Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziadki na drogach gorsi od talibów

Featured Replies

Napisano

jakiś tekst

78-letni kierowca fiata wyjechał z drogi podporządkowanej na krajową dziewiętnastkę wprost pod ciężarówkę - mówi st. asp. Justyna Aćman z zespołu prasowego podlaskich policjantów.

jakiś tekst

55-latek jadący ciągnikiem z naczepą zginął w wypadku na drodze krajowej nr 64. Jak wynika ze wstępnych policyjnych ustaleń, kierowca z niewyjaśnionych okoliczności stracił panowanie nad pojazdem i zginął przygnieciony przez maszynę.

jakiś tekst

75-letni kierowca toyoty zjechał na przeciwległy pas i uderzył czołowo w ciężarowe volvo.

Napisano

> jakiś tekst

> 78-letni kierowca fiata wyjechał z drogi podporządkowanej na krajową dziewiętnastkę wprost pod

> ciężarówkę - mówi st. asp. Justyna Aćman z zespołu prasowego podlaskich policjantów.

> jakiś tekst

> 55-latek jadący ciągnikiem z naczepą zginął w wypadku na drodze krajowej nr 64. Jak wynika ze

> wstępnych policyjnych ustaleń, kierowca z niewyjaśnionych okoliczności stracił panowanie nad

> pojazdem i zginął przygnieciony przez maszynę.

> jakiś tekst

> 75-letni kierowca toyoty zjechał na przeciwległy pas i uderzył czołowo w ciężarowe volvo.

Temat był już tutaj wielokrotnie dyskutowany. Za chwilę dowiesz się, że o ile obowiązkowe badania dla starszych kierowców (wprowadzone na wzór niektórych krajów) to bezsens to jednak obowiązkowe badania psychologiczne młodych to konieczność. hehe.gif

A generalnie - zaraz będzie tu kłótnia tongue.gif

Napisano

bez przesady z tym 55 latkiem, moj tata ma 53 a ja chcialbym jezdzic tak jak on

Napisano

> bez przesady z tym 55 latkiem, moj tata ma 53 a ja chcialbym jezdzic tak jak on

Dlatego człowiek człowiekowi nie równy. Jeden w wieku 60 lat będzie miał refleks lepszy od niejednego 50 latka.

Dlatego obowiązkowe, okresowe badania powinny zostać wprowadzone dla bezpieczeństwa każdego z nas.

Ktoś, kto czuje się dobrze, nie powinien bać się, że badań nie przejdzie.

Jestem zdecydowanie za wprowadzeniem okresowych badań dla kierowców od określonego roku życia, powiedzmy 55 lat - badania co 2-3 lata, od 60 roku życia badania co rok. Nie takie, jak są obecnie przeprowadzane podczas kursów. Szczegółowe badania polegające na zweryfikowaniu potencjalnego zachowania się podczas sytuacji awaryjnej na drodze, refleksu itp, itd.

Jeśli uratowałoby to życie choć jednej osoby - warto je wprowadzić.

Napisano

Moim zdaniem obowiazkowe badania powyzej 50 roku. Ale nie tylko lekarskie, nie psychologiczne, a glownie psychotechniczne.

Zreszta dla "mlodych" przed egzaminem na prawo jazdy, tez uwazam, ze powinna byc obowiazkowa psychotechnika.

Napisano

jesli bylyby darmowe to jak najbardziej.

Napisano

> jakiś tekst

286247032-wypadki.jpg

Proponuję przestać rozpowszechniać bzdurne informacje o niebezpiecznych dziadkach.

pozdrawiam,

bromsky

post-6742-14352517359391_thumb.jpg

Napisano

> jakiś tekst

> 78-letni kierowca................................

Młodzi na drogach chyba gorsi od dziadków

Napisano

> jesli bylyby darmowe to jak najbardziej.

Czyli maja za nie płacić tez Ci co prawa jazdy nie mają?

Napisano

> Proponuję przestać rozpowszechniać bzdurne informacje o niebezpiecznych dziadkach.

> pozdrawiam,

> bromsky

jest tylko jeden aspekt o ktorym mówi się bardzo rzadko ale np ADAC o nim wspomina. Owszem, odsetek wypadków spowodowanych przez osoby starsze jest stosunkowo mały jeśli porównać go z innymi grupami wiekowymi - równocześnie jest zastraszająco duży gdy porównać go z liczba przejeżdżanych kilometrów. Po prostu starsi często jeżdżą mało i tylko przez wywołują mało wypadków.

Też jestem za obowiązkowymi badaniami starszych kierowców - głownie pod względem motoryki. To co codziennie oglądam na niemieckich drogach tylko uświadczą mnie w przekonaniu, że to konieczność. Równocześnie zdaję sobie sprawę, że sam zapewne też będę się obawiał utraty prawa jazdy gdy będę starszy. Dlatego mam nadzieje, że do tego czasu ustawodawca zdecyduje o badaniach za mnie i będzie to rozwiązane w przemyślany i sensowny sposób.

Napisano

> Proponuję przestać rozpowszechniać bzdurne informacje o niebezpiecznych dziadkach.

> pozdrawiam,

> bromsky

A ja proponuje wrócić do szkoły i zapoznać sie z ELEMENTARNĄ wiedza o statystyce. Problem szczegółowo wyjaśnił dejv.

Napisano

> Czyli maja za nie płacić tez Ci co prawa jazdy nie mają?

Zauważ, że Ci którzy mają prawo jazdy płacą za wiele rzeczy niezwiązanych z ruchem drogowym. Z kieszeni kierowców chętnie finansuje się wszystko - od rent, poprzez emerytury a kończąc na szeroko pojętej dziurze budżetowej. Poza tym jakoś nie masz nic przeciwko temu aby z kieszeni osób zdrowych finansowano leczenie osób chorych.

Napisano

> Zauważ, że Ci którzy mają prawo jazdy płacą za wiele rzeczy niezwiązanych z ruchem drogowym. Z

> kieszeni kierowców chętnie finansuje się wszystko - od rent, poprzez emerytury a kończąc na

> szeroko pojętej dziurze budżetowej. Poza tym jakoś nie masz nic przeciwko temu aby z kieszeni

> osób zdrowych finansowano leczenie osób chorych.

Owszem jest tak jak mówisz. Zwróć jednak uwagę, ze kierowcy aut osobowych nie płacą tez za wiele szkód które wyrządzają. Być może ten bilans jest ujemny. Jeśli znasz jakieś rozsądne oszacowania to podaj.

Zdrowy może w każdej chwili być chory lub ranny w wyniku wypadku drogowego. Płaci więc za ubezpieczenie. Jak płacisz polisę za mieszkanie to zwykle tez płacisz za tych którym je okradna.

Napisano

> A ja proponuje wrócić do szkoły i zapoznać sie z ELEMENTARNĄ wiedza o statystyce. Problem

> szczegółowo wyjaśnił dejv.

Proszę w takim razie o zacytowanie lepszych danych. Bo ja opieram się na tej tabelce, która co nieco mówi o wypadkach spowodowanych przez starszych kierowców (wiem, że nie jest doskonała), a reszta dywaguje nt. własnych obserwacji ew. doniesień prasowych a to z punktu widzenia statystycznego jeszcze gorsza metoda. Kto więc powinien się co nieco pouczyć o statystyce?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Owszem jest tak jak mówisz. Zwróć jednak uwagę, ze kierowcy aut osobowych nie płacą tez za wiele

> szkód które wyrządzają. Być może ten bilans jest ujemny. Jeśli znasz jakieś rozsądne

> oszacowania to podaj.

> Zdrowy może w każdej chwili być chory lub ranny w wyniku wypadku drogowego. Płaci więc za

> ubezpieczenie. Jak płacisz polisę za mieszkanie to zwykle tez płacisz za tych którym je

> okradna.

To może inaczej. Każdy ma obowiązkowe kierowca ma ubezpieczenie zdrowotne, prawda? innymi słowy każdy sie do tego dokłada.

Poza tym takie badanie to nie jest koszt idący w jakieś wysokie kwoty. W gruncie rzeczy to takie samo badanie jak przed zrobieniem PJ - wzrok, słuch, zachowanie równowagi. Moim zdaniem problemem nie są tu koszta a mentalność ludzka. Np w Niemczech pomysł nie chcę sie przyjąć bo olbrzymia część społeczeństwa dostrzega to jako zamach na ich wolność osobista i dyskryminację - a że niemieckie społeczeństwo się starzeje...

Napisano

> Czyli maja za nie płacić tez Ci co prawa jazdy nie mają?

Płacić powinni ci, którzy uważają, że takie badania są im potrzebne ok.gif

Napisano

> Płacić powinni ci, którzy uważają, że takie badania są im potrzebne

Innymi słowy nikt hehe.gif

Napisano

> Innymi słowy nikt

Myślę, że ludzie odpowiedzialni (np Kolega KvM) badali by się co rok albo i częściej zlosnik.gif

Napisano

> Proszę w takim razie o zacytowanie lepszych danych. Bo ja opieram się na tej tabelce, która co

> nieco mówi o wypadkach spowodowanych przez starszych kierowców (wiem, że nie jest doskonała),

> a reszta dywaguje nt. własnych obserwacji ew. doniesień prasowych a to z punktu widzenia

> statystycznego jeszcze gorsza metoda. Kto więc powinien się co nieco pouczyć o statystyce?

> pozdrawiam,

> bromsky

Owszem masz racje domagając sie sensownych danych. Jednak prezentując dane całkowicie błędne kompletnie falszujesz rzeczywistość odnośnie poruszanego tematu. To mniej wiecej tak jak w tym dowcipie "a u was biją murzynów". Niestety poza tym co napisał dejv nie mam nic do dodania.

Napisano

> Myślę, że ludzie odpowiedzialni (np Kolega KvM) badali by się co rok albo i częściej

Ja nie jestem odpowiedzialny. Ale owszem badań sie. Co rok albo rzadziej. grinser006.gif

Problem w tym, ze tych odpowiedzialnych prawie nie ma. A w pewnym wieku dochodzą do tego emocje. "ja nie dam rady?"

Napisano

> Myślę, że ludzie odpowiedzialni (np Kolega KvM) badali by się co rok albo i częściej

myślę, że trochę by Ci się zmieniła optyka gdyby ktoś z Twoich bliskich ucierpiał w wypadku spowodowanym przez osobę starszą - np ktoś z Twojej rodziny w wypadku spowodowanym przez samego siebie.

Społeczeństwo obywatelskie to takie gdzie ogól stara sie ponosić odpowi9edzialność i szukać rozwiązań, które będą służy ogółowi. Tymczasem przekonanie jakie oanuje jest kompletnie inne - mnie problem jeszcze nie dotyczy, więc olewam.

Napisano

> To może inaczej. Każdy ma obowiązkowe kierowca ma ubezpieczenie zdrowotne, prawda? innymi słowy

> każdy sie do tego dokłada.

> Poza tym takie badanie to nie jest koszt idący w jakieś wysokie kwoty. W gruncie rzeczy to takie

> samo badanie jak przed zrobieniem PJ - wzrok, słuch, zachowanie równowagi. Moim zdaniem

> problemem nie są tu koszta a mentalność ludzka. Np w Niemczech pomysł nie chcę sie przyjąć bo

> olbrzymia część społeczeństwa dostrzega to jako zamach na ich wolność osobista i dyskryminację

> - a że niemieckie społeczeństwo się starzeje...

Z czasem ten problem sam sie rozwiąże. Bedą auta autonomiczne. Być może z racji tego, ze Ci ludzie faktycznie mało jeżdżą lepsze efekty przyniosła by edukacja.

Napisano

> pozdrawiam,

> bromsky

Proponuję odnieść liczbę wypadków do populacji, ale kierującej. Okaże się, że liczba kierujących dziadków jest znacznie mniejsza.

Napisano

> Proszę w takim razie o zacytowanie lepszych danych. Bo ja opieram się na tej tabelce, która co

> nieco mówi o wypadkach spowodowanych przez starszych kierowców (wiem, że nie jest doskonała),

> a reszta dywaguje nt. własnych obserwacji ew. doniesień prasowych a to z punktu widzenia

> statystycznego jeszcze gorsza metoda. Kto więc powinien się co nieco pouczyć o statystyce?

> pozdrawiam,

> bromsky

Statystycznie Ty i Twój pies macie średnio 3 nogi. Statystyka jest dobra jeśli opiera się na faktycznych danych inaczej można się nimi podetrzeć.

Napisano

> pozdrawiam,

> bromsky

To zobacz jak mało wypadków powoduje grupa wiekowa 0-6lat. Może warto wprowadzić prawo jazdy dla noworodków?

Napisano

> A ja proponuje wrócić do szkoły i zapoznać sie z ELEMENTARNĄ wiedza o statystyce. Problem

> szczegółowo wyjaśnił dejv.

Jaki błąd z punktu widzenia STATYSTYKI (zapewne wiesz, co to jest statystyka) jest w tych danych?

Napisano

> Jaki błąd z punktu widzenia STATYSTYKI (zapewne wiesz, co to jest statystyka) jest w tych danych?

W danych nie ma żadnego. Jest problem z ich użyciem.

Napisano

> Jaki błąd z punktu widzenia STATYSTYKI (zapewne wiesz, co to jest statystyka) jest w tych danych?

To nie chodzi o błąd tylko o poprawność danych. Odnieśli liczbę wypadków do populacji danego rocznika, ale wypadki powodują jeżdżący a nie populacja. W populacji 60+ są wszystkie mohery, ile z nich jeździ na równi z 30to latkami?

Napisano

już widzę jak chętnie oddajesz prawo jazdy wraz z przejściem na emeryturę, bo ktoś stwierdzi, ze za stary jesteś na PJ hehe.gif

Napisano

człowiek człowiekowi nie równy. Każdy Kierowca powinien przechodzić okresowe badania. Wiele osób nie wie co się dzieje na drodze dookoła nich.

Ja ma dwa przykłady sytuacji, których byłem świadkiem:

1. Jechałem ciężarówką prostą drogą, przede mną kilka aut, prędkość max 40km/h. Starszy pan lat 71 czeka, żeby włączyć się do ruchu z drogi podporządkowanej. Przepuszcza auta osobowe i wyjeżdża prosto przed mój zderzak. Nie miałem szans zareagować, ale na szczęście nikomu nic się nie stało. Pan miał automat i po prostu puścił hamulec, a do tego upierał się, że to ja zjechałem drogi, a on się nawet nie ruszył. Na moje szczęście miałem kamerę w aucie.

2. Pracuje ze mną kierowca C+E mający na karku 81 lat i na prawdę nie boję się spać jadąc z nim. pomijając, że pracuje efektywniej od większości młodych kierowców, to od ponad 20 lat nie miał żadnej kolizji.

Napisano

> Też jestem za obowiązkowymi badaniami starszych kierowców - głownie pod względem motoryki. To co

> codziennie oglądam na niemieckich drogach tylko uświadczą mnie w przekonaniu, że to

> konieczność. Równocześnie zdaję sobie sprawę, że sam zapewne też będę się obawiał utraty prawa

> jazdy gdy będę starszy. Dlatego mam nadzieje, że do tego czasu ustawodawca zdecyduje o

> badaniach za mnie i będzie to rozwiązane w przemyślany i sensowny sposób.

Amen.

Nie ująłbym tego zgrabniej.

Napisano

> już widzę jak chętnie oddajesz prawo jazdy wraz z przejściem na emeryturę, bo ktoś stwierdzi, ze za

> stary jesteś na PJ

Bądź łaskawy nie bawić się w demagogię. Nikt nie pisze o zabieraniu uprawnień z powodu wielu. Rozchodzi się o sprawność psychomotoryczną która może z wiekiem się obniżyć - i w większości wypadków się obniża.

Napisano

> Bądź łaskawy nie bawić się w demagogię. Nikt nie pisze o zabieraniu uprawnień z powodu wielu.

> Rozchodzi się o sprawność psychomotoryczną która może z wiekiem się obniżyć - i w większości

> wypadków się obniża.

kto tutaj stosuje demagogię porównując dziadków za kółkiem do talibów? bo na pewno nie ja.

Fakt, że starsi muszą przechodzić okresowe badania jest niezaprzeczalny, ale teraz sam ustal granicę kiedy muszą. Bo dla 20kilku letniego młodziaka, osoba po 50 to starzec. Pojęcie starości zmienia się wraz z upływem lat.

Dla mnie czyli osoby prawie 40 letniej, osoby starsze to już 75, choć mój tato ma 70 to dalej jeżdzi i zachowuje się tak samo jakby miał 50, no, ale jak przyjdzie na badania do osoby ok trzydziestoletniej to będzie uznany za niebezpiecznego starca smirk.gif

Napisano

> kto tutaj stosuje demagogię porównując dziadków za kółkiem do talibów? bo na pewno nie ja.

Ale to Ty wyczytałeś, że wraz z przejściem na emeryturę należy odbierać uprawnienia.

Napisano

> kto tutaj stosuje demagogię porównując dziadków za kółkiem do talibów?

Autor wątku.

>bo na pewno nie ja.

Quote:

> już widzę jak chętnie oddajesz prawo jazdy wraz z przejściem na emeryturę, bo ktoś stwierdzi, ze za

> stary jesteś na PJ

A to wybacz. Widać niewłaściwie zrozumiałem zdanie w którym dość wyraźnie napisałeś o zabieraniu PJ za wiek.

> Fakt, że starsi muszą przechodzić okresowe badania jest niezaprzeczalny, ale teraz sam ustal

> granicę kiedy muszą. Bo dla 20kilku letniego młodziaka, osoba po 50 to starzec. Pojęcie

> starości zmienia się wraz z upływem lat.

> Dla mnie czyli osoby prawie 40 letniej, osoby starsze to już 75, choć mój tato ma 70 to dalej

> jeżdzi i zachowuje się tak samo jakby miał 50, no, ale jak przyjdzie na badania do osoby ok

> trzydziestoletniej to będzie uznany za niebezpiecznego starca

Szczerze? A co za różnica czy będzie o 50 czy 55 lat? Poczujesz się urażony gdy mając 50 lat będziesz musiał iść się przepadać, czy co? Twoja duma ucierpi? Twój terminarz jest tak napięty, że będzie to wymagało pół roku planowania?

Mam mniej lat niż Ty. Co roku badam wzrok i słuch, głównie dlatego, że codziennie spędzam za kółkiem kilka(naście) godzin jeżdżąc głownie nocą. Nie bardzo wiem dlaczego takim problemem jest granica wieku od którego trzeba sie badać. możesz mi to wyjaśnić? niewiem.gif

Napisano

Dopisanie 55 latka do grupy dziadkow uwazam za spore naduzycie.

Napisano

> Nie bardzo wiem dlaczego takim problemem

> jest granica wieku od którego trzeba sie badać. możesz mi to wyjaśnić?

Bo prawo jazdy to - jak sama nazwa wskazuje - PRAWO.

Konstytucyjne.

Napisano

> Dopisanie 55 latka do grupy dziadkow uwazam za spore naduzycie.

Jeszcze trochę i dojdziemy do absurdu, kiedy grupa 18-35 lat będzie uważana za niebezpieczną, bo młodość, fantazja, brak doświadczenia...

A grupa 40+ za stetryczałych paralityków... screwy.gif

Napisano

> Jeszcze trochę i dojdziemy do absurdu, kiedy grupa 18-35 lat będzie uważana za niebezpieczną, bo

> młodość, fantazja, brak doświadczenia...

> A grupa 40+ za stetryczałych paralityków...

Jezdzic bedzie mozna tylko w przedziale 36-39 zlosnik.gif

Napisano

> Autor wątku.

> Quote:

> A to wybacz. Widać niewłaściwie zrozumiałem zdanie w którym dość wyraźnie napisałeś o zabieraniu PJ

> za wiek.

> Szczerze? A co za różnica czy będzie o 50 czy 55 lat? Poczujesz się urażony gdy mając 50 lat

> będziesz musiał iść się przepadać, czy co? Twoja duma ucierpi? Twój terminarz jest tak

> napięty, że będzie to wymagało pół roku planowania?

> Mam mniej lat niż Ty. Co roku badam wzrok i słuch, głównie dlatego, że codziennie spędzam za

> kółkiem kilka(naście) godzin jeżdżąc głownie nocą. Nie bardzo wiem dlaczego takim problemem

> jest granica wieku od którego trzeba sie badać. możesz mi to wyjaśnić?

to niech badają już 30 latków. W tym wieku są już mocno zestresowani, wiesz rodzina, praca, kredyt. Śpią po kilka godzin, nadgodziny w pracy itp itd. Więc czemu nie robić badań już od 30 roku życia?

Napisano

> to niech badają już 30 latków. W tym wieku są już mocno zestresowani, wiesz rodzina, praca, kredyt.

> Śpią po kilka godzin, nadgodziny w pracy itp itd. Więc czemu nie robić badań już od 30 roku

> życia?

Nie mam nic przeciwko. ok.gif

Zreszta juz teraz w wypadku stwerdzenia niektórych choroób przy pierwszym badaniu trzeba sie badać co jakiś czas aby uprawnienia zatrzymać.

Napisano

> Dopisanie 55 latka do grupy dziadkow uwazam za spore naduzycie.

55 lat to granica gdzie sie zmienia czestotliwosc badan dla tych ktorzy pracuja w samochodach (rozne zawody), wiec tak - wg ustaw obowiazujacych w Polsce od 55 roku zycia to juz starosc jesli mowimy o kierowaniu pojazdem.

Napisano

> To co

> codziennie oglądam na niemieckich drogach tylko uświadczą mnie w przekonaniu, że to

> konieczność.

Nie chce byc zlosliwy, ale ja tego jakos nie widze. Co moge stwierdzic, to beznadziejnoosc kreuz und quer ( w poprzeg ) poprzez wszystkie grupy wiekowe.

A tym ktorzy najglosniej krzycza o okresowych badaniach proponuje nie zapominac, ze kiedys ich to czeka, i chcialbym wtedy przzy tym byc, aby uslyszec to biadolenie !

W 2006 r. mialem badanie sprawnosci psychomotorycznej, problem w tym, ze na komputerze z klawiatura ktora niestety do moich specjalnosci nie nalezy. Osoby ktore graja w gry komputerowe maja tu znacznie ulatwiona sprawe. W tym roku w Czerwcu mialem okresowe badania wzroku, z racji nie wykonywania zawodu kierowcy autobusu zwolniony bylem z w/w badan. Nawet sobie nie zdajesz sprawy jak trzeslem dupskiem czy je zalicze, czy tez nie, bo do latwych nie naleza.

wink.gif

Napisano

> 55 lat to granica gdzie sie zmienia czestotliwosc badan dla tych ktorzy pracuja w samochodach

> (rozne zawody), wiec tak - wg ustaw obowiazujacych w Polsce od 55 roku zycia to juz starosc

> jesli mowimy o kierowaniu pojazdem.

Poczekamy az Ty bedziesz mial 55 i ktos powie do Ciebie "dziadku" ....

Juz widze ten watek na AK zlosnik.gif

Napisano

> Poczekamy az Ty bedziesz mial 55 i ktos powie do Ciebie "dziadku" ....

> Juz widze ten watek na AK

Ustawa tak mowi, nie ktos.

Napisano

> Nie chce byc zlosliwy, ale ja tego jakos nie widze. Co moge stwierdzic, to beznadziejnoosc kreuz

> und quer ( w poprzeg ) poprzez wszystkie grupy wiekowe.

w poprzek Andrzeju, w poprzek.

Pamietaj, ze punkt widzenia zalezy odpunktu siedzenia. Moze jak zaczniesz robic po kilkaset km dziennie to etz zauwazysy to co ja. Rownoczesnie gdybym ja codziennie mial do czynienia z ludzmi ktorzy wlasnie zaczynaja sie uczyc to tez bym zauwazal to z Twojego punktu widzenia.

> A tym ktorzy najglosniej krzycza o okresowych badaniach proponuje nie zapominac, ze kiedys ich to

> czeka, i chcialbym wtedy przzy tym byc, aby uslyszec to biadolenie !

zapraszam do mnie w przyszlym roku - w tym juz bylem u lekarza i nie biadolilem.Swoja droga, widze, ze dobrze wiesz jak to biadolenie wyglada, czyzby z autopsji?

Problem z klawiatura? Brzmi dla mnie dziwnie bo wiem, ze bez problemu radzisz sobie z tworzeniem prezentacji, obrobka filmow itd.

Poza tym zauwaz, ze ja nie twierdze ze badania w obecnej formie sa sluszne (zaznacz prosze ze to o czym mowisz to NIE SA obowiazkowe badania dla kierowcow W STARSZYM WIEKU).

Napisano

> Jeszcze trochę i dojdziemy do absurdu, kiedy grupa 18-35 lat będzie uważana za niebezpieczną, bo

> młodość, fantazja, brak doświadczenia...

> A grupa 40+ za stetryczałych paralityków...

Kiedys w domu towarowym slyszalem rozmowe ekspedietki ( 25 lat ) z uczennica ( 16 lat ). Gdy mloda uslyszala ile tamta ma lat polecial tekst:

- to ty stara dupa jestes !

wink.gif

Napisano

> Kiedys w domu towarowym slyszalem rozmowe ekspedietki ( 25 lat ) z uczennica ( 16 lat ). Gdy mloda

> uslyszala ile tamta ma lat polecial tekst:

> - to ty stara dupa jestes !

Ja od 19-20 latek czesto slyszalem teksty o kims "on to juz stary, przed 30stką"... co gorsze ja jestem tuz przed 30stka i sie dziwnie czuje to slysząc hehe.gif

Napisano

> 55 lat to granica gdzie sie zmienia czestotliwosc badan dla tych ktorzy pracuja w samochodach

> (rozne zawody), wiec tak - wg ustaw obowiazujacych w Polsce od 55 roku zycia to juz starosc

> jesli mowimy o kierowaniu pojazdem.

ok.gifok.gifok.gifok.gif

Brakuje mi tyllko 10 latek a potem ustanowisz mi rentę ( 4000) albo znajdę i rozjadę Ciebie i Twoje dzieci

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.