Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KZAK auto klasy B do 35000 zł

Featured Replies

Napisano

Witam

Ak czytam od ładnych paru lat, ale dopiero teraz założyłem konto, ponieważ potrzebna jest porada. Kilka takich tematów się już przewinęło, ale chyba nigdy ich za wiele. Proszę o merytoryczne wypowiedzi i na temat. Trzeba wytypować autko o następujących wymaganiach:

- auto klasy B w cenie 30-35k zł jak najmłodsze (2-3 latek)

- silnik benzynowy lubiący LPG, taki który jakoś w miarę sensownie pojedzie a nie trzeba będzie się odpychać nogami

- tani w utrzymaniu

- klima (manual mi nie przeszkadza)

- w miarę bezawaryjny (fajnie jakby przejechał kolejne 100-150k km)

Obecnie jeżdżę benzyną z LPG i jestem zadowolony, więc proszę nie przekonywać mnie, że gaz to zło wink.gif Czekam na wasze propozycje wraz z uzasadnieniem wink.gif

Napisano

> Witam

> Ak czytam od ładnych paru lat, ale dopiero teraz założyłem konto, ponieważ potrzebna jest porada.

> Kilka takich tematów się już przewinęło, ale chyba nigdy ich za wiele. Proszę o merytoryczne

> wypowiedzi i na temat. Trzeba wytypować autko o następujących wymaganiach:

> - auto klasy B w cenie 30-35k zł jak najmłodsze (2-3 latek)

> - silnik benzynowy lubiący LPG, taki który jakoś w miarę sensownie pojedzie a nie trzeba będzie się

> odpychać nogami

> - tani w utrzymaniu

> - klima (manual mi nie przeszkadza)

> - w miarę bezawaryjny (fajnie jakby przejechał kolejne 100-150k km)

> Obecnie jeżdżę benzyną z LPG i jestem zadowolony, więc proszę nie przekonywać mnie, że gaz to zło

> Czekam na wasze propozycje wraz z uzasadnieniem

grande Punto mialo być

Napisano

> Quote:

> auto klasy B

poprawilem grande 270751858-jezyk.gif

Napisano

>Trzeba wytypować autko o następujących wymaganiach:

> - auto klasy B w cenie 30-35k zł jak najmłodsze (2-3 latek)

> - silnik benzynowy lubiący LPG, taki który jakoś w miarę sensownie pojedzie a nie trzeba będzie się

> odpychać nogami

> - tani w utrzymaniu

> - klima (manual mi nie przeszkadza)

> - w miarę bezawaryjny (fajnie jakby przejechał kolejne 100-150k km)

> Obecnie jeżdżę benzyną z LPG i jestem zadowolony, więc proszę nie przekonywać mnie, że gaz to zło

> Czekam na wasze propozycje wraz z uzasadnieniem

Przy tym budżecie szukałbym czegoś nowego.

Nawet jeśli trzeba będzie dołożyć trochę na starcie.

Ale dostajesz w zamian: nowe opony, klocki, tarcze, amortyzatory i całą eksploatację.

O gwarancji nie wspominam.

Jeśli ma być z gazem od nowości to trochę się temat zawęża.

Z mniejszych: Citigo/Panda

Klasa B:

Punto, Aveo, Sandero

Ogólnie trzeba by poszukać.

Przykładowo kawał fury;

Linea ok.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie moim faworytem jest GP, temat powstał by trochę rozszerzyć horyzonty, bo w rodzinie od lat jeździ się głównie fiatami

Myślałem jeszcze nad Clio, ale nie wiem jak się w nich spisują silniki i jak znoszą LPG...

Napisano

> poprawilem grande

pisał kolega że w miare bezawaryjny, a grande z awaryjnością to tragedia w 3 aktach facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Obecnie fajne autka klasy B to:

- nowa Fiesta - polecam 1.4 - żwawa i pali tyle samo co mniejsze 1.2

- nowy Yaris (ale jego chyba nie kupisz za 35kpln)

ewentualnie jak ci się podoba to Ibiza - tutaj szczeólnie godny polecenia jest silnik 1.4 85KM - ten nawet mozna kupic z fabrycznym gazem w niektórych modelach smile.gif

Punto mam - odradzam, tandeta, taniość i niesolidnośc.

Napisano

> pisał kolega że w miare bezawaryjny, a grande z awaryjnością to tragedia w 3 aktach

nie wiem o czym piszesz mam 4 grande w rodzinie (1 1,2 i 3 szt 1,4 8v w tym 2 w gazie ) i do tej pory tylko ja na gwarancji wymienialem mechanizm wycieraczek , jak narazie jedyna naprawa na 55 kkm i 3 lata , sa to auta wszystkie po 2008 , moze jak popatrzysz na wczesniejsze roczniki to moze ( slyszlem cos o przekladni w pierwszych modelach i wspomaganiu)

Napisano

W takim budżecie brał bym aveo. Gwarancja 3 lata i masz pewność nie składany z 3 i nie pierdział w nim jakiś niemiec o imieniu Ahmed przez 200kkm bez wymiany oleju wink.gif Pierwszy przykład z brzegu: jakiś tekst

Napisano

> Obecnie fajne autka klasy B to:

> - nowa Fiesta - polecam 1.4 - żwawa i pali tyle samo co mniejsze 1.2

powiedz mi cos wiecej o tym aucie 270751858-jezyk.gif szukam jakiegos sensownego w benzycie i 5 ciu furtkach i nie widze frown.gif w budzecie max 30

Napisano
  • Autor

Wiedziałem Vadero, że jak tylko padnie magiczne słowo GP to zaraz coś napiszesz wink.gif Akurat ja fiatów się nie boję, w domu były 126p, 2x uno, 2x cinquecento, brava 1.4 12v, a aktualnie jest panda 1.1 oraz bravo 1.4 t-jet. Żadne nigdy nie zawiodło, a drobne usterki to się zdarzają tak samo w corsie D która też pod domem stoi.

Co do Twoich propozycji to jakoś nie potrafię skonfigurować tak żeby zejść poniżej 45tyś zł a to już dla mnie za dużo na chwilę obecną, jeśli chodzi o znienawidzone prze Ciebie GP da radę nowe wyrwać za niecałe 40tyś wink.gif

Napisano
  • Autor

Ile kosztowała instalka LPG w tych 1.4 8v i jak ze spalaniem??

Napisano

> powiedz mi cos wiecej o tym aucie szukam jakiegos sensownego w benzycie i 5 ciu furtkach i nie

> widze w budzecie max 30

1.4 96KM całkiem sensownie się odpycha, pali około 7-7.5. Trochę niska kultura pracy (daleko jej do VAGowskiego 1.4 85 który szumi cichutko), ale niestety wszystkie fordowskie benzyny takie są.

Miejsca w środku mniej więcej tyle co u konkurencji. Prowadzenie fajne, zestrojenie wspomagania, hamulce OK jak to w fordzie. Zawieszenie nie za twarde, ale w zakrętach czujesz się pewnie.

Z opinii serwisu ( serce.gif w salonie forda pracuje) - bardzo bezawaryjne autko, szczególnie benzyniaki są bezobsługowe.

Wnętrze kiedyś opisywałem jako typowo fordowe - plastix fantastic, ale odkąd troche pojeździłem konkurencją to muszę powiedzieć że jest na dobrym poziomie w klasie (tu szczególnie polo pozostawia niedosyt - kiedyś wyznaczało standardy, a teraz tunel środkowy jest gorszy niż we fiacie...).

Siedzenia OK - zrobione z porządnej szmaty (nie poci sie tyłek jak w GP), wersje sportowe mają genialne siedzenia.

Mam też dieselka 1.4 68KM i jesli szukasz czegoś do miasta i do stania w korkach to tego polecam najbardziej - bez dwumasy, intercoolera i innych pierdól - sam diesel z turbo - w prędkościach miejsko-pozamiejskich wystarczająco żwawy, a przy oszczędnym traktowaniu codzienne spalanie poniżej 5l jak najbardziej do osiągnięcia smile.gif

Napisano

> Ile kosztowała instalka LPG w tych 1.4 8v i jak ze spalaniem??

tylko te 1,4 8v srednio z dynamika , przy jedzie mlodego gniewniego 90 % miasto wychodzi max 10 lpg, przy spokojnej jedzie mieszanej nie przekracza 8 , nie byl testowany na trasie 270751858-jezyk.gif , instalka kosztowala ok 3000 zł brutto ale obie byly robione w aso

Napisano

> Wiedziałem Vadero, że jak tylko padnie magiczne słowo GP to zaraz coś napiszesz Akurat ja fiatów

> się nie boję, w domu były 126p, 2x uno, 2x cinquecento, brava 1.4 12v, a aktualnie jest panda

> 1.1 oraz bravo 1.4 t-jet. Żadne nigdy nie zawiodło, a drobne usterki to się zdarzają tak samo

> w corsie D która też pod domem stoi.

Corsa D i GP to bliżniaki smile.gif ta sama płyta, hamulce i zawiecha.

> Co do Twoich propozycji to jakoś nie potrafię skonfigurować tak żeby zejść poniżej 45tyś zł a to

> już dla mnie za dużo na chwilę obecną, jeśli chodzi o znienawidzone prze Ciebie GP da radę

> nowe wyrwać za niecałe 40tyś

mówisz o nowym aucie? pisałeś o 2-3 latku... ja kupiłem fiestę 1.4 diesel półroczną z klimatronem, 5 jaśkami, za niecałe 40kpln, więc staraj się bardziej... wink.gif

Napisano

> 1.4 96KM całkiem sensownie się odpycha, pali około 7-7.5. Trochę niska kultura pracy (daleko jej do

> VAGowskiego 1.4 85 który szumi cichutko), ale niestety wszystkie fordowskie benzyny takie są.

> Miejsca w środku mniej więcej tyle co u konkurencji. Prowadzenie fajne, zestrojenie wspomagania,

> hamulce OK jak to w fordzie. Zawieszenie nie za twarde, ale w zakrętach czujesz się pewnie.

> Z opinii serwisu ( w salonie forda pracuje) - bardzo bezawaryjne autko, szczególnie benzyniaki są

> bezobsługowe.

> Wnętrze kiedyś opisywałem jako typowo fordowe - plastix fantastic, ale odkąd troche pojeździłem

> konkurencją to muszę powiedzieć że jest na dobrym poziomie w klasie (tu szczególnie polo

> pozostawia niedosyt - kiedyś wyznaczało standardy, a teraz tunel środkowy jest gorszy niż we

> fiacie...).

> Siedzenia OK - zrobione z porządnej szmaty (nie poci sie tyłek jak w GP), wersje sportowe mają

> genialne siedzenia.

> Mam też dieselka 1.4 68KM i jesli szukasz czegoś do miasta i do stania w korkach to tego polecam

> najbardziej - bez dwumasy, intercoolera i innych pierdól - sam diesel z turbo - w prędkościach

> miejsko-pozamiejskich wystarczająco żwawy, a przy oszczędnym traktowaniu codzienne spalanie

> poniżej 5l jak najbardziej do osiągnięcia

szukam auta typowo na miasto mozna powiedziec , mam swojego bydlaka , a szukam auta dla zony co do pracy ma sie udac i czasem na miasto wyskoczyc , albo byc awaryjnym samochodem jak swoje odstawiam do serwisu , wiec 5 furtek aktualnie 1 dziecko + drugie za moment wyskoczy , przebiegi auta na poziomie 5 kkm rocznie 270751858-jezyk.gif

wiec spalanie mnie nie przeraza nawet ok 10 l/ 100 , mam nadzieje ze ma troszke wiecej miejsca niz Punto II

Napisano
  • Autor

> Corsa D i GP to bliżniaki ta sama płyta, hamulce i zawiecha.

> mówisz o nowym aucie? pisałeś o 2-3 latku... ja kupiłem fiestę 1.4 diesel półroczną z klimatronem,

> 5 jaśkami, za niecałe 40kpln, więc staraj się bardziej...

No jeśli mówiłeś o używce to zwracam honor. Narazie coś takiego wpadło mi w oko http://www.autoboss.com.pl/bielsko.php?p=SamochodyUzywane_Item&id=3381

Nie wiem tylko jak te silniki znoszą LPG??

Napisano
  • Autor

> tylko te 1,4 8v srednio z dynamika , przy jedzie mlodego gniewniego 90 % miasto wychodzi max 10

> lpg, przy spokojnej jedzie mieszanej nie przekracza 8 , nie byl testowany na trasie ,

> instalka kosztowala ok 3000 zł brutto ale obie byly robione w aso

No wiem, że demon prędkości to nie będzie. Najlepiej byłoby znaleźć z t-jetem ale no praktycznie nierealne... A czy to aż tak słabo jedzie?? Pamiętam że jeżdżąc bravą 1.4 12v nie było aż tak tragicznie a z tego co widziałem to przyspieszenia z GP mają porównywalne... Tym bardziej, że aktualnie śmigam CC 899 wink.gif

Napisano
  • Autor

> W takim budżecie brał bym aveo. Gwarancja 3 lata i masz pewność nie składany z 3 i nie pierdział w

> nim jakiś niemiec o imieniu Ahmed przez 200kkm bez wymiany oleju Pierwszy przykład z brzegu:

> jakiś tekst

Nie mam uprzedzenia do tej marki, ale jakoś wizualnie mi to auto nie leży, a środek to już w ogóle dla mnie jakaś prehistoria...

Napisano

> No wiem, że demon prędkości to nie będzie. Najlepiej byłoby znaleźć z t-jetem ale no praktycznie

> nierealne... A czy to aż tak słabo jedzie?? Pamiętam że jeżdżąc bravą 1.4 12v nie było aż tak

> tragicznie a z tego co widziałem to przyspieszenia z GP mają porównywalne... Tym bardziej, że

> aktualnie śmigam CC 899

da sie przyzwyczajic , ale ma krotka skrzynie , od 900 sie odpychna zdecydowanie lepiej

Napisano

Jeśli chodzi o nowe auta, poczekaj jeszcze kilka dni i popytaj w salonach - na dniach się skończą wyceny i przygotowywanie upustów aut które dostały gradem po zeszłotygodniowej burzy nad BB. Na pewno dotyczy to wszystkiego co stoi pod CS FAP w BB, w innych salonach co mieli na placu tez zbite.

Fakt, że na pewno gwarancje będą ograniczone...

Napisano

> Ile kosztowała instalka LPG w tych 1.4 8v i jak ze spalaniem??

3.8kpln (do nowego auta w salonie), tartarini.

Spalanie - koło dychy.

Napisano

> mam nadzieje ze ma troszke wiecej miejsca niz

> Punto II

więcej.

Napisano

> No jeśli mówiłeś o używce to zwracam honor. Narazie coś takiego wpadło mi w oko

> http://www.autoboss.com.pl/bielsko.php?p=SamochodyUzywane_Item&id=3381

> Nie wiem tylko jak te silniki znoszą LPG??

ford odgórnie mówi, że do swoich silników nie poleca LPG.

Ludzie montują i jeżdżą, ale jak z tymi konkretnymi fiestowymi silnikami to działa to nie wiem.

Napisano

> Jeśli chodzi o nowe auta, poczekaj jeszcze kilka dni i popytaj w salonach - na dniach się skończą

> wyceny i przygotowywanie upustów aut które dostały gradem po zeszłotygodniowej burzy nad BB.

> Na pewno dotyczy to wszystkiego co stoi pod CS FAP w BB, w innych salonach co mieli na placu

> tez zbite.

> Fakt, że na pewno gwarancje będą ograniczone...

wszystko ponaprawiają i posprzedają jako niebite wink.gif

Napisano

> pisał kolega że w miare bezawaryjny, a grande z awaryjnością to tragedia w 3 aktach

Z punto jest jeszcze gorszy problem - w życiu nie spotkałem bardziej nieergonomicznego i złośliwie zaprojektowanego samochodu! Mam trzy swoje wersje - złośliwość, sabotaż albo piątek po kawie, a szef czekał na projekt hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Z punto jest jeszcze gorszy problem - w życiu nie spotkałem bardziej nieergonomicznego i złośliwie

> zaprojektowanego samochodu! Mam trzy swoje wersje - złośliwość, sabotaż albo piątek po kawie,

> a szef czekał na projekt

a to jest osobna historia - uchwyty na kubki do których sie nie da wsadzic żadnego kubka zlosnik.gif

kieszenie boczne, do ktorych sie mieści kartka A4, ale żeby ją wyjąć to ci szajsowaty i ostry plastik kieszeni potnie łapy zlosnik.gif

drzwi, które jak otworzysz to momentalnie odbijają i walą wysiadającego w łeb zlosnik.gif

wymiana żarówki z przodu = upuszczenie sobie 2 litrów krwi o naostrzone i ustawione do użytkownika metalowe części lampy zlosnik.gif

no cóż panie - typowy włoski bajzel przy projektowaniu. Miłośnicy mówia, że to auto ma dusze i wloski styl. Ja jednak wolę okreslenie włoski bajzel wink.gif

Napisano

> a to jest osobna historia

Dodam jeszcze połamane paznokcie przy wrzucaniu biegów 1,3, 5, ujemny skos schowka pasażera z którego po otwarciu klapy wszystko leci na podłogę hehe.gif, tylne drzwi w 5D facepalm%5B1%5D.gif, wieczny syf w przednim szklanym "trójkąciku", ogólnie jak po coś sięgam w "domyślne" miejsce to tego tam nie ma. Taka Corsa - niby to samo a jaka przepaść!

Napisano
  • Autor

> Dodam jeszcze połamane paznokcie przy wrzucaniu biegów 1,3, 5, ujemny skos schowka pasażera z

> którego po otwarciu klapy wszystko leci na podłogę , tylne drzwi w 5D , wieczny syf w

> przednim szklanym "trójkąciku", ogólnie jak po coś sięgam w "domyślne" miejsce to tego tam nie

> ma. Taka Corsa - niby to samo a jaka przepaść!

Akurat Corsę D mam w rodzinę i jakoś się do niej nie mogę przekonać. Już samo zajęcie pozycji za kierownicą to masakra - w wersjach bez regulacji wysokości fotela i kierownicy kierownica zasłania mi 70% skali licznika.... Do tego siedzi się jak dla mnie za wysoko. W GP tego problemu nie miałem. Do tego brak wskaźnika temp. wody silnika w oplach to dla mnie jakieś nieporozumienie. No i silnik 1.2 16v to dla mnie totalne nieporozumienie. Niby na papierze szybsze od 1.4 w GP a jeśli chodzi o odczucia to to wogóle nie jedzie a brzmi jak młynek do kawy. Żeby nie było porównuję wersję z ubogim wyposażeniem bo w takim kręgu cenowym się póki co poruszam.

Co do ergonomii fiata zgodzę się że nie jest super, ale jako wieloletni fiaciarz jestem do niej przyzwyczajony i nie jest to element ostatecznie dyskwalifikujący u mnie dany samochód.

Napisano

Może nową kie rio z początku produkcji uda się już wyrwać. Oprócz tego fiesta i peugeot 208.

GP jest całkiem fajnym autkiem, ale zdecydowanie odradzam silnik 1.4 8v z idiotycznie zestopniowaną skrzynią biegów sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Może nową kie rio z początku produkcji uda się już wyrwać. Oprócz tego fiesta i peugeot 208.

> GP jest całkiem fajnym autkiem, ale zdecydowanie odradzam silnik 1.4 8v z idiotycznie zestopniowaną

> skrzynią biegów

Możesz rozwinąć o co chodzi z tą skrzynią??

Napisano

Nie 208, a 207 wink.gif

Jest tak krótko zestoponiowana, że ciągle trzeba machać lewarkiem od skrzyni biegów, a 5 bieg to już jest mistrzostwo świata facepalm%5B1%5D.gif

Jeżeli chcesz GP to bierz z 1.4 16V!

Napisano

> Nie 208, a 207

> Jest tak krótko zestoponiowana, że ciągle trzeba machać lewarkiem od skrzyni biegów, a 5 bieg to

> już jest mistrzostwo świata

> Jeżeli chcesz GP to bierz z 1.4 16V!

niezbyt wesoło, ten silnik w ogóle nie lubi wysokich obrotów sądząc po filmiku, rzeczywiście trochę męczarnia

Napisano

> grande Punto mialo być

Grande bubel chyba ok.gif Szczerze nie polecam no.gif

Napisano

Popieram w całej rozciągłości ok.gif Nie chce mi się pisać, tak na szybko moje byłe grande od stanu 0 do 22 tys km w ciągu roku:

- wymiana odboi zawieszenia przedniego - stuki

- wymiana sprężarki klimatyzacji - wycie, po wymianie dużo lepiej nie było

- wymiana alternatora - pękł sobie jak to w fiacie bywa

- naprawa skrzyni biegów 1/2 bieg do wymiany bo czasami się nie wpinały

- notoryczne problemy ze spryskiwaczami szyby przedniej, to urządzenie spryskiwaczo podobne nigdy nie działa jak trzeba ewidentny bubel fiata

- wymiana klamek drzwi tylnych (standard w 5d), przy okazji malowanie i wpadka ASO Ganinex które pokryło mi samochód pyłem lakierniczym (polerka całego nadwozia w nowym aucie + uwalone szyby gdzie po deszczu nic nie było widać)

- wymiana amortyzatorów tylnych (wycieki)

- wymiana ramion wycieraczek przednich (zardzewiały po 6 miesiącach)

- wycieki ze zbiornika spryskiwacza (wymiana uszczelki - chory patent ze składanym z 2 części zbiornikiem)

- dwa razy o mało się nie rozbiłem gdy podczas jazdy zimą przymarzły hamulce z tyłu (raz jedna strona, raz druga) nigdy , przenigdy nawet w tarym maluchu którym kręciłem bączki w śniegu do takiego czegoś nie doszło.

- malowanie prowadnic foteli przednich (korozja)

- przecieki wody do kabiny , wymiana lampki 3-go stopu (nie trafiona diagnoza) wymiana uszczelnienia silnika wycieraczki i dopiero pomogło

- odpadła listwa podszybia (ozdobna wewnątrz) ot tak, sama z siebie - wymiana

- nigdy do końca nie działający jak powinien układ blue&me, co może wyjść dobrego z połączenia Fiata z Microsoftem ? Nic według mnie.

- i na koniec co przebrało czarę goryczy coś zaczęło walić w silniku do czasu rozgrzania się do temp. roboczej (zima), dźwięk według mnie ewidentnie jak panewka lub sworzeń tłoka. Po kilku bojach z ASO (głusi nic nie słyszeli) sprzedałem PARCHA i powiedziałem sobie

NIGDY WIĘCEJ !!!

Dodam do tego DRAMATYCZNEJ jakości ASO Fiata, gdzie ludzie zatrzymali się w czasach Polmozbytu i na prawdę trzeba się mocno w głowę e....nąć , żeby pchać się to bagno.

Co każdemu polecam ok.gif

Napisano

> Akurat Corsę D mam w rodzinę i jakoś się do niej nie mogę przekonać. Już samo zajęcie pozycji za

> kierownicą to masakra - w wersjach bez regulacji wysokości fotela i kierownicy kierownica

> zasłania mi 70% skali licznika.... Do tego siedzi się jak dla mnie za wysoko. W GP tego

> problemu nie miałem. Do tego brak wskaźnika temp. wody silnika w oplach to dla mnie jakieś

> nieporozumienie. No i silnik 1.2 16v to dla mnie totalne nieporozumienie. Niby na papierze

> szybsze od 1.4 w GP a jeśli chodzi o odczucia to to wogóle nie jedzie a brzmi jak młynek do

> kawy. Żeby nie było porównuję wersję z ubogim wyposażeniem bo w takim kręgu cenowym się póki

> co poruszam.

> Co do ergonomii fiata zgodzę się że nie jest super, ale jako wieloletni fiaciarz jestem do niej

> przyzwyczajony i nie jest to element ostatecznie dyskwalifikujący u mnie dany samochód.

Zrobiłem dobre 110 tys km Corsą C z silnikiem 1,2 16v twinport bo o takim chyba piszesz. Miałem też Grande 1,4 8v o którym też piszesz. Corsa na LPG dobijała na prostej do 195-200 km/h licznikowe, Grande udało się kiedyś bujnąć do 175 z żaglem i z wiatrem. Przyśpieszenie wyraźnie na korzyść Corsy, spalanie podobne. Być może w Corsie D jest nieco inaczej (cięższa, inaczej zestopniowana skrzynia itp), ale mimo wszystko z czystym sumieniem brałbym Corsę zamiast Grande. Służbowa Corsa traktowana była na zasadzie 0/1 nie było dnia kiedy nie widziała by czerwonego pola na obrotomierzu, z silnikiem , skrzynią, zawieszeniem przez całe 110 tys km nie działo się nic złego. Gdybym tak jeździł Grande którym miałem ,,przyjemność'' jeździć od nowości , to rozpadło by się pewnie ze trzy razy.

Napisano

> Zrobiłem dobre 110 tys km Corsą C z silnikiem 1,2 16v twinport bo o takim chyba piszesz. Miałem też

> Grande 1,4 8v o którym też piszesz. Corsa na LPG dobijała na prostej do 195-200 km/h

> licznikowe,

W takim razie musiala miec baaaaaardzo popsuty licznik hehe.gif

Napisano

> W takim razie musiala miec baaaaaardzo popsuty licznik

A widzisz, i tu się mylisz. Owszem wskazania jak wszędzie czyli jakieś 10 % za duże, ale nie raz i nie dwa dawaliśmy w ,,palnik'' ja Corsą, kumple dwiema Astrami 1,4 Twinport, w zasadzie do 180-190 szliśmy łeb w łeb ok.gif dla przykładu takie Astry dochodziły do licznikowych 200 km/h ok.gif

Ale pewnie niektórych nie przekonam grinser006.gif

Być może to był jakiś wyjątkowy egzemplaż, ale złego słowa nie powiem. W porównaniu do silnika 1,4 8v 77 KM z fiata to rakieta.

Napisano

owszem ten 1,2 16v z opla fajny i żwawy byl ok.gif sama corsa C jednak wydawala mi sie troche gorsza od punto II, ale silniczek miała fajny. A do 1.4 8v z GP to w ogóle nie ma co porównywać, bo on to tylko potrafi żreć paliwo i olej, nie dając nic w zamian zlosnik.gif

Napisano

> owszem ten 1,2 16v z opla fajny i żwawy byl sama corsa C jednak wydawala mi sie troche gorsza od

> punto II, ale silniczek miała fajny. A do 1.4 8v z GP to w ogóle nie ma co porównywać, bo on

> to tylko potrafi żreć paliwo i olej, nie dając nic w zamian

Corsa jak corsa, w środu jak w grobowcu rodzinnym, wszędzie czarny, ordynarny plastik, zła widoczność do tyłu. Ale trwałość bije na głowę P II i GP.

W GP na spalanie nie mogłem narzekać, choć jak czytałem wypowiedzi innych użytkowników to często wydawało mi się, że ja jakiś inny jestem grinser006.gif, oleju też nie chlipał...... i wszystko było by ok, gdyby przy 20 tys nie zaczęło coś w nim napierniczać grinser006.gif

Napisano

W tej kwocie znajdziesz cos nowego, np. Punto.

Ja wybralem AR MiTo, nie wiem w jakich kwotach stoja uzywki, poszukaj 1.4 155KM

Napisano

Już wielokrotnie pisałem o tym silniku, ale w odniesieniu do P2. Naprawdę bardzo fajny silniczek. Bardzo ekonomiczny, a do tego dynamiczny. Licznikowe 180-190 robił spokojnie.

Napisano

> W tej kwocie znajdziesz cos nowego, np. Punto.

> Ja wybralem AR MiTo, nie wiem w jakich kwotach stoja uzywki, poszukaj 1.4 155KM

W tej kwocie MiTo z tym silnikiem odpada, no chyba, że mówimy o trupie z Francji zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem o czym piszesz mam 4 grande w rodzinie

A nie lepiej Corsa? Praktycznie to samo a silnik mocniejszy.

Napisano

> W tej kwocie MiTo z tym silnikiem odpada, no chyba, że mówimy o trupie z Francji

Nie mam rozeznania, ale wierze. Cena jak to w AR leci w dol, mozna skorzystac, bo to bardzo dobre i ladne auto nie majace wyposazeniem i wygladem konkurencji w B.

2008r nie kupi za 35kpln?

Napisano

> a to jest osobna historia - uchwyty na kubki do których sie nie da wsadzic żadnego kubka

No niestety. Wchodzi tylko puszka 0,33, u mnie piwo jest w takich zlosnik.gif

> kieszenie boczne, do ktorych sie mieści kartka A4, ale żeby ją wyjąć to ci szajsowaty i ostry

> plastik kieszeni potnie łapy

Nie tragizuj zlosnik.gif

> drzwi, które jak otworzysz to momentalnie odbijają i walą wysiadającego w łeb

Nie tragizuj zlosnik.gif

> wymiana żarówki z przodu = upuszczenie sobie 2 litrów krwi o naostrzone i ustawione do użytkownika

> metalowe części lampy

Nie tragizuj, wymieniałem kilka razy i szybko to poszło... zlosnik.gif

> no cóż panie - typowy włoski bajzel przy projektowaniu. Miłośnicy mówia, że to auto ma dusze i

> wloski styl. Ja jednak wolę okreslenie włoski bajzel

Owszem, ma wady. Ale nie jest źle... ok.gif

Napisano

> Nie mam rozeznania, ale wierze. Cena jak to w AR leci w dol, mozna skorzystac, bo to bardzo dobre i

> ladne auto nie majace wyposazeniem i wygladem konkurencji w B.

> 2008r nie kupi za 35kpln?

Pewniaka z t-jetem nie, ale już w okolicach 38-39kpln. Mnie też trochę kusi AR, fajne auto zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> W tej kwocie znajdziesz cos nowego, np. Punto.

> Ja wybralem AR MiTo, nie wiem w jakich kwotach stoja uzywki, poszukaj 1.4 155KM

Niestety z pewnych przyczyn budżet ograniczony do 25-28 tysięcy, więc alfa nie wchodzi w grę wink.gif

Do Corsy nikt mnie nie przekona... Jeździ mi się tym źle i nie mówię tu tylko o silniku... Jak już wspomniałem pozycja za kierownicą wg mnie jest kiepska, do tego środek twardy i mi się nie podoba. Dodatkowo nikt mnie nie przekona, że Corsa jest super wykonana i nie posiada niedoróbek... Samochód od nowości w rodzinie i co chwilę coś się dzieje, a to jakieś stuki po roku w zawieszeniu, a to z klamek w środku schodzi pseudochrom, a to jakiś czujnik padnie, a to szyba z tyłu nie grzeje i tak mogę jeszcze wymieniać...

Swoją drogą dziwi mnie, że poza Corsą, GP i Alfą nikt nie wymienił nic z VW wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.