Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poważny problem z silnikiem Scenic 2 1.5dci

Featured Replies

Napisano

Cześć mam problem, coś zablokowało się w silniku, mam zdjetą głowicę i zawory są ok, coś trzyma bo nie da się pokrecic wałem. Aku jest wyjęty, może ma na to wpływ bo jest tam dużu elektryki. co mogło się stać??

Napisano

Pewnie obróciło panewkę i zatarła się na wale. Ponoć TTTM niestety ...

Napisano
  • Autor

> Pewnie obróciło panewkę i zatarła się na wale. Ponoć TTTM niestety ...

Kurde to nie dobrze, czyli musze szukać nowego silnika, czy może naprawa tego bedzie tansza?

Napisano

> Pewnie obróciło panewkę i zatarła się na wale. Ponoć TTTM niestety ...

a to już nie jest domeną 1.9dci? zlosnik.gif

Napisano

zdejmij dol i sprawdz, przeciez nikt Ci nie powie co sie moglo stac, jakie byly objawy przed awaria??

Napisano
  • Autor

> zdejmij dol i sprawdz, przeciez nikt Ci nie powie co sie moglo stac, jakie byly objawy przed

> awaria??

Samochód ten kupiłem od francuza, mówił że turbina jest do wymiany, cos poszło w niej ale nie wiem dokładnie co. Jak bede wiedział coś wiecej to napisze, wyciagne turbo zobacze czy łopatki całe

Napisano

Szukaj od razu drugiego silnika, bo nie opłaca się tego naprawiać.

Napisano

idealna rada w momencie gdy tak naprawde nie wiadomo co sie stalo...

Napisano

Ściągnięto głowicę i nadal nie można przekręcić wałem. To napewno jakaś mała usterka,którą za kilka złotych naprawi i wszystko będzie działać. hehe.gif

Napisano

> Ściągnięto głowicę i nadal nie można przekręcić wałem. To napewno jakaś mała usterka,którą za kilka

> złotych naprawi i wszystko będzie działać.

pewnie wymiana panewek jest tańsza i pewniejsza niż używany silnik hmm.gif

Napisano

> a to już nie jest domeną 1.9dci?

a nie 2.2 DCI hehe.gif

Napisano

> Szukaj od razu drugiego silnika, bo nie opłaca się tego naprawiać.

tak tak a kupienie drugiego silnika się opłaca, nie koniecznie będziesz miał gwarancję i nie wiadomo ile ma przejechane no.gif

robiłem kompletny remont 1.5DCI razem z wtryskami i turbiną i nie było takiego dramatu ok.gif powiedzmy grinser006.gif

Napisano

> Powiedzmy ile Cię to kosztowało?

niecałe 6tys z turbiną albo ciut ponad nie pamiętam zlosnik.gif

Napisano

> Samochód ten kupiłem od francuza, mówił że turbina jest do wymiany, cos poszło w niej ale nie wiem

> dokładnie co. Jak bede wiedział coś wiecej to napisze, wyciagne turbo zobacze czy łopatki całe

1) reklamuj go

2) oodaj auto do znawcy SCII, bo wykosztujesz się na maxa

po pijaku to auto kupiłeś?

Napisano
  • Autor

> 1) reklamuj go

> 2) oodaj auto do znawcy SCII, bo wykosztujesz się na maxa

> po pijaku to auto kupiłeś?

Tak naprawde to nie mój, piszę w imieniu innej osoby. Lipy sobie narobił, korbowód wybił dziurę w bloku. Silnik do wymiany

Napisano

> Tak naprawde to nie mój, piszę w imieniu innej osoby. Lipy sobie narobił, korbowód wybił dziurę w

> bloku. Silnik do wymiany

trzeba w takiej sytuacji pamiętać, że kupiona używka może być z motodoktorem, który po 1000 km rozłoży silnik

Napisano

Wiem,że u nas w kraju są cwaniacy,co chcą "naiwnych" 270747800-sex.gif ale proszę Cię nie sprowadzaj wszystkich do tego poziomu. Można kupić dobry używany silnik i nie mieć z nim kłopotów. wink.gif

A gdzie są Ci,co mnie zjeść chcieli,jak od razu proponowałem poszukiwanie drugiego silinka? hehe.gif

Napisano

nie chcę wrzucać - sugeruję tylko, że zakup używanego silnika to jak zakup używanego samochodu.

przy dzisiejszej technice typu "motodoktory" takie zakupy mogą skończyć się tak:

Brak mocy i zwiększone spalanie w Scenicu II 1.9 DCI 120 KM

Witam,

otóż mam problem z renault scenic II 1,9 DCI 120km. Niedawno zakupilem ten samochodzik i dotad chodzil bez zarzutu, ostatnimi czasy zauwazylem dosc duzy spadek mocy i zwiekoszne spalanie, z 6,5 l na 11,5 l. Zauwazylem tez spadek ilosci oleju w silniku, zrobilem dolewke i nadal oleju ubywalo. Wymieniony zostal przeplywomierz jednak nic to nie pomoglo. doczytalem sie na jakims forum ze moze pomoc zaslepienie egru, totez zrobilem to, delikatnie sie moc zwiekszyla, jednak spalanie nadal pozostalo takie same, ale nadal nie chodzil jak powinien. ostatnio jeszcze zauwazylem male plamki oleju na tylnej klapie, czy myslicie ze moze mi pluć z wydechu tym olejem co go bierze? Chialem tez zaznaczyc ze bylem z nim u mechanika i kombinowal cos tam z jakimis czujnikami jednak to dalej nie pomoglo. moze ktos z was mial podobny problem i powie mi jak temu zaradzic?

z góry dziekuje za pomoc, pozdrawiam.

skończył się już doktor? grinser006.gif

Napisano

> trzeba w takiej sytuacji pamiętać, że kupiona używka może być z motodoktorem, który po 1000 km

> rozłoży silnik

Kupiłem w swoim zyciu 4 silniki i z wszystkich byłem/jestem zadowolony. Jeden jeździ u mnie w Omedze od 7 lat i co najśmieszniejsze nie bierze ani grama oleju co w tych silnikach jest niespotykane zlosnik.gif

Napisano

no to naprawdę tylko gratulować ok.gif

bo jak się czyta takie artykuły to nie wiadomo, co sądzić o tym parszywym narodzie piesc.gif

Napisano

> no to naprawdę tylko gratulować

> bo jak się czyta takie artykuły to nie wiadomo, co sądzić o tym parszywym narodzie

Jak co. Chcemy kupowac auta najtańsze nie patrząc na stan.

Napisano

> Kupiłem w swoim zyciu 4 silniki i z wszystkich byłem/jestem zadowolony. Jeden jeździ u mnie w

> Omedze od 7 lat i co najśmieszniejsze nie bierze ani grama oleju co w tych silnikach jest

> niespotykane

wiesz co innego kupić stare silniki które więcej wytrzymywały a co innego nowoczesne diesle które już powiedzmy fabryczne padają po 100tys zlosnik.gif

Napisano

wał nie kręci w żadną stronę? rozkręć dół silnika i popatrz które tłoki nie chcą chodzić. Pozdro.

Napisano

> Samochód ten kupiłem od francuza, mówił że turbina jest do wymiany, cos poszło w niej ale nie wiem

> dokładnie co. Jak bede wiedział coś wiecej to napisze, wyciagne turbo zobacze czy łopatki całe

kupiłes go w tkaim stanie jaki jest?

Ja już mam pewną hipoteze.

Francuzowi puściły uszczelnienia w turbinie, silnik dostał choroby wściekłych diesli, wypalił cąły olej i się zatarł.

A koleś (z premedytacją albo i nie) powiedział CI, że tylko turbina do wymiany i będzie git.

Napisano

> kupiłes go w tkaim stanie jaki jest?

> Ja już mam pewną hipoteze.

> Francuzowi puściły uszczelnienia w turbinie, silnik dostał choroby wściekłych diesli, wypalił cąły

> olej i się zatarł.

> A koleś (z premedytacją albo i nie) powiedział CI, że tylko turbina do wymiany i będzie git.

O tym samym pomyślałem czytając ten wątek ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.