Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mistrzowie jazdy o kropelce, przyjmiecie mnie do klubu?

Featured Replies

Napisano

> brzmi na zasadzie, po co gasić światło, żeby zaoszczędzić parę obiadów koniec z oszczędzaniem

> huuraa muszę czym prędzej obdarować tą teorią znajomych, nie wiedzą w jakiej nieświadomości

> żyją i męczą się biedaki dla paru obiadów

Na pewnych sprawach mozna oszczedzac, na innych nie. To chyba indywidualna sprawa kazdego. Gaszenie swiatla mnie nie meczy, a jazda trybem "emeryckim" bardzo mnie meczy, wiec na tym drugim oszczedzac nie zamierzam wink.gif

Napisano

> Ja codziennie No, moze raczej w barach

nie lepiej coś ugotować? trochę taniej wychodzi zlosnik.gif

Napisano

> nie lepiej coś ugotować? trochę taniej wychodzi

Jak tylko mam czas to jasne ze tak wink.gif Dobra koniec offtopu bo zaraz nam ktos da ostrzezenie offtopic.gifzolta.gifgrinser006.gif

Napisano

> Na pewnych sprawach mozna oszczedzac, na innych nie. To chyba indywidualna sprawa kazdego. Gaszenie

> swiatla mnie nie meczy, a jazda trybem "emeryckim" bardzo mnie meczy, wiec na tym drugim

> oszczedzac nie zamierzam

a kto powiedział o emeryckim trybie, tutaj masz 1/4 jazdy miejskiej, reszta przelotówka, wynik 4.9l - nie chcę mi się już fotki wklejać, już była zlosnik.gif powiedzmy tryb eko bez szaleństw ale też bez opcji zawalidroga, jadąc dynamiczniej, co nie oznacza ciągłego deptania 6.0, jadąc jak PH zlosnik.gif - prawie 9l.

Jak widzisz powiedzmy te 2-3 litry oszczędności na 100km w skali miesiąca przy przebiegu 1800-2000 daje oszczędność od 40 do nawet 60l miesięcznie. Uprzedzając ew. pytania nie mam notesików i nie zapisuję każdej zaoszczędzonej złotówki hehe.gif chodzi o to, że skoro już masz tego diesla to możesz jeździć w miarę dynamicznie i oszczędnie - o to mi szło zlosnik.gif

Napisano

> Klub: mało jeździć i rzadko tankować. Ostatnio tankuję raz na miesiąc lub rzadziej.

Ostatnio swój samochód tankowałem w ubiegłym roku. Jakoś tak na wiosnę.

Przebijesz?

Napisano

> Tyle dzis uzyskalem:

> Teraz mozecie zgadywac co to za auto (choc zagatka raczej z tych prostych).

Właśnie wróciłem znad morza. Pierwsza dalsza wyprawa moją astrą. Tankowałem po przejechaniu 1090,6km na jednym baku, choć jeszcze nie było takiej potrzeby i po zatankowaniu do pełna weszło 43,3l. smile.gif

Napisano

> Właśnie wróciłem znad morza. Pierwsza dalsza wyprawa moją astrą. Tankowałem po przejechaniu

> 1090,6km na jednym baku, choć jeszcze nie było takiej potrzeby i po zatankowaniu do pełna

> weszło 43,3l.

Z ciekawości: jaką średnią prędkość pokazał komputer pokładowy?

Napisano

> Właśnie wróciłem znad morza. Pierwsza dalsza wyprawa moją astrą. Tankowałem po przejechaniu

> 1090,6km na jednym baku, choć jeszcze nie było takiej potrzeby i po zatankowaniu do pełna

> weszło 43,3l.

rekord polski w jeździe na kropelkę to obecnie 1,8 litra / 100 km... w skodzie octavi... przy takim spalaniu zatankował byś tylko 20 litrów smile.gif

Napisano

> rekord polski w jeździe na kropelkę to obecnie 1,8 litra / 100 km... w skodzie octavi... przy takim

> spalaniu zatankował byś tylko 20 litrów

u nas się nie da w normalny dzień na drodze krajowej.wojewódzkiej. Na powiatowych prędzej zlosnik.gif

Najmniejsze spalanie udaje mi się zrobić w Czechach jadąc do Pragi drogą "wojewódzką". Tylko Ci Czesi strasznie przepisowi i w mieście trzeba zwalniać zlosnik.gif

Napisano

> u nas się nie da w normalny dzień na drodze krajowej.wojewódzkiej. Na powiatowych prędzej

> Najmniejsze spalanie udaje mi się zrobić w Czechach jadąc do Pragi drogą "wojewódzką". Tylko Ci

> Czesi strasznie przepisowi i w mieście trzeba zwalniać

Bo mają fajne fotoradary z wyświetlaczami prędkości a i na sygnalizacji świetlnej mają liczniki czasów założone więc człowiek wie ile będzie czekać i czy wystarczy zwolnić czy trzeba się zatrzymać...

Tak czy owak 1,8 litra z Warszawy do .... Płońska o ile pamiętam i nazat z takim spalaniem to wyczyn.... Ja raz dosłownie raz postanowiłem cały zbiornik przejechać na "kropelkę" i wyszło mi średnie spalanie 5,2 .... w 150KM cromie o masie ponad 1,5 tony... ( nie było to w trasie a na odcinkach max do 60 km z wychłodzeniem silnika .... dwa tygodnie jazdy codziennie ) ale sie tak namęczyłem że powiedziałem sobie nigdy więcej...

Napisano

> Z ciekawości: jaką średnią prędkość pokazał komputer pokładowy?

W 1.7 DTI nie ma komputera. wink.gif

Jechałem średnio 100-110km/h, cały czas w okolicy 2000 obr./min, trochę szybciej na S7, no i miejskimi prędkościami przez obszary zabudowane. grinser006.gif

Napisano

> rekord polski w jeździe na kropelkę to obecnie 1,8 litra / 100 km... w skodzie octavi... przy takim

Z dużym prawdopodobieństwem było to ciągnięcie się całą drogę 3 metry za tirem.

Napisano

> Bo mają fajne fotoradary z wyświetlaczami prędkości a i na sygnalizacji świetlnej mają liczniki

> czasów założone więc człowiek wie ile będzie czekać i czy wystarczy zwolnić czy trzeba się

> zatrzymać...

To tylko info dla kierowcy, jak jest radar, jest też informacja na znaku o nim, w 80% (strzelam) są to tylko wyświetlacze informacyjne bez radaru..

W tym roku zauważyłem że potrafią się świecić też na zielono a nie tylko na czerwono zlosnik.gif

Napisano

To jest wałek w zasadzie, bo takie spalanie jest fizycznie nierealne. Wiatr w plecy musiał być albo inne cuda.

W sumie sam się zastanawiam, ale trzeba by Kwapisza zapytać jaki tego powód.

Napisano

> W 1.7 DTI nie ma komputera.

> Jechałem średnio 100-110km/h, cały czas w okolicy 2000 obr./min, trochę szybciej na S7, no i

> miejskimi prędkościami przez obszary zabudowane.

Obstawiam, że średnio to wyszło sporo mniej 100-110kmh wink.gif

Napisano

> Obstawiam, że średnio to wyszło sporo mniej 100-110kmh

Średnia 100-110km/h to wychodzi podczas jazdy autostradą z prędkością około 150km/h. Dwa razy zatrzymamy się na bramkach, raz na stacji, kilka razy zwolnimy do 90 za wyprzedzającymi się TIRami i już średnia drastycznie spada.

Napisano

> Średnia 100-110km/h to wychodzi podczas jazdy autostradą z prędkością około 150km/h. Dwa razy

> zatrzymamy się na bramkach, raz na stacji, kilka razy zwolnimy do 90 za wyprzedzającymi się

> TIRami i już średnia drastycznie spada.

Na średnią 105-110 wystarcza prędkość 135. Sprawdzone wielokrotnie. Tyle, że to niewykonalne poza autostradą. Żeby zrobić taką średnią na normalnej drodze trzeba albo mieć czym albo lecieć kompletnie pustą drogą ignorując większość ograniczeń.

Ale wracając do tematu: moim skromnym zdaniem okolice 4 -5 litrów zrobione w trasie gdzie średnia prędkość wynosiła pewnie 60-70 kmh to żaden wyczyn. Civic UFO z silnikiem 1,8 schodzi do 6,1 przy średniej prędkości 107 kmh. Gdyby nie przekraczać 110 to bez problemu byłoby mniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.