Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC - gdzie i za ile?

Featured Replies

Napisano

> Patrząc w ten sposób na rynku powinno być tylko PZU - bo stare dobre i porządne

To jeszcze gorsze ....

Kolega przechodził męki z nimi. Wg mnie jest w najgorszej trójce no.gif

Napisano

> Ale jakim cudem Ty chcesz skorzystac z wlasnego OC?

nie z własnego, z kogoś innego kto spowodował zdarzenie drogowe. Przecież na tym polega OC.

Jak kolega wcześniej myślał że chce korzystać ze swojego to ma coś spineyes.gif.

Napisano

> nie z własnego, z kogoś innego kto spowodował zdarzenie drogowe. Przecież na tym polega OC.

> Jak kolega wcześniej myślał że chce korzystać ze swojego to ma coś .

Ale na to juz sie nie ma zadnego wplywu, wiec ja nie widze powodow, zeby nie kupowac najtanszego OC na rynkuok.gif

Napisano

> To jeszcze gorsze ....

> Kolega przechodził męki z nimi. Wg mnie jest w najgorszej trójce

Dokładnie.

Przecież wiesz, ze im zależy, żebyś jak najmniej kasy dostał.

Prawidłowe rozliczenie [uczciwe] szkody jest ostatnią rzeczą o jakiej myślą.

Napisano

> Małopolska ,blisko Krakowa

> Ale polecam kontakt z tą multiagencją ,zadzwonili do mnie i rozmowa byla naprawde rzeczowa !

> rankomat

ten rankomat mozna sobie wsadzic w tyłek

Wg niego w PZU powinienem zapłacic za AC i OC ok. 1750 zł, natomiast z kalkulacji na stronie PZU "tylko" ok. 1500 zł zlosnik.gif

Napisano

>> Kupuję OC u dziadowskiej firmy. Robię szkodę (nie chciałem jej!).

>> Jakie mam problemy?

> odrzucanie i kwestionowanie wszystkiego co się da.

> 30 dni na odpowiedź z każdego maila. Ogólnie pól roku formalności i ostatecznie droga sądowa jeżeli

> nie chcesz wyjść na dużym minusie.

Komorze!

Nie zrozumiałeś mojego pytania : )

Jakie JA (jako kupujący OC) mam problemy?

NIE MAM ŻADNYCH!

(ty piszesz z perspektywy osoby, która jest poszkodowana)

Więc dalej będę kupował najtańsze OC na rynku. Obchodzi mnie tylko CENA! Koniec i kropka.

Napisano

> Więc dalej będę kupował najtańsze OC na rynku. Obchodzi mnie tylko CENA! Koniec i kropka.

Ależ oczywiście.

Tu chodziło mi jedynie o problemy ze strony osoby poszkodowanej i likwidującej szkodę z OC sprawcy.

Napisano

> Komorze!

> Nie zrozumiałeś mojego pytania : )

> Jakie JA (jako kupujący OC) mam problemy?

> NIE MAM ŻADNYCH!

> (ty piszesz z perspektywy osoby, która jest poszkodowana)

> Więc dalej będę kupował najtańsze OC na rynku. Obchodzi mnie tylko CENA! Koniec i kropka.

Poczytaj sobie o litewskim towarzystwie bedacym poprzednikiem BTA (niestety nazwy tej firmy nie kojarze, siedzibe zdaje sie w Suwalkach miala).

Firma sie zawinela, fundusz gwarancyjny sie wywinal, a poszkodowani pozakladali sprawcom sprawy cywilne.

Dalej nie dochodzilem, trzymam sie z dala od OC ich nowego tworu.

PS. Dadam, ze tego wszystkiego w necie sie naczytalem i nie wiem czy jest w 100% prawda, ale pewnie cos na rzeczy musialo byc..

Napisano

> Firma sie zawinela, fundusz gwarancyjny sie wywinal, a poszkodowani pozakladali sprawcom sprawy

> cywilne.

A czy to wina sprawcy, że "jego" TU się zwinęło, UFG się wywinęło? W dniu zaistnienia szkody polisę OC miał? Jeśli tak, to moim skromnym zdaniem (chociaż mogę się mylić, bo prawnikiem nie jestem) zakładanie sprawy sprawcy jest trochę bez sensu, raczej taki akt desperacji...

No ale z drugiej strony - żyjemy w PL, sądy są (ponoć) niezawisłe - może to jednak dobra droga?

Napisano

> Ale co ma wspólnego jedno z drugim?

> Nie masz argumentów do dyskusji?

Chyba Ty nie masz, bo ja cały czas o tym samym, a Ty nie potrafisz zrozumieć.

> Z podpisu wynika, że sprzedajesz polisy - psujemy Ci klientele?

Polis się nie sprzedaje. waytogo.gif

Bardzo śmieszny żart, niestety nietrafiony. smirk.gifzlosnik.gif

Napisano

Moze podczepie sie ze swoim problemem.

Obecnie mam wykupione oc + ac + nw w liberty direct. 12 sierpnia konczy mi sie ubezpieczenie i zastanawiam sie czy zostac czy przeniesc do czegos innego.

Odnowienie polisy w liberty direct - 1096zl (platnosc jednorazowa, karta kredytowa - oc ac nw). W proama mi wyszlo na takich samych warunkach 950zl. Z tym ze ld auto wycenione na 14,5tys a w proama 15,5.

Macie juz jakies wyrobione opinie o proamie (pytam glownie o ac...), nie wiem czy sie w ta firme pchac, bo jak to sie mowi chytry dwa razy traci. Z drugiej strony 150zl w kieszeni by zostalo.

Napisano

> Chyba Ty nie masz, bo ja cały czas o tym samym, a Ty nie potrafisz

zrozumieć.

No powiedz co ma wspólnego podeptanie auta z zakupem najtańszej polisy OC ?

> Polis się nie sprzedaje.

> Bardzo śmieszny żart, niestety nietrafiony.

Masz w podpisie: Ubezpieczenia AC/OC/NNW (oraz mieszkania/domu i inne) - zapraszam! tel. 501-144-335 - może zajrzyj Panel Sterowania / Edycja ustawień osobistych - może nie wiesz co masz ... grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Moze podczepie sie ze swoim problemem.

> Obecnie mam wykupione oc + ac + nw w liberty direct. 12 sierpnia konczy mi sie ubezpieczenie i

> zastanawiam sie czy zostac czy przeniesc do czegos innego.

> Odnowienie polisy w liberty direct - 1096zl (platnosc jednorazowa, karta kredytowa - oc ac nw). W

> proama mi wyszlo na takich samych warunkach 950zl. Z tym ze ld auto wycenione na 14,5tys a w

> proama 15,5.

> Macie juz jakies wyrobione opinie o proamie (pytam glownie o ac...), nie wiem czy sie w ta firme

> pchac, bo jak to sie mowi chytry dwa razy traci. Z drugiej strony 150zl w kieszeni by zostalo.

A jakie są wyłączenia AC?

Napisano

> zrozumieć.

> No powiedz co ma wspólnego podeptanie auta z zakupem najtańszej polisy OC ?

Nie chodzi o podeptanie, ale o to, że kupowanie najtańszej polisy na rynku ma związek z kłopotami przy likwidacji szkody z tegoż OC (sprawcy).

> Masz w podpisie: Ubezpieczenia AC/OC/NNW (oraz mieszkania/domu i inne) - zapraszam! tel.

> 501-144-335 - może zajrzyj Panel Sterowania / Edycja ustawień osobistych - może nie wiesz co

> masz ...

Nie muszę zaglądać, bo powtarzam, że polis się nie sprzedaje.

Napisano

> Macie juz jakies wyrobione opinie o proamie (pytam glownie o ac...), nie wiem czy sie w ta firme

> pchac, bo jak to sie mowi chytry dwa razy traci. Z drugiej strony 150zl w kieszeni by zostalo.

Są w wielu przypadkach najtańsi na rynku, co jest dobre przy OC.

Natomiast auto casco zawiera się tam, gdzie jest dobre (czyt. najczęściej droższe).

Spróbuj z Proamą - nawet jak będą problemy z wypłacalnością przy szkodzie, to po roku się przeniesiesz gdzie indziej. waytogo.gif

Napisano

> Nie chodzi o podeptanie, ale o to, że kupowanie najtańszej polisy na rynku ma związek z kłopotami

> przy likwidacji szkody z tegoż OC (sprawcy).

Ty nie pal tego świństwa ... Jakiego OC sprawcy? Przestępca [sprawca], który mi podeptał auto miał OC? zlosnik.gif

> Nie muszę zaglądać, bo powtarzam, że polis się nie sprzedaje.

To podpis zmień 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To podpis zmień

Czy w podpisie mam napisane "sprzedaję polisy"?

Napisano

> Czy w podpisie mam napisane "sprzedaję polisy"?

Nie graj głupszego niż ....

jak dla mnie EOT

Napisano

> Nie graj głupszego niż ....

> jak dla mnie EOT

Zabrakło Ci argumentów i zaczynasz mnie obrażać.

Koniec tematu.

Napisano

Jeśli chodzi o Proame, to należy ona do większej grupy ubezpieczeniowej o nazwie Groupama. Na polski rynek weszli pod taką właśnie nazwą, gdyż podczas badań marketingowych wyszło, że Groupama wszystkim kojaży się z Gruponem.

Problem Proamy - właściwie największym problemem tej marki jest to, że należy do Groupamy właśnie, bo ta zainwestowała wcześniej sporo kasy w obligację Grecji oraz Włoch facepalm%5B1%5D.gif i teraz idzie na dno. Proama obecnie wystawiona jest na sprzedaż artykuł Nie wiadomo co z nią dalej będzie, bo niby kilku ubezpieczycieli się na nią przyczaja ale na razie nic w tym temacie się nie zmienia.

Co do Liberty Direct to ubezpieczyciel ten jest w znakomitej kondycji finansowej. Jego właściciel - Liberty Mutual w tym roku znalazł się na 84 miejscu listy Fortune 500, wyprzedzając tak znane firmy, jak np. McDonald's. Jedno jest pewne - są bardziej wypłacalni niż Proama i dużo więksi niż np. PZU.

Jakie OC wybrać? Pewnie większość kierowców już to wie ale pozwolę sobie to wyraźnie zaznaczyć NAJTAŃSZE!

Tak się składa, że zakres polisy OC reguluje ustawa, przez co jego warunki w każdej firmie ubezpieczeniowej są takie same. Jeśli mamy natomiast kilka ofert na OC w podobnych cenach to moim zdaniem warto wybrać tę, która "daję nam" coś więc - np. darmowe Assistace lub tanie ubezpieczenie szyb.

Co do AC to warto poświęcić czas na zapoznanie się z OWU danego ubezpieczenia przed jego zakupem. Dobrze jest zagłębić się w punkty, mówiące o wyłączeniach oraz o sposobach likwidacji szkód, a także w te definiujące szkodę całkowitą.

Napisano

Dopiero dzisiaj zobaczylem ze przy zawieraniu polisy oc ac nww dostalem gratis premium assistance (mowa caly czas o liberty direct). Nowa kalkulacje przygotowali z takim samym pakietem jak rok temu (za 1096zl). Zadzwonilem dzisiaj aby wyliczyli mi skladke bez premium assistance, okazalo sie ze polisa bedzie mniejsza o 19zł (!) ale jezeli zostawie premium assistance to dostane upust 50zł... Nie rozumiem tej ich polityki, ale jednak zostane przy liberty direct. W proama przy dodatkowym ubezpieczeniu assistance bym zaplacil 1085zl.

Napisano

> Moze podczepie sie ze swoim problemem.

> Obecnie mam wykupione oc + ac + nw w liberty direct. 12 sierpnia konczy mi sie ubezpieczenie i

> zastanawiam sie czy zostac czy przeniesc do czegos innego.

Się nie zastanawiaj tylko przenieś. Przynajmniej AC. Odszkodowania od nich nie dostaniesz a już na pewno nie takie, które wystarczy na porządną naprawę. OC wypłacają bo im ustawa nakazuje. AC jest dobrowolne i mogę mieć je gdzieś.

Miałem przypadkiem u nich polisę przez rok i pecha że akurat trafił się włam do auta. Oczywiście odmowa wypłaty odszkodowania, okazało się że wszystkoobejmująca polisa nie obejmowała akurat tego co skradziono.

Napisano

> Się nie zastanawiaj tylko przenieś. Przynajmniej AC. Odszkodowania od nich nie dostaniesz a już na

> pewno nie takie, które wystarczy na porządną naprawę. OC wypłacają bo im ustawa nakazuje. AC

> jest dobrowolne i mogę mieć je gdzieś.

Akurat kilka tematów wstecz jeden z kolegów, bodajże dominicue, cytował artykuł, w którym opisano ranking korporacji -

właściciel Liberty Direct na Polskę w zeszłym roku uplasował się wyżej, pod względem prężności działania, od chociażby McDonalds'a. wink.gif

Napisano

> A czy to wina sprawcy, że "jego" TU się zwinęło, UFG się wywinęło? W dniu zaistnienia szkody polisę

> OC miał? Jeśli tak, to moim skromnym zdaniem (chociaż mogę się mylić, bo prawnikiem nie

> jestem) zakładanie sprawy sprawcy jest trochę bez sensu, raczej taki akt desperacji...

> No ale z drugiej strony - żyjemy w PL, sądy są (ponoć) niezawisłe - może to jednak dobra droga?

Despoeracja, nie desperacja, ciaganie sie po sadach z niepewnym skutkiem nie jest mila perspektywa.

Napisano

> Poczytaj sobie o litewskim towarzystwie bedacym poprzednikiem BTA (niestety nazwy tej firmy nie

> kojarze, siedzibe zdaje sie w Suwalkach miala).

> Firma sie zawinela, fundusz gwarancyjny sie wywinal, a poszkodowani pozakladali sprawcom sprawy

> cywilne.

> Dalej nie dochodzilem, trzymam sie z dala od OC ich nowego tworu.

> PS. Dadam, ze tego wszystkiego w necie sie naczytalem i nie wiem czy jest w 100% prawda, ale pewnie

> cos na rzeczy musialo byc..

Nie wiem, jak to jest na Litwie ale w Polsce takie rzeczy reguluje ustawa ubezpieczeniowa oraz przepisy Unijne. UFG jest natomiast swoistym ubezpieczycielem dla ubezpieczycieli. Zakres jego działań również regulowany jest ustawą. Moim zdaniem w Polsce nie można na stopie cywilnej skarżyć tego co objęte jest ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej.

Napisano

Witam, planuje zakup samochodu, i jeśli chodzi o OC to nie mam żadnych zniżek, lecz tylko zwyżki, wiek poniżej 24lat. Za samochód o pojemności 900cm3, wychodzi mi najataniej w axa direct 858zł rocznie, lecz jeśli we wniosku podam, iż jestem żonaty to cena spada do 700zł, i tutaj pytanie, czy oni to sprawdzają? bo nie chce potem w razie czego mieć problemów jeśli podam nieprawdę. Pozdrawiam

Napisano

> Witam, planuje zakup samochodu, i jeśli chodzi o OC to nie mam żadnych zniżek, lecz tylko zwyżki,

> wiek poniżej 24lat. Za samochód o pojemności 900cm3, wychodzi mi najataniej w axa direct 858zł

> rocznie, lecz jeśli we wniosku podam, iż jestem żonaty to cena spada do 700zł, i tutaj

> pytanie, czy oni to sprawdzają? bo nie chce potem w razie czego mieć problemów jeśli podam

> nieprawdę. Pozdrawiam

Deklarujesz, że dane, które podajesz są prawdziwe. Z reguły jest tak, że weryfikują to dopiero, gdy coś się stanie (stłuczka lub wypadek z Twojej winy). Ja osobiście bym nie ryzykował ale oczywiście to jest obligatoryjne i może się okazać, że nikt, nigdy tego nie sprawdzi. smile.gif

Napisano

> Deklarujesz, że dane, które podajesz są prawdziwe. Z reguły jest tak, że weryfikują to dopiero, gdy

> coś się stanie (stłuczka lub wypadek z Twojej winy). Ja osobiście bym nie ryzykował ale

> oczywiście to jest obligatoryjne i może się okazać, że nikt, nigdy tego nie sprawdzi.

Nic dodać, nic ująć. waytogo.gif

Napisano

> Nie wiem, jak to jest na Litwie ale w Polsce takie rzeczy reguluje ustawa ubezpieczeniowa oraz

> przepisy Unijne. UFG jest natomiast swoistym ubezpieczycielem dla ubezpieczycieli. Zakres

> jego działań również regulowany jest ustawą. Moim zdaniem w Polsce nie można na stopie

> cywilnej skarżyć tego co objęte jest ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej.

Tylko ja Ci nie pisze o zadnej Litwie, a towarzystwie dzialajacym w PL legalnie i z Twoim UFG (tyle, ze z litewskim rodowodem).

Twoje zdanie jest malo wazne dla kogos kto sie u nich ubezpieczyl (OC) i byl sprawca, a teraz ciaga sie po sadach, bo TU sie wypielo, UFG tez.

Mocno wierzysz przepisom, obys sie kiedys nie przejechal, bo ja codziennie mam do czynienia z ich naciaganiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.