Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewoz dziecka w foteliku 15-36 na przednim siedzieniu

Featured Replies

Napisano

Jutro musze zamontowac fotelik 15-36kg na przednim siedzeniu i przewiezc malucha. Do tej pory jezdzil z tylu wiec nie bylo problemu, ale potrzebuje miejsce na bagaz..

Pytanie czy poduszke zostawia sie wlaczona czy dezaktywuje?

Dziecko ma 3 lata.

Napisano

Jeśli przodem do kierunku jazdy to poduszka pozostaje włączona, jeśli tyłem do kierunku jazdy to wyłączasz poduszkę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

15-36kg tyłem? hehe.gif20.GIF

Napisano

> Jutro musze zamontowac fotelik 15-36kg na przednim siedzeniu i przewiezc malucha. Do tej pory

> jezdzil z tylu wiec nie bylo problemu, ale potrzebuje miejsce na bagaz..

> Pytanie czy poduszke zostawia sie wlaczona czy dezaktywuje?

> Dziecko ma 3 lata.

zostaje włączona.

Napisano

> 15-36kg tyłem?

phpjqjoz9.jpg

iPhone-241.gif

KISS_Black_Weave_4ec27a710155e.jpg

Napisano

ok.gif

ISOFIX na tylnym siedzeniu

Napisano

No i OK, tylko co chciałeś udowodnić tymi fotami? Że się da tak skompresować juniora? Ofkors, że się da, tylko w imię czego mają tak cierpieć? Jest gdzieś granica takiej paranoi? icon_eek.gifpanic.gif

Tak, wiem: nowa religia pod nazwą BEZPIECZEŃSTWO...

Sam usunąłem podstawkę młodszej córce parę cm i kilka m-cy przed "ustawowym" czasem: 12 lat/150cm wzrostu. Jestem wielkim zbrodniarzem? hmm.gifhehe.gif

Napisano

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

po jakim czasie drętwieją im nogi, po 15 min ? ... 20 ???

zlosnik.gif

Napisano

Poza tym, ani na pierwszym ani na drugim zdjęciu nie jest to fotelik 15-36 kg tylko co najwyżej 0-18 lub 9-18.

na trzecim to jakiś uniwersalny jest.

Przy montażu fotelika 15-36kg lub innego przodem do kierunku jazdy, trzeba sprawdzić, w którym miejscu jest wbudowana poduszka. Przy wystrzale, może dziecku połamać nogi bo siedzi trochę wyżej niż dorosła osoba. Najlepszy sposób to odsunąć maksymalnie fotel, a jak potrzeba miejsca z tyłu, to poduszkę na wszelki wypadek dezaktywować.

Napisano

> po jakim czasie drętwieją im nogi, po 15 min ? ... 20 ???

mam nadzieje, ze mnie nie pytasz.

ja bym tak dziecka nie wsadził.

Napisano

> zostaje włączona.

Miesiąc temu zostałem spacyfikowany przez sprzedawcę w specjalistycznym sklepie z fotelikami w Katowicach - zapytał wprost czy na pewno w moim samochodzie mogę wyłączyć poduszkę pasażera przedniego fotela. Byłem zaskoczony pytaniem, bo wg wiedzy AK nie ma żadnych przeciwskazań by wozić dzieci w foteliku 15-36 z przodu z włączoną poduszką. Przestrzegał, że na wypadek kontroli drogowej otrzymam mandat i generalnie, że jestem nierozważnym rodzicem pozwalając dziecku jeździć z przodu boje_sie.gif

Gość był tak przekonany o słuszności tego co wygłasza, że dobrowolnie się poddałem i obiecałem sobie poszukać stosownych wątków AK lub też przepisów/źródeł.

Skoro pojawia się stosowna okazja - facet się myli prawda?

Napisano

W moim poprzednim Megane II woziłem pięcioletniego syna na przednim fotelu, oczywiście w foteliku. Było to dopuszczalne wg instrukcji pojazdu. W Renault Fluence natomiast jest wyraźny zakaz przewożenia dzieci na przednim siedzeniu, za wyjątkiem fotelika umieszczonego tyłem do kierunku jazdy, po wyłączeniu poduszki powietrznej. Z tego co się orientuję, to m.in we Francji prawo nie pozwala w ogóle na transport malucha z przodu.

Napisano

> Skoro pojawia się stosowna okazja - facet się myli prawda?

co masz w instrukcji auta ?

u mnie jest zapis że dziecka wozić z przodu się nie powinno, ale nie jest zabronione

a PL przepisy są tu dość jasne

Quote:

Art. 45.

2. Kierującemu pojazdem zabrania się:

(...)

4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka
siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera
;

5. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego;

dodam że w vitarze jeździ głównie z przodu, ale tam poduszek nie ma wink.gif

IMO jest bezpieczniejszy niż na tylnym, bo to auto nie ma bagażnika, a klapa prawie opiera się o tylne siedzenia

Napisano

> co masz w instrukcji auta ?

> u mnie jest zapis że dziecka wozić z przodu się nie powinno, ale nie jest zabronione

> a PL przepisy są tu dość jasne

> Quote:

> Art. 45.

> 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:

> (...)

> 4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim

> siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera ;

> 5. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim

> siedzeniu pojazdu samochodowego;

czyli stosując wprost nie ma znaczenia czy poduszke da sie dezaktywować czy nie , jeśłi auto ją posiada nie wolno i już?

Dobrze rozumiem?

Napisano

> czyli stosując wprost nie ma znaczenia czy poduszke da sie dezaktywować czy nie , jeśłi auto ją

> posiada nie wolno i już?

> Dobrze rozumiem?

ale piszesz o foteliku tyłem do kierunku ?

nie wiem jak traktować wyłączoną poduszkę, jeśli jest nieaktywna to jakby jej nie było ?

Napisano

> czyli stosując wprost nie ma znaczenia czy poduszke da sie dezaktywować czy nie , jeśłi auto ją

> posiada nie wolno i już?

> Dobrze rozumiem?

Przeczytałeś i dalej nie rozumiesz. Tyłem się zabrania. przodem można.

Napisano

> Jutro musze zamontowac fotelik 15-36kg na przednim siedzeniu i przewiezc malucha. Do tej pory

> jezdzil z tylu wiec nie bylo problemu, ale potrzebuje miejsce na bagaz..

> Pytanie czy poduszke zostawia sie wlaczona czy dezaktywuje?

> Dziecko ma 3 lata.

Ja poduszkę w takim przypadku dezaktywuję.

Dzieciak często sobie nogi prostuje, albo próbuje dotknąć deski. Jakby wtedy był strzał, to by mu nogi/ręce poducha połamała.

Napisano

> Przeczytałeś i dalej nie rozumiesz. Tyłem się zabrania. przodem można.

przeczytałes i nie rozumiesz.....

tak chodzi mi o przewożenie tyłem!!!! , umiem czytać

Napisano

> ale piszesz o foteliku tyłem do kierunku ?

tak, odniosłem sie do tego co napisałeś ok.gif

> nie wiem jak traktować wyłączoną poduszkę, jeśli jest nieaktywna to jakby jej nie było ?

no własnie, jak wyłaczysz radio tzn ze go nie ma ?

Napisano

> Przeczytałeś i dalej nie rozumiesz. Tyłem się zabrania. przodem można.

ale właśnie pytanie jest czy wyłączona poduszka jest traktowana jakby jej nie było hmm.gif

na logikę tak, ale w praktyce grinser006.gif

Napisano

> ale właśnie pytanie jest czy wyłączona poduszka jest traktowana jakby jej nie było

> na logikę tak, ale w praktyce

a gdyby tu w przyszłości .... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif trafisz potem na idiote i nie ma gadania. Obawiam sie ze interpretacja bedzie zależała od widzimisie pana policjanta. Ostatnio zatrzymał mnie pan władza i chciał dać mandat za uzywanie telefonu w trakcie jazdy. Telefon miałem podłączony do zestawu słuchawka i mikrofon taki na kabelku zlosnik.gif Wg interpretacji pana wuadzy nie miałem prawa trzymać go w ręku oink.gifzlosnik.gif telefonu znaczy sie zlosnik.gif

A niedawno jaks tam rzecznik KSP mówił w telewizorze ze stojąc np na czerwonym świetle mozemy rozmawiac przez telefon używając do tego prastarej metody czyli trzymać słuchawkę w ręku przy uchu. Ciekawe ilu by sie znalazło którzy pouczyli by mandatem zlosnik.gif

Napisano

> a gdyby tu w przyszłości .... trafisz potem na idiote i nie ma gadania. Obawiam sie ze

> interpretacja bedzie zależała od widzimisie pana policjanta.

Na szczęście jest takie coś jak odmowa przyjęcia mandatu. Pan policjant wypisując potem wniosek do sądu sam się zorientuje, że palnął głupa.

Napisano

> trafisz potem na idiote i nie ma gadania. Obawiam sie ze

> interpretacja bedzie zależała od widzimisie pana policjanta. Ostatnio zatrzymał mnie pan

> władza i chciał dać mandat za uzywanie telefonu w trakcie jazdy. Telefon miałem podłączony do

> zestawu słuchawka i mikrofon taki na kabelku Wg interpretacji pana wuadzy nie miałem prawa

> trzymać go w ręku telefonu znaczy sie

No i miał racje. Tak jak bvys się tłumaczył że masz telefon przy uchu ale nie rozmawiasz z nikim rotfl.gif

A co do rozmawiania na czerwonym to nie miał racji bo nawet stojąć z zapalonym silnikiem prowadzisz pojazd więc się bardzo mocno mylil.

Napisano

> No i miał racje. Tak jak bvys się tłumaczył że masz telefon przy uchu ale nie rozmawiasz z nikim

no i nie można ? może słucha muzyki ?

idziesz do sądu, bierzesz biling i wychodzi że wtedy nie rozmawiałeś hmm.gif

Napisano

> no i nie można ? może słucha muzyki ?

> idziesz do sądu, bierzesz biling i wychodzi że wtedy nie rozmawiałeś

Ale przepis zakazuje używania telefonu a nie rozmawiania.

Napisano

> Ale przepis zakazuje używania telefonu a nie rozmawiania.

ano właśnie, ale używasz telefonu czy playera mp3 grinser006.gif

analogicznie, robisz fotkę telefonem w czasie jazdy - sporo takich w necie, mandat ?

Napisano

> Skoro pojawia się stosowna okazja - facet się myli prawda?

Prawda

Napisano

> ano właśnie, ale używasz telefonu czy playera mp3

> analogicznie, robisz fotkę telefonem w czasie jazdy - sporo takich w necie, mandat ?

Rozumiesz że niemasz prawa w rękach trzymac telefonu. Nawet jak bys chciał sprawdzić pogodę to nie możesz. Tak mówia przepisy. Jak chcesz sluchac muzyki to woź mp3 playera i po kłopocie.

Oczywiście że za robienie zdjęć telefonem mandat.

Napisano

> Prawda

Poprzyj swoja wypowiedź stosownymi przepisami.

Napisano

> Poprzyj swoja wypowiedź stosownymi przepisami.

Poparciem jest brak przepisu zakazującego wożenia dziecka w foteliku lub urządzeniu go zastępującym na przednim fotelu przodem do kierunku jazdy.

Zwrot "Prawda" odnosił się do pytanie "czy facet się myli?"

Poprawiłem moją wcześniejszą odpowiedź aby nie było niejasności.

Napisano

> Rozumiesz że niemasz prawa w rękach trzymac telefonu. Nawet jak bys chciał sprawdzić pogodę to nie

> możesz. Tak mówia przepisy. Jak chcesz sluchac muzyki to woź mp3 playera i po kłopocie.

> Oczywiście że za robienie zdjęć telefonem mandat.

Przepis literalnie mówi co innego. To co napisałeś to Twoja interpretacja. Jakkolwiek jest logiczna to jednak przepis mówi o zakazie korzystania z telefonu wymagającej trzymania w ręku słuchawki lub mikrofonu.

Napisano

> Poparciem jest brak przepisu zakazującego wożenia dziecka w foteliku lub urządzeniu go zastępującym

> na przednim fotelu przodem do kierunku jazdy.

> Zwrot "Prawda" odnosił się do pytanie "czy facet się myli?"

> Poprawiłem moją wcześniejszą odpowiedź aby nie było niejasności.

A no to tak ok.gif

Napisano
  • Autor

> A no to tak

Poszukalem na stronie maxi-cosi i znalazlem wyjasnienie.

Mozliwa instalacja na przednim siedzeniu, ale zalecane odsuniecie fotela na maxa do tylu lub wylaczenie poduszki.

I to by bylo chyba wszystko

zrodlo: maxicosi

Napisano

> Poszukalem na stronie maxi-cosi i znalazlem wyjasnienie.

> Mozliwa instalacja na przednim siedzeniu, ale zalecane odsuniecie fotela na maxa do tylu lub

> wylaczenie poduszki.

> I to by bylo chyba wszystko

> zrodlo: maxicosi

nie do końca....

kiedyś też mówiono tu o miejscu środkowym tylnej kanapy jako najbezpieczniejszym w aucie....

a powyższa strona w każdej opcji to wyklucza.... dlaczego?

ps

jeszcze pytanko mam

Córa 135cm 7 lat na "poddupniku" zaczyna mnie męczyć, że chciała by z przodu....

Mam mieszane uczucia, jak myślicie pozwolić niekiedy?

Napisano
  • Autor

Nie wiem jaki masz samochod, ale w Octavii dozwolone usadowienie fotelika z tylu na srodku - swieci sie na zielono.

Napisano

> nie do końca....

> kiedyś też mówiono tu o miejscu środkowym tylnej kanapy jako najbezpieczniejszym w aucie....

> a powyższa strona w każdej opcji to wyklucza.... dlaczego?

Poprzednie wersje maxicosi miały opcje mocowania pasem biodrowym. Teraz podobno już nie.

> ps

> jeszcze pytanko mam

> Córa 135cm 7 lat na "poddupniku" zaczyna mnie męczyć, że chciała by z przodu....

> Mam mieszane uczucia, jak myślicie pozwolić niekiedy?

A dlaczego nie, aby tylko nogi ugięte normalnie miała.

Napisano

> Nie wiem jaki masz samochod, ale w Octavii dozwolone usadowienie fotelika z tylu na srodku - swieci

> sie na zielono.

może dlatego, że stronka widzi tylko stilo 3d ?

Napisano

> Poprzednie wersje maxicosi miały opcje mocowania pasem biodrowym. Teraz podobno już nie.

Pełny fotelik to ostatni z maxicosi, ale często już na samym "poddupniku" śmiga.

> A dlaczego nie, aby tylko nogi ugięte normalnie miała.

Gabaryt wzrostu już dawno ma, siedzi normalnie, pas na ramieniu... tylko te 7 lat mnie jakoś mentalnie blokuje.

Napisano

> Pełny fotelik to ostatni z maxicosi, ale często już na samym "poddupniku" śmiga.

> Gabaryt wzrostu już dawno ma, siedzi normalnie, pas na ramieniu... tylko te 7 lat mnie jakoś

> mentalnie blokuje.

Tu akurat gabaryt jest decydujący. Mniejszego pas nie utrzyma prawidłowo.

Napisano
  • Autor

> może dlatego, że stronka widzi tylko stilo 3d ?

nie wiem. a masz tam pas 3 punktowy na srodku?

Napisano

> Poszukalem na stronie maxi-cosi i znalazlem wyjasnienie.

> Mozliwa instalacja na przednim siedzeniu, ale zalecane odsuniecie fotela na maxa do tylu lub

> wylaczenie poduszki.

> I to by bylo chyba wszystko

> zrodlo: maxicosi

z tego co czytałem to takie zalecenia są w każdym aucie - tak miałem w astrze, tak jest z fordzie

z tym że w fordzie jest to na zasadzie "wyjątkowej sytuacji dopuszcza się"

dla mojego c-max'a na tej stronce nic się nie podświetla niewiem.gif

dopiero młodsze roczniki i wychodzi że na każdym można montować hmm.gif

Napisano

> nie wiem. a masz tam pas 3 punktowy na srodku?

tak jest 3 pkt...

ale po tutejszej lekturze młoda zaliczy pierwsze krótkie odcinki z widokiem ... lizak.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.