Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

STILO jtd 1.9 140Km- pytanie o obroty jalowe

Featured Replies

Napisano

witam czy ktos mi powie co odpowiada za unormowanie obrotow na jalowym biegu?? pytam bo mam problem ze swoim stilo, przy rozruchu zafaluja mi obroty i widac to na wskazowce ...dokladnie dwa razy sie podniesie o 1-2mm i wroci do normy i stoi...

problem tylko przy rozruchu. dzienki za pomoc

Napisano

U siebie w 115km mam podobna sytuacje...nie wiem od czego tak sie dzieje, ale w niczym mi to nie przeszkadza...

Jakby ktos sie mogl wypowiedziec byloby super

Napisano

U mnie w MJTD 150KM jest podobnie, trwa dosłownie chwilkę.

IMO nie ma się czym przejmować, podczas rozruchu diesel nie musi być super stabilny, pamiętaj, że w grę wchodzą różne obciążenia, choćby szarpnięcie alternatora.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

czy moze miec na to wplyw ladowania alternatora? na klemach pokazuje 13,9 na jalowych a jak przegazuje to 13,98~~ chyba powinno byc 14,4 na jalowych i na przegazoowce 14,7-9V. bynamniej tak mialem na alternatorze w cinquecento (nowy altek) czyzby moj sie juz sypal?(mostek prostowniczy do wymiany)

Napisano

> czy moze miec na to wplyw ladowania alternatora?

Tak, alternator może trochę szarpnąć przy rozruchu.

> na klemach pokazuje 13,9 na jalowych a jak

> przegazuje to 13,98~~ chyba powinno byc 14,4 na jalowych i na przegazoowce 14,7-9V. bynamniej

> tak mialem na alternatorze w cinquecento (nowy altek) czyzby moj sie juz sypal?(mostek

> prostowniczy do wymiany)

Norma mówi 13,8-14,4V, jeśli mieścisz się w tych granicach bez względu a obroty i obciążenie to wszystko jest ok.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tak, alternator może trochę szarpnąć przy rozruchu.

> Norma mówi 13,8-14,4V, jeśli mieścisz się w tych granicach bez względu a obroty i obciążenie to

> wszystko jest ok.

> Pozdrawiam BAS

Panowie pomiar robimy na rozgrzanym alternatorze -dajmy mu minimum 5min popracować. Na zimnym normalnie będzie koło 13,9 skromny.gif

Napisano
  • Autor

najciekawsze jest to ze jak jade na prostce predkosc pow 50Km.. wrzucam na luz i jade jade a tutaj widac jak wskazowka obrotomierza szybko opada z 2500obr...na 1000, poczym ponizej tysiaca juz wolno opada do normy... jade dalej na luzie i znow wskazowka faluje pod 1000 i wdol i pod 1000 i wdol yikes.gif... dopiero jak sie zatrzymam to wraca do normy ...mechanik nie wie co jest:(

Napisano

> najciekawsze jest to ze jak jade na prostce predkosc pow 50Km.. wrzucam na luz i jade jade a tutaj

> widac jak wskazowka obrotomierza szybko opada z 2500obr...na 1000, poczym ponizej tysiaca juz

> wolno opada do normy... jade dalej na luzie i znow wskazowka faluje pod 1000 i wdol i pod 1000

> i wdol ... dopiero jak sie zatrzymam to wraca do normy ...mechanik nie wie co jest:(

Mam automat, więc z zasady podczas jazdy nie wyrzucam na luz, generalnie nie powinien falować na prostej, równej drodze. Jak "przygazuję" na postoju to natychmiast opada wskazówka do obrotów jałowych i tak się utrzymuje.

Mam wyciętego OGR'a, może OGR Ci się przycina, albo coś innego się z nim dzieje?

Zacząłbym od rozebrania i wyczyszczenia OGR'a bo to w sumie najprostsze i najszybsze.

Tak po prawdzie to trzeba by autko zlogować, chociaż sprawdzić czy nie ma jakiś błędów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Odpowiada za to sterownik silnika ECU ... w JTD i MJTD przez kilka minut po uruchomieniu silnika sa zasilane świece żarowe więc silnik jest obciążony barzo mocno przez alternator... jesli do tego jeszcze klima dochodzi to może się tak zachowywać...

Problemy z stabilnością mogą wynikać z złej pracy nastawnika ciśnienia na pompie.... ale w MJTD można to FES-em diagnozować...

Napisano

> ten nastwanik mozna wymienic osobno czy pompe cr do regeneracji?

Regulator cisnienia - bosch nr. 0281002488, cena w detalu ok. 440,-. Ale to nie będzie to,.. na 90%.

Gdyby regulator ( nastawnik ) był walnięty to obroty skakałyby cały czas, a nie przez 3 sekundy po uruchomieniu,.. i to pewnie tylko po kilkugodzinnym postoju (?).

Obawiam się, że nalezy to zaliczyć do gatunku TTTM.

To bardzo częsty objaw w multijetach - wahnięcie obrotami przez 1-3sekundy przy porannym uruchomieniu + mały siwy bączek. U jednych w.w. objaw może być mniejszy u innych większy. Zarówno w Fiatach jak i Vectrach z tym silnikiem. W.g. mnie to jakieś odrobiny oleju, które po kilkugodzinnym postoju spływają do cylindrów i przy rozruchu ulegają spaleniu dając takie efekty.

Sam mam to samo. Kupiłem auto z przebiegiem 30 kkm, teraz jest 150 kkm i cały czas tak się dzieje,... czy lato czy zima. Można się przyzwyczaić smile.gif

Napisano
  • Autor

u mnie dzieje sie tak za kazdym razem przy rozruchu i jezdzie na luzie frown.gif nie ma znaczenia czy auto stoi tydzien i odpalam czy co chwila bym odpalal;/ stalo mi sie tak po zimie;/

Napisano

> u mnie dzieje sie tak za kazdym razem przy rozruchu i jezdzie na luzie nie ma znaczenia czy auto

> stoi tydzien i odpalam czy co chwila bym odpalal;/ stalo mi sie tak po zimie;/

Ile km temu wymieniałeś filtr paliwa?

Napisano

> u mnie dzieje sie tak za kazdym razem przy rozruchu i jezdzie na luzie nie ma znaczenia czy auto

Aaaa,... to może być walnięty regulator. Ale moga też być wtryski. Warto podejrzeć ciśnienie paliwa na jałowym czy nie skacze. Ale to też nie da jednoznacznej odpowiedzi co jest walnięte. Bo skoki cisnienia paliwa w układzie mogą być zarówno przyczyną problemu jak i skutkiem ubocznym innej awarii.

Napisano

> jakies 3 tys km temu bez zmian...czy to nowy czy stary filterek..leje tylko diesel GOLD

Na początek proponuję zmienić stację / rodzaj paliwa w celu wyeliminowania jednej z możliwych przyczyn.

Napisano
  • Autor

auto stalo na palmie 2 dni.. odpalilo normalnie minimalne zachwianie wskazowki i wszytsko ok... mala przegazowka i normalnie wraca do jalowych... wiec jade. z gorki okolo 2 km puszczam na luz predkosc 50km/h i wskazowka powoli wraca do jalowych ponizej poziomu 1000...poczym idzie w gore i znow w dol . nastepstwo ustaje jak sie zatrzymam... hmm ukjlad dolotowy nieszczelny<turbina-intercooler-kolektor ssacy? i koryguje paliwem?

Napisano

> luz predkosc 50km/h i wskazowka powoli wraca do jalowych ponizej poziomu 1000...poczym idzie w

> gore i znow w dol . nastepstwo ustaje jak sie zatrzymam... hmm ukjlad dolotowy nieszczelny

Jeśli to tak wygląda to stawiam na czujnik ciśnienia na CR lub ten regulator na pompie.... radze jednak podłączyć FES-a pod auto i przejechać się - zlogować... będzie wszystko jasne ... może są jakieś błędy w pamięci....

Ja wymieniałem bo mi się przycinał ... to tylko kawałek cewki z z bolcem i jest bardzo podatny na jakość paliwa... można co prawda zastosować środki do czyszczenia układu CR do paliwa - nie zaszkodzą a mogą trochę pomóc

Napisano

> mozesz powiedziec mi cenowo jak to wyglada?

Nie wiem.... ja płaciłem około 400 zł do JTD u Boscha kilka lat temu z kompletem uszczelek i wymieniłem sam... nie jest to filozofia...

Napisano
  • Autor

jezeli regulator cisnienia jest NOK- to falowanie powinno byc na postoju wyraznie widoczne, a ja mam zachwianie wskazuwki 2 sec po odpaleniu;/

a jak ma sie to do jazdy na luzie? dziwne to jest:( wg mnie powinno byc bez roznicy:( czy stoi czy jedzie na luzie:) yikes.gifyikes.gif

Napisano

> Regulator cisnienia - bosch nr. 0281002488, cena w detalu ok. 440,-. Ale to nie będzie to,.. na

> 90%.

> Gdyby regulator ( nastawnik ) był walnięty to obroty skakałyby cały czas, a nie przez 3 sekundy po

> uruchomieniu,.. i to pewnie tylko po kilkugodzinnym postoju (?).

> Obawiam się, że nalezy to zaliczyć do gatunku TTTM.

> To bardzo częsty objaw w multijetach - wahnięcie obrotami przez 1-3sekundy przy porannym

> uruchomieniu + mały siwy bączek. U jednych w.w. objaw może być mniejszy u innych większy.

> Zarówno w Fiatach jak i Vectrach z tym silnikiem. W.g. mnie to jakieś odrobiny oleju, które

> po kilkugodzinnym postoju spływają do cylindrów i przy rozruchu ulegają spaleniu dając takie

> efekty.

> Sam mam to samo. Kupiłem auto z przebiegiem 30 kkm, teraz jest 150 kkm i cały czas tak się

> dzieje,... czy lato czy zima. Można się przyzwyczaić

Zgadzam się z Tobą z wyjątkiem tezy o drobinach oleju. Według mnie te ,,drgawki i bączek'' to wina błędów w oprogramowaniu sterownika silnika, tym bardziej, że uzależnione jest to od temperatury zewnętrznej. W silnikach 2,4 była nawet akcja serwisowa i fleszowali centrale, najwidoczniej o 1,9 zapomnieli frown.gif

Napisano

> Zgadzam się z Tobą z wyjątkiem tezy o drobinach oleju. Według mnie te ,,drgawki i bączek'' to wina

> błędów w oprogramowaniu sterownika silnika, tym bardziej, że uzależnione jest to od

> temperatury zewnętrznej. W silnikach 2,4 była nawet akcja serwisowa i fleszowali centrale,

> najwidoczniej o 1,9 zapomnieli

Objaw, o którym ja piszę nie ma związku z temperaturą zew. Bączek i wahnięcie obrotami występuje i w lecie i w zimie. Intesywność zależy od czasu postoju auta- czym dłużej tym bączek większy. I jeśli odpalę silnik i po 5 sekundach zgaszę to drugie uruchomienie już jest bez zarzutu. Mi to nie wygląda na problem softu. Aczkolwiek są w autach czasami objawy wynikające ze zuzycia mechanicznego silnika, które można zlikwidować lub zmniejszyć korekcją softu.

Napisano
  • Autor

rozumiem..tylko czy np mala dziurka w ukladzie dolotowym w okolicach intercoolera moze wplynac na zachwianie obrotami podczas jazdy? przeplywka obliczy mase na wejsciu a na wyjsciu komp widzi ze jest jej wiecej i koryguje paliwem?

Napisano

> auto stalo na palmie 2 dni.. odpalilo normalnie minimalne zachwianie wskazowki i wszytsko ok...

> mala przegazowka i normalnie wraca do jalowych... wiec jade. z gorki okolo 2 km puszczam na

> luz predkosc 50km/h i wskazowka powoli wraca do jalowych ponizej poziomu 1000...poczym idzie w

> gore i znow w dol . nastepstwo ustaje jak sie zatrzymam... hmm ukjlad dolotowy nieszczelny

Ja co prawda z innego kuncika ale:

Moment występowania objawów może świadczyć o problemach z czujnikiem położenia pedału sprzegła jeśli takowy u Ciebie występuję.

Chodzi o to że część kompów jeśli stwierdzi że auto jedzie i że wciśnięty jest pedał sprzęgła to próbuje nieco podnieść obroty.

Może u Ciebie jest podobnie?

pozdr

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

wymieniony czujnik na nowy...niestety dalej to samo.. przegonilem auto na drodze tychy katowice ~220km/h potem jazda spokojna i nic efekt bez zmian.. na postoju obroty ok, w czesie jazdy na luzie faluja:(czy to kolejny przypadek TTTM?

Napisano

te tychy katowice to pewnie przez niemcy było...

gdyby ktoś pytał to sie tej wersji trzymaj old.gif

bo inaczej zły admin zrobi czerwona.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.