Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mistrzowie jazdy o kropelce, przyjmiecie mnie do klubu?

Featured Replies

Napisano

> to bardzo dobry wynik patrzac na mase, naped itd

niby tak, ale to byl jeden jedyny raz, srednia z 20tkm wychodzi mi 10,8 litra

Napisano

> to mają być hektolitry? w weekend goniliśmy po Krakowie kumpla E32 750i i wyszła nam średnia 33l z

> 90km

To by pasowało, mondeo 3.0 220 KM zjadło na autostradzie ok. 20 l/100 km w drodze powrotnej już chyba ca. 10 l/100 bo nie jechałem szybciej niż 160 km/h zlosnik.gif

240 km i 3/4 baku 59 litrowego palacz.gif

Napisano

> To by pasowało, mondeo 3.0 220 KM zjadło na autostradzie ok. 20 l/100 km w drodze powrotnej już

> chyba ca. 10 l/100 bo nie jechałem szybciej niż 160 km/h

> 240 km i 3/4 baku 59 litrowego

62 litry i w sumie normalna, dynamiczna jazda... wink.gif

IMAG0237.jpg

Napisano

> 62 litry i w sumie normalna, dynamiczna jazda...

Fabią choćbym się zejsrał to więcej jak 25l nie zrobię, no może w jakimś skrajnym przypadku pod 30l na chwilę.

Napisano

> to mają być hektolitry? w weekend goniliśmy po Krakowie kumpla E32 750i i wyszła nam średnia 33l z

> 90km

ładny wynik.

Ja po Warszawie największą średnią miałem koło 17 z jednego tankowania.

No ale skromne 1,8 raptem pod maską palacz.gif

Co ciekawe przy upalaniu ten silnik rzadko chce spalić więcej niż 25l/100. W zimie tylko palił sporo.

Napisano

> To by pasowało, mondeo 3.0 220 KM zjadło na autostradzie ok. 20 l/100 km w drodze powrotnej już

> chyba ca. 10 l/100 bo nie jechałem szybciej niż 160 km/h

> 240 km i 3/4 baku 59 litrowego

3.0l? hmm.gif

A nie 2.5 V6 lub ta rzędówka od Volvo?

Napisano

> Tyle dzis uzyskalem:

Przebijam:

286140064-yaris.JPG

grinser006.gif

post-29428-14352516986729_thumb.jpg

Napisano

Tak sie zawsze zastanawiam, po co tak sie skupiac na oszczednej jezdzie? Po co to sprawdzanie ile pali, chwalenie sie? niewiem.gif

Czemu to sluzy? Nigdy jakos nie interesowalo mnie czy moj samochod pali duzo czy malo niewiem.gif

Napisano

> Przebijam:

Yaris HSD zlosnik.gif

Napisano

> Yaris HSD

Yes sir zlosnik.gif ale i tak mam szansę tylko na nagrodę miesiąca, za cienki miałem wynik sick.gif

Napisano

> Yes sir ale i tak mam szansę tylko na nagrodę miesiąca, za cienki miałem wynik

Ja w deszczu i mało korzystnych warunkach ledwo zszedłem poniżej 4l.

Napisano
  • Autor

> Tak sie zawsze zastanawiam, po co tak sie skupiac na oszczednej jezdzie? Po co to sprawdzanie ile

> pali, chwalenie sie?

> Czemu to sluzy? Nigdy jakos nie interesowalo mnie czy moj samochod pali duzo czy malo

Sek w tym, ze ja sie nie skupiam nad tym, wczoraj to byl czysty przypadek, a jak zobaczylem te 3,9 to wydalo mi sie strasznie malo i sie pochwalilem, a tu tacy mistrzowie ze az wstyd mi teraz rotfl.gif

Normalnie smigam na LPG i takie spalania sa mi obce, jak sie czleczek przyzwyczail do wynikow rzedu 10-15 to 3,9 robi wrazenie.

Napisano

> Sek w tym, ze ja sie nie skupiam nad tym, wczoraj to byl czysty przypadek, a jak zobaczylem te 3,9

> to wydalo mi sie strasznie malo i sie pochwalilem, a tu tacy mistrzowie ze az wstyd mi teraz

> Normalnie smigam na LPG i takie spalania sa mi obce, jak sie czleczek przyzwyczail do wynikow rzedu

> 10-15 to 3,9 robi wrazenie.

Ja jezdze praktycznie trzema autami prawie codziennie, wiec w ogole sobie glowy nie zawracam spalaniem bo mozna sie pogubic. Jedno LPG, drugie benzyna, trzecie diesel. Jedynie na stacji musze myslec co tankowac zeby sie nie pomylic (tankuje codziennie). A z 2 lat posiadania tych aut, wychodzi mi ze najtansza eksploatacja jest jednak na LPG (lacznie z kosztami utrzymania) i diesel sie nie umywa do niego jesli chodzi o oszczednosc. Ale auta nie sa po to by oszczedzac, wiec to tylko traktuje jako ciekawostke, bo ani mnie to nie ziębi ani nie grzeje wink.gif

Napisano

> 3.0l?

> A nie 2.5 V6 lub ta rzędówka od Volvo?

3.0 V6 ST220.

Napisano

> Ja jezdze praktycznie trzema autami prawie codziennie, wiec w ogole sobie glowy nie zawracam

> spalaniem bo mozna sie pogubic. Jedno LPG, drugie benzyna, trzecie diesel. CIACH.

>Ale auta nie sa po to by

> oszczedzac, wiec to tylko traktuje jako ciekawostke, bo ani mnie to nie ziębi ani nie grzeje

Czy za paliwo do tych 3 aut płacisz z prywatnej kieszeni ?

Napisano

> Yes sir ale i tak mam szansę tylko na nagrodę miesiąca, za cienki miałem wynik

Realnie ciężko zejść w okolice 3l na długim odcinku ale jest to możliwe.

A wyniki poniżej 3l to już mataczenie grinser006.gif

Napisano

> Czy za paliwo do tych 3 aut płacisz z prywatnej kieszeni ?

Do dwoch buu.gif

Napisano

> I pewnie tymi, którymi najmniej jeździsz

Dokladnie tak zlosnik.gif Ale i tak wydaje prywatnie na paliwo 1/4 pensji no.gif Bo nie jezdze oszczednie i nie zamierzam zlosnik.gif

Napisano

> Dokladnie tak Ale i tak wydaje prywatnie na paliwo 1/4 pensji Bo nie jezdze oszczednie i nie

> zamierzam

Kto bogatemu zabroni palacz.gif

Nie każdego stać by wydać 1/4 pensji na paliwo ok.gif

Napisano

> Kto bogatemu zabroni

> Nie każdego stać by wydać 1/4 pensji na paliwo

Wiesz, ja to podkreslam dlatego ze uwazam ze naprawde malo jezdze prywatnie (bo glownie sluzbowym latam), a kasy na paliwo wydaje zdecydowanie za duzo no.gif Ale wracajac do tematu - wole sobie odmowic np. paru obiadów w restauracji w skali miesiaca i wydac wiecej na paliwo, niz zmieniac styl jazdy na emerycki nono.gif

Napisano

>Ale wracajac do tematu - wole sobie

> odmowic np. paru obiadów w restauracji w skali miesiaca i wydac wiecej na paliwo, niz zmieniac

> styl jazdy na emerycki

Potężne wyrzeczenie grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> Potężne wyrzeczenie

Nie no, zadne wyrzeczenie, ale nawiązuje do tego co napisalem na poczatku - po co tak sie skupiac na tym spalaniu i wysilac zeby palilo mniej? Ile sie oszczedzi? Pare obiadów w skali miesiaca niewiem.gif

Napisano

> Tyle dzis uzyskalem:

> Teraz mozecie zgadywac co to za auto (choc zagatka raczej z tych prostych).

W trasie w tonowej Cordobie z benzynowym 1.4l 60KM uzyskuję spalanie 4.5l/100 km palacz.gifok.gif

Napisano

> Przebijam:

Jak w ogóle możliwe jest zrobienie tak niskiego spalania? Przecież to jest blisko 30% mniej niż podaje producent. Są jakieś specjalne zasady jazdy hybrydą, czy to jakieś czary ? wink.gif

Pytam, bo jeden kolega wrzucał na AK filmy i tam spalanie było z grubsza takie jak podaje producent.

Napisano

> Jak w ogóle możliwe jest zrobienie tak niskiego spalania? Przecież to jest blisko 30% mniej niż

> podaje producent. Są jakieś specjalne zasady jazdy hybrydą, czy to jakieś czary ?

Takie czary, że jest albo z górki, albo bardzo krótki odcinek i część na baterii lub wpisanie sobie w tym "rankingu" co kto uważa.

Spalanie podane przez producenta jest realne i niewiele ponad to zlosnik.gif

Napisano

> Jak w ogóle możliwe jest zrobienie tak niskiego spalania? Przecież to jest blisko 30% mniej niż

> podaje producent. Są jakieś specjalne zasady jazdy hybrydą, czy to jakieś czary ?

Mój odcinek konkursowy to zaledwie 5.3km. Miałem wcześniej okazję naładować sobie aku (jazdą), więc sporą część pokonałem na prądzie. Górki nie było, trasa to pętla, normalny ruch miejski, tj. w moim przypadku uliczka (40), uliczka (50), trzypasmowa (70) i kawałek parkingu pod supermarketem.

Do tego dochodzi oczywiście jazda bardzo delikatna z włączoną opcją przewidywania, wyłączona klima, radio, nawiew na minimum. I tyle smile.gif A, no i chyba trzeba mieć nieco zacięcia - kolega, który pojechał na konkurs razem ze mną, a więc warunki pogodowo-korkowe miał takie same, osiągnął 2.9l/100.

Oceniam, że wynik z dwójką z przodu tym samochodem podczas normalnej (dłuższej) jazdy jest nierealny. Z trójką - jak najbardziej.

Napisano

> Tyle dzis uzyskalem:

> Teraz mozecie zgadywac co to za auto (choc zagatka raczej z tych prostych).

Też tyle uzyskuję na 25km! old.gif

Napisano

> Mój odcinek konkursowy to zaledwie 5.3km. Miałem wcześniej okazję naładować sobie aku (jazdą), więc

> sporą część pokonałem na prądzie. Górki nie było, trasa to pętla, normalny ruch miejski, tj. w

> moim przypadku uliczka (40), uliczka (50), trzypasmowa (70) i kawałek parkingu pod

> supermarketem.

> Do tego dochodzi oczywiście jazda bardzo delikatna z włączoną opcją przewidywania, wyłączona klima,

> radio, nawiew na minimum. I tyle A, no i chyba trzeba mieć nieco zacięcia - kolega, który

> pojechał na konkurs razem ze mną, a więc warunki pogodowo-korkowe miał takie same, osiągnął

> 2.9l/100.

> Oceniam, że wynik z dwójką z przodu tym samochodem podczas normalnej (dłuższej) jazdy jest

> nierealny. Z trójką - jak najbardziej.

Jest to możliwe. Bez specjalnego wysiłku mam ponad 20. na 3 z przodu musiałbym się starać wink.gif

Napisano

> Jest to możliwe. Bez specjalnego wysiłku mam ponad 20. na 3 z przodu musiałbym się starać

Nie ten wątek kara.gifhehe.gif

Ewentualnie kropka Ci się przesunęła we w prawo old.gif

Napisano

> Takie czary, że jest albo z górki, albo bardzo krótki odcinek i część na baterii lub wpisanie sobie

> w tym "rankingu" co kto uważa.

> Spalanie podane przez producenta jest realne i niewiele ponad to

Jak przed Euro remontowali DK8 z Piotrkowa do Warszawy to zdarzało mi się tam jeździć nocą lub wczesnym rankiem z tempomatem ustawionym na 70km/h.

Przy końcu remontowanego odcinka komputer pokazywał mi zwykle koło 4-4,2l/100km a raz nawet 3,9! I to w wielkim i ciężkim aucie.

Oczywiście potem w Warszawie rosło co najmniej do siedmiu. hehe.gif

Napisano

> Jak przed Euro remontowali DK8 z Piotrkowa do Warszawy to zdarzało mi się tam jeździć nocą lub

> wczesnym rankiem z tempomatem ustawionym na 70km/h.

> Przy końcu remontowanego odcinka komputer pokazywał mi zwykle koło 4-4,2l/100km a raz nawet 3,9! I

> to w wielkim i ciężkim aucie.

Przy 70km/h na tempomacie w 1.4 TSI 180KM jest ok. 4,5l zlosnik.gif

Napisano

> Przy 70km/h na tempomacie w 1.4 TSI 180KM jest ok. 4,5l

Mój to diesel. smile.gif

Napisano

facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

jedzie taki jeden z drugim zawalidroga, ruch tamuje a później się chwali jak to mu auto mało pali sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

> I do tego paliwożerny

> I jak w porównaniu do Lacetti pali ta Epica?

Sam w to nie wierzę ale pali tyle samo. yikes.gif

I jeśli Lacetti był uważany za paliwożernego (choć ja tak nie uważam: średnio 6-6,5 trasa, 6,5-7 miasto, 7-7,5 autostrada) to Epica przy tym samym spalaniu może uchodzić za oszczędną.

Zauważyłem że Epica ma trochę dłuższe przełożenie główne (niższe obroty przy tych samych prędkościach o jakieś 300rpm), co pewnie ma wpływ na spalanie i niestety większego laga na niskich obrotach. Za to lepiej ciągnie do końca obrotomierza (w Lacetti ciąg wyraźnie spada powyżej 3,5krpm).

Napisano

Ford focus kombi III 1.6 TDCi 115 KM.

Na dystansie 161 km,przy średniej 47 km/h w 3 osoby+ bagaż+ cały czas na klimie

uzyskałem:

395407722bd82cbbm.jpg

b654e00b6ac313bbm.jpg

a82bd00570edc6ccm.jpg

Napisano

> Sam w to nie wierzę ale pali tyle samo.

> I jeśli Lacetti był uważany za paliwożernego (choć ja tak nie uważam: średnio 6-6,5 trasa, 6,5-7

> miasto, 7-7,5 autostrada) to Epica przy tym samym spalaniu może uchodzić za oszczędną.

To jak na Epicę to spalanie będzie rozsądne, a dla Laczka IMHO zlosnik.gif za duże grinser006.gif

ok.gif

Napisano

> jedzie taki jeden z drugim zawalidroga, ruch tamuje a później się chwali jak to mu auto mało pali

co ty opowiadasz:

286143763-DSC00160.JPG

286143763-DSC00195.JPG

post-36134-14352516992313_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> jedzie taki jeden z drugim zawalidroga, ruch tamuje a później się chwali jak to mu auto mało pali

Wciales sie jak guma od majtek.

Przesledzilbys uwaznie watek to wiedzialbys, ze nie mialem co tamowac, bo skutzecznie robia to drogowcy.

Spalanie uzyskane na odcinku przebudowywanej 8-ki, gdzie drogowcy postawili na calym 30 km odcinku ograniczenie do 60km/h i zakaz wyprzedzania na calej dlugosci.

Napisano

> Jak przed Euro remontowali DK8 z Piotrkowa do Warszawy to zdarzało mi się tam jeździć nocą lub

> wczesnym rankiem z tempomatem ustawionym na 70km/h.

> Przy końcu remontowanego odcinka komputer pokazywał mi zwykle koło 4-4,2l/100km a raz nawet 3,9! I

> to w wielkim i ciężkim aucie.

> Oczywiście potem w Warszawie rosło co najmniej do siedmiu.

Cromka jadac na tempo ok 70kmh na czworce manual na prostej drodze bez parawanu komp pokazuje 3,8-4,2

1520kg +full bak i ja 100kg:)

Alekto tak dlugo wytrzyma??????

Zanim kupilemCromke chcialem EPICE:) malo i jednego i drugiego to to fajne:)

Napisano
  • Autor

> Klub: mało jeździć i rzadko tankować. Ostatnio tankuję raz na miesiąc lub rzadziej.

Ja z racji LPG tankuje swoje co 2 dzien i dodatkowo sluzbowe z raz na tydzien.

Napisano

> Ja z racji LPG tankuje swoje co 2 dzien i dodatkowo sluzbowe z raz na tydzien.

Ja LPG tankuje codziennie do pełna (28 litrów) no.gif 6 razy w tygodniu no.gif

Napisano

> Nie no, zadne wyrzeczenie, ale nawiązuje do tego co napisalem na poczatku - po co tak sie skupiac

> na tym spalaniu i wysilac zeby palilo mniej? Ile sie oszczedzi? Pare obiadów w skali miesiaca

brzmi na zasadzie, po co gasić światło, żeby zaoszczędzić parę obiadów zlosnik.gif koniec z oszczędzaniem huuraa zlosnik.gif muszę czym prędzej obdarować tą teorią znajomych, nie wiedzą w jakiej nieświadomości żyją i męczą się biedaki dla paru obiadów zlosnik.gif

Napisano

> brzmi na zasadzie, po co gasić światło, żeby zaoszczędzić parę obiadów koniec z oszczędzaniem

> huuraa muszę czym prędzej obdarować tą teorią znajomych, nie wiedzą w jakiej nieświadomości

> żyją i męczą się biedaki dla paru obiadów

Gorzej jak ktoś nie jada w restauracjach.

Przykładowo ja nie wiem jak to rozegrać, bo średnio może 5x w roku jestem w restauracji hehe.gif

Napisano

> Gorzej jak ktoś nie jada w restauracjach.

> Przykładowo ja nie wiem jak to rozegrać, bo średnio może 5x w roku jestem w restauracji

Ja codziennie frown.gif No, moze raczej w barach wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.