Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC - gdzie i za ile?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj ubezpieczyłem auto.

Mam pełne zniżki (60%). Co prawda "odziedziczone", ale mam. Pacjent to lancer 1,6 2004.

Kosztowało mnie to 472 zł, co na dzisiejsze warunki nie wydaje się być wygórowaną stawką, ale szczęka mi opadła, gdy dowiedziałem się, że szwagier płaci 300 zł za mazdę 6 2,0.

Orżnęli mnie?

Gdzie i za ile Wy ubezpieczacie swoje wozidła? Chodzi mi o samo OC, rzecz jasna.

Napisano

> Orżnęli mnie?

Niekoniecznie, jest wiele czynników mających wpływ na wysokość składki u różnych ubezpieczycieli. Jak jeździsz długo, bezwypadkowo i "normalnym" samochodem, to Proama teraz intensywnie łowi klientów grinser006.gif. Co zrobią potem, zobaczymy. Mi u nich wychodzi składka jak cztery lata temu i właśnie do nich przechodzę. Będzie na bak benzyny, ale ważniejsze są zasady old.gifzlosnik.gif

Napisano

Twoja skladka wydaje sie byc OK. Daj namiar gdzie ubezpieczales, bo tyle to mi wydaje sie, ze na 1,4 wyjdzie, a wrezsien juz za pasem.

Szwagier przypadkiem nie rolnik?

Kumpel w jakis dziwny sposob tez tak placi za 2.0, skladka naliczona 6 lat temu nie wzrosla mu do tej pory.

Napisano

Quote:

Gdzie i za ile Wy ubezpieczacie swoje wozidła? Chodzi mi o samo OC, rzecz jasna.

Mnie za diesla 2,0 z 60% znizek wyliczyli :

alianz 379pln

axa 360pln

Liberty d. 420 pln skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Twoja skladka wydaje sie byc OK. Daj namiar gdzie ubezpieczales, bo tyle to mi wydaje sie, ze na

> 1,4 wyjdzie, a wrezsien juz za pasem.

Na ul. Konstytucji 3 Maja. Kolo jest agentem różnych ubezpieczalni; tym razem wlepił mnie do 'Link4', ale nie pierwszy raz u niego ubezpieczam, więc "po znajomości" dał mi -50 zł.

> Szwagier przypadkiem nie rolnik?

Nie rolnik; zameldowany w mieście 6 tys. mieszkańców. I choć bywa tam raz na miesiąc (na co dzień Białystok), to nie sądzę, by chwalił się tym ubezpieczycielowi. Poza tym, w swoim 'MTU' (choć od dawna nie pracuje na poczcie) cały czas ma zniżkę jako pocztowiec.

> Kumpel w jakis dziwny sposob tez tak placi za 2.0, skladka naliczona 6 lat temu nie wzrosla mu do

> tej pory.

No właśnie - on też płaci jakoś śmiesznie mało. W sumie coś koło 1,5 tys. (AC+OC), w tamtym roku miał szkodę (ok. 7 tys.!) likwidowaną z AC, a płaci tyle samo, co przed tą szkodą. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Gdzie i za ile Wy ubezpieczacie swoje wozidła? Chodzi mi o samo OC, rzecz jasna.

> Mnie za diesla 2,0 z 60% znizek wyliczyli :

> alianz 379pln

> axa 360pln

> Liberty d. 420 pln

A gdzie mieszkasz? hmm.gif

Napisano

> Na ul. Konstytucji 3 Maja. Kolo jest agentem różnych ubezpieczalni; tym razem wlepił mnie do

> 'Link4', ale nie pierwszy raz u niego ubezpieczam, więc "po znajomości" dał mi -50 zł.

Jezeli masz na mysli tego na parterze w bloku przy Jalbrzykowskiego naprzeciw kosciola (a moze to adres Wysoki Stoczek jest) to tez gagatek co rozdaje znizki po znajomosci).

W multiagencji nie moge sie do jego stawek OC zblizyc (celowo pomijawszy BTA).

Napisano

> No właśnie - on też płaci jakoś śmiesznie mało. W sumie coś koło 1,5 tys. (AC+OC), w tamtym roku

> miał szkodę (ok. 7 tys.!) likwidowaną z AC, a płaci tyle samo, co przed tą szkodą.

Mialem ci ja szkode z AC w Hestii na 11tys i po szkodzie za AC zaplacilem tyle samo co przed (na dodatek 60% znizki na AC dostalem u nich 1-szy raz z przeniesienia z OC), podniesli tylko OC, wiec z tym reguly nie ma.

Napisano
  • Autor

Ten jest akurat przy zwężeniu jezdni (między ul. Swobodną a szkołą/boiskiem), więc to pewnie nie ten sam. grinser006.gif

Napisano

Już był temat o tym, ile kto płaci. grinser006.gif

Napisano

> A gdzie mieszkasz?

Małopolska ,blisko Krakowa ok.gif

Ale polecam kontakt z tą multiagencją ,zadzwonili do mnie i rozmowa byla naprawde rzeczowa !

rankomat ok.gif

Napisano

> Kumpel w jakis dziwny sposob tez tak placi za 2.0, skladka naliczona 6 lat temu nie wzrosla mu do

> tej pory.

Nie tak dawno temu znajomy mnie poprosił o kalkulację na Mercedesa z 93r. (S klase) 3,5L crazy.gif

W Liberty Direct OC wyszło mu 407zł na rok za tego smoka yikes.gif

Ja również nie ukrywam, że byłem zdziwiony ale dla porównania zrobiliśmy jeszcze kalkulację w Proamie (760zł) i w Link4 (620zł).

Tak, jak już ktoś wcześniej napisał, algorytmy odpowiedzialne za obliczanie składki ubezpieczeniowej są tak złożone, że właściwie odpowiedź na pytanie "Gdzie znajdę najtańsze OC?" nie istnieje.

Napisano
  • Autor

Tylko że ja jestem już po trzydziestce. 79 to mój rocznik biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za namiar.

Dałem dupy, że pospieszyłem się niepotrzebnie z tym OC - a przynajmniej wszystko na to wskazuje. Ledwie założyłem wątek na forum, a następnego dnia dowiaduję się, że przyszło z 'Ergo Hestia' przedłużenie wypowiedzianej przez poprzedniego właściciela polisy do 21 lutego 2013, które kosztowałoby mnie raptem... 218,59.

Poprzedni właściciel płacił tam 435 zł, a bałem się, że miał tam jakieś szkody, zresztą sam mówił, że nie poleca, bo "dziadowska firma" - cokolwiek to znaczy. niewiem.gif

Napisano

> Ledwie założyłem wątek na forum, a następnego dnia dowiaduję się, że przyszło z 'Ergo Hestia'

> przedłużenie wypowiedzianej przez poprzedniego właściciela polisy do 21 lutego 2013, które

> kosztowałoby mnie raptem... 218,59.

218,59 to chyba jedna rata...

Napisano

> że nie poleca, bo "dziadowska firma" - cokolwiek to znaczy.

Ja tam ich chwale sobie

Napisano
  • Autor

Jaką masz stawkę u nich?

Napisano

> Jaką masz stawkę u nich?

Nie mam przy sobie DR i ubezpieczenia ale chyba za OC niecale 500 z 50% i 1,4 w BI.

Napisano

> Dzięki za namiar.

> Dałem dupy, że pospieszyłem się niepotrzebnie z tym OC - a przynajmniej wszystko na to wskazuje.

> Ledwie założyłem wątek na forum, a następnego dnia dowiaduję się, że przyszło z 'Ergo Hestia'

> przedłużenie wypowiedzianej przez poprzedniego właściciela polisy do 21 lutego 2013, które

> kosztowałoby mnie raptem... 218,59.

> Poprzedni właściciel płacił tam 435 zł, a bałem się, że miał tam jakieś szkody, zresztą sam mówił,

> że nie poleca, bo "dziadowska firma" - cokolwiek to znaczy.

a co cie to obchodzi czy dziadowska. oc nie jest dla ciebie

Napisano

Quote:

Dałem dupy, że pospieszyłem się niepotrzebnie z tym OC

Mnie sie kończy za niecały miesiąc i też sprawdzam wszystki możliwe firmy!

Dzwonie po dwa trzy razy do firm i zawsze cos da się ugrać !

Tak więc nie ma co sie z OC spieszyc ! no.gif

Napisano

Ja tydzień temu ubezpieczałem Megane II 1,5 dCi 2004. W liberty przy przedłużaniu OC+AC 921zł, w proama OC+AC+NNW+Assistance wypadkowy wyszło 821 zł w tym 321 OC, i tutaj się ubezpieczyłem.

Napisano

> a co cie to obchodzi czy dziadowska. oc nie jest dla ciebie

Oczywiście. Sam kiedyś się przekonasz, że to nie do końca prawda, jak będziesz musiał likwidować szkodę z OC sprawcy zawartej z jakimś "dziadowskim" TU. smirk.gif

Napisano

> a co cie to obchodzi czy dziadowska. oc nie jest dla ciebie

OC z dziadowskiej firmy jak Cie dopadnie to wspomnisz nasze słowa zlosnik.gif

Będziesz siwiał i chodził nabuzowany bo poznasz granice własnej cierpliwości. Do tego będziesz musiał się nauczyć ładne pisma pisać i szukać odpowiednich wyroków sądowych i artykułów z KC. ok.gif

Napisano

> OC z dziadowskiej firmy jak Cie dopadnie to wspomnisz nasze słowa

> Będziesz siwiał i chodził nabuzowany bo poznasz granice własnej cierpliwości. Do tego będziesz

> musiał się nauczyć ładne pisma pisać i szukać odpowiednich wyroków sądowych i artykułów z KC.

Widzę, że kolega potwierdza moje zdanie. zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście. Sam kiedyś się przekonasz, że to nie do końca prawda, jak będziesz musiał likwidować

> szkodę z OC sprawcy zawartej z jakimś "dziadowskim" TU.

Przepraszam, ale czy wykupienie najdrozszego OC na rynku cokolwiek by tutaj zmienilo? hehe.gif

No chyba, ze jestes az takim altruistom i kupujesz OC dla innych grinser006.gif

Napisano

> Oczywiście. Sam kiedyś się przekonasz, że to nie do końca prawda, jak będziesz musiał likwidować

Ale w jaki sposób to dotknie osobę, która posiada taką polisę?

I to ona właśnie zrobiła szkodę.

Co - z własnej kieszeni będzie musiał coś bulić do poszkodowanego?

Bo z takiej perspektywy tutaj piszemy - tego, który szuka najtańszego OC na rynku.

Napisano

> Będziesz siwiał i chodził nabuzowany bo poznasz granice własnej cierpliwości. Do tego będziesz

> musiał się nauczyć ładne pisma pisać i szukać odpowiednich wyroków sądowych i artykułów z KC.

Kupuję OC u dziadowskiej firmy. Robię szkodę (nie chciałem jej!).

Jakie mam problemy?

Napisano

> Przepraszam, ale czy wykupienie najdrozszego OC na rynku cokolwiek by tutaj zmienilo?

> No chyba, ze jestes az takim altruistom i kupujesz OC dla innych

Nie, nie kupuję OC dla innych, ale wybieram firmę, która przynajmniej ma dobrą opinię, jeśli chodzi o "bój" o likwidację szkody.

Napisano

> Ale w jaki sposób to dotknie osobę, która posiada taką polisę?

> I to ona właśnie zrobiła szkodę.

> Co - z własnej kieszeni będzie musiał coś bulić do poszkodowanego?

> Bo z takiej perspektywy tutaj piszemy - tego, który szuka najtańszego OC na rynku.

W żaden nie dotknie. Ale jeśli kiedyś ktoś z "dziadowską" polisę spowoduje szkodę ze swojej winy na Tobie lub Twoim aucie, to wspomnisz moje słowa. wink.gif

Napisano

> Nie, nie kupuję OC dla innych, ale wybieram firmę, która przynajmniej ma dobrą opinię, jeśli chodzi

> o "bój" o likwidację szkody.

Ale po co?

Przeciez Ty i tak z tego nie skorzystasz, a nie masz wplywu na to co kupuja inni...

Napisano

> Ale po co?

> Przeciez Ty i tak z tego nie skorzystasz, a nie masz wplywu na to co kupuja inni...

Po to, że już trzeci raz (w ciągu 6 lat posiadania PJ) muszę walczyć z TU o odpowiednie rozliczenie szkody.

Napisano

> Po to, że już trzeci raz (w ciągu 6 lat posiadania PJ) muszę walczyć z TU o odpowiednie rozliczenie

> szkody.

Ze swojego OC? hehe.gif

Napisano

> Ze swojego OC?

Nie, cały czas mowa o OC sprawcy. smirk.gifzlosnik.gif

Napisano

Npaisze jeszcze raz

1. To, czy jest dziadowska dowiesz się w momencie próby wyjęcia kasy.

2. To, że dopłacisz do niej czyli strzelam nie 450 w Proamie tylko 600 w Hestii nie gwarantuje żadnego wzrostu"komfortu" czy "szybkości" załatwienia sprawy.

3. Nie zamierzam sponsorować kogoś, gdy ktoś nie sponsoruje mnie.

4. To Państwo Polskie powinno weryfikować "normalność" procedur z OC niezależnie czy kupiłem w PZU czy Heniek sp. c.

nie masz wpływu na to kto w Ciebie uderzy i w jakim TU ma OC.

Patrząc w ten sposób na rynku powinno być tylko PZU - bo stare dobre i porządne zlosnik.gif

Co do pisania pism nie boję się.

Żona jest radcą

Napisano

1. To, czy jest dziadowska dowiesz się w momencie próby wyjęcia kasy.

2. To, że dopłacisz do niej czyli strzelam nie 450 w Proamie tylko 600 w Hestii nie gwarantuje żadnego wzrostu"komfortu" czy "szybkości" załatwienia sprawy.

3. Nie zamierzam sponsorować kogoś, gdy ktoś nie sponsoruje mnie.

4. To Państwo Polskie powinno weryfikować "normalność" procedur z OC niezależnie czy kupiłem w PZU czy Heniek sp. c.

Napisano

> Nie, cały czas mowa o OC sprawcy.

No wiec, jakie znaczenie dla CIEBIE ma to, ze kupisz drozsze OC?

Chyba, ze chodzi Ci o lepsze samopoczucie kogos kto bedzie przez Ciebie poszkodowany...

Napisano

> Kupuję OC u dziadowskiej firmy. Robię szkodę (nie chciałem jej!).

> Jakie mam problemy?

Masz rozbite auto mad.gif

Napisano

> W żaden nie dotknie.

No właśnie - o to mi chodzi!

> Ale jeśli kiedyś ktoś z "dziadowską" polisę spowoduje szkodę ze swojej winy na

> Tobie lub Twoim aucie, to wspomnisz moje słowa.

A to już nie mam wpływu na to co ludzie wybierają. A jeśli mają do wyboru coś za 300zł i TO SAMO za 423zł to co wybiorą?

NIKT nie będzie patrzył na jakość obsługi przy likwidacji szkody. Bo to nie kupujący OC się będzie bujał - tylko ten drugi.

Taka prawda.

Napisano

> 4. To Państwo Polskie powinno weryfikować "normalność" procedur z OC niezależnie czy kupiłem w PZU

> czy Heniek sp. c.

Taa, tutaj w wątku jesteś taki odważny, mówisz jak to w Polsce powinno być,

ale w innym żalisz się na to, że ktoś poskakał po aucie i nie ma teraz sposobu na naprawę bez ponoszenia kosztów...

Napisano

> Nie, cały czas mowa o OC sprawcy.

No właśnie, a my cały czas mówimy o tym jak się to odbije na tym sprawcy - sam przyznałeś, że nijak.

Nie rozmawiamy o poszkodowanym - to inna para kaloszy, nie na ten wątek.

Napisano

> No właśnie, a my cały czas mówimy o tym jak się to odbije na tym sprawcy - sam przyznałeś, że

> nijak.

> Nie rozmawiamy o poszkodowanym - to inna para kaloszy, nie na ten wątek.

W tym momencie nie chodzi o wartość policzalną, jaką jest cena polisy, ale o problemowość załatwienia sprawy w przypadku szkody.

Napisano

> Dzisiaj ubezpieczyłem auto.

> Mam pełne zniżki (60%). Co prawda "odziedziczone", ale mam. Pacjent to lancer 1,6 2004.

> Kosztowało mnie to 472 zł, co na dzisiejsze warunki nie wydaje się być wygórowaną stawką, ale

> szczęka mi opadła, gdy dowiedziałem się, że szwagier płaci 300 zł za mazdę 6 2,0.

Wystarczy, ze mieszka w innej miejscowości / województwie, parkuje w garażu, ma wiecej lat itp.

> Orżnęli mnie?

> Gdzie i za ile Wy ubezpieczacie swoje wozidła? Chodzi mi o samo OC, rzecz jasna.

Ja dostałem po poprzednim właścicielu kawałek OC i bardziej mi się opłacało dopłacić różnice do końca roku niż nowe w innym [tańszym] towarzystwie. Tak, że ktoś kogo walnę został skazany na Link4

Napisano

> W tym momencie nie chodzi o wartość policzalną, jaką jest cena polisy, ale o problemowość

> załatwienia sprawy w przypadku szkody.

Ale jaki Ty masz na to wpływ?

Jaką masz gwarancję, że np.: Hestia=0% problemu, PZU=10% a Link=96%

Napisano

ale nie masz na to wplywu gdzie sprawca ma OC. Jesli Ty chcesz placic wiecej to Twoj gest a gwarantuje Ci ze jesli Ty bedziesz sprawca to walka osoby poszkodowanej w kazdym TU jest ciezka , przerabialem to.

Napisano

> W tym momencie nie chodzi o wartość policzalną, jaką jest cena polisy, ale o problemowość

> załatwienia sprawy w przypadku szkody.

Hehe, ty swoje a ja swoje.

Jakie masz problemy jako sprawca szkody?

W tym wątku patrzymy z punktu widzenia osoby kupującej OC, która chce wydać jak najmniej.

Napisano

> Taa, tutaj w wątku jesteś taki odważny, mówisz jak to w Polsce powinno być,

> ale w innym żalisz się na to, że ktoś poskakał po aucie i nie ma teraz sposobu na naprawę bez

> ponoszenia kosztów...

Ale co ma wspólnego jedno z drugim?

Nie masz argumentów do dyskusji?

Z podpisu wynika, że sprzedajesz polisy - psujemy Ci klientele? zlosnik.gif

Napisano

> Kupuję OC u dziadowskiej firmy. Robię szkodę (nie chciałem jej!).

> Jakie mam problemy?

odrzucanie i kwestionowanie wszystkiego co się da.

30 dni na odpowiedź z każdego maila. Ogólnie pól roku formalności i ostatecznie droga sądowa jeżeli nie chcesz wyjść na dużym minusie.

Napisano

> Widzę, że kolega potwierdza moje zdanie.

Jestem w trakcie droczenia się. zlosnik.gif

Napisano

> odrzucanie i kwestionowanie wszystkiego co się da.

> 30 dni na odpowiedź z każdego maila. Ogólnie pól roku formalności i ostatecznie droga sądowa jeżeli

> nie chcesz wyjść na dużym minusie.

Ale jakim cudem Ty chcesz skorzystac z wlasnego OC? hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.