Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Saab został wykupiony!

Featured Replies

Napisano

saab.jpg

Dosłownie kilkadziesiąt minut temu podano do publicznej wiadomości,

że Saab został wykupiony przez konsorcjum National Electric Vehicle Sweden.

To nowe konsorcjum założone w celu wykupienia Saaba przez Szweda chińskiego pochodzenia i w porozumieniu z chińskim rządem.

Nie podano sumy transakcji.

NEVS planuje za około półtora raku rozpocząć produkcję samochodu elektrycznego opierającego się na modelu 9-3.

Podobno już teraz rozpoczął się nabór około 200 pracowników, na razie głównie inżynierów.

Moje zdanie: zielone oszołomy robią biznes na ludzkiej naiwności.

Mowa tu jest nie o hybrydach, a o autach 100% elektrycznych, które tak naprawdę do niczego się nie nadają.

źródło (po szwedzku)

Napisano

hybrydy to faktycznie badziewie, ale samochody czysto-elektryczne mają jak najbardziej sens zwłaszcza w miastach gdzie długo się stoi w korkach, jeździ powoli i na krótkie dystanse

Napisano
  • Autor

> hybrydy to faktycznie badziewie, ale samochody czysto-elektryczne mają jak najbardziej sens

> zwłaszcza w miastach gdzie długo się stoi w korkach, jeździ powoli i na krótkie dystanse

Aha, to chyba nie słyszałeś np. o tym, że po włączeniu klimy planowany zasięg spada z 80 do 50 km?

Włączysz wycieraczki, radio i nie dojedziesz z powrotem do domu.

Napisano

> Aha, to chyba nie słyszałeś np. o tym, że po włączeniu klimy planowany zasięg spada z 80 do 50 km?

> Włączysz wycieraczki, radio i nie dojedziesz z powrotem do domu.

Zwłaszcza że "miasto" to pojęcie względne - ja po Krakowie potrafię dziennie kręcić po 100 km...

Napisano

> ale samochody czysto-elektryczne mają jak najbardziej sens

> zwłaszcza w miastach gdzie długo się stoi w korkach, jeździ powoli i na krótkie dystanse

Jestem za .... ale poco komplikować i wstawiać drogie akumulatory.... zróbmy jak w wesołym miasteczku i wszyscy będą szczęśliwi smile.gif

Napisano

> Mowa tu jest nie o hybrydach, a o autach 100% elektrycznych, które tak naprawdę do niczego się nie

> nadają.

Sam sie do niczego nie nadajesz. Dopiero czysto elektryczne pojazdy maja sens - hybrydy smierdza i halasuja tak samo jak blachosmrody spalinowe, wiec sa slepa uliczka. Jeszcze tylko wyeliminowac z pojazdu kola (poduszka magnetyczna) i bedzie ideal - czysto, pachnaco, cicho.

Napisano
  • Autor

> Sam sie do niczego nie nadajesz. Dopiero czysto elektryczne pojazdy maja sens - hybrydy smierdza i

> halasuja tak samo jak blachosmrody spalinowe, wiec sa slepa uliczka. Jeszcze tylko

> wyeliminowac z pojazdu kola (poduszka magnetyczna) i bedzie ideal - czysto, pachnaco, cicho.

A z czego robi się prąd w Polsce? cfaniaczek.gif

Z węgla. A w takim razie auto elektryczne emituje około 230 g CO2/km

czyli dużo WIĘCEJ niż przeciętne auto osobowe. Więcej nawet niż auta sportowe.

Obrońca natury zlosnik.gif

Napisano

> A z czego robi się prąd w Polsce?

> Z węgla. A w takim razie auto elektryczne emituje około 230 g CO2/km

> czyli dużo WIĘCEJ niż przeciętne auto osobowe. Więcej nawet niż auta sportowe.

> Obrońca natury

Ja nie jestem obronca natury, tylko nie lubie halasu i smrodu. W autach elektrycznych smrodzi sie (nawet nie, filtry teraz naprawde super montuja na kominach) gdzie indziej i nie halasuje w ogole. Emisje CO2 mam... nie powiem gdzie, bo wytnie i tak

Napisano
  • Autor

> Ja nie jestem obronca natury, tylko nie lubie halasu i smrodu. W autach elektrycznych smrodzi sie

> (nawet nie, filtry teraz naprawde super montuja na kominach) gdzie indziej i nie halasuje w

> ogole. Emisje CO2 mam... nie powiem gdzie, bo wytnie i tak

No ale przecież o to właśnie chodzi, że auta elektryczne smrodzą BARDZIEJ.

Nie gdy je widzisz na ulicy co prawda, a podczas produkcji prądu, ale jednak.

Napisano

> No ale przecież o to właśnie chodzi, że auta elektryczne smrodzą BARDZIEJ.

> Nie gdy je widzisz na ulicy co prawda, a podczas produkcji prądu, ale jednak.

CO2 nazywasz smrodzeniem? to chyba troche za dużo indoktrynacji UE wchłonąłeś.

btw. skąd masz tą cyfrę? 230g/km?

osobna kwestia: łatwiej filtrować lokalnie - w elektrowni, niz montować pierdylion katalizatorów i egzekwować ich sprawność.

Napisano

> A z czego robi się prąd w Polsce?

a w Szwecji?

tam, moim zdaniem, moze sie ten pomysl przyjac

prad ekologiczny, na wielu parkingach masz gniazdka, ktore mozna by wykorzystac do ladowania samochodu, nie musial bys placic za wjazd do Sztokholmu

same plusy

Napisano
  • Autor

> a w Szwecji?

> tam, moim zdaniem, moze sie ten pomysl przyjac

> prad ekologiczny, na wielu parkingach masz gniazdka, ktore mozna by wykorzystac do ladowania

> samochodu, nie musial bys placic za wjazd do Sztokholmu

> same plusy

Właśnie znieśli ulgi dla "ekologicznych" aut - i dobrze zlosnik.gif

W Szwecji prąd jest mniej więcej 50% z elektrowni wodnych, 50% z jądrowych.

Napisano
  • Autor

> CO2 nazywasz smrodzeniem? to chyba troche za dużo indoktrynacji UE wchłonąłeś.

> btw. skąd masz tą cyfrę? 230g/km?

Zieloni obliczyli. Nie tylko CO2.

Napisano

> Zieloni obliczyli. Nie tylko CO2.

Zielonych to się powinno powywieszać na wszelkich gałęziach. 270751858-jezyk.gif

Już udowodniono, że nie jesteśmy w stanie zaszkodzić Matce Ziemi. Jak będziemy dla niej zagrożeniem, to ona nas (ludzkość) po prostu wytnie w pień. Dla niej to będzie tylko kolejny etap w istnieniu świata. wink.gif

Napisano

...jak taki całkowicie elektryczny samochód będzie się zachowywał w niskich temperaturach.

Weźmy przykład pierwszy lepszy z brzegu.

Załóżmy, ze technologia powoli się rozwija i przeciętny Kowalski kupuje taki samochód, który jest trzymany pod chmurką przy bloku.

Przychodzi zima i przez kilkanaście dni utrzymuje się temperatura w granicy -15°C.

Wszędzie słychać "ochy" i "achy", samochód elektryczny, pełna ekologia, tanie jeżdżenie itp, a nikt nie bierze pod uwagę zwykłych warunków atmosferycznych panujących w różnych krajach.

U takiego Marka na Florydzie to może miałoby to sens ale w takiej Skandynawii czy nawet Polsce jakoś tego nie widzę.

Napisano

> U takiego Marka na Florydzie to może miałoby to sens ale w takiej Skandynawii czy nawet Polsce

> jakoś tego nie widzę.

Pamiętam, że wózki elektryczne na dworcach jeździły w największe mrozy smile.gif

Napisano

> Pamiętam, że wózki elektryczne na dworcach jeździły w największe mrozy

Ano jeździły, tylko że przeważnie były trzymane w cieplejszych warunkach i częściej ładowane.

A ja tu mówię o samochodach stojących pod blokami, pod chmurą, gdzie nie ma gniazdek z prądem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.