Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Magna wchodzi na Żerań.

Featured Replies

Napisano

Magna wchodzi na Żerań. Inwestycja za miliard

Ciekawy czy w końcu cos sie ruszy czy poraz kolejny jakaś ściema ? hmm.gif

Quote:

Samochody marek Mini i Infiniti będą wytwarzane na warszawskim Żeraniu - dowiedział się "Dziennik Gazeta Prawna". Nie jest też wykluczona produkcja modelu auta dostawczego.

jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> jak to przeczytałem rano to się zastanawiałem czy aby nie żart... ciekawe co z tego wyjdzie

Ja też jestem dość sceptyczny co do tych deklaracji ok.gifhmm.gif

Było juz takich dość sporo a nic się nie zmieniło ! no.gif

Ale trzymam kciuki za szczęsliwe zakończenie epopei p.t. F.S.O. ok.gifok.gifok.gif

Napisano

> Ja też jestem dość sceptyczny co do tych deklaracji

> Było juz takich dość sporo a nic się nie zmieniło !

> Ale trzymam kciuki za szczęsliwe zakończenie epopei p.t. F.S.O.

Szczęśliwe jak szczęśliwe.

Zakład zarżnęły solidaruchy.

Kiedyś cokolwiek tam faktycznie PRODUKOWANO i były szanse na sensowny napływ technologii.

Teraz to będzie wyłącznie barak, w którym biali murzyni będa przykręcać śrubki.

Napisano

> Ja też jestem dość sceptyczny co do tych deklaracji

> Było juz takich dość sporo a nic się nie zmieniło !

> Ale trzymam kciuki za szczęsliwe zakończenie epopei p.t. F.S.O.

ja tylko czekam jak firmy podwykonawcze dla FSO zaczną klepać cześci do infiniti hehe.gif Jakość tego co produkują była tak tragiczna, że nawet w matizie nie do zaakceptowania... zlosnik.gif

Napisano

czym jest ta Magna? Piszą, że producentem części. Na jakich zasadach oni moga produkować Mini (które chyba należy przecież do BMW) czy Infiniti? Czy to jest jakiś globalny właściciel wszystkiego? zlosnik.gif

Napisano

> czym jest ta Magna? Piszą, że producentem części. Na jakich zasadach oni moga produkować Mini

> (które chyba należy przecież do BMW) czy Infiniti? Czy to jest jakiś globalny właściciel

> wszystkiego?

Będą produkować na zlecenie BMW czy Infiniti.

BMW X3 jest (edit: okazuje się że było do 2010r. ) na takiej zasadzie produkowane w zakładach Steyera przez Magnę.

Obecne X3 produkowane jest w USA zlosnik.gif

Napisano

> Teraz to będzie wyłącznie barak, w którym biali murzyni będa przykręcać śrubki.

To zdanie najlepiej oddaje sytuację i powód wyboru Żerania, jeżeli oczywiście sprawa tak daleko zajdzie.

Napisano
  • Autor

> ja tylko czekam jak firmy podwykonawcze dla FSO zaczną klepać cześci do infiniti Jakość tego co

> produkują była tak tragiczna, że nawet w matizie nie do zaakceptowania...

A ja myśle ze auta będą przywożone rozmontowane ale kompletne w skrzyniach i na Żeraniu montowane ok.gifsmirk.gif

Napisano

> czym jest ta Magna? Piszą, że producentem części. Na jakich zasadach oni moga produkować Mini

> (które chyba należy przecież do BMW) czy Infiniti? Czy to jest jakiś globalny właściciel

> wszystkiego?

Przykręcaczem śrubek.

Dziś wszystko się outsource'uje.

Także produkcję w rozumieniu montaż do kupy pojazdów.

Zauważ, że np GM w Gliwicach to też oddzielna spółka (GM Manufacturing).

Magna to to samo, tylko że kręci śrubki dla wielu producentów.

Dobry pomysł, bo koszta krańcowe maleją - koszt postawienia linii/baraków/najęcia murzynów rozkłada się na kilku producentów.

Napisano

> ja tylko czekam jak firmy podwykonawcze dla FSO zaczną klepać cześci do infiniti Jakość tego co

> produkują była tak tragiczna, że nawet w matizie nie do zaakceptowania...

Ale wiesz, komuna skończyła się ładnych parę lat temu.

Teraz albo zapewniasz jakość wymaganą przez dostawcę, albo...

... ktoś inny ją zapewnia...

Napisano

> jak to przeczytałem rano to się zastanawiałem czy aby nie żart... ciekawe co z tego wyjdzie

IMO powinni sprzedać teren deweloperom, zbudować coś ciekawego.

Nie ma miejsca na fabrykę prawie w centrum miasta.

Napisano

> Ale wiesz, komuna skończyła się ładnych parę lat temu.

> Teraz albo zapewniasz jakość wymaganą przez dostawcę, albo...

> ... ktoś inny ją zapewnia...

mam matiza z 2005 roku który temu zaprzecza - który to też jest dokładnym przykładem dlaczego FSO musiało upaść zlosnik.gif

no i te wszystkie firmy które klepaly taile do tego matiza czekają z wywieszonym jęzorem na kontrakty od nowego mocarza FSO - i morda mi sie sama śmieje, jak im normy jakości narzucą i na dodatek bedą pilnować ich trzymania zlosnik.gif

Napisano

> mam matiza z 2005 roku który temu zaprzecza - który to też jest dokładnym przykładem dlaczego FSO

> musiało upaść

> no i te wszystkie firmy które klepaly taile do tego matiza czekają z wywieszonym jęzorem na

> kontrakty od nowego mocarza FSO - i morda mi sie sama śmieje, jak im normy jakości narzucą i

> na dodatek bedą pilnować ich trzymania

Czytaj uważnie.

Pomogę Ci:

Jakość WYMAGANĄ PRZEZ DOSTAWCĘ.

Napisano

> IMO powinni sprzedać teren deweloperom, zbudować coś ciekawego.

> Nie ma miejsca na fabrykę prawie w centrum miasta.

popieram ok.gif

Napisano

> mam matiza z 2005 roku który temu zaprzecza - który to też jest dokładnym przykładem dlaczego FSO

> musiało upaść

> no i te wszystkie firmy które klepaly taile do tego matiza czekają z wywieszonym jęzorem na

> kontrakty od nowego mocarza FSO - i morda mi sie sama śmieje, jak im normy jakości narzucą i

> na dodatek bedą pilnować ich trzymania

to fakt, te same części robione do Matiza w Korei w 99r były o niebo lepsze jakościowo od tych robionych w późniejszych latach do Matiza w polsce...

i gdzie tu ta wspomniana wysoka jakość polskich wyrobów...

Napisano

> to fakt, te same części robione do Matiza w Korei w 99r były o niebo lepsze jakościowo od tych

> robionych w późniejszych latach do Matiza w polsce...

> i gdzie tu ta wspomniana wysoka jakość polskich wyrobów...

gdzies czytałem, że po prostu dużo taniej wychodzi dać w łapę dyrektorowi FSO żeby od podwykonawcy przyjął kijowe części, niż produkować cześci w choćby ledwo akceptowalnym poziomie.

Na tej zasadzie działało całe FSO i firmy - córki.

Dlatego pusty smiech mnie ogarnia jak ludzie zapalają świeczki nad naszym kochanym FSO i jaka to szkoda, że je zamknęli zlosnik.gif

Napisano

> to fakt, te same części robione do Matiza w Korei w 99r były o niebo lepsze jakościowo od tych

> robionych w późniejszych latach do Matiza w polsce...

> i gdzie tu ta wspomniana wysoka jakość polskich wyrobów...

wszystko jest wypadkową ceny, jak z parówkami, nie możesz oczekiwać tego samego w środku w parówkach po 6zł co w takich po 20 zlosnik.gif

Napisano

> wszystko jest wypadkową ceny, jak z parówkami, nie możesz oczekiwać tego samego w środku w

> parówkach po 6zł co w takich po 20

niby tak, ale jakoś nie przypominam sobie, żeby Matizy produkowane w Polsce były kilkukrotnie tańsze od tych produkowanych w Korei

Napisano

> Mają budować nad Wisłą po drugiej stronie Jagiellońskiej

Ciekawe czy biurowce :hhm:. Teren FSO jest na prawde spory + te wszystkie balagany wzdluz Jagiellonskiej. Szkoda tylko, ze nie beda produkowac tak jak w Skodzie. Ot po prostu beda przykrecac srubki. Infrastruktura dobra, droga ekspresowa, tory kolejowe w poblizu. Nic tylko zatrudnic nowych pracownikow, wywalic beton partyjny i zwiazkowy i rozpoczac prace.

Napisano
  • Autor

> A jaka jest szansa ze związki zawodowe nie rozwalą tego ?

Jakie zwiazki ? hmm.gif

Firma FSO chyba upadła i całe zwiazkowe tałatajstwo poszło na posadki w swoich centralach ! ok.gif

Mam nadzieje że Magna będzie czujna i nie da sobie podrzucić kukułczych związkowych jaj ok.gifsmirk.gif

Napisano

> Ciekawe czy biurowce :hhm:. Teren FSO jest na prawde spory + te wszystkie balagany wzdluz

> Jagiellonskiej. Szkoda tylko, ze nie beda produkowac tak jak w Skodzie. Ot po prostu beda

> przykrecac srubki. Infrastruktura dobra, droga ekspresowa, tory kolejowe w poblizu. Nic tylko

> zatrudnic nowych pracownikow, wywalic beton partyjny i zwiazkowy i rozpoczac prace.

Łooo, paaanie, a cóż tam za bolsza tjochnika w tej Skodzie jest?

Aaaaa, no tak - wymyślili dziurkę na parasol.

RISPEKTTTTT...

Napisano

> Infrastruktura dobra, droga ekspresowa, tory kolejowe w poblizu.

Tyle tylko, że za cenę 1m2 ziemi tam można pewnie kupić hektar pola w podobnie skomunikowanym miejscu, ale nie będącym w centrum stolicy.

Napisano

> Tyle tylko, że za cenę 1m2 ziemi tam można pewnie kupić hektar pola w podobnie skomunikowanym

> miejscu, ale nie będącym w centrum stolicy.

1 mkw przy ekspresówce będzie w niewiele mniejszych pieniądzach.

Koszt dociągnięcia infrastruktury (bocznica kolejowa, kosmiczna ilość torów odstawczych, potężne łącza energetyczne), budowy infrastruktury towarzyszącej (oczyszczalnie ścieków, łącza energetyczne, drogi dojazdowe) jest absolutnie kosmiczny i czyni taką zabawę kompletnie nieopłacalną.

Zauważ, że WSZELKIE (!) tego typu inwestycje powstawały w Polsce w miejscach, gdzie hojnie groszem sypało państwo - wszelkie SSE itp

Braki dotacyjne spowodowały np ucieczkę Hyundai/Kia do Czech i na Słowację, a Toyoty/PSA też na Słowację.

Ziemia pod te inwestycje była przekazywana chyba nawet za darmo...

Napisano

> Łooo, paaanie, a cóż tam za bolsza tjochnika w tej Skodzie jest?

> Aaaaa, no tak - wymyślili dziurkę na parasol.

> RISPEKTTTTT...

Chodzi o to, ze czescy inzynierowie tam pracuja. A w FSO jak bedzie? Beda mogli projektowac nowe Mini?

Napisano

> Chodzi o to, ze czescy inzynierowie tam pracuja. A w FSO jak bedzie? Beda mogli projektowac nowe

> Mini?

Czescy inżynierowie pracują dla VW na tych samych zasadach jak polscy - to nie jest Konzentrationslager, żeby narodowość miała jakiekolwiek znaczenie.

Pisanie na słit broszurkach marketing bullshitu nie powoduje jakiegokolwiek "narodowego" wpływu na to, co właściciel robi z danym produktem.

De facto TRZON całej tej zabawki pod tytułem skoda przychodzi z centrali w pudełku (jak wolisz zabawę w projektowanie - na pędraczku) z napisem "du-not-tacz-ływałt-ritn'-permiszyn".

Ot i cała zabawa w "prawdziwie czeską, projektowaną i tworzoną przez Czechów Skodę".

Napisano

> 1 mkw przy ekspresówce będzie w niewiele mniejszych pieniądzach.

Nie zgodzę się.

Tu jest jednak centrum Warszawy, a ekspresówkę możesz mieć choćby w okolicach Kutna (pośrodku niczego).

> Zauważ, że WSZELKIE (!) tego typu inwestycje powstawały w Polsce w miejscach, gdzie hojnie groszem

> sypało państwo - wszelkie SSE itp

SSE to nie sypanie groszem, ale powstrzymanie łupieżczych zapędów.

Napisano

> Czescy inżynierowie pracują dla VW na tych samych zasadach jak polscy - to nie jest

> Konzentrationslager, żeby narodowość miała jakiekolwiek znaczenie.

> Pisanie na słit broszurkach marketing bullshitu nie powoduje jakiegokolwiek "narodowego" wpływu na

> to, co właściciel robi z danym produktem.

> De facto TRZON całej tej zabawki pod tytułem skoda przychodzi z centrali w pudełku (jak wolisz

> zabawę w projektowanie - na pędraczku) z napisem "du-not-tacz-ływałt-ritn'-permiszyn".

> Ot i cała zabawa w "prawdziwie czeską, projektowaną i tworzoną przez Czechów Skodę".

Czyli co tacy Czesi nie zaprojektowali nowego Rapida? Jezeli jest tak jak mowisz to ja mam gdzies taka demokracje.

Napisano
  • Autor

> Czyli co tacy Czesi nie zaprojektowali nowego Rapida? Jezeli jest tak jak mowisz to ja mam gdzies

> taka demokracje.

A gdzie w biznesie masz demokracje ? facepalm%5B1%5D.gifhehe.gif

Napisano

> Nie zgodzę się.

> Tu jest jednak centrum Warszawy, a ekspresówkę możesz mieć choćby w okolicach Kutna (pośrodku

> niczego).

Tyle, że skąd weźmiesz wtedy murzynów?

Pewna spora firma zajmująca się produkcją napojów przerzuciła się z Warszawy do Kutna (bo tam ma hektaaaary i stare biurowce).

Aktualnie mają istotne problemy z załogą - nie ma komu robić na odcinku "białych kołnierzyków".

> SSE to nie sypanie groszem, ale powstrzymanie łupieżczych zapędów.

Aha.

A czym różni się ekonomicznie wyłożenie kasy na stół przez budżet od nie pobierania podatków?

Napisano

> Czyli co tacy Czesi nie zaprojektowali nowego Rapida? Jezeli jest tak jak mowisz to ja mam gdzies

> taka demokracje.

No Czeeeesi, Czeeeesi.

Ino mową Goethego mówią...

I "Hans" mają na imię...

Napisano

> Chodzi o to, ze czescy inzynierowie tam pracuja. A w FSO jak bedzie? Beda mogli projektowac nowe

> Mini?

polscy inzynierowie - projektanci z firmy bedacej podwykonawca projektuja nowe BMW ... znajomy w tej firmie pracuje ... zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Tyle, że skąd weźmiesz wtedy murzynów?

> Pewna spora firma zajmująca się produkcją napojów przerzuciła się z Warszawy do Kutna (bo tam ma

> hektaaaary i stare biurowce).

> Aktualnie mają istotne problemy z załogą - nie ma komu robić na odcinku "białych kołnierzyków".

"białe kołnierzyki" mogą pozostać w Warszawie. Metody zarządzania zdalnego są bardzo zaawansowane.

Napisano

> Tyle, że skąd weźmiesz wtedy murzynów?

Chcesz powiedzieć, że Warszawa ze średnią płacą 5,5k brutto jest dobrym zagłębiem murzynów ?

> A czym różni się ekonomicznie wyłożenie kasy na stół przez budżet od nie pobierania podatków?

Żeby ją wyłożyć, musisz ją mieć. Jak ziemia leży odłogiem, to i tak z tego podatków nie ma, więc ich nie pobierając wychodzisz na zero, a murzyny mają gdzie bawełnę zbierać i po zasiłek nie przychodzą.

Napisano

> Chcesz powiedzieć, że Warszawa ze średnią płacą 5,5k brutto jest dobrym zagłębiem murzynów ?

Średnia nic nie mówi o tym, ile trzeba zapłacić "nowym" pracownikom - a Ci zapewne dostaną niewiele ponad 2000zł brutto. Nie będzie chętnych z Wawy, to przyjadą spod Wawy. Ale obecnie i w stolicy ludize nie gardzą pracą za takie pieniądze.

Napisano

> Chcesz powiedzieć, że Warszawa ze średnią płacą 5,5k brutto jest dobrym zagłębiem murzynów ?

chcesz powiedzieć, ze jak go nazywasz, murzyn, w fabryce FSO zarobi 5,5 tys brutto?

Napisano

> Nie będzie chętnych z Wawy, to przyjadą spod Wawy.

Czyli argument Sibuja, że trzeba w centrum stolycy, bo tu tłumy chętnych do zbierania bawełny (kręcenia śrubek) za 2k brutto są się troszkę wali.

Jakby taką fabrykę postawili pod Lublinem czy Białymstokiem, to lud by z wdzięczności prezesowi pomnik postawił.

Napisano

Średnio ja i mój pies mamy po 3 nogi.

Idziesz tą drogą?

Wskazać Ci stada słojów orzących za minimalkę?

Albo może Ty mi utrzyj...

Pokaż, gdzie jest średnia 5,5k brutto np w handlu...

> Żeby ją wyłożyć, musisz ją mieć. Jak ziemia leży odłogiem, to i tak z tego podatków nie ma, więc

> ich nie pobierając wychodzisz na zero, a murzyny mają gdzie bawełnę zbierać i po zasiłek nie

> przychodzą.

Dlatego zazwyczaj dotacje podatkowe w SSE są sporo większe, niż bezpośrednie subsydia.

Napisano

> Średnia nic nie mówi o tym, ile trzeba zapłacić "nowym" pracownikom - a Ci zapewne dostaną niewiele

> ponad 2000zł brutto. Nie będzie chętnych z Wawy, to przyjadą spod Wawy.

Z Lublina łykną.

Napisano

> Czyli argument Sibuja, że trzeba w centrum stolycy, bo tu tłumy chętnych do zbierania bawełny

> (kręcenia śrubek) za 2k brutto są się troszkę wali.

> Jakby taką fabrykę postawili pod Lublinem czy Białymstokiem, to lud by z wdzięczności prezesowi

> pomnik postawił.

Pod Lublinem / Białymstokiem to zły pomysł.

To są bardzo małe miasta.

Ludzie się w nich nie mieszczą i wszyscy do Warszawy wyjeżdżają...

Napisano

> "białe kołnierzyki" mogą pozostać w Warszawie. Metody zarządzania zdalnego są bardzo zaawansowane.

Ale mięcho armatnie musi siedzieć na miejscu.

Wiesz, parę firm jak Noras myślało i się 'ździebko' sparzyli.

Kiedyś tepsiarstwo zrobiło boooolsze kolsęter w Ciachcianowie czy też innej Oklahomie.

Łoda' suprajzzzzzz - NIE BYŁO CHĘTNYCH DO PRACY.

A ci co byli...

Może nie kończmy :-)

Brutalne to, ale ludzie z zadoooopia spierdzielają tam, gdzie jest kasa i robota.

Ja tam się im nie dziwię - sam bym tak robił.

Napisano

> De facto TRZON całej tej zabawki pod tytułem skoda przychodzi z centrali w pudełku (jak wolisz

> zabawę w projektowanie - na pędraczku) z napisem "du-not-tacz-ływałt-ritn'-permiszyn".

> Ot i cała zabawa w "prawdziwie czeską, projektowaną i tworzoną przez Czechów Skodę".

Chcesz powiedzieć, ze w Skodzie nie mają R&D?

mar00ha

Napisano

> Chcesz powiedzieć, ze w Skodzie nie mają R&D?

HTP jest wymysłem czeskich inżynierów. Co prawda nie jest to powód do dumy, ale jednak coś czeskiego w Skodzie jest wink.gif

Napisano

> HTP jest wymysłem czeskich inżynierów. Co prawda nie jest to powód do dumy, ale jednak coś

> czeskiego w Skodzie jest

znaczy co dokładnie? Czesi wymyślili, że jak obetną jeden cylinder to auto też pojedzie? hehe.gif

Napisano

> znaczy co dokładnie? Czesi wymyślili, że jak obetną jeden cylinder to auto też pojedzie?

No jakoś tak zlosnik.gif I czeskim wymysłem są też cieknące drzwi w Fabii I, nie poprawili tego nawet po FL grinser006.gif Tym się Fabia różniła od Polo wink.gif

Napisano

Fabryka na Żeraniu nie ma dłuższej racji bytu. Prędzej czy później tereny zostaną wchłonięte przez miasto i będą tam jakieś osiedla czy centra handlowe.

W obecnych czasach funkcjonowanie fabryki samochodów w centrum stolicy kraju jest na dłuższą metę nie do przeskoczenia.

Taka jest moja koncepcja.

Napisano

> W obecnych czasach funkcjonowanie fabryki samochodów w centrum stolicy kraju jest na dłuższą metę

> nie do przeskoczenia.

> Taka jest moja koncepcja.

Ciekawe co na to Irlandczycy zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.