Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima słabo chłodzi.

Featured Replies

Napisano

Tydzień temu zrobiony był cały serwis klimatyzacji. Wypompowanie czynnika (było 500g), sprawdzenie szczelności układu ze skutkiem pozytywnym, ponowne wpompowanie czynnika w ilości zalecanej przez producenta (800g). Poza tym wymieniono dwa zaworki króćców napełniania (z jednego wydobywały się niewielkie bąbelki, drugi profilaktycznie). Sprężarka się załącza, podbija ciśnienie do 2 barów (z tego co pamiętam, serwisant mówił że sprężarka jest w dobrym stanie), wentylatory przy chłodnicy pracują. Z nawiewów leci chłodne powietrze, ale nie zimne. Przy dzisiejszej temperaturze w cieniu jest w stanie schłodzić wnętrze, ale na słońcu jest odczuwalnie cieplej. Klimatyzacja automatyczna ustawiona w pozycji LOW. Z tego co dziś sam byłem w stanie sprawdzić to jeden przewód idący do nagrzewnicy jest zimny (osadza się na nim wilgoć, drugi ma temperaturę otoczenia (nie robi się gorący). Jutro po południu jestem umówiony do serwisu, ale może jest jeszcze coś co mogę sprawdzić we własnym zakresie?

Napisano

> Tydzień temu zrobiony był cały serwis klimatyzacji. Wypompowanie czynnika (było 500g), sprawdzenie

> szczelności układu ze skutkiem pozytywnym, ponowne wpompowanie czynnika w ilości zalecanej

> przez producenta (800g). Poza tym wymieniono dwa zaworki króćców napełniania (z jednego

> wydobywały się niewielkie bąbelki, drugi profilaktycznie). Sprężarka się załącza, podbija

> ciśnienie do 2 barów (z tego co pamiętam, serwisant mówił że sprężarka jest w dobrym stanie),

> wentylatory przy chłodnicy pracują. Z nawiewów leci chłodne powietrze, ale nie zimne. Przy

> dzisiejszej temperaturze w cieniu jest w stanie schłodzić wnętrze, ale na słońcu jest

> odczuwalnie cieplej. Klimatyzacja automatyczna ustawiona w pozycji LOW. Z tego co dziś sam

> byłem w stanie sprawdzić to jeden przewód idący do nagrzewnicy jest zimny (osadza się na nim

> wilgoć, drugi ma temperaturę otoczenia (nie robi się gorący). Jutro po południu jestem

> umówiony do serwisu, ale może jest jeszcze coś co mogę sprawdzić we własnym zakresie?

Temperatura jest taka sama w trakcie postoju i jazdy?

Napisano
  • Autor

> Temperatura jest taka sama w trakcie postoju i jazdy?

Tak, podzas jazdy (wyższe obroty) nic się nie zmienia. Nawet w trasie.

Napisano

> Tak, podzas jazdy (wyższe obroty) nic się nie zmienia. Nawet w trasie.

czyli to raczej nie kwestia chlodnicy klimy...

Napisano
  • Autor

> czyli to raczej nie kwestia chlodnicy klimy...

Wentylatory pracują, przez chłodniće dmucha ładnie ok.gif

Napisano

Myjka ciśnieniowa w dłoń i dokładnie, pomalutku, ale bez szaleństw, żeby nie pogiąć/uszkodzić przepłucz skraplacz.

W ciężkim szoku byłem, jak mocno wpłynęło to na efektywność pracy układu.

Napisano
  • Autor

> Myjka ciśnieniowa w dłoń i dokładnie, pomalutku, ale bez szaleństw, żeby nie pogiąć/uszkodzić

> przepłucz skraplacz.

> W ciężkim szoku byłem, jak mocno wpłynęło to na efektywność pracy układu.

Dziś ją dokładnie oglądałem, owszem, jest trochę owadów, ale nadmiernego syfu nie zauważyłem. Ale i tak ją przemyję ok.gif

Napisano

> Dziś ją dokładnie oglądałem, owszem, jest trochę owadów, ale nadmiernego syfu nie zauważyłem. Ale i

> tak ją przemyję

Koszt żaden.

Napisano

> Tydzień temu zrobiony był cały serwis klimatyzacji. Wypompowanie czynnika (było 500g), sprawdzenie

> szczelności układu ze skutkiem pozytywnym, ponowne wpompowanie czynnika w ilości zalecanej

> przez producenta (800g). Poza tym wymieniono dwa zaworki króćców napełniania (z jednego

> wydobywały się niewielkie bąbelki, drugi profilaktycznie). Sprężarka się załącza, podbija

> ciśnienie do 2 barów (z tego co pamiętam, serwisant mówił że sprężarka jest w dobrym stanie),

> wentylatory przy chłodnicy pracują. Z nawiewów leci chłodne powietrze, ale nie zimne. Przy

> dzisiejszej temperaturze w cieniu jest w stanie schłodzić wnętrze, ale na słońcu jest

> odczuwalnie cieplej. Klimatyzacja automatyczna ustawiona w pozycji LOW. Z tego co dziś sam

> byłem w stanie sprawdzić to jeden przewód idący do nagrzewnicy jest zimny (osadza się na nim

> wilgoć, drugi ma temperaturę otoczenia (nie robi się gorący). Jutro po południu jestem

> umówiony do serwisu, ale może jest jeszcze coś co mogę sprawdzić we własnym zakresie?

Pytanie podstawowe - jaka temperatura jest na kratkach przy obiegu otwartym i temp takiej jak teraz za oknem?

Napisano
  • Autor

> Pytanie podstawowe - jaka temperatura jest na kratkach przy obiegu otwartym i temp takiej jak teraz

> za oknem?

Nie mam odpowiedniego termometru żeby to sprawdzić.

Napisano

> Pytanie podstawowe - jaka temperatura jest na kratkach przy obiegu otwartym i temp takiej jak teraz

> za oknem?

A jaka powinna być? U mnie na 1 biegu dmuchawy, obieg otwarty, temp. zewn. 26,5 st. C, kratka środkowa, obroty biegu jałowego, jest w okolicach 7 st. C.

Napisano

> Nie mam odpowiedniego termometru żeby to sprawdzić.

Nie wiem jak ci pomóc bo nie masz podstawowych danych grinser006.gif

jakie to auto , czy tak samo dzialala wcześniej? jakie jest wysokie cisnienie bo to co podałes jest zapewne niskim , czy skraplacz i przewody przy nim sa gorace . Równie dobrze może ci sie wieszać klapa od mieszania powietrza waytogo.gif , uwalony osuszacz i ciagle wilgoć w ukladzie itd mozna by gdybac do rana

Napisano

> A jaka powinna być? U mnie na 1 biegu dmuchawy, obieg otwarty, temp. zewn. 26,5 st. C, kratka

> środkowa, obroty biegu jałowego, jest w okolicach 7 st. C.

Zależy też od auta ,twoja jest waytogo.gif

Napisano

286109954-sprawdzeniewydajnoscikl.gif

Napisano

> przez producenta (800g).

Te 800g to było tydzień temu. Pierwsze co bym sprawdził to ile jest nadal czynnika grinser006.gif

Miałem robione "testy szczelności kumputerowo na maszynie" i ze szczelnej klimy, dwukrotnie, w ciągu dwóch tygodni znikał czynnik.

Znikał bo była nieszczelność której "kumputerowa maszyna" nie wykrywała.

Napisano

Klimę napełniałeś w serwisie klimatyzacji czy gdzieś gdzie mają urządzenie i potrafią je włączyć? Ja nabijałem w serwisie klimatyzacji i ponieważ z nawiewów leci 7-8 stopni to przy następnym przeglądzie dojdzie wymiana osuszacza ... i tyle. U mnie to dodatkowo 80 zeta.

Napisano
  • Autor

> Klimę napełniałeś w serwisie klimatyzacji czy gdzieś gdzie mają urządzenie i potrafią je włączyć?

> Ja nabijałem w serwisie klimatyzacji i ponieważ z nawiewów leci 7-8 stopni to przy następnym

> przeglądzie dojdzie wymiana osuszacza ...

Samochód mam od 3 lat i przez ten czas osuszacz nie był wymieniany. Może to jest przyczyną?

Napisano

> Samochód mam od 3 lat i przez ten czas osuszacz nie był wymieniany. Może to jest przyczyną?

Jeśli auto nie stało długo z otwartym(np. zdemontowany jakiś element układu) układem klimatyzacji to nie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Samochód mam od 3 lat i przez ten czas osuszacz nie był wymieniany. Może to jest przyczyną?

Jak najbardziej moze być jedną z przyczyn waytogo.gif

Napisano

> Te 800g to było tydzień temu. Pierwsze co bym sprawdził to ile jest nadal czynnika

> Miałem robione "testy szczelności kumputerowo na maszynie" i ze szczelnej klimy, dwukrotnie, w

> ciągu dwóch tygodni znikał czynnik.

> Znikał bo była nieszczelność której "kumputerowa maszyna" nie wykrywała.

Mam dokładnie to samo ale u mnie dziura w układzie jest na tyle duża, że było to widać gołym okiem.

Maszyna sprawdza szczelność (o ile się orientuję) poprzez wytworzenie w pustym układzie podciśnienia. Następnie owo podciśnienie musi się przez jakiś czas utrzymać aby test szczerości został zaliczony. Ten test moje auto przeszło bez problemu. Niestety, próba podniesienia ciśnienia w układzie poprzez wpompowanie gazu ujawniła dziurę wink.gif

Napisano

Może to banalne pytanie ale kiedy był wymieniany filtr pyłkowy ??

Napisano

Podobno osuszacz jest częścią eksploatacyjną i się wymienia regularnie, ale u mnie wymiana nastąpi po 14 latach (jest jeszcze OE Nissan). smile.gif 3 lata to chyba za szybko ...

Napisano
  • Autor

> Może to banalne pytanie ale kiedy był wymieniany filtr pyłkowy ??

Niedawno wymieniałem ok.gif

Napisano
  • Autor

> Podobno osuszacz jest częścią eksploatacyjną i się wymienia regularnie, ale u mnie wymiana nastąpi

> po 14 latach (jest jeszcze OE Nissan). 3 lata to chyba za szybko ...

Ja przez 3 lata nie wymieniałem, i nie wiem czy poprzedni właściciel wymieniał. Samochód jest z 1996 roku zlosnik.gif

Napisano

> Ja przez 3 lata nie wymieniałem, i nie wiem czy poprzedni właściciel wymieniał. Samochód jest z

> 1996 roku

No to zmienia postać rzeczy ...

Napisano

Prozaicznie- próbowałeś włączyć obieg zamknięty? cool.gif

Napisano

> Mam dokładnie to samo ale u mnie dziura w układzie jest na tyle duża, że było to widać gołym okiem.

> Maszyna sprawdza szczelność (o ile się orientuję) poprzez wytworzenie w pustym układzie

> podciśnienia. Następnie owo podciśnienie musi się przez jakiś czas utrzymać aby test

> szczerości został zaliczony. Ten test moje auto przeszło bez problemu. Niestety, próba

> podniesienia ciśnienia w układzie poprzez wpompowanie gazu ujawniła dziurę

Maszyna wykryje dziurę dopiero jak będzie wielkości paznokcia grinser006.gif każdy kto zajmuje sie klimą szczelność sprawdza azotem a nie maszyna waytogo.gif

Napisano

> Maszyna wykryje dziurę dopiero jak będzie wielkości paznokcia każdy kto zajmuje sie klimą

> szczelność sprawdza azotem a nie maszyna

... oraz kontrastem, bo czasem wycieki są na tyle małe, że g... widać.

Napisano
  • Autor

> Prozaicznie- próbowałeś włączyć obieg zamknięty?

Na obiegu zamkniętym bez zmian.

Napisano

> ... oraz kontrastem, bo czasem wycieki są na tyle małe, że g... widać.

Kontrastem to juz do samej lokalizacji miejsca ale to tylko wtedy gdy obluka sie wsio co mozliwe na azocie po to by nie nabijac bezsensownie czynnikiem układu który i tak zaraz ucieknie 20.GIF

Napisano

> Nie mam odpowiedniego termometru żeby to sprawdzić.

Zwykły pokojowy rtęciowy za kilka zł.

U mnie jest 6 stopni. W zależności od samochodu różnie to bywa. Są różne sprężarki etc. 7 stopni wydaj się być OK. jak Klima po około 5-10 minutach jazdy zapewnia podróż w chłodzie, to jest moim zdaniem OK. Ja właśnie po około 6-7 min mam już w aucie przyjemnie i zmniejszam intensywność nawiewu

Napisano
  • Autor

Już wiem więcej, ale problem dalej aktualny.

Chłodnica umyta - brak poprawy.

Po włączeniu klimatyzacji temperatura nawiewu spada do wartości 8-9 st.C, by później wzrosnąć do 14-18 st.C i w tych granicach się utrzymuje. Po wyłączenie klimatyzacji, odczekaniu chwili i ponownym włączeniu sytuacja się powtarza - temperatura spada do ponad 8 stopni a później rośnie.

Po stronie niskiego ciśnienia utrzymują się 2 bary cały czas, po stronie wysokiego - ciśnienie rośnie do 15-16 barów, sprężarka się wyłącza, poniżej 10 barów znów zaczyna pracować.

Napisano

Sprecyzuj czy jak temp. spadnie do tych 8-9C i później wrośnie do 14-18 to znowu po jakimś czasie automatycznie (bez wyłączania klimy itp.) spada do 8-9C czy już klima się blokuje i nie działa? Bo z tego co piszesz dalej to kompresor po jakimś czasie znowu automatycznie się załącza a skoro się załącza to i temp. powinna spadać.

Napisano
  • Autor

> Sprecyzuj czy jak temp. spadnie do tych 8-9C i później wrośnie do 14-18 to znowu po jakimś czasie

> automatycznie (bez wyłączania klimy itp.) spada do 8-9C czy już klima się blokuje i nie

> działa? Bo z tego co piszesz dalej to kompresor po jakimś czasie znowu automatycznie się

> załącza a skoro się załącza to i temp. powinna spadać.

No właśnie później temperatura nie spada poniżej 14 st.C. Sprężarka się załącza, schładza powietrze do 14, i się zyłącza.

Napisano

JAKIE TO AUTO????

Napisano
  • Autor

> JAKIE TO AUTO????

Lancia Kappa.

Napisano

> Lancia Kappa.

Klima automat ? z tego co piszesz uklad pracuje jak by albo był zapchany osuszacz albo faktycznie cos z mieszaniem klapami lub czujnikiem parownika , częśc aut własnie z niego bierze sygnal do za i wylanczania spręzarki . Kiedys miałem przypadek ze obudowa nagrzewnicy i parownika była uszkodzona i tez były podobne jajaj ale to wszystko powinni ci sprawdzić w odpowiednim serwisie klimy waytogo.gif

automat ma tez czujnik temp.wnętrza możliwe ze jest zasyfiony jak coś to go umyj waytogo.gif

Napisano

> No właśnie później temperatura nie spada poniżej 14 st.C. Sprężarka się załącza, schładza powietrze

> do 14, i się zyłącza.

Czyli wygląda na to, że za pierwszym razem wszystko działa OK natomiast po pierwszym spadku temp. coś się dzieje i regulacja temp. zaczyna działać niewłaściwie. Jeśli jest to klima automatyczna lub półautomatyczna czyli z automatyczną reg. temp. to zobacz co będzie jak ustawisz temp. na MIN. Jeśli jest to klima manualna to od razu przychodzi mi na myśl szwankujący czujnik temp. parownika, ponieważ to odczyt z niego wyznacza moment wyłączenia kompresora. Ciśnienia masz w normie więc podejrzewam że tylko kompresor jest za wcześnie wyłączany przez ten czujnik.

Napisano
  • Autor

> Klima automat ? z tego co piszesz uklad pracuje jak by albo był zapchany osuszacz albo faktycznie

> cos z mieszaniem klapami lub czujnikiem parownika , częśc aut własnie z niego bierze sygnal do

> za i wylanczania spręzarki . Kiedys miałem przypadek ze obudowa nagrzewnicy i parownika była

> uszkodzona i tez były podobne jajaj ale to wszystko powinni ci sprawdzić w odpowiednim

> serwisie klimy

Tak, klima automatyczna. Serwis chce żebym zostawił samochód na dłużej żeby wszystko sprawdzić, niestety nie mam takiej możliwości. Dlatego próbuję zdobyć jak najwięcej informacji i naprawiać "z doskoku" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli wygląda na to, że za pierwszym razem wszystko działa OK natomiast po pierwszym spadku temp.

> coś się dzieje i regulacja temp. zaczyna działać niewłaściwie. Jeśli jest to klima

> automatyczna lub półautomatyczna czyli z automatyczną reg. temp. to zobacz co będzie jak

> ustawisz temp. na MIN.

Klima automatyczna ustawiona na LOW (czyli ciągłe chłodzenie), wtedy czujnik temperatury wnętrza nie jest brany pod uwagę.

Napisano

> Klima automatyczna ustawiona na LOW (czyli ciągłe chłodzenie), wtedy czujnik temperatury wnętrza

> nie jest brany pod uwagę.

Więc czujnik temp. wnętrza można wykluczyć dlatego zostaje właściwie tylko czujnik temp. parownika jeśli sytuacja powtarza się wielokrotnie w identyczny sposób smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.