Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

polska - fotoradary

Featured Replies

Napisano

W tym tyg. jechałem nad nasze polskie morze.... W pierwszą stronę przez łódź-toruń-włocławek-bydgoszcz-koszalin , a w drodze powrotnej 11ką na śląsk .... i ..... i ..... i...

I jak tylko zaczęło się pomorze , każda wieś kilka fotoradarów przenośnych i śpiący w autach strażnicy miejscy..

I co mnie wk.. urzyło !! ....

Oznakowanie , powiedzcie mi jak to jest w tym kraju .... Czy istnieje taka możliwość , żeby na początku wsi dać tablice fotoradar a pod nią biała tabliczka "na odcinku 3,4km" .... Dokładnie tyle jak długa jest wieś ..... i uwaga fotoradar przenośny ustawiony tuż przed tablicą koniec terenu zabudowanego .

Zawsze myślałem ,że musi być tablica kontrola prędkości ileś metrów ustawowo przed fotoradarem .... METRÓW NIE KILOMETRÓW.

I tak co wieś .

Może po prostu lepiej by było na początku każdej drogi ustawić znak fotoradar "na odcinku 600km"

Napisano

Dopiero się przeprowadziłeś do Polski czy jak? hehe.gif

Napisano

> Dopiero się przeprowadziłeś do Polski czy jak?

u nas nie spotkałem sm z fotoradarem na jakiejkolwiek wsi. więc kolega też może pochodzi z bardziej cywilizowanych części naszego kraju.

Napisano

ja bym zdjal wszystkie oznakowania, zdemontowal maszty i wszystkie foto zrobil mobilne ale dal je tylko Policji.

Nie wiesz gdzie to jedziesz wolniej. Wiesz to jedziesz po swojemu, zwalniasz przed foto, a potem znowu po swojemu.

I kompletnie sie nie dziwie mieszkancom tych miejscowosci bo ludzie to debile, jak dasz palca to wezma cala reke. W niektorych wioskach przejscie na druga strone drogi bez foto to wywanie :/ Skoro jednynym sposobem na wymuszenie jazdy przepisowej na terenie takiej miejscowosci to fotoradar to niech ich maja i nawet 10.

Zauwazyles jak ludzie powoli jezdza po "znanych" miejscowosciach fotoradarowych? Wolabym mieszkac w takiej miejscowosci niz codziennie walczyc o zycie z debilami jadacymi po zabudowanym 100ka bo "Policja nie stoi"

Napisano

> u nas nie spotkałem sm z fotoradarem na jakiejkolwiek wsi. więc kolega też może pochodzi z bardziej

> cywilizowanych części naszego kraju.

to w Czechowicach uważaj biglaugh.gif

Napisano

> Mój kolega mawia, że szybka jazda jest dla ludzi bogatych. Biedota musi się dostosować do

> ograniczeń prędkości. Więc albo zacznij jeździć wolniej albo zarabiać więcej.

Znam takich i wyklinam...nawet kilkakrotna utrata prawa jazdy nie uczy...Sorry, ale jeżeli jest jakieś prawo powinno się je respektować, bo to, że sobie coś zrobi srał pies, ale gorzej jak komuś. Każdy Polak jeździ przecież świetnie, to nasz przywara jakby nie było. A kilkukrotna utrata prawa jazdy powinna dać do myślenia organom wydającym i taki delikwent nie powinien mieć uprawnień do prowadzenia nawet furmanki. Fajne jest to, że taki gość za granicą nagle się zmienia, bo np. w takiej Szwecji kumpel dostał mandat za prędkość, to klęknął dosłownie jak zobaczył kwotę, a zarabia niemało i od tej pory słyszy słowa policjanta "and remember, don't drive fast in Sweden". Od tej pory jeździ normalnie.

Napisano
  • Autor

> Mój kolega mawia, że szybka jazda jest dla ludzi bogatych. Biedota musi się dostosować do

Staram się dostosowywać do ograniczeń , zwłaszcza przy szkołach i przejściach , ale 5m przed końcem terenu zabudowanego ... to przesada! .

Nikt nie odpowiedział na moje pytanie .... Czy umieszczanie tabliczki fotoradar na odcinku 3km przed fotoradarem , który jest za 2,5km (przenośnym) .... jest zgodne w prawem ??

Napisano
  • Autor

> Dopiero się przeprowadziłeś do Polski czy jak?

Może jesteś z północy Polski to cie to nie dziwi.... Na śląsku jak na razie spotkałem się z taką tabliczką jedynie na trasie bytom - piekary śląskie

Napisano

> Nikt nie odpowiedział na moje pytanie .... Czy umieszczanie tabliczki fotoradar na odcinku 3km

> przed fotoradarem , który jest za 2,5km (przenośnym) .... jest zgodne w prawem ??

Czytać sam nie umie ?

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20111330770

Napisano

> Staram się dostosowywać do ograniczeń , zwłaszcza przy szkołach i przejściach , ale 5m przed końcem

> terenu zabudowanego ... to przesada! .

A to tam nie obowiązuje?!

> Nikt nie odpowiedział na moje pytanie .... Czy umieszczanie tabliczki fotoradar na odcinku 3km

> przed fotoradarem , który jest za 2,5km (przenośnym) .... jest zgodne w prawem ??

Jak najbardziej.

Napisano

> ja bym zdjal wszystkie oznakowania, zdemontowal maszty i wszystkie foto zrobil mobilne ale dal je

> tylko Policji.

> Nie wiesz gdzie to jedziesz wolniej. Wiesz to jedziesz po swojemu, zwalniasz przed foto, a potem

> znowu po swojemu.

> I kompletnie sie nie dziwie mieszkancom tych miejscowosci bo ludzie to debile, jak dasz palca to

> wezma cala reke. W niektorych wioskach przejscie na druga strone drogi bez foto to wywanie :/

> Skoro jednynym sposobem na wymuszenie jazdy przepisowej na terenie takiej miejscowosci to

> fotoradar to niech ich maja i nawet 10.

> Zauwazyles jak ludzie powoli jezdza po "znanych" miejscowosciach fotoradarowych? Wolabym mieszkac w

> takiej miejscowosci niz codziennie walczyc o zycie z debilami jadacymi po zabudowanym 100ka bo

> "Policja nie stoi"

"no ale gdzie ja mam się wyszaleć, jak drogi w Polsce są ch...łamowate?!?!?!" :-)

Napisano

> "no ale gdzie ja mam się wyszaleć, jak drogi w Polsce są ch...łamowate?!?!?!" :-)

Na torze, na KZK, na KJS dla bardziej odważnych...

Nie mówię, że jeżdżę wolno, ale powtórzę po raz tysięczny.

Prędkość to nie przyczyna wypadków...

Nie ustąpienie pierwszeństwa, zajeżdżanie drogi,

wyprzedzanie na czołówkę czy pod górę

i na koniec szybka jazda TAM GDZIE NIE MA WIDOCZNOŚCI...

Polscy kierowcy to debile. A debili łatwo golić na kasę...

Cierpią Ci normalni co może i by pojechali szybciej niż znak,

ale nie zrobią nigdy nikomu krzywdy.

Napisano

> Nie mówię, że jeżdżę wolno, ale powtórzę po raz tysięczny.

> Prędkość to nie przyczyna wypadków...

> Nie ustąpienie pierwszeństwa, zajeżdżanie drogi,

> wyprzedzanie na czołówkę czy pod górę

Bzdura. Prędkość jest jednym z elementów, przez które dochodzi do wypadków (przede wszystkim drastycznie ogranicza czas na reakcję i utrudnia zapanowanie nad samochodem) lub powoduje, że są one znacznie bardziej tragiczne w skutkach. Polecam przeczytać - wypadek w warszawie z zeszłego tygodnia.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

rozumiem, że jeździsz szybko ale bezpiecznie?

> i na koniec szybka jazda TAM GDZIE NIE MA WIDOCZNOŚCI...

> Polscy kierowcy to debile. A debili łatwo golić na kasę...

tu się zgodzę

> Cierpią Ci normalni co może i by pojechali szybciej niż znak,

> ale nie zrobią nigdy nikomu krzywdy.

no to po co są w ogóle znaki..?

Napisano

czesciowo racja, za to dramatycznie przyczynia sie do zwiekszenia ich skutkow.

Napisano
  • Autor

> Czego wymagasz od kogoś kto pisze

nie będę z tobą dyskutował bo widzę , że nie potrafisz zrozumieć, że ustawianie fotoradaru 5m przed tablicą koniec terenu zabudowanego zamiast przed szkołą jest bezzasadne.....

I oczywiście po Warszawie jeździsz 50km/h - chciałbym to widzieć grinser006.gif

Ot ! internetowy bohater drogowy smile.gif jakich tu wielu.

Nie zauważyłeś , że często na północy Polski koniec obszaru zabudowanego jest często już w miejscach gdzie dawno zabudowań nie ma ?

Napisano

> nie będę z tobą dyskutował bo widzę , że nie potrafisz zrozumieć, że ustawianie fotoradaru 5m przed

> tablicą koniec terenu zabudowanego zamiast przed szkołą jest bezzasadne.....

> I oczywiście po Warszawie jeździsz 50km/h - chciałbym to widzieć

> Ot ! internetowy bohater drogowy jakich tu wielu.

> Nie zauważyłeś , że często na północy Polski koniec obszaru zabudowanego jest często już w

> miejscach gdzie dawno zabudowań nie ma ?

Oj, biedactwo. przytul.gif

Po prostu jestem w stanie zachować ciśnienie w nodze i utrzymać prędkość dozwoloną jeśli widzę, że może być fotoradar. Jeśli mam problem z utrzymaniem prędkości "ręcznie" to włączam tempomat. Nie do Ciebie należy ocenianie czy ograniczenie prędkości jest słuszne czy nie. Szczególnie, że nie masz zielonego pojęcia dlaczego akurat obowiązuje w danym miejscu...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

> rozumiem, że jeździsz szybko ale bezpiecznie?

Trzeba jeździć z głową przede wszystkim .... Skoro wolno to bezpiecznie .... To spróbuj na trasie 3 pasmowej jechać 40km/h jak łącznie z ciężarowymi jadą ponad 100 .... i zmień pas jak będziesz musiał gdzieś skręcić ... To będzie bezpiecznie?? ....

Wolno to nie bezpiecznie .... BEZPIECZNIE to dostosować prędkość do warunków na drodze...

A absurdy drogowe , typu 30km/h na odcinku prostej drogi z powodu robót drogowych , których już dawno nie ma ..... to chyba znasz... I w tym wypadku jesteś po stronie prawa czy główki , która nakazuje przekroczyć tą prędkość

Napisano
  • Autor

> "no ale gdzie ja mam się wyszaleć, jak drogi w Polsce są ch...łamowate?!?!?!" :-)

mam rozumieć ,że jeszcze nigdy nie przekroczyłeś dopuszczalnej prędkości ?

Napisano

> Trzeba jeździć z głową przede wszystkim .... Skoro wolno to bezpiecznie .... To spróbuj na trasie 3

> pasmowej jechać 40km/h jak łącznie z ciężarowymi jadą ponad 100 .... i zmień pas jak będziesz

> musiał gdzieś skręcić ... To będzie bezpiecznie?? ....

> Wolno to nie bezpiecznie .... BEZPIECZNIE to dostosować prędkość do warunków na drodze...

> A absurdy drogowe , typu 30km/h na odcinku prostej drogi z powodu robót drogowych , których już

> dawno nie ma ..... to chyba znasz... I w tym wypadku jesteś po stronie prawa czy główki ,

> która nakazuje przekroczyć tą prędkość

Kolego to jest chyba logiczne, że nie mam na myśli jazdy z prędkością 40km/h drogą trzypasmową tylko np 80km/przez mieścinę.

Naprawdę nie można używać juz skrótów myślowych tylko trzeba jak dzieciom w przedszkolu..?

Napisano
  • Autor

> Kolego to jest chyba logiczne, że nie mam na myśli jazdy z prędkością 40km/h drogą trzypasmową

> tylko np 80km/przez mieścinę.

> Naprawdę nie można używać juz skrótów myślowych tylko trzeba jak dzieciom w przedszkolu..?

jak ja używam skrótów myślowych to mi się dostaje .... Więc tłumaczę już 'łopatologicznie' jak dzieciom w przedszkolu.

Napisano

> czesciowo racja, za to dramatycznie przyczynia sie do zwiekszenia ich skutkow.

Tu sie zgadzam. Dlatego jak wspomniałem,

do szybszej jazdy potrzebne są konkretne warunki,

gdzie podstawowy to dobra widoczność.

Napisano
  • Autor

> Oj, biedactwo.

jak słodko

> Po prostu jestem w stanie zachować ciśnienie w nodze i utrzymać prędkość dozwoloną jeśli widzę, że

> może być fotoradar. Jeśli mam problem z utrzymaniem prędkości "ręcznie" to włączam tempomat.

Też jeżdżę przez wiochy na tempomacie z przepisową prędkością . Widać dalej nie potrafisz zrozumieć o co mi chodzi ....

> Nie do Ciebie należy ocenianie czy ograniczenie prędkości jest słuszne czy nie. Szczególnie,

> że nie masz zielonego pojęcia dlaczego akurat obowiązuje w danym miejscu...

Ci co je stawiają też chyba nie mają o tym zielonego pojęcia .

> pozdrawiam,

> bromsky

Odpowiedz mi na jedno pytanie :

Fotoradar we wsi - powinni go ustawić przed szkołą i przejściem dla pieszych czy na samym końcu wsi przed znakiem koniec terenu zabudowanego , gdzie od 200m nie było żadnej nawet najmniejszej budki ???

Teraz rozumiesz tych Twoich znawców?

Napisano

> rozumiem, że jeździsz szybko ale bezpiecznie?

Jeżdżę czasem szybko, przede wszystkim bezpiecznie.

Ogarniasz tę drobniutką różnicę?

> tu się zgodzę

ok.gif

> no to po co są w ogóle znaki..?

Bo "ludzie to debile"

Gdyby każdy był rozsądny i wiedział co robi

i jakie zagrożenia czyhają na drodze,

nie trzeba by było większości znaków.

Czy w ogóle nie podejmuje się osądu.

Napisano

> Fotoradar we wsi - powinni go ustawić przed szkołą i przejściem dla pieszych czy na samym końcu wsi

> przed znakiem koniec terenu zabudowanego , gdzie od 200m nie było żadnej nawet najmniejszej

> budki ???

> Teraz rozumiesz tych Twoich znawców?

Skąd wiesz, gdzie w tej wsi akurat dochodziło do wypadków? Może przed szkolą nie było ani jednego przypadku a na końcu wsi zginęły już 3 osoby? Jesteś jasnowidzem, że wiesz takie rzeczy o miejscowościach przez które przelatujesz?

Świetnym przykładem na to co piszę jest sytuacja (niedawno omawiana na AK) radaru stojącego na ul. Pileckiego w Warszawie street view

Czy wiesz dlaczego tam jest ograniczenie do 50 km/h? Czy wiesz dlaczego tam stoi fotoradar? Przecież droga jest prosta, długa, ze świetna widocznością...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

> Skąd wiesz, gdzie w tej wsi akurat dochodziło do wypadków? Może przed szkolą nie było ani jednego

> przypadku a na końcu wsi zginęły już 3 osoby? Jesteś jasnowidzem, że wiesz takie rzeczy o

> miejscowościach przez które przelatujesz?

Akurat w miejscach gdzie było dużo wypadków , zwłaszcza na wsiach , można zauważyć znicza i krzyże stojące przy drodze , co sugeruje niebezpieczne miejsca.... w miejscu ustawienia fotoradaru nie zauważyłem ani jednego ... a fragment drogi jak każdy inny ...

Nie będę rozpatrywał każdego przypadku z osobna bo nie starczy nam życia .... Twój przykład z Warszawy okazuje się trafny , prawidłowo ustawiony fotoradar skoro miejsce niebezpieczne, ale to Warszawa .....

Nie domyślasz się , że na takiej wsi ustawia się fotoradar w celach zarobkowych?? żeby wydoić kasę , a nie poprawiać bezpieczeństwo? ....

Napisano

Prawda jest taka ze PL jezdzi sie na wariata. Wszyscy pedza na zlamanie karku, wyprzedzaja na 3-go, itd.

Z drugiej strony w PL nie ma caly czas drog szybkiego ruchu, ktore łacza głowne miasta -> przybywa, ale czaly czas brakuje.

Z trzeciej strony ograniczenia predkosci sa totalnie poustawiane od czapy... zero dostosowania do warunkow w XXI wieku...normlnie era malucha i duzego fiata...

I na podsumowanie -> wszystko powyzsze wykorzystują SM i Policja do koszenia $$....taki polski zwyczaj tongue.gif

W CZ np - ludzie jezdza przepisowo, kary sa duzo wieksze niz w PL, ale rowniez warunki do przemieszcania sie sa o niebo lepsze niz w PL...I jakos da sie bez tysiecy fororadarow, czajenia sie w krzakach, itp...

Napisano

> I co mnie wk.. urzyło !! ....

> Oznakowanie , powiedzcie mi jak to jest w tym kraju .... Czy istnieje taka możliwość , żeby na

> początku wsi dać tablice fotoradar a pod nią biała tabliczka "na odcinku 3,4km" ....

Nie denerwuj się tak, bo ostatnio często żyłki pękają.

W mojej okolicy też jest kilka takich miejsc tak właśnie oznakowanych.

Po prostu naucz się jeździć tak by nie łamać ograniczeń prędkości. To jest banalnie proste. Nie będziesz się denerwował, nie będziesz musiał się martwić o Policję o Straż Miejską, nie będziesz musiał wypatrywać fotoradarów, samochód Ci mniej spali. Pełny luz, zajmujesz się tylko jazdą i zerkaniem na prędkościomierz.

Napisano
  • Autor

> Prawda jest taka ze PL jezdzi sie na wariata. Wszyscy pedza na zlamanie karku, wyprzedzaja na 3-go,

> itd.

> Z drugiej strony w PL nie ma caly czas drog szybkiego ruchu, ktore łacza głowne miasta -Z trzeciej

> strony ograniczenia predkosci sa totalnie poustawiane od czapy... zero dostosowania do

> warunkow w XXI wieku...normlnie era malucha i duzego fiata...

Mało tego ... teraz tiry przeniosły się na te wioski co dodatkowo pogarsza komfort podróżowania .... magiczne słowo VIAtoll

> I na podsumowanie -

> W CZ np - ludzie jezdza przepisowo, kary sa duzo wieksze niz w PL, ale rowniez warunki do

> przemieszcania sie sa o niebo lepsze niz w PL...I jakos da sie bez tysiecy fororadarow,

> czajenia sie w krzakach, itp...

Jak się doczekamy 2 pasmowych połączeń północ-południe , wschód-zachód ..... to liczba wypadków zmaleje i ludzie będą jeździć bardziej przepisowo ....

Niestety to nie tylko ludzie muszą się dostosowywać do prawa , ale też prawo do ludzi.

Napisano

> Niestety to nie tylko ludzie muszą się dostosowywać do prawa , ale też prawo do ludzi.

To jest wlasnie podstawowy problem w PL...

Napisano

hehe.gif

> i na koniec szybka jazda TAM GDZIE NIE MA WIDOCZNOŚCI...

Ciekawe jakim cudem zdarzają się wypadki na prostej drodze bez obecności innych kierowców. icon_eek.gif

Napisano

> Jak się doczekamy 2 pasmowych połączeń północ-południe , wschód-zachód ..... to liczba wypadków

> zmaleje i ludzie będą jeździć bardziej przepisowo ....

> Niestety to nie tylko ludzie muszą się dostosowywać do prawa , ale też prawo do ludzi.

Ale niestety póki co mamy to co mamy i trzeba się do tego dostosować, a nie ustalać przepisy po swojemu i w imię tego łamać zasady ustalone dla wszystkich, bo "jak nie ma dobrych dróg to ja na przekór będę jechał szybciej".

Poza tym praktyka pokazuje, że w większości przypadków szybsza jazda kompletnie nic nie daje.

Napisano

> Ciekawe jakim cudem zdarzają się wypadki na prostej drodze bez obecności innych kierowców.

wypadek w łodzi - niech Kot nam wszystkim ładnie wyjaśni jaka była przyczyna wypadku.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

Raz wycinałem takiego bogatego, żył i nic mu się ogólnie nie stało. Jego bogata żona już nie żyła, a dwójka dzieci ciężko ranna.

Z późniejszych ustaleń Policji wynikał, że jechał zaledwie 75km/h w zabudowanym. Jego pech polegał na tym, że bez hamowania przywalił w wyjeżdżający z podwórka traktor, a dokładniej w jego przeciwwagi, które w traktorach są zawieszane z przodu.

Wina traktorzysty, owszem. Ale dostosowanie prędkości do ograniczenia w zabudowanym oraz umiejętność przewidywania znacząco zmieniłoby bieg wydarzeń.

Ludzie zwracają uwagę TYLKO na fotoradary, które w żaden sposób im nie zagrażają. A nie zwracają uwagi na całą resztę sytuacji, które mogą im poważnie i realnie zagrozić.

Napisano

> Staram się dostosowywać do ograniczeń , zwłaszcza przy szkołach i przejściach , ale 5m przed końcem

> terenu zabudowanego ... to przesada! .

Tutaj 0:20 na samym końcu obszaru zabudowanego jest skrzyżowanie. Sporo osób wychodzi z podobnego założenia co Ty. Co tam ograniczenie, to i tak już koniec wioski. Jakby nie można było tę parę metrów przejechać wolniej i spokojnie za chwilę sobie przyspieszyć.

Oczywiście, że zgodne z prawem.

Napisano

> Ciekawe jakim cudem zdarzają się wypadki na prostej drodze bez obecności innych kierowców.

Normalnie, kierowca zrobił coś czego nie powinien i lub auto zaszwankowało.

Myślałem, że jako intelignentna osoba kumasz takie rzeczy icon_eek.gif

Od samej prędkości auta się nie rozbijają facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> wypadek w łodzi - niech Kot nam wszystkim ładnie wyjaśni jaka była przyczyna wypadku.

A co czytać nie umiesz?

Kierowca pod wpływem plus ostre mijanie wysepek tramwajowych...

W odpowiednich warunkach przy 40 kmh Ci wprowadzę auto w poślizg.

[np syf na jezdni]

> pozdrawiam,

> bromsky

Napisano

> ja bym zdjal wszystkie oznakowania,

tylko, ze to wypacza sens stawiania fotoradarow

fotoradar, zeby spelnial swoja funkcje musi byc oznakowany

> wszystkie foto zrobil mobilne ale dal je

> tylko Policji.

to po w takim razie fotoradar?

lepiej postawic policjanta z suszarka, bedzie taniej i bezpieczniej, bo przynajmniej od razu zatrzyma pirata

Napisano

> A co czytać nie umiesz?

> Kierowca pod wpływem plus ostre mijanie wysepek tramwajowych...

> W odpowiednich warunkach przy 40 kmh Ci wprowadzę auto w poślizg.

Zgadza się wprowadzisz i walniesz w latarnię. Spowodujesz co najwyżej kolizję. Do wypadku potrzeba jednak trochę prędkości.

Poza tym co to znaczy "ostre mijanie". Przecież to wynika tylko i wyłącznie z tego, że prędkość była zbyt duża.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> ...

> Poza tym co to znaczy "ostre mijanie". Przecież to wynika tylko i wyłącznie z tego, że prędkość

> była zbyt duża.

No nie pogadamy.

Skoro wcześniej napisałem, że przy niskiej prędkości

też można wpaść w poślizg, to Ty dalej uparcie,

ze prędkość byłą zbyt duża.

Owszem tam była duża, owszem skumulowała spotęgowała skutki.

Ale to nie prędkość spowodowała wypadek tylko idiota,

w dodatku ponoć pijany, za kierownicą.

EDIT: Jakbyś nie wiedział, ostre omijanie to nie płynne omijanie, czyli inne działanie sił bocznych/odsrodkowych. smirk.gif

> pozdrawiam,

> bromsky

Napisano

> Ale to nie prędkość spowodowała wypadek tylko idiota,

> w dodatku ponoć pijany, za kierownicą.

Nie sprowadzajmy sprawy do absurdu. Przyczyną 95% wypadków jest zachowanie gościa za kierownicą.

Jechanie pod wpływem samo w sobie nie powoduje wypadku, wysepki także nie spowodują żadnego zdarzenia, tory na jezdni, słupy przy drogach, drzewa też nie powodują wypadków.

Więc co było przyczyną? IMHO połączenie dwóch spraw - zbyt wysokiej prędkości + warunki na jezdni. O ile na warunki na drodze, występowanie słupów czy wysepek nie mamy wpływu to na prędkość samochodu już jak najbardziej.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

Za rok czy za dwa nie będą Polakom potrzebne szybkie auta bo wszędzie pełno radarów będzie , do tego odcinkowe pomiary prędkości i dla szybkich zostanie tylko tor których w Polsce nie ma.

Napisano
  • Autor

> Jechanie pod wpływem samo w sobie nie powoduje wypadku, wysepki także nie spowodują żadnego

> zdarzenia, tory na jezdni, słupy przy drogach, drzewa też nie powodują wypadków.

> Więc co było przyczyną? IMHO połączenie dwóch spraw - zbyt wysokiej prędkości + warunki na jezdni.

ten łoś z avatara doskonale podsumowuje Twoje wypowiedzi ....

Twierdzisz ,że ]jazda pod wpływem nie jest przyczyną wypadku ?? ... haha grinser006.gif Czyli przy 80km/h czy pijany czy trzeźwy czeka nas śmierć ....

Nie boisz się na trzeźwo wsiadać za kierownicę ?

Napisano
  • Autor

> Za rok czy za dwa nie będą Polakom potrzebne szybkie auta bo wszędzie pełno radarów będzie , do

> tego odcinkowe pomiary prędkości i dla szybkich zostanie tylko tor których w Polsce nie ma.

szkoda, że nie ma torów .... nie raz chciałoby się poszaleć po torze. Dzisiaj każde auto jest szybkie , nawet matizem możesz zgarnąć 10pkt karnych.

Jeżeli na każdym odcinku wprowadziliby pomiary prędkości ... Oczywiście jestem ZA ... ale najpierw niech zrobią autostrady. Taki niemiec, po mieście może jechać i 40km/h .... zaraz sobie nadrobi czas stracony na autostradzie. W Polsce .... nierealne

Napisano
  • Autor

> Apropo ciekawy projekt PJN i Nowej Prawicy ...

> KONFERENCJA PRASOWA

1.

nie zgadzam się ze zniesieniem ograniczeń na autostradach.... Polacy nie potrafią jeździć prawym pasem , tylko każdy ciśnie lewym ... te 140km/h co jest teraz jest optymalne.

2. Obniżenie akcyzy jak najbardziej . Niech gdzie indziej szukają wpływów do budżetu. A najlepiej niech ograniczą wydatki.

3. Pasy powinny być jednak zapięte. Jednak odpięcie przy parkowaniu powinno być dozwolone, z tym się zgadzam.

4. Przejazdy .... 100% racji mają ... Nieraz jest zarośnięty przejazd i znak STOP.

Szkoda, że nie przekroczyli progu wyborczego .... Program mieli dobry , tylko reklama za słaba.

5. Szkolenia na prawo jazdy.... Ciekawe co wg nich znaczy dowolne przygotowanie się do prawa jazdy bez szkoły szkolenia...

Co do płyt poślizgowych na szkoleniach , jestem ZA smile.gif

6. Jestem przeciwko zezwoleniu na rozmowy przez tel. bez zestawu głośnomówiącego.... Jednak to zajmuje jedną ręke.

7. Bo babce ktoś zmarł i przekroczyła prędkość - nie powinna dostać mandatu ... POWINNA ... prawo jest dla wszystkich takie samo. Tak to każdy by się usprawiedliwiał.

8. Buspas dla motocyklistów . claps.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.