Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pier...lony GM

Featured Replies

Napisano

Moja córka złapała gumę. Ale jako że jest z chłopakiem który jest mechanikiem samochodowym, to postanowili zmienić oponę na zapasową sami. I d...pa! Okazuje się że GM dał jej podnośnik który nie jest w stanie podnieść dwutonowego samochodu - przy próbie podniesienia pojazdu, podnośnik najpierw się wygiął a potem pękł. Tak, mówiłem jej żeby nie kupować złomu tej firmy, ale nie słuchała...

Napisano

> Moja córka złapała gumę. Ale jako że jest z chłopakiem który jest mechanikiem samochodowym, to

> postanowili zmienić oponę na zapasową sami. I d...pa! Okazuje się że GM dał jej podnośnik

> który nie jest w stanie podnieść dwutonowego samochodu - przy próbie podniesienia pojazdu,

> podnośnik najpierw się wygiął a potem pękł. Tak, mówiłem jej żeby nie kupować złomu tej firmy,

> ale nie słuchała...

Masz bardzo rozsądną córkę, tylko pogratulować.

Dobrze, że robili "to" z chłopakiem mechanikiem w gumie.

Tylko po co ją córka łapała ???

Szkoda tylko, że na zięcia szykuje się amerykański (jeżeli of course chodzi o "tę" Florydę) mechanik który przy pomocy podnosnika próbował zmienić oponę na zapasową smile.gif:)

Legendy o bystrości amerykańców jak widać nie są przesadzone.

Napisano

A nie ma assistance'a do nowego auta?

Ja fabrycznym kluczem też nie mogłem odkręcić śrub w kołach. Teraz nawet nie próbuję i nie wożę koła zapasowego. Mam za to po ręką telefon do Assitance wink.gif

Napisano

> chłopakiem który jest mechanikiem samochodowym, to

> postanowili zmienić oponę na zapasową sami.

Bo taki np. informatyk z juesej to nawet by podnośnika nie znalazł, a tak to fachura

> Tak, mówiłem jej żeby nie kupować złomu tej firmy,

> ale nie słuchała...

Poskąpił na lexa z_lol1.gif

Napisano
  • Autor

A o to i złamany podnośnik:

img1913p.jpg

Jako że sprzęt się zepsuł, córka nacisnęła niebieski guziczek w samochodzie. Miła pani o silnym hinduskim akcencie poinformowała ją że za kilka minut przyjedzie ktoś jej zmienić (za darmo) oponę.

Rzeczywiście, za kilka minut przyjechała pomoc drogowa:

img0165nj.jpg

Miły facet wziął się sprawnie do roboty, ale daleko nie zaszedł:

img0164lm.jpg

Tak, nawet hydrauliczne podnośniki nie dają rady Camaro. Czyżby nowe zawieszenie GM które tak się trzyma ziemi że podnieść się tego samochodu nie da ?

smile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif

Obecnie czekają na pomoc dla pomocy drogowej smile.gif

Napisano
  • Autor

> Legendy o bystrości amerykańców jak widać nie są przesadzone.

Jak na razie to jedyna legenda jaka nie jest przesadzona to o jakości produktów GM wink.gif

Napisano

> Jak na razie to jedyna legenda jaka nie jest przesadzona to o jakości produktów GM

Chyba tylko tych z Hameryki grinser006.gif Koreańskie są solidne

Napisano
  • Autor

> Chyba tylko tych z Hameryki Koreańskie są solidne

Jak Fiaty wink.gif

Napisano

> A o to i złamany podnośnik

Gnietsa - nie łamietsa.

Podobny podnośnik dźwignął bez problemu Equinox'a.

Napisano
  • Autor

> Gnietsa - nie łamietsa.

> Podobny podnośnik dźwignął bez problemu Equinox'a.

Może lżejszy? Camaro waży ze dwie tony.

Napisano

> Może lżejszy? Camaro waży ze dwie tony.

Equinox: 1782 kg kg curb weight

Camaro: max. 1779 kg curb weight

dla porównania:

Malibu: ok. 1560 kg

Impala: max. 1678 kg

Orlando: ok. 1596 kg

Cruze: do 1441 kg

Pewnie to jednak chińszczyzna.

Napisano
  • Autor

> Equinox: 1782 kg kg curb weight

> Camaro: max. 1779 kg curb weight

> dla porównania:

> Malibu: ok. 1560 kg

> Impala: max. 1678 kg

> Orlando: ok. 1596 kg

> Cruze: do 1441 kg

> Pewnie to jednak chińszczyzna.

Pisze na nim Made in South Africa wink.gif

Napisano

Taki z niego mechanika i zaradna osoba jak z koziej dupy traba... przy odpowiednim zablokowaniu tego cudu bez problemu podnioslby auto to pierwsze primo a drugie primo auto stoi na parkingu a nie na route 50... zamiast wciskac guzik podszedlby do kogos kto ma konkretna fure i pozyczyl lewarek albo prosciej zadzwonil po kumpla mechanika...

Pusia nie mechanik i tyle...

Napisano

Miałem taką samą przygodę z Volvo. W fordowskim podnośniku (czyli standardowym do Volvo) nie wytrzymał gwint sick.gif i autko pacnęło na szczęście jeszcze na 4 koła.

Napisano

Eeeeee tam, jak zawinalem kokardke z klucza do kol w sluzbowej Daci to pozyczylem od rolnika taki kawal draga, ze predzej bym srube urwal niz go pogial.

W Polsce czesc ludzi jeszcze pamieta czasy jak sie remont silnika pod blokiem robilo, wiec nie spodziewaj sie wspolczucia dla kiepskiego mechanika co sie w roli chlopaka nie sprawdza grinser006.gif.

PS. To kolo na zdjeciu za lewarkiem, to dojazdowka, bo tak mizernie jakos wyglada?

Napisano
  • Autor

Oczywiście okazało się ze wbił się kawał jakiejś stali i wszedł bieznikiem a wyszedł bokiem opony = nowa opona (4000 km przejechane) do śmieci. Koszt nowej opony do Camaro - $230 (cena z instalacją i wyważeniem). Do tego najbliższa opona była w Tampa, FL i firma musiała wysłać po nia kuriera.

Napisano
  • Autor

> spodziewaj sie wspolczucia dla kiepskiego mechanika co sie w roli chlopaka nie sprawdza .

Chłopak zmienił w starym trucku Isuzu silnik V6 na V8 od Corvette, więc taki kiepski to nie jest. Szczególnie ze to V8 nie chciało się za nic zmieścić w komorze i musiał ciąć i spawać żeby weszło. Niestety energii zabrakło mu na wydech i teraz jak córkę odwozi w nocy to kilka osiedli jednocześnie jest obudzonych. Ale mam nadzieje ze to tylko przelotna miłość bo nie chce mieć zięcia mechanika smile.gif Tzn. on idzie na studia IT, ale dopiero za rok.

> PS. To kolo na zdjeciu za lewarkiem, to dojazdowka, bo tak mizernie jakos wyglada?

Tak, to dojazdówka, te od Camaro są rozmiarów większych niz normalne koło w zwykłym samochodzie. GM troche przegiął z robieniem wszystkiego "dużego" w Camaro - w standardzie masz 18" balony jak w ciężarówce (245/55r18), ale np w ZL1 standardowe są 305/35R20 - to już jest naprawdę duży kawał opony (a złapanie gumy cofa cię o jedna pensje wink.gif ). Na masce mozna się spokojnie położyć - jest taka wielka. Ale bagażnika to już zapomnieli założyć i jest takie małe coś na drobne zakupy, do tego wyjątkowo nieksztaltne, bo bardzo płytkie i przeraźliwie długie - jak Ci coś wpadnie dalej to trzeba nurkowac albo spisać na straty. Praktyczny ten samochód to nie jest.

Napisano

> Niestety energii zabrakło mu na wydech i teraz jak córkę odwozi w nocy to kilka

> osiedli jednocześnie jest obudzonych.

No to fachura grinser006.gif

Napisano

> Wydech to zbędna fanaberia

Szczególnie jak się kończy za kolektorem grinser006.gif

Napisano

> Wydech to zbędna fanaberia

Nie moga go Wasi dzielni policial.gifpolicial.gif rzucic na glebe i zakuc za ten wydech?

Napisano
  • Autor

> Nie moga go Wasi dzielni rzucic na glebe i zakuc za ten wydech?

Teoretycznie tak, ale praktycznie to nikt nie robi tutaj żadnych kłopotów.

Napisano

> Teoretycznie tak, ale praktycznie to nikt nie robi tutaj żadnych kłopotów.

A ja z innej beczki. Po co córce taka krowa jaką jest niewątpliwie Camaro niewiem.gif

Nie lepiej kupić było jakiego Fiacika 500 albo VW Żuczka niż takiego giganta?

Tak tylko pytałem icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> A ja z innej beczki. Po co córce taka krowa jaką jest niewątpliwie Camaro

> Nie lepiej kupić było jakiego Fiacika 500 albo VW Żuczka niż takiego giganta?

> Tak tylko pytałem

Mam jedno dziecko = musi jeździć w dużym i bezpiecznym samochodzie. Jak ktoś ma tuzin to jak mu jedno czy dwa się zabija to mu to zwisa.

Napisano

> Oczywiście okazało się ze wbił się kawał jakiejś stali i wszedł bieznikiem a wyszedł bokiem opony =

> nowa opona (4000 km przejechane) do śmieci. Koszt nowej opony do Camaro - $230 (cena z

> instalacją i wyważeniem). Do tego najbliższa opona była w Tampa, FL i firma musiała wysłać po

> nia kuriera.

Bywa, kiedyś tak straciłem dwie zimówki.

Na szczęście podnośnik w Lacetti daje radę - dwa razy do roku z jego pomocą zmieniam komplet kół ok.gif

Napisano
  • Autor

> Bywa, kiedyś tak straciłem dwie zimówki.

> Na szczęście podnośnik w Lacetti daje radę - dwa razy do roku z jego pomocą zmieniam komplet kół

Ja nadal używam do podnoszenia samochodów starego podnośnika od Pontiac'a - dziala niezawodnie. Po prostu ten musiał być z jakiejś felernej partii.

Napisano

> prostu ten musiał być z jakiejś felernej partii.

Te "wasze" Toyoty tez były z trefnej partii grinser006.gif

Napisano

> Po

> prostu ten musiał być z jakiejś felernej partii.

Quote:

mówiłem jej żeby nie kupować złomu tej firmy

To wina samochodu i jego producenta old.gif

Napisano
  • Autor

OnStar tez potrafi być śmieszny - jedzie sobie moja córka i gada przez telefon. OnStar nawigacja próbuje ja prowadzić, ale córka jedzie inna droga (bo ja zna lepiej). OnStar w końcu się wkurzył i mówi "proszę skończyć rozmawiać przez telefon i słuchać nawigacji!".

Napisano

> Może lżejszy? Camaro waży ze dwie tony.

Marku - bez obrazy.

Taki podnośnik jaki połamała Twoja córka z "mechanikiem" spokojnie uniesie dwie tony, trzeba jedynie wiedziać, jak go użyć.

Wymagana jest elementarna wiedza, że należy ustawić go symetrycznie i prostopadle do ziemi, zabezpieczyć auto przed możliwością przesunięcia lub stoczenia, oraz dopilnować żeby lewarek oparł się w odpowiednim miejscu i w odpowiedni sposób o podwozie.

Nie żebym wypominał, ale kiedyś stałeś na stanowisku, że Twoja córka ma jedynie wiedzieć gdzie wlać paliwo do auta - być może jej chopak też tylko tyle wie i stąd takie skutki.

Nie obraź się, ale tak to właśnie widzę, ponieważ też miałem podobny lewarek i wiem na co go stać oraz znam jego słabe strony.

Napisano

>...Niestety energii zabrakło mu na wydech i teraz jak córkę odwozi w nocy to kilka

> osiedli jednocześnie jest obudzonych.

I ty nazywasz gościa mechanikiem ???

Ja bym go w środku nocy inaczej nazwał, gdybym mieszkał na jednym z tych osiedli.

Zaczynam rozumieć, dlaczego nie umiał podnieść samochodu lewarkiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.