Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Motocykl z ABS czy nie?Dla kobiety

Featured Replies

Napisano

Witam czy jest sens dopłacac ponad 2 tyś do ABS-u w motocyklu o pojemności 250cm którym b edzie jezdzić początkująca kobieta?

Co lepsze ? Kawasaki Ninja 250 czy CBR 250?

Napisano

> Witam czy jest sens dopłacac ponad 2 tyś do ABS-u w motocyklu o pojemności 250cm którym b edzie

> jezdzić początkująca kobieta?

Oczywiście! ok.gif

> Co lepsze ? Kawasaki Ninja 250 czy CBR 250?

Nie wiem. grinser006.gif

Napisano

> Witam czy jest sens dopłacac ponad 2 tyś do ABS-u w motocyklu

Ja bym postawił tutaj kropkę, bo reszta zdania jest bez znaczenia ;-)

> o pojemności 250cm którym b edzie

Oczywiście.

Bezwarunkowo.

Mnie się bardziej Kawa widzi.

W modelu '12 wyeliminowano największy mankament (zegary), aczkolwiek tylko częściowo, bo jest cyferkowy prędkościomierz - dla mnie poracha.

Jest też ABS w opcji.

Gdybym dziś miał kupować coś na początek i nie byłby to HD, to wziąłbym właśnie kawę.

No i jest zielona :-)

Napisano

> Witam czy jest sens dopłacac ponad 2 tyś do ABS-u w motocyklu o pojemności 250cm którym b edzie

imo tak. lubie swoj abs.

kiedys odradzano mi 250 i z perspektywy czasu.. przyznam im rację. kupilem cbf 500 i ciagle jestem zadowolony ok.gif

Napisano

> Ja bym postawił tutaj kropkę, bo reszta zdania jest bez znaczenia ;-)

> Oczywiście.

> Bezwarunkowo.

> Mnie się bardziej Kawa widzi.

> W modelu '12 wyeliminowano największy mankament (zegary), aczkolwiek tylko częściowo, bo jest

> cyferkowy prędkościomierz - dla mnie poracha.

> Jest też ABS w opcji.

> Gdybym dziś miał kupować coś na początek i nie byłby to HD, to wziąłbym właśnie kawę.

> No i jest zielona :-)

Gdyby była dostępna biała problem byłby rozwiązany grinser006.gif ABS-u w Kawasaki nie ma no.gif

Napisano

> Gdyby była dostępna biała problem byłby rozwiązany ABS-u w Kawasaki nie ma

Quote:

>
W modelu '12
wyeliminowano największy mankament (zegary), aczkolwiek tylko częściowo, bo jest

> cyferkowy prędkościomierz - dla mnie poracha.

>
Jest też ABS w opcji
.

Tego sprzętu jeszcze nie ma w sprzedaży...

Napisano

> Quote:

> Tego sprzętu jeszcze nie ma w sprzedaży...

Myślałem że chodzi o rocznik 2012 tylko mi te zegary nie pasowały grinser006.gif Motór ma byc juz więc czekanie odpada ok.gif

A wiesz cos na temat dużych enduro? Tybu GS, Crosstuner itp..

Napisano

> Myślałem że chodzi o rocznik 2012 tylko mi te zegary nie pasowały Motór ma byc juz więc czekanie

> odpada

> A wiesz cos na temat dużych enduro? Tybu GS, Crosstuner itp..

Nic.

Ja nie jeżdżę na motocyklach, tylko na Harleyu :-)

Napisano

Mozesz wierzyc lub ie, te 2 000 pln'ow lepie zainwestowac nie idzie, ale o tym z regoly dowiaduje sie czlowiek jak juz jest pozamiatane ( czytaj - po dzwonie ).

Jezdzilem i jedna i droga, Honda jest, ze tak powiem bardziej uniwersalna, a knkretnie ze wzgledu na b. ergonomiczna pozycje.

naprawde ja polecam CBR 250 !

wink.gif

Napisano

> Mozesz wierzyc lub ie, te 2 000 pln'ow lepie zainwestowac nie idzie, ale o tym z regoly dowiaduje

> sie czlowiek jak juz jest pozamiatane ( czytaj - po dzwonie ).

> Jezdzilem i jedna i droga, Honda jest, ze tak powiem bardziej uniwersalna, a knkretnie ze wzgledu

> na b. ergonomiczna pozycje.

> naprawde ja polecam CBR 250 !

Też mi się wydaje że CBR będzie wygodniejsza i namawiam siostre własnie na CBR, jutro jedziemy oglądnąć jak jej sie spodoba to pewnie kupi a tam gdzie jedziemy jest właśnie z ABS ok.gif Z ta cena jeszcze jest tak że ABS jest droższy o 2100 ale do CBR bez ABS daja jeszcze kurtke i kask a z ABS nie. Ale zobaczymy co się da wynegocjować.

Napisano

> ale do CBR bez ABS daja jeszcze kurtke i kask a z

ABS nie.

Jak sie chce pozbyc shit'u, to i cos dorzucic do niego trzeba biglaugh.gif

Negocjujcie !

wink.gif

Napisano

To co ABS oferuje, to zintegrowany układ hamulcowy, o którym to zazwyczaj jest cisza we wszelakich testach, a większość pismaków bije pianę, jaki to ABS jest cudowny, oczywiście stanowiąc lek na całe zło.

Do codziennej, spokojnej jazdy ABS jest OK.

Chcesz trochę "poszaleć", musisz pamiętać, że wbijając nożny hamulec ( ciasny nawrót ), przód też zacznie hamować i efekt może być mało ciekawy w stosunku do moto bez ABS zlosnik.gif

Napisano

>

Dotychczas miliony ludzi jeździło i jeździ bez ABS i jest OK a teraz się okazuje, że bez tego udogodnienia się nie da...

ABS nie zastąpi zdrowego rozsądku i praktyki, którą zdobywa się po wielu kkm. To nie jest lek na całe zło, na głupotę i na brak wyobraźni.

To nie działa tak jak w samochodzie, że wciskasz pedał hamulca do oporu i czekasz aż auto się zatrzyma! (chociaż w samochodzie to też nie jest aż tak pięknie).

Poza tym domyślam się, że ta 250 ma służyć do nauki jazdy i jest to wstęp do czegoś mocniejszego?

I tą rolę doskonale spełni wersja bez ABS!

Proponuję te 2tys.zł przeznaczyć na odpowiedni ubiór, kask itp.

No chyba, ze kasa nie gra roli to wówczas brać ABS, ASR, WPT, PKO i wszystko co sprzedawca proponuje... smile.gif

Napisano

> Myślałem że chodzi o rocznik 2012 tylko mi te zegary nie pasowały Motór ma byc juz więc czekanie

> odpada

jeszcze masz triumpha, super teneree .... testow jest od cholery i kazde moto inne, GS boxer, Honda V4, triumph R3, yamaha twin

Napisano

> To co ABS oferuje, to zintegrowany układ hamulcowy, o którym to zazwyczaj jest cisza we wszelakich

> testach, a większość pismaków bije pianę, jaki to ABS jest cudowny, oczywiście stanowiąc lek

> na całe zło.

> Do codziennej, spokojnej jazdy ABS jest OK.

> Chcesz trochę "poszaleć", musisz pamiętać, że wbijając nożny hamulec ( ciasny nawrót ), przód też

> zacznie hamować i efekt może być mało ciekawy w stosunku do moto bez ABS

Quote:

którym bedzie jezdzić początkująca kobieta?

Swoje dwa pierwsze (i jedyne) szlify zaliczyłem przez blokadę przodu. grinser006.gif

Napisano

kawa jest mocniejsza ale jak ma tym jezdzic swiezynka to bierz cbr z abs

Napisano

abs jest dla mięczaków grinser006.gif

Napisano

> To co ABS oferuje, to zintegrowany układ hamulcowy, o którym to zazwyczaj jest cisza we wszelakich

> testach, a większość pismaków bije pianę, jaki to ABS jest cudowny, oczywiście stanowiąc lek

> na całe zło.

> Do codziennej, spokojnej jazdy ABS jest OK.

> Chcesz trochę "poszaleć", musisz pamiętać, że wbijając nożny hamulec ( ciasny nawrót ), przód też

> zacznie hamować i efekt może być mało ciekawy w stosunku do moto bez ABS

Nie kazdy motocykl tak ma i to niezalezy od tego czy jest ABS na pokladzie.

Napisano

Ja cos wiem na temat GS i GSA

A honda pare kolek na torze zrobilem

Napisano

Koniecznie z ABS

ja poskąpiłem i przydzwoniłem w samochód czacha.gifczacha.gifczacha.gifpalacz.gifpalacz.gifpalacz.gif

Napisano

> Koniecznie z ABS

> ja poskąpiłem i przydzwoniłem w samochód

No popatrz, popatrz, a ja nigdy w żadnym moto nie miałem ABS i w nic nie przydzwoniłem a samochodem z ABS udało mi się to zrobić ale na lodzie, gdzie pewnie tylko jakaś kotwica by pomogla smile.gif

Napisano

> Dotychczas miliony ludzi jeździło i jeździ bez ABS i jest OK a teraz się okazuje, że bez tego

> udogodnienia się nie da...

No i dotychczas miliony ludzi jeździło dwusuwami, motocyklami z hamulcami bębnowymi, na oponach które w porównaniu ze współczesnymi są tragiczne, w kaskach gorszych niż obecne chińskie.... Gdyby tak podchodzić to nie ma sensu nic zmieniać..

Napisano

> Co lepsze ? Kawasaki Ninja 250 czy CBR 25

Osobiście uznałem że warto. Raz miałem doświadczenie z blokadą przedniego koła. Dziękuję.. Znajoma po zablokowaniu koła właśnie kończy leczyć poranione kończyny (dodatkowo nie miała odpowiedniego stroju.. no.gif)

Porównywałem CBR i Ninja. Mi się podobała zdecydowanie bardziej CBRka - wygodniej mi się siedziało, wtedy mowy nie było o zmianie zegarów. Dodatkowo w kawie nie było mowy o ABSie. Oczywiście, fajnie by było gdyby honda też miała 2 cylindry - ale..

I kawasaki chyba miało przeglądy co 6000 (honda co 12000).

Natomiast z dostępnością CBR z ABSem wcale nie jest tak różowo. Raczej tylko w wersji tricolor będą dostępne (możesz musieć poszukać u dealerów) bo honda dała ciała i mało sprowadziła do Polski (szczególnie mało czarnych z ABSem)

Napisano

> Ja cos wiem na temat GS i GSA

> A honda pare kolek na torze zrobilem

Gs troche jezdziłem ale Hondy nawet na oczy nie widziałem grinser006.gif Napisz coś więcej o wrażeniach , jak ci sie widzi Honda w porównaniu do GS-a?

Napisano

Ogólnie w testach dla przeciętnego użytkownika polecają bardziej honde i koniecznie ! z ABS.

Ale kawasaki ładniejsze zlosnik.gif

Napisano

> Gs troche jezdziłem ale Hondy nawet na oczy nie widziałem Napisz coś więcej o wrażeniach , jak ci

> sie widzi Honda w porównaniu do GS-a?

honda jest ciezsza od GS i .... chooooleeernie wysoooooka

Napisano

> Dotychczas miliony ludzi jeździło i jeździ bez ABS i jest OK a teraz się okazuje, że bez tego

> udogodnienia się nie da...

Do niedawna ludzie jezdzili w konie uzywajac furmanek, ciekawe wiec dlaczego Ty jezdzisz autem a nie furmanka, skoro tez sie da ?

> ABS nie zastąpi zdrowego rozsądku

pierdu, pierdu, gorzej jak Ci w deszczu kapelusznik katamaranem z podporzadkowanej....., ciekawe co wtedy powiesz o zdrowym rozsadku ?

Zdajesz sobie wogole sprawe z tego, ze malo kto z motocyklistow wogole potrafi hamowac ? Mowa o umyslnym hamowaniu podczas symulowanych cwiczen na zatrzymaniu motocykla gdzie z gory wiadomo, ze wokolo nic sie nie stanie, bo teren jest zamkniety.

> i praktyki, którą zdobywa się po wielu kkm.

He, he, problem w tym, ze aby nakrecic te kkm to najpoierw musisz przezyc i sie nie okajeczyc.

Zdradzisz mi co zrobisz gdy w zakrecie bedziesz zmuszony hamowac awaryjnie ? Czym sie ten manewr skonczy dla motocyklisty z konwencjonalnym ukladem hamulcowym a motocyklisty z ABS'em ?

> To nie jest lek na całe zło, na głupotę i na brak wyobraźni.

Daj pokoj, przeczytaj wyzej, przykladow mozna by mnozyc !

> To nie działa tak jak w samochodzie, że wciskasz pedał hamulca do oporu i czekasz aż auto się

> zatrzyma! (chociaż w samochodzie to też nie jest aż tak pięknie).

To moze wytlumacz nam jak dziala, chetnie sie czegos nowego dowiem !

Dziala tak samo jak w wielosladach, tylko pewne zasady sa nieco inne. To, ze ktos nie potrafi hamowac – bo ma leki to juz zupelnie inna bajka.

Swoja droga to chcialbym zobaczyc jak hamujesz w roznych sytuacjach, o standardzie na prostej przy suchym asfalcie nawet nie wspomne, bo Twoja droga hamowania tak czy inaczej bedzie dluzsza niz motocyklu z systemem ABS.

wink.gif

Napisano

> abs jest dla mięczaków

Jest dla ludzi ktorzy maja o jeden zwoj kory mozgowej niz kura biglaugh.gif

Problem w tym, ze ci bez ABS'u o tym nie wiedza. biglaugh.gif

Kocham tych twardzieli ktorzy placza jak niemowlaki gdy laduja w szpitalu bo im sie przednie kolo zablokowalo, ciekawe dlaczego wtedy nie sa tacy twardzi ? biglaugh.gif

Widac nowe KTM'y nie sa juz tylko dla twardzieli bo i oni zaczeli je do swoich zlomow montowac biglaugh.gif

Pozatym spoko, najpozniej w 2017 nie kupi sie juz w EU motocykla bez ABS'u, ale o tym w PL jeszcze chyba jaskolki nie cwierkaly biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> No popatrz, popatrz, a ja nigdy w żadnym moto nie miałem ABS i w nic nie przydzwoniłem

Widocznei miales w zyciu duzo szczescia i nie przytrafila Ci sie sytuacja w ktorej moglo by sie to stac, moze za malo motocyklem jezdzisz ? biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Do niedawna ludzie jezdzili w konie uzywajac furmanek, ciekawe wiec dlaczego Ty jezdzisz autem a

> nie furmanka, skoro tez sie da ?

> pierdu, pierdu, gorzej jak Ci w deszczu kapelusznik katamaranem z podporzadkowanej....., ciekawe co

> wtedy powiesz o zdrowym rozsadku ?

> Zdajesz sobie wogole sprawe z tego, ze malo kto z motocyklistow wogole potrafi hamowac ? Mowa o

> umyslnym hamowaniu podczas symulowanych cwiczen na zatrzymaniu motocykla gdzie z gory wiadomo,

> ze wokolo nic sie nie stanie, bo teren jest zamkniety.

> He, he, problem w tym, ze aby nakrecic te kkm to najpoierw musisz przezyc i sie nie okajeczyc.

> Zdradzisz mi co zrobisz gdy w zakrecie bedziesz zmuszony hamowac awaryjnie ? Czym sie ten manewr

> skonczy dla motocyklisty z konwencjonalnym ukladem hamulcowym a >motocyklisty z ABS'em ?

> itd...

Czy czytasz czasem to co piszesz a jeśli tak to czy rozumiesz to co piszesz?

Z tego co piszesz to można wywnioskować, że przez te wszystkie lata kiedy ABS w motocyklach nie był stosowany trup ścielił się gęsto niczym w filmie wojennym!

Rozumiem, że deszcz nigdy nie padał, nikt nigdy nie był zmuszony do hamowania awaryjnego a jak był to tego nie przeżywał!

Jeśli chodzi o naukę jazdy i hamowania to fakt posiadania ABS nie nauczy motocyklisty tej sztuki a wręcz może w nim wyrobić przekonanie, że jest to łatwe i przyjemne i w zasadzie dzieje się samo, wystarczy klamkę wcisnąć do oporu i zamknąć oczy. Taki delikwent może się mocno zdziwić jak kiedyś dosiądzie motocykla bez ABS!

Napisano

> Widocznei miales w zyciu duzo szczescia i nie przytrafila Ci sie sytuacja w ktorej moglo by sie to

> stac, moze za malo motocyklem jezdzisz ?

Ja znam osobiście wiele osób które miały równie dużo szczęścia a przejechały kilka razy więcej km niż kolega andy7. Owszem ABS może pomóc w pewnych sytuacjach ale nie zastąpi rozwagi i doświadczenia.

Napisano
ABS moze przeszkadzac na torze albo w offroadzie .... poza tym same zalety wiec nie wiem skad te spory
Napisano

> ABS moze przeszkadzac na torze albo w offroadzie .... poza tym same zalety wiec nie wiem skad te

> spory

Doskonale to rozumiem i doceniam zalety tego urządzenia i na pewno jest przydatne tylko denerwują mnie takie kategoryczne wypowiedzi, typu "tylko ABS bo jak nie to czeka przyszłego motocyklistę niechybna śmierć"!

Takie twierdzenie jest głupie, nieprawdziwe i wprowadzające ludzi w błąd.

Napisano

> ABS moze przeszkadzac na torze albo w offroadzie .... poza tym same zalety wiec nie wiem skad te

> spory

o jakich zaletach mówisz ?

chyba nie o tej że nigdy sie nie nauczysz jeździć przez ten abs

to może jeszcze automat zrobić bo sprzęgło przeszkadza

masakra normalnie

motocykl to przyjemnośc a różne abs asr i inne pierdoły psuja tylko tą przyjemność biglaugh.gif

Napisano

> o jakich zaletach mówisz ?

> chyba nie o tej że nigdy sie nie nauczysz jeździć przez ten abs

> to może jeszcze automat zrobić bo sprzęgło przeszkadza

> masakra normalnie

> motocykl to przyjemnośc a różne abs asr i inne pierdoły psuja tylko tą przyjemność

sa automaty, patrz DCT hondy a co do abs to jesli mozna miec cos co zabezpieczy przed blokada przedniego kola to dlaczego tego nie miec? mniejszy lans na dzielni? rozumiem, ze Tobie by przeszkadzal ale nie kazdy zapierdziela w terenie.

Napisano

> to może jeszcze automat zrobić bo sprzęgło przeszkadza

> masakra normalnie

> motocykl to przyjemnośc a różne abs asr i inne pierdoły psuja tylko tą przyjemność

To zapytam z innej beczki puszka to z napędem na przód czy tył? Ja wolę RWD choć większość produkowana jest FWD.

Moto to dla mnie przyjemność z jazdy i nie ma znaczenia czy to motorower czy pełnowymiarowy motocykl. Z obu można tak samo spaść i się połamać.

Jeśli chodzi o ABS w 2oo to nie znam tematu z autopsji. Wiem jednak, że może pomóc ale i tak nie zastąpi myślenia i umiejętności kierownika.

Napisano

> sa automaty, patrz DCT hondy a co do abs to jesli mozna miec cos co zabezpieczy przed blokada

> przedniego kola to dlaczego tego nie miec? mniejszy lans na dzielni? rozumiem, ze Tobie by

> przeszkadzal ale nie kazdy zapierdziela w terenie.

no i właśnie nie chodzi o lans tylko o umiejętności

a może ta dziewczyna zamiast kupować abs za 2 tysie niech lepiej zainwestuje w doszkalanie techniki jazdy

jakoś nikt jej tego nie polecił oslabiony.gif

mysle że lepiej na tym wyjdzie zlosnik.gif

Napisano

> To zapytam z innej beczki puszka to z napędem na przód czy tył? Ja wolę RWD choć większość

> produkowana jest FWD.

> Moto to dla mnie przyjemność z jazdy i nie ma znaczenia czy to motorower czy pełnowymiarowy

> motocykl. Z obu można tak samo spaść i się połamać.

> Jeśli chodzi o ABS w 2oo to nie znam tematu z autopsji. Wiem jednak, że może pomóc ale i tak nie

> zastąpi myślenia i umiejętności kierownika.

jeśli puszka dla przyjemności to rwd grinser006.gif

co do reszty sie zgadzam zlosnik.gif

Napisano

> Czy czytasz czasem to co piszesz a jeśli tak to czy rozumiesz to co piszesz ?

A ty ?

> Z tego co piszesz to można wywnioskować, że przez te wszystkie lata kiedy ABS w motocyklach nie był

> stosowany trup ścielił się gęsto niczym w filmie wojennym !

A nie bylo tak ? Moze nie z takimi liczbami / statystykami Moze wiec wytlumaczysz dlaczego wogole ABS trafil do motocykli, dlaczego jest sukcesywnie wdrazany przez wszystkie firmy ktore produkuja jednslady ?

> Rozumiem, że deszcz nigdy nie padał, nikt nigdy nie był zmuszony do hamowania awaryjnego a jak był

> to tego nie przeżywał!

Wlasnie dlatego, ze ten deszcz byl, ze tych wypadkow bylo zbyt duzo, ABS zostal wprowadzony. ADAC proiwadzi od lat statystyki ktore sa nie do podwazenia.

> Jeśli chodzi o naukę jazdy i hamowania to fakt posiadania ABS nie nauczy motocyklisty tej sztuki a

> wręcz może w nim wyrobić przekonanie, że jest to łatwe i przyjemne i w zasadzie dzieje się

> samo, wystarczy klamkę wcisnąć do oporu i zamknąć oczy. Taki delikwent może się mocno zdziwić

> jak kiedyś dosiądzie motocykla bez ABS !

Jezeli wypowiadasz sie juz na temat szkolenia motocyklistow, to moze wypowiedz sie ile juz osob na ten motocykl wyszkoliles ? I co wiesz na temat nauki hamowania adeptow motocyklizmu ? Smien twierdzic, ze nic ! Pytanie tylko dlaczego piszesz o czyms o czym nie masz pojecia ?

Z twierdzeniem, ze mozna sie zdziwic naciskajac klamke gdy motocykl nie posiada ABS'u zgodze sie calkowicie, postawie tylko jedno pytanie, dlaczego ktos kto uczyl sie i jezdzi mtocyklem z ABS'em, co wiecej zdajacym sobie wpelni sprawe z tego faktu, ma albo zakupic motocykl bez ABS'u lb przesiasc sie na takowy ? Owszem jest jeszcze ta kwestia finansowa i to tez biore pod uwage. Tylko, ze swiat idzie do przodu a nie do tylu i z regoly czlowiek ewoluje do przodu a nie cofa sie do tylu, czyli kupuje sprzet nowszy i lepszy a nie starszy i gorszy ( z wyjedkiem oldtimerow )

Jest dokladnie tak jak napisales, wciskasz klamke do konca i w zasadzie mozesz zamknac oczy, przynajmniej na prostej. Szkoda, ze nie ustosunkowales sie do zadanego pytania o hamowanie w zakrecie, nic straconego, zawsze mozesz nadrobic i napisac.

wink.gif

Napisano

> no i właśnie nie chodzi o lans tylko o umiejętności

> a może ta dziewczyna zamiast kupować abs za 2 tysie niech lepiej zainwestuje w doszkalanie techniki

> jazdy

> jakoś nikt jej tego nie polecił

> mysle że lepiej na tym wyjdzie

a nie mozna miec i jednego i drugiego? i doskonalenia techniki i abs? ja kiedys zblokowalem kolo i zlapalem shime schodzac delikatnie ze 140 do 110 na prostej drodze, nie wiem co bylo na asfalcie ale cudem wyprowadzilem moto .... abs nie zaszkodzi

Napisano

> Ja znam osobiście wiele osób które miały równie dużo szczęścia a przejechały kilka razy więcej km

> niż kolega andy7. Owszem ABS może pomóc w pewnych sytuacjach ale nie zastąpi rozwagi i

> doświadczenia.

A z tym zgodze sie calkowicie.

wink.gif

Napisano

Moze zagleb sie w temat i poczytaj troche literetury fachowej, gwaratuje Ci, ze rozjasni Ci horyzonty

Rozwiniesz ta mysl ? Bo jakos nie kumam co ma nauka jazdy do posiadania ABS'u ? Fizyka sie zmienia ?

> a może ta dziewczyna zamiast kupować abs za 2 tysie niech lepiej zainwestuje w doszkalanie techniki

> jazdy

> jakoś nikt jej tego nie polecił

> mysle że lepiej na tym wyjdzie

Widze, ze jak dotad nikt nie powiedzial Ci, ze aby odbyc szkolenia doksztalcajace to najpierw musisz nabrac pewnych umiejetnosci aby potrafic wykonac to czego bedzie wymagal program szkolenia. Mowiac prosto z czeladnika po zdaniu egzaminu poprzez kilka doszkolen nie zrobisz mistrza, bo najpierw musisz popracowac w zawodzie aby nabrac doswiadczenia i nawykow – kumasz ?

Szkoda, ze nieustosunkowales sie do mojej odpowiedzi, ale coz, sie niema argumentow, to sie odpuszcza.

Co do terenu, to motocykle offroad beda po prostu wyposazane w wykacznik ABS'u

wink.gif

Napisano

>

> zawsze mozesz nadrobic i napisac.

No więc dopiszę to czego wcześniej z grzeczności nie napisałem.

Pieprzysz jak mały Kazio, masz pewnie poczucie nieomylności i wcale się nie zdziwię jak za chwilę ogłosisz, że to ty wymyśliłeś ABS do motocykli.

Czytając to co piszesz można odnieść wrażenie, że nigdy nie jeździłeś motocyklem bez ABS i tylko dzięki temu żyjesz.

Może faktycznie tak jest, wszak ABS w motocyklach stosuje się na skalę masową stosunkowo od niedawna...

Może z ciebie po prostu taki "motocyklista" gawędziarz co to się prospektów reklamowych naczytał...

Tak ogólnie to już nie chce mi się z tobą polemizować bo to takie przekonywanie ślepego, że czarne to nie jest białe i istnieją jeszcze kolory pośrednie!

Ludzie którzy zamierzają kupić motocykl i stoją przed dylematem na co przeznaczyć ostatnie 2kzł, czy na ABS czy może na porządny obiór, kask itp.

mają na szczęście jeszcze inne źródła informacji niż to forum i potrafią myśleć.

Napisano

> Pieprzysz jak mały Kazio, masz pewnie poczucie nieomylności i wcale się nie zdziwię jak za chwilę

> ogłosisz, że to ty wymyśliłeś ABS do motocykli.

Problem w tym, ze zaczynasz osobiste wycieczki i starasz sie mnie osmieszyc, niestyty nie napisales NIC na temat aby poprzec swoje argumenty, zero wiadomosci na temat !

> Czytając to co piszesz można odnieść wrażenie, że nigdy nie jeździłeś motocyklem bez ABS i tylko

> dzięki temu żyjesz.

Mam dwa motocykle bez ABS'u Mialem motocykle z ABS'em. Wyglebilem sie ( bez ABS'u ) na jednym na poczatku mojej kariery wlasnie w deszczu, kiedy to wyjechal mi katamaran z podporzadkowanej, wiec w przeciwienstwie do Ciebie wiem o czym mowie. Drogi szlif mialem podczas jazdy testowej motocyklem bez ABS'u majac zielone na przejscu dla pieszych wyskoczyl mi przechodzien, reakcja tak jak na moim motocyklu z ABS'em i dupa blada.

> Może faktycznie tak jest, wszak ABS w motocyklach stosuje się na skalę masową stosunkowo od

> niedawna...

Potwierdza sie to co pisalem, zero wiadomosci na temat ale dla zasady gdybamy bo MOZE jest tak a MOZE inaczej. Nie wiem co dla Ciebie znaczy od niedawna, bo pierwszy ABS znalazl zastosowanie juz w 1985 r, seryjnie wprowadzony w 1988 lat, ale to szczegol

!

> Może z ciebie po prostu taki "motocyklista" gawędziarz co to się prospektów reklamowych naczytał...

Widzisz, roznica miedzy nami jest taka, ze w Twoim mniemaniu jest MOZE a z tego co Ty wypisujesz to bez ogrodek powiem Ci, ze z Ciebie to, reszte sobie dopisz !

Wstaw moze foty swojej przedniej opony, zobaczymy jaki to gawedziarz z Ciebie !

> Tak ogólnie to już nie chce mi się z tobą polemizować

O czym amatorze chcesz ze mna polemizowac ? Na razie to wypisujesz swoje teorie niepoparte absolutnie zadnym argumentem !

Zadalem Ci pytanie na ktore nie jestes w stanie odpowiedziec, bo nawet nie masz bladego pojecia jak zachowuje sie motocykl z ABS'em podczas hamowania normalnego czy awaryjnego w zakrecie. Podejrzewam, ze gdybys mial wykonac kilka cwiczen na placu to musialbys pare razy zmienic Pampersa, wczesniej stwierdzilbys, ze to niewykonalne.

Na temat jak przebiega w realu hamowanie awaryjne w realnej sytuacji tez jakos nie kwapiles sie wypowiedziec, czym to jest spowodowane tez nie wiesz, podobnie bylo by gdybym spytal o wartosc z jakim negatywnym przyspieszeniem hamuje przecietny Kowalski i jak ma sie to do zatrzymania sie lub szlifu. Pozniej tacy jak Ty ypisuja, ze kolo mial doswiadczenie, bo polozyl motocykl i uniknal …..

> czy na ABS czy może na porządny obiór, kask itp.

> mają na szczęście jeszcze inne źródła informacji niż to forum i potrafią myśleć.

Porzadny helm i ubior mozna tanio wyrwac na portalach aukcyjnych i nie potrzeba do tego 2000 pln'ow

Jezeli ci ludzie maja choc troche pojecia to radze im aby weszli na forum motocyklistow i spytali konkretnie osoby ktore maja doswiadczenie. Zreszta i tu zostalo juz sporo powiedziane.

wink.gif

Napisano

> Jezeli ci ludzie maja choc troche pojecia to radze im aby weszli na forum motocyklistow i spytali

Ci ludzie maja więcej pojęcia niz tbie sie wydaje a na forach to można poczytać takie same głupoty jak w tym wątku , każdy broni swojej racji hehe.gifhehe.gif A ja tylko grzecznie zapytałem o ABS a to mało co do mordobicia nie doszło

Co do ubiory to dzis zostało zakupione za cene wyżasza niż ten cału ABS grinser006.gif

Napisano

> Gs troche jezdziłem ale Hondy nawet na oczy nie widziałem Napisz coś więcej o wrażeniach , jak ci

> sie widzi Honda w porównaniu do GS-a?

No to tak

Gs, wedlug mnie, ma jedyne niedociagniecie

Silnik mogl by byc chociaz o te 15-20 koni mocniejszy

Honda wlasnie ma silnik bardzo ok

Prowadzi sie bardzo przyjemnie

Honda jest nieco ciezsza, ale nie czuc tego

Pozycja na GSA wygodniesza (190 cm wzrost)

W miescie honda bedzie pewnie lepsza, bo jest wezsza

Jesli teraz mialbym wybierac, co kupic, znowu wybralbym BMW

Jesli chcielibysmy doposazyc honde do poziomu

, jaki ma GSA, to cena bedzie bardzo podobna, lub nawet honda bedzie drozsza

Napisano

> jazdy

Ja byłem akurat wczoraj na doszkalaniu techniki jazdy.

Przy ćwiczeniu z hamowaniem zablokowałem przednie koło, jak odpuściłem hamulec to niestety jechałem w krawężnik.

Skutki - rozcięty nos (10 szwów), stłuczony bok (ledwo chodzę), sprzęt na serwis (na pierwszy rzut oka lewy set, owiewka, motor).

Gdybym miał ABS, to zapewne byłaby większa szansa, że bym tam nie przydzwonił.

Nawet po doszkalaniu nie jesteś w stanie wszystkiego przewidzieć wink.gif

Napisano

> Ja byłem akurat wczoraj na doszkalaniu techniki jazdy.

> Przy ćwiczeniu z hamowaniem zablokowałem przednie koło, jak odpuściłem hamulec to niestety jechałem

> w krawężnik.

> Skutki - rozcięty nos (10 szwów), stłuczony bok (ledwo chodzę), sprzęt na serwis (na pierwszy rzut

> oka lewy set, owiewka, motor).

> Gdybym miał ABS, to zapewne byłaby większa szansa, że bym tam nie przydzwonił.

> Nawet po doszkalaniu nie jesteś w stanie wszystkiego przewidzieć

poprostu spanikowałeś i tyle nie wierze że blokując koło na 1 sekunde jedąc na wprost odrazu sie przewraca icon_rolleyes.gif

chyba że hamowaleś w zakręcie biglaugh.gif

Napisano

ja ucze sie właśnie czegoś takiego gleb nie zlicze

hamować przednim trzeba sie nauczyć a nie wyręczać sie abs

tu kłania sie jazda na rowerze w którym mało kto używa przedniego bo sie przewróci panic.gif

i tak nie przekonam miłośników abs i innych wspomagaczy kierowania

nie wiecie co tracicie biglaugh.gif

Napisano

> poprostu spanikowałeś i tyle nie wierze że blokując koło na 1 sekunde jedąc na wprost odrazu sie

> przewraca

> chyba że hamowaleś w zakręcie

Nie przewraca się. Ale pochylił się na tyle, że tor jazdy po puszczeniu klamki zmienił się o kilkanaście stopni w lewo. To wystarczyło, żebym przeleciał przez krawężnik nieopodal. Najedź sobie na prostopadły krawężnik z prędkością 20 km/h. Od tego motocykl się nie kładzie, ale jeździec robi salto (no, może w enduro to tak nie działa) grinser006.gif

Czy spanikowałem? Być może - nie puściłem klamki tylko tyle, żeby odzyskać przyczepność, ale popuściłem całkowicie - nie mam odruchu lekkiego odpuszczania i ponownego łapania, nie zdążyłem jeszcze go sobie wyrobić.

Natomiast gdybym miał w motocyklu ABS - wiedząc, że go mam - wcisnąłbym klamkę do końca i nic takiego, być może, nie miałoby miejsca.

Nie mam zamiaru rozwijać wątku w kierunku tego, czy lepiej mieć czy nie mieć - natomiast dla mnie, jako przeciętnego motocyklisty bez umiejętności Rossiego, w tym wypadku system ten uratowałby mi, prawdopodobnie, tyłek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.