy 3200 obr

a po chipsie te samo 50KM masz przy 3000 obr

=> jezdzac tak samo (jesli chodzi o dynamike) jak do tej pory mozna uzywac nizszych predkosci obrotowych

Napisano

> nie

> tylko do tej pory np. 50KM osiagales przy 3200 obr

> a po chipsie te samo 50KM masz przy 3000 obr

> => jezdzac tak samo (jesli chodzi o dynamike) jak do tej pory mozna uzywac nizszych predkosci

> obrotowych

To by sie zgadzalo. ok.gif jesli chodzi o przyspieszenia.

Pytalem bo kiedys spotkalem sie z ludzmi, ktorzy twierdzili, ze po mapie osiagaja ta sama predkosc przy nizszych obrotach.

Napisano

> Pytalem bo kiedys spotkalem sie z ludzmi, ktorzy twierdzili, ze po mapie osiagaja ta sama predkosc

> przy nizszych obrotach.

Przy skrzyni bezstopniowej jest to możliwe. W pozostałych przypadkach nie ma szans hehe.gif

Napisano

> Ej no, Tłins - po pierwsze primo, to maluch nie palił 7,5 ltr przy 70 km/h

Ojciec miał 600 włoski i palił od 3,8 do 4,5. Potem miał polski 650

i ten wsysał zawsze około 7-8.

Napisano

Kia ceed 90 koników modzone na 120 redboxem. 90 kkm zrobiłem i nie bierze grama oleju ale ja prawidłowo gasze auto. Aha autem ciągam lawetke małą i sobie chwale. Auto kupione z przebiegiem 35 tysiecy wiec nowe nie było

Napisano

> omg miszcz

> jeszcze coś o niutonometrach dodaj... co ma spalanie malucha, do ubogości mieszanki i spalania

> współczesnych aut?

Ma to, że auto może spalać mniej przy danej V, jedynie przez regulację

składu mieszanki paliwo-powietrze. To że wzrasta temperatura, to

problem drugorzędny.

Napisano

> Lekkie przelanie podnosi moc silnika. Stosunek 14.7 stosuje się tylko w celu ochrony środowiska.

> Najwyższa moc jest dla 12.6, ale taki nadmiar benzyny natychmiast zabiłby katalizator.

Problem jest tylko w momencie jak jesteś po "ubogiej" prawej stronie tego wykresu

Napisano

> A ile km na tym przejeździłeś?

60 tys minęło od wizyty w cinsofcie....

zamiast źrebiąt 115 jest prawie 160...

Nie będę się rozpisywał ani udowadniał, że mamy z Twinsenem rację ale....

Kapelusznicza jazda na A4 i A1 jestem w stanie zejść na 3,9 ( sama trasa)

z miastem można zrobić 5,2-6....- oczywiście korki potrafią to podbić

Moja średnia spowodowana obuwiem dobija do 7, co uważam jest dobrym stosunkiem masa/moc/but.

Jak dla mnie "chip" to tylko z hamowaniem i programem pod stan podzespołów i kierownika.

Tego nie zrobi najlepszy na świecie BOX.

Napisano

> Są tu użytkownicy aut po chiptuningu? Zwłaszcza chodzi mi o tzw. power-boxy.

> Jakie wrażenia? Warto - nie warto? Jakieś plusy i minusy? Jak z trwałością podzespołów?

> Wszelkie komentarze mile widziane.

kiedyś mieliśmy na kąciku skody takie ironiczne powiedzenia "tuning to zło obniża trwałość podzespołów" rotfl.gif oczywiście tego typu teoria była mocno lansowana przez tych którzy jeździli seriami zlosnik.gif a Ci którzy preferowali tuning się z niej nabijali wink.gif

ja zdecydowanie polecam chiptuning nie wszelkiej maści boxy grinser006.gif wrażenia mocno uzależnione od tego czy tuner się przyłożył.

jak się przyłożył i użytkowane z głową to trwałość nie powinna spaść zauważalnie, a już napewno nie dla pierwszego właściciela wink.gif choć napewno wszystko zależy od tego ile zamierzasz autem jeździć

Napisano

> tuning to zło, zmniejsza trwałość podzespołów!

cholera, nie widziałem tego zlosnik.gif tak to jest jak się nie czyta wątku rotfl.gif

Napisano

> majac wieksza moc jezdzisz w ciutke mniejszych predkosciach obrotowych (nie musisz tak krecic zeby

> uzyskac ten sam efekt)

> ale spadek ten nie jest wielki

> natomiast po tuningu mechanicznym silnika w SC mialem spory spadek zuzycia paliwa

I dalej zostawałeś SC z fabrycznym 13,8 sec w tyle za absolutnie nie ruszaną Felką z fabrycznym 13,8 :->

Napisano

Maluch palił jak smok, bo miał żałośnie niskosprawny silnik.

Co to ma wspólnego z Twoją tezą?

Napisano

> jak to możliwe, że na

> jednym umiem zrobić w mieście 7 litrów, a na drugim nie umiem zejść poniżej 10?

Słabe umiejętności kierownika.

Napisano

> kiedyś mieliśmy na kąciku skody takie ironiczne powiedzenia "tuning to zło obniża trwałość

> podzespołów" oczywiście tego typu teoria była mocno lansowana przez tych którzy jeździli

> seriami a Ci którzy preferowali tuning się z niej nabijali

> ja zdecydowanie polecam chiptuning nie wszelkiej maści boxy wrażenia mocno uzależnione od tego czy

> tuner się przyłożył.

> jak się przyłożył i użytkowane z głową to trwałość nie powinna spaść zauważalnie, a już napewno nie

> dla pierwszego właściciela choć napewno wszystko zależy od tego ile zamierzasz autem jeździć

Amen bracie, moje auto po chipsie ma kilku stałych klientów zakupowych, wiedzą jak użytkuję, więc .... ale ja nie sprzedaję zlosnik.gif

Napisano

> Amen bracie, moje auto po chipsie ma kilku stałych klientów zakupowych, wiedzą jak użytkuję, więc

> .... ale ja nie sprzedaję

zobaczymy ilu ich bedzie jak faktycznie bedziesz chcial sprzedac wink.gif

niech tylko przypomne kolejke po auto mar00hy zlosnik2.gif

Napisano

> Są tu użytkownicy aut po chiptuningu? Zwłaszcza chodzi mi o tzw. power-boxy.

> Jakie wrażenia? Warto - nie warto? Jakieś plusy i minusy? Jak z trwałością podzespołów?

Nie mam boxa, bo to raczej gniot boxy, a nie power boxy, ale.. mam już 3 samochód po dobrym sofcie i sobie chwalę.

Wrażenia? Cóż , zależy co się chipuje i kto to robi, generalnie ja jestem bardzo zadowolony.

Zysk na mocy to zwykle około 20-25 %, z Nm bywa podobnie.

W zależności od rodzaju samochodu kłopoty mogą pojawić się w przeniesieniu napędu (są fabrycznie słabsze i mocniejsze konstrukcje), ale generalnie przy użytkowaniu z głową nie powinno być problemów.

Obecnie mam Cromę 1,9 Mjtd gdzie z fabrycznych 150 KM i 320 Nm zestrojono samochód na 191 KM I 386 Nm. Jedzie to na prawdę zacnie, nawet przy swojej masie.

Co mnie cieszy, w każdym z przypadków spadło mi średnie spalanie, choć niektórzy twierdzą, iż przeczy to logice.

Jeśli masz samochód w dobrym stanie technicznym i planujesz nim pojeździć to warto, jeśli gniota jakiegoś czyli 8 życie kurczaka, odpuść szkoda kłopotów.

Napisano

> Poważnie pytam. Co się zepsuło, gdzie i komu?

Pewnie schowek od wstrząsów, i szyba od zimengo łokcia biglaugh.gif

Napisano

> w abarcie 500 mam fabrycznie do wyboru dwa programy - zwykły i 'sport' - jak to możliwe, że na

> jednym umiem zrobić w mieście 7 litrów, a na drugim nie umiem zejść poniżej 10?

To pewnie dlatego, że ten guzik oprócz sprzężenia z elektronką w samochodzie ma też bezpośrednie połączenie z Twoim mózgiem! Oczywiście bez urazy, niczego złego nie sugeruję, tylko taką nazwijmy to ,,gorączkę abartha'' smile.gif

Napisano
  • Autor

> (...)

> jak się przyłożył i użytkowane z głową to trwałość nie powinna spaść zauważalnie, a już napewno nie

> dla pierwszego właściciela choć napewno wszystko zależy od tego ile zamierzasz autem jeździć

200-300kkm. cool.gif

Napisano

> Słabe umiejętności kierownika.

Na szczęście mamy tu kierownika Sibuja.

Alleluja!

Napisano

> To pewnie dlatego, że ten guzik oprócz sprzężenia z elektronką w samochodzie ma też bezpośrednie

> połączenie z Twoim mózgiem! Oczywiście bez urazy, niczego złego nie sugeruję, tylko taką

> nazwijmy to ,,gorączkę abartha''

przykład był żartobliwy, bo oczywiście po naciśnięciu guziczka kierowca chce poszaleć, ale:

sprawdziłem to na spokojnie, na dłuższym odcinku drogi i naprawdę są spore różnice w spalaniu w obu trybach. w trybie 'zwykłym' udało mi się zejść ze spalaniem do 5,5 litra - w trybie 'sport' było ponad litr więcej, prawie 7 litrów.

Napisano

> Maluch palił jak smok, bo miał żałośnie niskosprawny silnik.

> Co to ma wspólnego z Twoją tezą?

Że można zrobić lepszy i sprawniejszy silnik, nie tylko "metalem",

ale także jego oprogramowaniem (w czasach gdy każdy ma ECU).

Porównanie być może z pupy, ale ciekawe, bo auta puchły w kg,

a paliły wciąż te powiedzmy 7 noPb przy jeździe równomiernej 70-90 km/h.

Zresztą, ile jest takich modeli, że wersje silnikowe nie różnią się niczym,

poza oprogramowaniem w ECU? Jak to nazwiemy? No to jest właśnie,

mówiąc Twoim językiem "ciptjuning", tyle że producenta. To w temacie

tego, że ludzie dziwią się że auto o większej mocy uzyskanej softem,

niefabrycznym - będzie troszkę mniej spalało miż auto o mniejszej mocy.

Tyle chciałem przekazać smile.gif

Napisano

> zobaczymy ilu ich bedzie jak faktycznie bedziesz chcial sprzedac

> niech tylko przypomne kolejke po auto mar00hy

Kto będzie chciał kupic to kupi, ja nie zamierzam kryć się z tym co w aucie jest.

Napisano

Żeby być pewnym, że to nie jest kwestia psychologiczna, trzebaby

ten guzik zakryć, a pasażer losowo by go włączał i wyłączał i wtedy

możnaby coś powiedzieć. Nie twierdzę, że nie zmieniają się wtedy

mapy wtrysku bo na pewno tak jest, ale kto wie czy na tym trybie

sport w trybie kapelusz, nie spalałby po prostu tyle samo a może i mniej? smile.gif

Napisano

> Żeby być pewnym, że to nie jest kwestia psychologiczna, trzebaby

> ten guzik zakryć, a pasażer losowo by go włączał i wyłączał i wtedy

> możnaby coś powiedzieć. Nie twierdzę, że nie zmieniają się wtedy

> mapy wtrysku bo na pewno tak jest, ale kto wie czy na tym trybie

> sport w trybie kapelusz, nie spalałby po prostu tyle samo a może i mniej?

ale tam niczego nie trzeba zakrywać, różnica jest tak duża, że nie da się nie zauważyć wink.gif

podejrzewam, że różnice w spalaniu mogą wynikać między innymi z mapowania przepustnicy, bo reakcja na gaz w trybie sport jest zaskakująco dobra, jak na mały silniczek z turbo.

a różnice w mapach wtrysku na pewno są, bo w trybie 'sport' maluch potrafi sobie pierdnąć z wydechu przy np. redukcji, czy po ujęciu gazu, więc pewnie jest przelany.

Napisano

Ja w swojej maździe mam racechip pro i jak na razie bezproblemowo. Zamawia się box ustawiany do konkretnego modelu. Mam go od lutego, w tym czasie przejechałem jakieś 6kkm i spalanie troszkę spadło, osiągi się poprawiły-szczególnie odczuwalne na trasie na 5tym i 6tym biegu.

Nie mam problemów z DPF-wypala z tą samą regularnością co wcześniej.

Napisano

> przykład był żartobliwy, bo oczywiście po naciśnięciu guziczka kierowca chce poszaleć, ale:

> sprawdziłem to na spokojnie, na dłuższym odcinku drogi i naprawdę są spore różnice w spalaniu w

> obu trybach. w trybie 'zwykłym' udało mi się zejść ze spalaniem do 5,5 litra - w trybie

> 'sport' było ponad litr więcej, prawie 7 litrów.

a z kolei w bravo ja nie widze praktycznie zadnej roznicy.

Sprawdzalem na prostym odcinku drogi i roznice miedzy trybem sport sa pomijalnie male, albo nie ma ich w ogole.

Nie sprawdzalem w miescie, bo "nie potrafie" jezdzic tym samochodem bez wlaczonego trybu sport zlosnik.gif

Napisano

> Tyle chciałem przekazać

Słabieńko Ci to idzie.

Ale nie pierwszy to raz leci teoria, iżby producent był głupszy od czesia w garażu z kompem, kabelkiem i hamownią...

Napisano

> a z kolei w bravo ja nie widze praktycznie zadnej roznicy.

> Sprawdzalem na prostym odcinku drogi i roznice miedzy trybem sport sa pomijalnie male, albo nie ma

> ich w ogole.

> Nie sprawdzalem w miescie, bo "nie potrafie" jezdzic tym samochodem bez wlaczonego trybu sport

w bravo zupełnie inaczej to działa, prawie nie ma różnicy - polecam przejażdżkę a500 wink.gif

Napisano

> Ja w swojej maździe mam racechip pro i jak na razie bezproblemowo. Zamawia się box ustawiany do

> konkretnego modelu. Mam go od lutego, w tym czasie przejechałem jakieś 6kkm i spalanie troszkę

> spadło, osiągi się poprawiły-szczególnie odczuwalne na trasie na 5tym i 6tym biegu.

> Nie mam problemów z DPF-wypala z tą samą regularnością co wcześniej.

Byłeś na hamownii ?

U mnie dla tego samego auta i box'a to wyszło tak:

dyno3.jpg

Ja nie używam, szkoda mi samochodu, zobacz jaki moment masz na dole wrzucony.

ps. Ten box nie jest ustawiany pod konkretny model.

Rozbierz obudowę, masz tam 2 potencjometry, którymi reguluje się teoretycznie zakres i ilość dolanego paliwa.

Nie udało mi się tego ustawić tak, żeby wzrosły osiągi w całym zakresie.

Napisano

> Ma to, że auto może spalać mniej przy danej V, jedynie przez regulację

> składu mieszanki paliwo-powietrze. To że wzrasta temperatura, to

> problem drugorzędny.

masz mapy zapłonów dla: wolnych obrotów, posrednich i dużych obciążeń, to samo dla dawki paliwa, potem skalowanie przepływomierza i czasy ładowania cewki (w benzynach), w dieslach jeszcze inaczej. takze poczytaj, a potem wymyślaj.

to co opisujesz to regulacja gaznika w maluchu śrubką, a nie chiptuning. jest troche więcej parametrów do wzięcia pod uwagę niż JEDYNIE skład paliwo-powietrze, także nie upraszczaj, bo potem ludzie to powielają.

Napisano

> Byłeś na hamownii ?

> U mnie dla tego samego auta i box'a to wyszło tak:

> Ja nie używam, szkoda mi samochodu, zobacz jaki moment masz na dole wrzucony.

> ps. Ten box nie jest ustawiany pod konkretny model.

> Rozbierz obudowę, masz tam 2 potencjometry, którymi reguluje się teoretycznie zakres i ilość

> dolanego paliwa.

> Nie udało mi się tego ustawić tak, żeby wzrosły osiągi w całym zakresie.

oto cała prawda o boxach - krótki strzał niutona przy ~1800 i kierowca dyszla myśli że auto nagle zrobiło się super-szybkie.

Napisano

> w bravo zupełnie inaczej to działa, prawie nie ma różnicy - polecam przejażdżkę a500

a nie jest tak, ze w a500 w trybie normal samochod jest na sile ugrzeczniony a w trybie sport po prostu normalny?

Napisano

> oto cała prawda o boxach - krótki strzał niutona przy ~1800 i kierowca dyszla myśli że auto nagle

> zrobiło się super-szybkie.

Dokładnie, też tak myślałem sciana.gif

Potem sprawdziłem na dyno, pomierzyłem czasy 60-100 ,

80-120, zysk był tylko na wysokich biegach i to też niewielki.

Szkoda układu napędowego.

Napisano

> Słabieńko Ci to idzie.

> Ale nie pierwszy to raz leci teoria, iżby producent był głupszy od czesia w garażu z kompem,

> kabelkiem i hamownią...

To nie jest teoria, tylko rozsądek producenta. Producent doskonale

wie ile może wycisnąć z danego silnika. Ale specjalnie redukuje jego

możliwości, żeby dmuchać na zimne. Bo trwałość silnika na lepszych

parametrach może się pogorszyć. Tym niemniej - to prawie tak samo

jak z procesorami. Większość można "podkręcić" i nic się nie dzieje,

a działa szybciej.

Napisano

> To nie jest teoria, tylko rozsądek producenta. Producent doskonale

> wie ile może wycisnąć z danego silnika. Ale specjalnie redukuje jego

> możliwości, żeby dmuchać na zimne. Bo trwałość silnika na lepszych

> parametrach może się pogorszyć.

ta jasne. tyle ze producent wie ze jego silnik wytrzyma gwarancję, a potem to mu wisi.

natomiast na pewno chciałby obniżyć spalanie chipem, bo przeciez tym się kieruje 80% kupujących obecnie, i niestety tutaj go Kowalski w garażu z laptopem kasuje na miejscu? rotfl.gifniewiem.gif gupi ten producent jakis.

Napisano

Uzytkuje zachipowane 2.0 HDi (CR) z 89 KM zrobione jakies 109 KM i 205 Nm na 255 Nm auto bylo na hamowni przed i po niestety nie mam wykresu ale wzrost byl widoczny na calym zakresie obrotow.

Nie jest to box tylko program z firmy V-tech. Auto ma przelatane z chipem ponad 240 kkm sprzeglo jest fabryczne... ale poleciala UPG i rozszczelnila sie pompa czy jest to wynik dzialania moda nie wiem...

pozdr.

M.

Napisano

> Byłeś na hamownii ?

> U mnie dla tego samego auta i box'a to wyszło tak:

> Ja nie używam, szkoda mi samochodu, zobacz jaki moment masz na dole wrzucony.

> ps. Ten box nie jest ustawiany pod konkretny model.

> Rozbierz obudowę, masz tam 2 potencjometry, którymi reguluje się teoretycznie zakres i ilość

> dolanego paliwa.

> Nie udało mi się tego ustawić tak, żeby wzrosły osiągi w całym zakresie.

Jeszcze nie bylem, ale jak wyjezdzam na autostrade, to czuje roznice na +, a to przeciez o wrazenie z jazdy chodzi, prawda? Do tego dochodzi ten niewielki spadek spalanie...

W boxie, ktory mam mozna ustawic zakres obrotow, w ktorych podciaga moment, jak i "przyrost mocy".

Roznica jest wyrazna po wyjaciu boxa, wiec zdecydowalem, ze go zostawie. Jak zakoncze remont w domu, to moze zdecyduje sie na remap.

molega z mazdaspeed (znam go osobiscie) ma bardziej agresywnego boxa i na hamowni wychodzi mu 170KM (seria to 143) i poki co ma juz 270kkm nalatane, z czego przynajmniej 100kkm z boxem i poza wtryskami, ktore padly niedawno-nie odbiega to od trwalosci wtryskow w innych mazdach-silnik pracuje swietnie. Turbo wyrabia, korbowody nie.wyszly bokiem, tloki sie nie stopily, DPF nie robi problemow.....

P.S. nawet jesli jest to tylko przyrost momentu przy niskich obrotach, to poprawia to komfort jazdy, po kazdej zmianie biegow mam wlasnie w okolicach 1600-1900obr.

Napisano

> Jeszcze nie bylem, ale jak wyjezdzam na autostrade, to czuje roznice na +, a to przeciez o wrazenie

> z jazdy chodzi, prawda? Do tego dochodzi ten niewielki spadek spalanie...

Tak, oczywiście. U mnie na przyśpieszeniu 80-120 na 5 i 6 biegu to było 1.5-2 s. Ale na 4 już różnicy brak. smile.gif

> W boxie, ktory mam mozna ustawic zakres obrotow, w ktorych podciaga moment, jak i "przyrost mocy".

Mamy ten sam box, więc wykres który wkleiłem odnieść możesz do swojego auta.

> Roznica jest wyrazna po wyjaciu boxa, wiec zdecydowalem, ze go zostawie. Jak zakoncze remont w

> domu, to moze zdecyduje sie na remap.

Jest różnica z dołu, nie mogę powiedzieć, że nie. Dowalenie Nm na dole moim zdaniem nie jest dobre dla sprzęgła i przeniesienia napędu na niskich biegach.

> molega z mazdaspeed (znam go osobiscie) ma bardziej agresywnego boxa i na hamowni wychodzi mu 170KM

> (seria to 143) i poki co ma juz 270kkm nalatane, z czego przynajmniej 100kkm z boxem i poza

> wtryskami, ktore padly niedawno-nie odbiega to od trwalosci wtryskow w innych mazdach-silnik

> pracuje swietnie. Turbo wyrabia, korbowody nie.wyszly bokiem, tloki sie nie stopily, DPF nie

> robi problemow.....

> P.S. nawet jesli jest to tylko przyrost momentu przy niskich obrotach, to poprawia to komfort

> jazdy, po kazdej zmianie biegow mam wlasnie w okolicach 1600-1900obr.

Ja zdjąłem na zimę, żeby nie mielić i już nie założę. Tak czy inaczej jest to wolne auto, a czy troszkę mniej czy troszkę bardziej wolne, to już bez różnicy smile.gif

Może gdybym głownie jeździł w trasy, to by został, w mieście nie widzę sensu obciążania.

Napisano

> ta jasne. tyle ze producent wie ze jego silnik wytrzyma gwarancję, a potem to mu wisi.

> natomiast na pewno chciałby obniżyć spalanie chipem, bo przeciez tym się kieruje 80% kupujących

> obecnie, i niestety tutaj go Kowalski w garażu z laptopem kasuje na miejscu? gupi ten

> producent jakis.

No wiesz, nie jes tajemnicą, że producent nie optymalizuje map pod

kątem spalania, bo mu nie zależy na tym specjalnie. I to właśnie

robią tunerzy, bo wyobraź sobie, że ten u którego ja robiłem swoje

mapy, jest po Politechnice Śląskiej i wie co robi.

Napisano

> No wiesz, nie jes tajemnicą, że producent nie optymalizuje map pod

> kątem spalania, bo mu nie zależy na tym specjalnie.

bardzo im zależy. żeby mogli to wstawić w oficjalne tabelki, jak najmniejszą wartość. tak samo jak czarują mega momentem w dieslu. w tabelkach natomiast nie ma nic o trwałości silnika, zatem dlaczego im na tym wg Ciebie zależy?

> I to właśnie

> robią tunerzy, bo wyobraź sobie, że ten u którego ja robiłem swoje

> mapy, jest po Politechnice Śląskiej i wie co robi.

wow. argument nie do zabicia. kurde myślałem że po Technikum Gastronomicznym najlepiej chipują. ale wyobrażam sobie... ok.gif

Napisano

> bardzo im zależy.

Fakty zaś są takie, że to co podają producenci ma się nijak do rzeczywistości,

zaś po modyfikacji spalanie mam mniejsze. To jakiś cud, bo jeżdżę

ciągle tym samym stylem.

Napisano

> Fakty zaś są takie, że to co podają producenci ma się nijak do rzeczywistości,

to prawda. no ale taka metodyka pomiaru.

> zaś po modyfikacji spalanie mam mniejsze. To jakiś cud, bo jeżdżę

> ciągle tym samym stylem.

ale czego Ty się uczepiłeś tego spalania? wydałeś coś ok. pewnie 1,5-2k PLN. a oszczędzasz ile? 2 PLN na 100 km? po to robiłeś chipa? raczej nie.

Napisano
  • Autor

> to prawda. no ale taka metodyka pomiaru.

> ale czego Ty się uczepiłeś tego spalania? wydałeś coś ok. pewnie 1,5-2k PLN. a oszczędzasz ile? 2

> PLN na 100 km? po to robiłeś chipa? raczej nie.

No dobra cwaniaczki, bo mi tu offtopa robicie.

Czipować? Nie czipować? Boxem? Programem? Jedni piszą że Heniek w garażu nie może być mądrzejszy od producenta. Drudzy, że producent złośliwie dławi silniki bo go bawi gdy klienci jadą wolniej i im dużo pali.

Bądź tu mądry. hehe.gif

PS. Spalanie mi raczej zwisa. Celem chipa ma być objechanie czasem na świałach kogoś, kto się tego nie spodziewa. Ale 90% swojego zycia auto będzie jeździło na trasach w trybie kapelusz i tempomat.

Absolutnym priorytetem jest jednak bezawaryjność w perspektywie 200+ kkm.

Napisano

> No wiesz, nie jes tajemnicą, że producent nie optymalizuje map pod

> kątem spalania, bo mu nie zależy na tym specjalnie.

Yhy.

Zwłaszcza w obliczu faktu, że emisja CO2 jest podstawowym parametrem obecnie trzepanym.

Tłinsen, ja wiem, że jarasz się "brawem po tjuninku z jot-te-de*", ale zejdź czasem na ziemię.

*JTD - Jak-Tym-Dojechać?

Napisano

> bo wyobraź sobie, że ten u którego ja robiłem swoje

> mapy, jest po Politechnice Śląskiej i wie co robi.

"Jak pomyślę, jakim jestem inżynierem, to aż boję się iść do lekarza".

Napisano

> PS. Spalanie mi raczej zwisa. Celem chipa ma być objechanie czasem na świałach kogoś, kto się tego

> nie spodziewa. Ale 90% swojego zycia auto będzie jeździło na trasach w trybie kapelusz i

> tempomat.

> Absolutnym priorytetem jest jednak bezawaryjność w perspektywie 200+ kkm.

Napisałem Ci to na początku - znajdź porządnego tunera, który zrobi Ci program pod Twój samochód. I będziesz zadowolony.

Napisano
  • Autor

> Napisałem Ci to na początku - znajdź porządnego tunera, który zrobi Ci program pod Twój samochód. I

> będziesz zadowolony.

No to teraz tylko muszę nauczyć się odróżniać porządnych od nie-porządnych.

biglaugh.gif

Z wymienionych tutaj mam w pobliżu v-tech i kol. Cinek. Są wystarczająco porządni?

Napisano

> No to teraz tylko muszę nauczyć się odróżniać porządnych od nie-porządnych.

> Z wymienionych tutaj mam w pobliżu v-tech i kol. Cinek. Są wystarczająco porządni?

A w tym już Ci nie pomogę smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.