Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spam wątek - lipiec edyszyn

Featured Replies

Napisano

> Że tak zapytam, potrzeba na to w PL jakieś patenty żeglarza lub spawacza?

Na patencie żeglarza jachtowego nie wyprowadzisz takiego jachtu z portu smile.gif

Tzn. wyprowadzisz bo zwykle wszyscy, z armatorem włącznie mają to gdzieś*, ale w razie W może być nie fajnie. Kolejna sprawa to, że morze to nie mazury i jak Ci się znudzi to nie dopłyniesz wpław do brzegu ani nie wyjedziesz jachtem morskim na brzeg.

Na tego Janmora w karcie okrętowej jest minimum: sternik jachtowy + żeglarz + radiooperator.

Przy czym radiooperatorem może być ta sama osoba, która jest sternikiem jachtowym lub żeglarzem, nie musi to być oddzielna osoba.

* Zakładają, że nikt nie jest samobójcą, jak zaczyna się psuć pogoda to trzeba mieć pojęcie o tym co się robi. Zresztą nawet nie chodzi o pogodę bo np. na Bałtyku potrafią dziać się takie cuda, że trzeba mieć trochę pojęcia, żeby przeżyć.

Generalna zasada jest taka, że duże statki chodzą po wyznaczonych drogach, generalnie nie należy pałętać się im pod dziobem a miałem taki przypadek, że taki kawał skur&^%#*@ płynął sobie ~2NM od Rozewia, szedł takim kursem, że nie widzieliśmy drugiego światła masztowego(rzecz się działa w nocy), więc myśleliśmy, ze to kuter rybacki jedzie sobie do Władysławowa, dopiero jak odkręcił i był blisko to zobaczyłem drugie światło masztowe(oznacza ono, że statek ma powyżej 50m długości), ledwie udało mi się uniknąć kolizji, szczęście, że jechaliśmy na diesel-grocie. Taki kawał skurw#$%^&* robi kilkanaście KT a jacht robi ~6-7KT.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Wiesz od tego sa biura,ja nie mam nawet czasu zeby dzwonic i zalatwiac.

Napisano

> Wiesz od tego sa biura,ja nie mam nawet czasu zeby dzwonic i zalatwiac.

Ty nie marudź, tylko składaj wniosek.

Podobno w związku z nową ustawą o turystyce, masz szanse na zwrot 100%, to czego nie pokryje ubezpieczyciel, będzie musiał pokryć UM, czyli podatnicy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ty nie marudź, tylko składaj wniosek.

> Pozdrawiam BAS

Dzis rano Tesciowa wyslala juz dokumenty. Ale z bankiem tez pisalismy i rozpatrza zwrot kas do 27 lipcs czy tak czy nie.

Napisano

> Dzis rano Tesciowa wyslala juz dokumenty. Ale z bankiem tez pisalismy i rozpatrza zwrot kas do 27

> lipcs czy tak czy nie.

Gdyby jakimś cudem(w co niestety wątpię) bank oddał Ci kasę to lecisz na Last minute. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Gdyby jakimś cudem(w co niestety wątpię) bank oddał Ci kasę to lecisz na Last minute.

> Pozdrawiam BAS

Jesli by tak bylo to tak,kupuje lasta i lece.

Napisano

te mam wrzucić więcej chusteczek do Cromy jak cie bede odbierał?

Napisano

> te mam wrzucić więcej chusteczek do Cromy jak cie bede odbierał?

Ja i wez fotele folia zakryj zebych ich nie przemoczyc.

Napisano

> Ja i wez fotele folia zakryj zebych ich nie przemoczyc.

może "suką" policyjną podjechać, tam są plastikowe stołki :D

Napisano

> może "suką" policyjną podjechać, tam są plastikowe stołki :D

Pfff se taxa wroca 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Moja jest raczej konfliktowa a zwłaszcza na tak małej powierzchni

hahaha.gif

> Na patencie żeglarza jachtowego nie wyprowadzisz takiego jachtu z portu

> Tzn. wyprowadzisz bo zwykle wszyscy, z armatorem włącznie mają to gdzieś*, ale w razie W może być

> nie fajnie.

> Na tego Janmora w karcie okrętowej jest minimum: sternik jachtowy + żeglarz + radiooperator.

w każdej chwili można być poddanym inspekcji albo przez funkcjonariusza kapitanatu portu albo przez inspekcję morską albo przez straż graniczną

wiem bo jestem, że tak powiem hm "człowiek morza" i w braży morskiej pracuję i spotykam się z tym na codzień

> Generalna zasada jest taka, że duże statki chodzą po wyznaczonych drogach, generalnie nie należy

> pałętać się im pod dziobem

generalnie to statki jeżdżą jak najkrótszą trasą, chyba, że jest TSS (traffic separation scheme) system rozgraniczenia ruchu i wtedy faktycznie jadą jak po sznurku jeden za drugim i nie mogą sobie jechać jak im się chce.

Na S Bałtyku u nas, na Zat. Gdańskiej są 2 tssy (TSS-W i TSS-E), jest też nowy tss pod Ławicą Słupską "Slupska Bank". Oprócz tego tory podejściowe do portów.

załogi statków nie przepadają za jachciarzami, w środowisku na jachciarzy mówi się "szmaciarze", ale ciii, to tajemnica grinser006.gif

Napisano

> w każdej chwili można być poddanym inspekcji albo przez funkcjonariusza kapitanatu portu albo przez

> inspekcję morską albo przez straż graniczną

> wiem bo jestem, że tak powiem hm "człowiek morza" i w braży morskiej pracuję i spotykam się z tym

> na codzień

Trochę czasu w życiu spędziłem na jachcie i w życiu nikt nie sprawdzał jakie mam uprawnienia, jedynym dokumentem, który był sprawdzany, był paszport, nawet swego czasu śmialiśmy się ze znajomymi, że pływając po Europie, można przewozić na jachcie co się chce a i tak nikogo to nie zainteresuje, ale może mieliśmy szczęście.

> generalnie to statki jeżdżą jak najkrótszą trasą, chyba, że jest TSS (traffic separation scheme)

> system rozgraniczenia ruchu i wtedy faktycznie jadą jak po sznurku jeden za drugim i nie mogą

> sobie jechać jak im się chce.

> Na S Bałtyku u nas, na Zat. Gdańskiej są 2 tssy (TSS-W i TSS-E), jest też nowy tss pod Ławicą

> Słupską "Slupska Bank". Oprócz tego tory podejściowe do portów.

ZTCP to na północ od Rozewia jest tor wodny idący wzdłuż naszego wybrzeża.

Tak czy inaczej koleś szedł na głębokości ~15m i za blisko brzegu.

> załogi statków nie przepadają za jachciarzami, w środowisku na jachciarzy mówi się "szmaciarze",

> ale ciii, to tajemnica

Wszystko rozumiem, ale bez przesady.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Trochę czasu w życiu spędziłem na jachcie i w życiu nikt nie sprawdzał jakie mam uprawnienia,

> jedynym dokumentem, który był sprawdzany, był paszport, nawet swego czasu śmialiśmy się ze

> znajomymi, że pływając po Europie, można przewozić na jachcie co się chce a i tak nikogo to

> nie zainteresuje, ale może mieliśmy szczęście.

to nie jest tak, że się kontroluje wszystko i wszystkich

to tak jak z policją, ja przez kilkanaście lat jazdy samochodem miałem kilka kontroli i to ze względu na przekroczoną prędkość, takich prewencyjnych miałem tylko jedną

ze statkami konwencyjnymi jest sprawa prosta i podlegają one bardzo skrupulatnej inspekcji przeważnie 2 razy w roku przez PSC (Port State Control) jeśli nic nie przeskrobią

z jachtingiem to generalnie u nas jest tak, że przepisy za sprawą lobby jachtowego są coraz bardziej liberalizowane, zmniejsza się wymagania co do kwalifikacji i wyposażenia jednostki a zwiększa zarazem zakres żeglugi

niedługo dojdzie do tego, że ludzie będą wychodzili w morze na drzwiach od stodoły. Wyobrażasz sobie wyjście w morze bez vhf albo gpsa czy map ? ja nie a takie ananasy się zdarzają. Ostatnio była akcja, że jakaś młodzież wołała statek przechodzący obok nich żeby podali im pozycję bo nie wiedzą gdzie są hahaha.gif ale zarazem tragiczne

wakacje są idealnym przykładem, nasilenie głupców jest przeogromne

Polska to nie jest kraj morski ze świadomością podobną do Szwecji, Finlandii czy Dani.

W małych skandynawskich portach, marinach nie zawsze są służby kontrolne, po prostu wchodzisz i wychodzisz

u nas są całe procedury na wejściu i wyjściu, ale mówię nasza świadomość i odpowiedzialność jest inna szczególnie wśród gawiedzi tzw. "sezonowej"

zresztą widać naszą słowiańską fantazję na drogach, podobnie jest w morzu

> ZTCP to na północ od Rozewia jest tor wodny idący wzdłuż naszego wybrzeża.

> Tak czy inaczej koleś szedł na głębokości ~15m i za blisko brzegu.

oczywiście statek może iść poniżej izobaty 15 jeśli nie ma szczególnych zakazów

nie wiem co to jest ZTCP, mam przed sobą locję S Bałtyku

przejrzałem z ciekawości rozdział od cypla hel do rozewia i od rozewia do jarosławca, jest jedynie ostrzeżenie, że żegluga wzdłuż półwyspu wymaga szczególnej ostrożności zwłaszcza podczas mgły a podchodzenie w pobliże brzegu przy wiatrach N i NE jest niebezpieczne gdyż grozi wyrzuceniem na brzeg

zresztą mało wchodzi jednostek o takim zanurzeniu, deepwater terminal w gdańsku może przyjmować statki o zanurzeniu 15,5m do którego od jakiegoś czasu wchodzą największe statki jakie obecnie śmigają po naszym globie i są to kontenery E-series duńskiego MAERSKa i one mają draft 16m (długość prawie 400 metrów, może zabrać 15000 kontenerów 20 stopowych, cruise speed 31 węzłów !!!), inna sprawa, że nie wchodzą na Bałtyk z pełnym ładunkiem bo w sundach miałyby problem i z samym gdańskiem też

jak spam to spam,

jak by ktoś był w okolicy trójmiasta to emma maersk ma planowe przyjście do gdańska 25 lipca o 17.00 a wyjście 28 lipca o 6.00, można zobaczyć na własne oczy dziada biglaugh.gif

wejście emmy do rotterdamu

filmik z największym silnikiem świata o mocy 109000 KM Wartsila Sulzer RTA96-C

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Wiesz od tego sa biura,ja nie mam nawet czasu zeby dzwonic i zalatwiac.

Nic nie dzwonisz, sadzasz małżonkę przed kompem, niech znajduje hotel w miejscu w którym chcecie spędzić waksy. Potem 5 minut rezerwowania samolotów, hoteli i samochodu - voila wink.gif.

Napisano

> to nie jest tak, że się kontroluje wszystko i wszystkich

> to tak jak z policją, ja przez kilkanaście lat jazdy samochodem miałem kilka kontroli i to ze

> względu na przekroczoną prędkość, takich prewencyjnych miałem tylko jedną

> ze statkami konwencyjnymi jest sprawa prosta i podlegają one bardzo skrupulatnej inspekcji

> przeważnie 2 razy w roku przez PSC (Port State Control) jeśli nic nie przeskrobią

W sumie masz rację.

> z jachtingiem to generalnie u nas jest tak, że przepisy za sprawą lobby jachtowego są coraz

> bardziej liberalizowane, zmniejsza się wymagania co do kwalifikacji i wyposażenia jednostki a

> zwiększa zarazem zakres żeglugi

> niedługo dojdzie do tego, że ludzie będą wychodzili w morze na drzwiach od stodoły. Wyobrażasz

> sobie wyjście w morze bez vhf albo gpsa czy map ? ja nie a takie ananasy się zdarzają.

Da się bez gps, ale zbyt leniwy jestem, żeby pływać bez gps smile.gif

Podczas sztormu w nocy w połowie drogi Łeba-Ustka miałem awarię elektryczną przy przełączaniu akumulatorów w celu odpalenia diesla, straciłem wszystkie włączone żarówki(całe oświetlenie nawigacyjne i kilka żarówek w środku) oraz vhf'kę, byłem w zasięgu gsm. Pamiętałem, że w locji był nr telefonu do SAR, zadzwoniłem, podałem pozycję, kurs, poprosiłem o nadanie informacji, że "tu jestem i nie mam świateł" oraz kontakt Łeba-port, poinformowałem, że wracam lizać rany, oddzwonił do mnie po chwili Łeba-port i mocno przepraszali, że wcześniej podali mi błędną prognozę pogody. smile.gif

Krajobraz po bitwie:

zmniejszone3470.jpg

zmniejszone3473.jpg

> Ostatnio była akcja, że jakaś młodzież wołała statek przechodzący obok nich żeby podali im

> pozycję bo nie wiedzą gdzie są ale zarazem tragiczne

> wakacje są idealnym przykładem, nasilenie głupców jest przeogromne

To nie fajnie bo Bałtyk ma to do siebie, że trudno się zgubić, tzn. wiesz skąd wyszedłeś, gdzie jest północ łatwo zauważyć i bez problemów jedziesz.

> Polska to nie jest kraj morski ze świadomością podobną do Szwecji, Finlandii czy Dani.

> W małych skandynawskich portach, marinach nie zawsze są służby kontrolne, po prostu wchodzisz i

> wychodzisz

Wiesz co Polacy robią w NEXO? Wchodzą do portu, nie idą do sklepu opłacić postoju, następnego dnia wypływają.

Tam jest tak, że nikt nie chodzi i nie pilnuje, trzeba iść samemu i zapłacić, ale trzeba chwilę pomyśleć.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pamiętałem, że w locji

> był nr telefonu do SAR, zadzwoniłem, podałem pozycję, kurs, poprosiłem o nadanie informacji,

> że "tu jestem i nie mam świateł" oraz kontakt Łeba-port, poinformowałem, że wracam lizać rany,

> oddzwonił do mnie po chwili Łeba-port i mocno przepraszali, że wcześniej podali mi błędną

> prognozę pogody.

możesz powiedzieć kiedy Ci podali tą błędną prognozę, dawno to było ? bo to jest skandal

inna sprawa, że jak nie jesteś nowicjuszem to powinieneś wiedzieć, że osłona meteo jest robiona przez imgw i zassać sobie od nich albo bezpośrednio z VTS Zatoka, Słupsk Traffic Control, Świnoujście Traffic, Witowo Radio, możłiwości pozyskania prognozy jest masa, poza tym nasłuch na kanałach roboczych poszczególnych stacji gdzie cały czas są ostrzeżenia i prognoza podawane

im mniejszy port tym gorzej

zawsze od biedy można walić do MRCK Gdynia, ale w sytuacji niezagrożenia nie ma potrzeby ich niepokojenia

> To nie fajnie bo Bałtyk ma to do siebie, że trudno się zgubić, tzn. wiesz skąd wyszedłeś, gdzie

> jest północ łatwo zauważyć i bez problemów jedziesz.

niby tak, ale to nie jest taka oczywista oczywistość, u nas jest spokój, na Alandach sprawa wygląda już nieco gorzej

absurdów mógłbym Ci podać masę, najlepsi są letnicy na materacach kilka mil od lądu, którym zdarzyło się przysnąć po piwku i przybój ich wyprowadził w morze hahaha.gif

przeważnie rodzina alarmuje po wyjedzeniu całej grillowanej karkówki i obaleniu kraty piwa, że tatuś był na materacu i go nie ma

> Wiesz co Polacy robią w NEXO? Wchodzą do portu, nie idą do sklepu opłacić postoju, następnego dnia

> wypływają.

> Tam jest tak, że nikt nie chodzi i nie pilnuje, trzeba iść samemu i zapłacić, ale trzeba chwilę

> pomyśleć.

wiem, wiem, małe mariny mają też skrzyneczki do których wrzuca się kasiorę

Napisano

> możesz powiedzieć kiedy Ci podali tą błędną prognozę, dawno to było ?

2006r.

> bo to jest skandal

> inna sprawa, że jak nie jesteś nowicjuszem to powinieneś wiedzieć, że osłona meteo jest robiona

> przez imgw i zassać sobie od nich albo bezpośrednio z VTS Zatoka, Słupsk Traffic Control,

> Świnoujście Traffic, Witowo Radio, możłiwości pozyskania prognozy jest masa, poza tym nasłuch

> na kanałach roboczych poszczególnych stacji gdzie cały czas są ostrzeżenia i prognoza podawane

> im mniejszy port tym gorzej

> zawsze od biedy można walić do MRCK Gdynia, ale w sytuacji niezagrożenia nie ma potrzeby ich

> niepokojenia

Tak po prawdzie to czułem w kościach, że może się rozwiać bardziej niż 5-6, miałem na pokładzie 2 chojraków, których chciałem trochę nastraszyć bo ja przyjechałem na wakacje a oni chcieli zrobić maraton nonstop morze. Niestety nie dotarło do nich, że to co przeszli w nocy, nie było fajne.

> niby tak, ale to nie jest taka oczywista oczywistość, u nas jest spokój, na Alandach sprawa wygląda

> już nieco gorzej

> absurdów mógłbym Ci podać masę, najlepsi są letnicy na materacach kilka mil od lądu, którym

> zdarzyło się przysnąć po piwku i przybój ich wyprowadził w morze

> przeważnie rodzina alarmuje po wyjedzeniu całej grillowanej karkówki i obaleniu kraty piwa, że

> tatuś był na materacu i go nie ma

> wiem, wiem, małe mariny mają też skrzyneczki do których wrzuca się kasiorę

Dobre. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

Dzis sobiw umylem Crome po miesiacu.,bo caly czas pogoda w kratke byla sick.gif

Napisano

> Dzis sobiw umylem Crome po miesiacu.,bo caly czas pogoda w kratke byla

ja też umyłem , tylko coś mi zeszłotygodniowe komary nie chcą schodzić biglaugh.gif

przy okazji po pół roku wreszcie antene cb przebudowałem bliżej tylnej klapy-a zawsze myslałem że kabel mam za krótki

Napisano

> ja też umyłem , tylko coś mi zeszłotygodniowe komary nie chcą schodzić

> przy okazji po pół roku wreszcie antene cb przebudowałem bliżej tylnej klapy-a zawsze myslałem że

> kabel mam za krótki

Ja mysle nad kupnem radia nowego, ale w sumie nie wiem jakie.

A i chce kupic zarowki canbus do podswietlenia rejestracji.

Napisano

> Ja mysle nad kupnem radia nowego, ale w sumie nie wiem jakie.

no tak, kto bogatemu zabroni, radia, zarówki zmieniać...

sie w dupach przewraca od dobrobytu...

Napisano

> no tak, kto bogatemu zabroni, radia, zarówki zmieniać...

> sie w dupach przewraca od dobrobytu...

Ta pewnie, a radia nie mam juz od pol roku tylko antena sterczala na dachu sick.gif

Napisano

> Dzis sobiw umylem Crome po miesiacu.,bo caly czas pogoda w kratke byla

no moja już 2 miesiące nie myta i jakoś się nie zanosi czasu brak więc jedynie "płukanie" na bezdotykowej....

no a ostatnie trzy dni to już w ogóle jakiś pech - najpierw Crome obił grad (kilka wgniotek na dachu) a do tego wczoraj mojej mulher.gif facet wjechał w bok na parkingu i skasował drzwi w Lanosie.... już widzę tą walkę z ubezpieczycielem - wyceny kosztorysy....

jedyny plus wczoraj do paliwa Croma dostała specyfik http://www.amsoil.com/storefront/adf.aspx... wcześniej zmierzona korekcja na wtryskach zobaczymy czy się coś pomoże:)...narazie krótka trasa i wrażenia na plus ciekawe ilke z tego to placebo smile.gif

Napisano

> i jakie wrażenia? bo znajomy mi proponował wyrobu tunap

Juz kiedys pisalem, 2 wtryski mialem korekcje na 2 cylindrze 4.9 spadlo do 1,5 a teraz juz do 0.8, i na 3 cylindrze podobnie bylo.

A jaki koszt, bo kolega mi mowil ze w PL to jest drogie, i bede mu to z Belgii przywozil.

Napisano

> Juz kiedys pisalem, 2 wtryski mialem korekcje na 2 cylindrze 4.9 spadlo do 1,5 a teraz juz do 0.8,

> i na 3 cylindrze podobnie bylo.

> A jaki koszt, bo kolega mi mowil ze w PL to jest drogie, i bede mu to z Belgii przywozil.

W poniedziałek się dowiem to napiszę ile.

Napisano

> W poniedziałek się dowiem to napiszę ile.

Tutaj placilem kolo 80zl.

W Polsce chyba kolo 150zl

Napisano

> też się nad tym zastanawiałem ale Amsoila wybrałem ze względu na wydajność - ok 300l

> http://www.autosklep.net.pl/353304/microflex-983-dodatek-diesel

> tu jest po 69zł

O widzisz, to nie widzialem tego wink.gif

Ps.

W sierpniu zabieram sie za malowanie relingow zlosnik.gif

Napisano

> Ps.

> W sierpniu zabieram sie za malowanie relingow

:D pięknie:) sprawdzimy na spocie:)

ja muszę w końcu wymyć Cromę:) do tego w końcu wziąć się za wyczyszczenie wszystkiego co zalega po awarii EGR-a - może chociaż jedno uda się w przyszłym tygodniu zrobić;)

Napisano

> :D pięknie:) sprawdzimy na spocie:)

Tylko Croma bede w Pl w listopadzie dopiero.teraz samolotoem przylatuje.

> ja muszę w końcu wymyć Cromę:) do tego w końcu wziąć się za wyczyszczenie wszystkiego co zalega po

> awarii EGR-a - może chociaż jedno uda się w przyszłym tygodniu zrobić;)

Ja tylko wsrodku odkurzyc musze jeszcze auto.

Napisano

ale cisza, wtorek a tu nic, a jutro środa, ciekawe czy ktoś ruszy lipcowy spam grinser006.gif

Napisano

> Wlewałeś do pełnego baku czy do mniejszej ilości paliwa , bo wg. niektórych opinii jest wtedy

> lepszy efekt ?

W instrukcji tego specyfiku pisze, że należy wlać do około 10 l paliwa i zrobić w trybie ,,autostradowym'' około 40-50 km.

ok.gif

Napisano

> Wlewałeś do pełnego baku czy do mniejszej ilości paliwa , bo wg. niektórych opinii jest wtedy

> lepszy efekt ?

W baku bylo kolo 11-13l paliwa wink.gif

Napisano

> ale cisza, wtorek a tu nic, a jutro środa, ciekawe czy ktoś ruszy lipcowy spam

Cos slabo idzie ten spam lipcowy.Ja odliczam dni do urlopu, jeszcze 9 dni yay.gif

Napisano

> Cos slabo idzie ten spam lipcowy.Ja odliczam dni do urlopu, jeszcze 9 dni

Ja zacząłem 2 mce temu pracę w firmie sprzedającej części do tirów i raczej w wakację nie dostanę urlopu.

Napisano

> W instrukcji tego specyfiku pisze, że należy wlać do około 10 l paliwa

niewiem.gif Na opakowaniu jedynie napisali , że wystarcza na 80l paliwa - choć na polskojęzycznej nalepce już o tym nawet słowa smirk.gif

Za to w opisie zastosowania , ale Tunap 134 jest faktycznie mowa o 10 l ok.gif

Napisano

Ja wlalem na 15l,i tak jezdzilem 3 dni,potem tankowanie do pelna lepszej ropy,efekt specyfiku po misiacu sprawdzilem na korekcjach wtryskow.

Napisano

w ramach dopieszczania Mućka dostała nowe wycieraczki Bosch AeroTwin, jak narazie jazda w deszczu to przyjemność wink.gif zobaczymy co będzie za pół roku wink.gif

Napisano

> w ramach dopieszczania Mućka dostała nowe wycieraczki Bosch AeroTwin, jak narazie jazda w deszczu

> to przyjemność zobaczymy co będzie za pół roku

Tez wlasnie chce je kupic,ile placiles? Szyby sciemnial bedziesz.

Panowie robimy jakiegos spota bo tylko jedna osoba odezwala ze jest chetna.

Napisano

> Tez wlasnie chce je kupic,ile placiles? Szyby sciemnial bedziesz.

> Panowie robimy jakiegos spota bo tylko jedna osoba odezwala ze jest chetna.

92zł w Zabrzu, kupowane przez allegro.

Szyby kiedyś tam przyciemnie wink.gif

Napisano

> w ramach dopieszczania Mućka dostała nowe wycieraczki Bosch AeroTwin, jak narazie jazda w deszczu

> to przyjemność zobaczymy co będzie za pół roku

Ja się wyleczyłem z boscha, kupiłem na wiosnę i wytrwały może 2 miesiące, potem zaczęły pylić drzewa, jakieś resztki kwitnących drzew i teraz mam 3 wyrwy w piórze i jak zbiera to zostają 3 ślady na szerokości 3cm angryfire.gif

dodam że w pandzie mam zwykłe alca za 13 zł za komplet na przednią szybą i dają radę i nie ma problemu z nimi, a wycieraczki używać tylko z płynem, nic na sucho !

co za szajs

Napisano

> Ja się wyleczyłem z boscha, kupiłem na wiosnę i wytrwały może 2 miesiące, potem zaczęły pylić

> drzewa, jakieś resztki kwitnących drzew i teraz mam 3 wyrwy w piórze i jak zbiera to zostają 3

> ślady na szerokości 3cm

> dodam że w pandzie mam zwykłe alca za 13 zł za komplet na przednią szybą i dają radę i nie ma

> problemu z nimi, a wycieraczki używać tylko z płynem, nic na sucho !

> co za szajs

W Krowie mam Championy bo nie było w sklepie płaskich Mot-gum'ów, w Stilo mam Mot-gum'y i jestem zadowolony.

Rozważam zakup do Krowy(kiedyś w przyszłości bo na razie jest ok) wycieraczek z Biedronki(poważnie mówię). smile.gif

Kiedyś(w innych autach, pod koniec lat 90'tych) bawiłem się w Bosch Twin po 120zł za komplet, wymieniałem je co 3 miesiące i to była kompletna pomyłka, od tego czasu używam Mot-gum'ów, starczają na dłużej, serce nie boli jak zimą przypadkiem przejadę po lodzie na szybie bo są tanie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

no i proszę, jak te km lecą

20120711157.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.