Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziadki na drogach gorsi od talibów

Featured Replies

Napisano

> Nie chce byc zlosliwy, ale ja tego jakos nie widze. Co moge stwierdzic, to beznadziejnoosc kreuz

> und quer ( w poprzeg ) poprzez wszystkie grupy wiekowe.

> A tym ktorzy najglosniej krzycza o okresowych badaniach proponuje nie zapominac, ze kiedys ich to

> czeka, i chcialbym wtedy przzy tym byc, aby uslyszec to biadolenie !

Czyli co ??? Z powodu tego ,ze kazdy bedzie kiedys stary i może sie obawiać utraty PJ ,nie nalezy wprowadzać badań kontrolnych screwy.gif

Wiekszosc rozsadnych starszych ludzi w pewnym momencie swojego zycia samodzielnie odkłada PJ do szuflady i przechodzi na drogową "emeryturę".

Tych nielicznych ,zbyt głupich by kierować sie zasadami zdrowego rozsądku, trzeba w miare potrzeb jakoś wyeliminować z ruchu.

Jak juz kiedyś pisałem : PJ nie jest prawem wyborczym i nie nalezy sie obligatoryjnie kazdemu obywatelowi. screwy.gif

Kierowcami powinni byc ludzie ktorzy sa do tego zdolni fizycznie i psychcznie.

Ich wiek ,po udowodnieniu tej zdolnosci ,nie ma znaczenia.

Dla mnie osobiscie, za kółkiem moze siedziec nawet mumia egipska, o ile przedtem pozytywnie zaliczy psychotesty ok.gif

Napisano

> Moze jak zaczniesz robic po kilkaset km

> dziennie to etz zauwazysy to co ja.

Ale ja robie po kilkaset km dziennie, co prawda nie codziennie ale czasami do 650 km dziennie dobije.

Rownoczesnie gdybym ja codziennie mial do czynienia z

> zapraszam do mnie w przyszlym roku - w tym juz bylem u lekarza i nie biadolilem.Swoja droga, widze,

> ze dobrze wiesz jak to biadolenie wyglada, czyzby z autopsji ?

Przeciez napisalem, ze mialem obawy, w koncu od tego zalezy moj byt.

wink.gif

Napisano

> Brakuje mi tyllko 10 latek a potem ustanowisz mi rentę ( 4000) albo znajdę i rozjadę Ciebie i Twoje

> dzieci

Zanim mnie rozjedziesz to ja Cie zastrzele.

Brak słów na taki poziom...

Napisano

> Ale ja robie po kilkaset km dziennie, co prawda nie codziennie ale czasami do 650 km dziennie

> dobije.

Dokladnie, Ty dobijasz czasem - ja w kazdy dzien roboczy w roku robie kilkaset. To w pewnym sensie zmienia optyke.

> Rownoczesnie gdybym ja codziennie mial do czynienia z

> Przeciez napisalem, ze mialem obawy, w koncu od tego zalezy moj byt.

Temat seniorow na dordze juz wiele razy dyskutowalismy - do porozumienia raczej nie dojdziemy z racji roznicy w wieku i podejsciu do niektoych spraw smile.gif na marginesie, sprawdz PW :D

Napisano

> Czyli co ??? Z powodu tego ,ze kazdy bedzie kiedys stary i może sie obawiać utraty PJ ,nie nalezy

> wprowadzać badań kontrolnych

Napisalem cos takiego ? Raczej NIE !

> Wiekszosc rozsadnych starszych ludzi w pewnym momencie swojego zycia samodzielnie odkłada PJ do

> szuflady i przechodzi na drogową "emeryturę".

Owszem, pytanie tylko w jakim wiekiu i ile baboli wczesniej strzeli i czy ktos przez nie nie zginie.

> Kierowcami powinni byc ludzie ktorzy sa do tego zdolni fizycznie i psychcznie.

Zgadza sie

> Ich wiek ,po udowodnieniu tej zdolnosci ,nie ma znaczenia.

> Dla mnie osobiscie, za kółkiem moze siedziec nawet mumia egipska, o ile przedtem pozytywnie zaliczy

> psychotesty

Mozesz wytlumaczyc co do zdolnosci psychomotorycznych i zdolnosci wzrokowych / optycznych maja psychotesty ? Chyba jednak nie do konca kumasz o co tu wlasciwie chodzi.

wink.gif

Napisano

> Zanim mnie rozjedziesz to ja Cie zastrzele.

> Brak słów na taki poziom...

możesz mnie zastrzelić, ale nie stać cię na taką ilość amunicji aby zastrzelić wszystkich zawodowych po 55 roku życia, no i badź konsekwentny, sam palnij sobie w łeb za kilka(naście) lat ok.gif

Napisano

> możesz mnie zastrzelić, ale nie stać cię na taką ilość amunicji aby zastrzelić wszystkich

> zawodowych po 55 roku życia, no i badź konsekwentny, sam palnij sobie w łeb za kilka(naście)

> lat

Ale o czym Ty mowisz? Ja sam teraz do pracy w samochodzie mam obowiazkowe badania co 5 lat, ale tylko do 55 roku zycia - potem co 2 lata, wiec mowie ze ustawa traktuje tych powyzej 55 roku jako wlasnie "najstarszych". Dotyczy to tez mnie. Czego nie rozumiesz?

Napisano

Czego nie rozumiesz?

co będziemy robić jak nam badań nie przedłużą

Napisano

> co będziemy robić jak nam badań nie przedłużą

Jak nie przedlużą tzn ze jednak sie nie nadajemy do tej pracy.

Napisano

> To nie chodzi o błąd tylko o poprawność danych. Odnieśli liczbę wypadków do populacji danego

> rocznika, ale wypadki powodują jeżdżący a nie populacja. W populacji 60+ są wszystkie mohery,

> ile z nich jeździ na równi z 30to latkami?

ale sam w tym momencie strzelasz sobie w kolano.jesli populacja moherow jezdzi bardzo malo [i przy tym jednoczesnie robi MNIEJ wypadkow niz mlodzi] to jaki jest sens wprowadzania badan ktore i tak beda dotyczyly w wiekszosci ludzi majacych prawka w szufladzie.cala para pojdzie w gwizdek hehe.gif

Napisano

> Mozesz wytlumaczyc co do zdolnosci psychomotorycznych i zdolnosci wzrokowych / optycznych maja

> psychotesty ? Chyba jednak nie do konca kumasz o co tu wlasciwie chodzi.

Robiłeś sobie kiedyś te badania ???

Jesli nie to musisz mi na słowo uwierzyć ,ze bez jak to piszesz: "zdolnosci psychomotorycznych i zdolnosci wzrokowych / optycznych" ,nie masz szans ich zaliczyć skromny.gif

Zawodowi kierowcy przechodzą je obowiazkowo co pewien okres czasu.

Moim zdaniem powinni być badani wszyscy ci co chcą mieć, lub juz mają PJ.

Oczywiscie ci co aktywnie uczestniczyczą w ruchu drogowym. ok.gif

Napisano

> Robiłeś sobie kiedyś te badania ???

Robilem w centrum w ktorym piloci robia swoje badania okresowe Na lotnisku ), jednak zadnych psychotestow nie przechodzilem biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> ale sam w tym momencie strzelasz sobie w kolano.jesli populacja moherow jezdzi bardzo malo [i przy

> tym jednoczesnie robi MNIEJ wypadkow niz mlodzi] to jaki jest sens wprowadzania badan ktore i

> tak beda dotyczyly w wiekszosci ludzi majacych prawka w szufladzie.cala para pojdzie w

> gwizdek

Dlaczego w gwizdek. Jeśli jakiś uparty 70cio latek będzie chciał jeździć mimo kurzej ślepoty i parkinsona to badania go wyeliminują.

Napisano

> Jak nie przedlużą tzn ze jednak sie nie nadajemy do tej pracy.

I co wtedy? Krzykniesz Tuskowi "nie miales racji"?

Warto czasem spojrzec z szerszej perspektywy anizeli z wlasnej li tylko.

Napisano

> Dlaczego w gwizdek. Jeśli jakiś uparty 70cio latek będzie chciał jeździć mimo kurzej ślepoty i

> parkinsona to badania go wyeliminują.

Jeśli tylko będzie odpowiednio zdeterminowany, to... pojedzie i bez PJ, a ze względu na stan zdrowia siedzieć nie pójdzie biglaugh.gifhehe.gif

Napisano

> I co wtedy? Krzykniesz Tuskowi "nie miales racji"?

Zmieni zawód.

Na fajerce pow 3,5 t świat się nie kończy.

> Warto czasem spojrzec z szerszej perspektywy anizeli z wlasnej li tylko.

No właśnie, święte słowa.

Wiesz - jak górnik (mój ukochany, uniwersalny przykład) nie nadaje się zdrowotnie do rwania węgla na przodku, to co?

Zrzucają go do szybu?

Czy przebranżawia się chłopina, niejednokrotnie zostając na gurbie?

Napisano

> Zmieni zawód.

> Na fajerce pow 3,5 t świat się nie kończy.

Oczywiście i w analogicznej sytuacji są przedstawiciele innych zawodów, także i tych nieźle opłacanych - jak np. pilot samolotu. Może okazać się, że nagle zdrowie nie pozwoli panu kapitanowi latać i trzeba szukać sobie innego zajęcia.

Napisano

> Robiłeś sobie kiedyś te badania ???

> Jesli nie to musisz mi na słowo uwierzyć ,ze bez jak to piszesz: "zdolnosci psychomotorycznych i

> zdolnosci wzrokowych / optycznych" ,nie masz szans ich zaliczyć

ciekawe rzeczy wasc prawisz.

ja przeszedlem te badania na 5,mimo wady wzroku wykluczajacej prowadzenie zawodowe.

Napisano

> I co wtedy? Krzykniesz Tuskowi "nie miales racji"?

> Warto czasem spojrzec z szerszej perspektywy anizeli z wlasnej li tylko.

Wtedy pozostanie zmiana zawodu. Ale co w tym dziwnego - jesli ktos nie nadaje sie do danej pracy (w tym przypadku ze wzgledów zdrowotnych), to co, ma miec pretensje do ustawodawcy, ze mu kazali isc na obowiazkowe badania? Moze najlepiej zniesc obowiazek badan i wtedy kazdy bedzie sie nadawał?

Napisano

> ciekawe rzeczy wasc prawisz.

> ja przeszedlem te badania na 5,mimo wady wzroku wykluczajacej prowadzenie zawodowe.

tzn. tam stopnie wystawiają jak w szkole? blush.gif

Bo z tego co wiem to jest albo brak przeciwskazań albo przeciwwskazania

BTW a niedawno kryteria dla kierowców zawodowych złagodzono - może się jednak załapiesz na taksiarza czy tirowca? zlosnik.gif

Napisano

> 1. Jechałem ciężarówką prostą drogą, przede mną kilka aut, prędkość max 40km/h.

I tu jest sedno problemu.

Ewidentny przykład na to, że wolniejsza jazda, jazda zgodna z ograniczeniami, zwiększona uwaga w niektórych sytuacjach może skutkować tym, że kończy się potem tylko na stratach w mieniu.

Napisano

> tzn. tam stopnie wystawiają jak w szkole?

> Bo z tego co wiem to jest albo brak przeciwskazań albo przeciwwskazania

Wada wzroku powyzej iluś tam = przeciwwskazanie. Zalezy jaka ma wade wzroku. Oczywiscie w tym przypadku zwykle nie ma problemu dogadac sie z lekarzem. Ale w przypadku psychotechniki juz tak latwo nie jest.

> BTW a niedawno kryteria dla kierowców zawodowych złagodzono - może się jednak załapiesz na

> taksiarza czy tirowca?

W jakim sensie zlagodzono?

Napisano

> Mozesz wytlumaczyc co do zdolnosci psychomotorycznych i zdolnosci wzrokowych / optycznych maja

> psychotesty ? Chyba jednak nie do konca kumasz o co tu wlasciwie chodzi.

Chyba mu chodzilo o psychotechnike zlosnik.gif Chociaz w jej zakresie tez sa jakies psychotesty na papierze przeciez...

Napisano

> Wada wzroku powyzej iluś tam = przeciwwskazanie. Zalezy jaka ma wade wzroku. Oczywiscie w tym

> przypadku zwykle nie ma problemu dogadac sie z lekarzem.

a ile konkretnie? grinser006.gifzlosnik.gifyikes.gif

Ale w przypadku psychotechniki juz

> tak latwo nie jest.

> W jakim sensie zlagodzono?

tekst

zobacz ile D może mieć teraz "zawodowiec" zlosnik.gif

Napisano

> a ile konkretnie?

> Ale w przypadku psychotechniki juz

> tekst

> zobacz ile D może mieć teraz "zawodowiec"

Ale to co dajesz to "zmieniające rozporządzenie w sprawie badań lekarskich kierowców i osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami"

Czyli to sie robi na kursie prawa jazdy.

A mi chodzi o badania lekarskie ktore trzeba przejsc np. na taxi czy pojazd uprzywilejowany. To co innego. (+do tego psychotechnika)

Napisano

> A mi chodzi o badania lekarskie ktore trzeba przejsc np. na taxi czy pojazd uprzywilejowany. To co

> innego. (+do tego psychotechnika)

a to są jakieś takie specjalistyczne? Ciekawe, co tam badają. Potencję? oink.gifzlosnik.gif

Napisano

> a to są jakieś takie specjalistyczne? Ciekawe, co tam badają. Potencję?

Wzrok ,sluch, cisnienie, krew, stanie na jednej nodze zlosnik.gif , nie pamietam czy nie mocz (?) , to u lekarzy - ale tak naprawde to zalezy od konkretnego lekarza co wymaga i jak bardzo chce komus isc na rękę.

A potem cała psychotechnika ktorej sie juz oszukac nie da.

Napisano

> Oczywiście i w analogicznej sytuacji są przedstawiciele innych zawodów, także i tych nieźle

> opłacanych - jak np. pilot samolotu. Może okazać się, że nagle zdrowie nie pozwoli panu

> kapitanowi latać i trzeba szukać sobie innego zajęcia.

Przykłady można mnożyć i nie o to chodzi.

Najistotniejsze IMO: Na fajerce świat się nie kończy.

Napisano

> tzn. tam stopnie wystawiają jak w szkole?

> Bo z tego co wiem to jest albo brak przeciwskazań albo przeciwwskazania

to tak samo jak z matura -albo ja zaliczasz albo nie .ale mozesz zaliczyc na 3 albo na 6.

> BTW a niedawno kryteria dla kierowców zawodowych złagodzono - może się jednak załapiesz na

> taksiarza czy tirowca?

a czy ja kiedykolwiek pisalem ze chce byc kierowca zawodowym? yikes.gif

za ciezki kawalek chleba jak dla mnie no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.