Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wzrost cła na LPG

Featured Replies

Napisano

z tego co kojarze to cło jest raczej zabezpieczeniem interesów rodzimej produkcji kraju importujacego. Więc jak Rosja podwyższa sobie cło? no chyba nic innego jak ich jakis tam podatek wywozowy w dziwny sposób nazwany cłem

Napisano

> z tego co kojarze to cło jest raczej zabezpieczeniem interesów rodzimej produkcji kraju

> importujacego. Więc jak Rosja podwyższa sobie cło? no chyba nic innego jak ich jakis tam

> podatek wywozowy w dziwny sposób nazwany cłem

W tym przypadku chodzi o cła eksportowe, więc podwyżka będzie przerzucona na odbiorców zagranicznych.

Napisano

Za wikipedią

Quote:

Cło - opłata pobierana przez państwo w związku z przemieszczaniem towarów przez granicę celną (powszechnie stosuje się cła importowe, niemniej w niektórych państwach ocleniu podlega również eksport i tranzyt).

Niestety.

Napisano

> W tym przypadku chodzi o cła eksportowe, więc podwyżka będzie przerzucona na odbiorców

> zagranicznych.

a jakie to ma znaczenie czy to cło, czy inny podatek ...

mnie ciekawi ile % idzie LPG z Rosji, i jaka jest relacja cen w/s do np gazu z innych krajów - np przypływającego statkami ?

bo akurat LPG można dość łatwo transportować icon_rolleyes.gif

poza tym w art jest mowa o wzroście 40gr do końca roku, a taki wzrost często wynikał tylko z sezonowego podnoszenia cen LPG hmm.gif

Napisano

> mnie ciekawi ile % idzie LPG z Rosji,

Quote:

Z krajowych zakładów pochodzi 13 proc. LPG zużywanego w Polsce, resztę potrzeb zaspokaja import. W zeszłym roku sprowadziliśmy 1,91 mln ton LPG, wydając na to 1,2 mld euro. Prawie połowa importu przypada na Rosję, a kolejnym znaczącymi dostawcami LPG są Kazachstan, Białoruś i Litwa.

Napisano

> mnie ciekawi ile % idzie LPG z Rosji, i jaka jest relacja cen w/s do np gazu z innych krajów - np

> przypływającego statkami ?

cały import za 2011 wygląda mniej więcej tak :

50,5% - Rosja

25,3% - Kazachstan

10,2% - Białoruś

7% - Litwa

export LPG z PL: 45 tys ton (pół roku 2011)

Napisano

> Quote:

> Z krajowych zakładów pochodzi 13 proc. LPG zużywanego w Polsce, resztę potrzeb zaspokaja import. W

> zeszłym roku sprowadziliśmy 1,91 mln ton LPG, wydając na to 1,2 mld euro. Prawie połowa

> importu przypada na Rosję, a kolejnym znaczącymi dostawcami LPG są Kazachstan, Białoruś i

> Litwa.

czyli tylko połowa gazu powinna zdrożeć grinser006.gif

albo podwyżka będzie połowę niższa wink.gif

jest jeszcze kwestia o ile można zmienić udział importu z Rosji na rzecz np Kazachstanu hmm.gif

IMO zdrożeje, ale znowu robi się medialną nagonkę angryfire.gif

dając tylko ptretekst do windowania cen

dodam że wahnięcie sezonowe o 30gr nie jest niczym nowym, już w 2012 płaciliśmy po prawie 3zł/L

hmm.gif

Napisano

> a jakie to ma znaczenie czy to cło, czy inny podatek ...

> mnie ciekawi ile % idzie LPG z Rosji, i jaka jest relacja cen w/s do np gazu z innych krajów - np

> przypływającego statkami ?

> bo akurat LPG można dość łatwo transportować

> poza tym w art jest mowa o wzroście 40gr do końca roku, a taki wzrost często wynikał tylko z

> sezonowego podnoszenia cen LPG

40% LPG kupujemy od Rosji, do tej pory gaz z Rosji był tańszy o około 100$/t niż ten z zachodu

podwyżka ceł jest z 76,2 $ do 172,5 $, czyli zrównali ceny do zachodnich/innych

Napisano

> 40% LPG kupujemy od Rosji, do tej pory gaz z Rosji był tańszy o około 100$/t niż ten z zachodu

> podwyżka ceł jest z 76,2 $ do 172,5 $, czyli zrównali ceny do zachodnich/innych

więc muszą popuścić cenę bo inaczej sie uduszą tym gazem 270751858-jezyk.gif

albo inaczej, część podwyżki przerzucą na siebie i realnie cena wzrośnie o kilka % hmm.gif

Napisano

> więc muszą popuścić cenę bo inaczej sie uduszą tym gazem

> albo inaczej, część podwyżki przerzucą na siebie i realnie cena wzrośnie o kilka %

w gazecie jest mowa, że niby importerzy wezmą część podwyżki na siebie, ale " nie wierzę im.............jak psom"

Napisano

> dodam że wahnięcie sezonowe o 30gr nie jest niczym nowym, już w 2012 płaciliśmy po prawie 3zł/L

Więc tym razem szykują sobie grunt pod podwyżkę na stałe. Podniosą - ludzie odbiorą to jako tradycyjną podwyżkę na sezon zimowy, a na wiosnę... cena zostanie utrzymana, zamiast zwyczajowo opaść.

Napisano

> Rząd nie odważył się podnieść akcyzy na gaz, ale może okazać się, koledzy ze wschodu spowodują

> podwyżkę cen podnosząc cło.

Ale akcyza to procent od ceny na granicy? to w takim razie kwota akcyzy też wzrosnie...

Napisano

> Ale akcyza to procent od ceny na granicy? to w takim razie kwota akcyzy też wzrosnie...

akcyza chyba jest stałą kwotą do tony ?

wzrośnie vat i inne % podatki icon_rolleyes.gif

Napisano

> akcyza chyba jest stałą kwotą do tony ?

Myslałem że też jest procentowa...

Napisano

odkąd Rus należy do WTO to nie mogą ot tak sobie podnosić i narzucać cła. Muszą robić to w porozumieniu z innymi państwami. Jeśli to samowolka to mam nadzieję, ze nasz rząd tego tak nie zostawi, tylko wniesie oficjalną skargę i żądanie do tego WTO. Oczywiście prędzej wygram w totka niż zobaczę taki ruch

Napisano

> a taki wzrost często wynikał tylko z

> sezonowego podnoszenia cen LPG

no tak, tylko w zeszłym "sezonie zimowym" gaz na orlenie byl po 2,89 a w sezonie letnim potaniał tylko do poziomu 2,79

nic nie stoi na przeszkodzie zeby teraz podniesc do 2,99 tlumaczac sie znowu "sezonem zimowym"

Napisano

> więc muszą popuścić cenę bo inaczej sie uduszą tym gazem

Popyt na LPG jest większy niż jego produkcja, więc nie jest to problemem.

Napisano

> no tak, tylko w zeszłym "sezonie zimowym" gaz na orlenie byl po 2,89 a w sezonie letnim potaniał

> tylko do poziomu 2,79

> nic nie stoi na przeszkodzie zeby teraz podniesc do 2,99 tlumaczac sie znowu "sezonem zimowym"

nie wiem na jakich stacjach ale na początku tego roku gaz przekroczył 3zł, sam tankowałem po 2.98zł

teraz spokojnie zatankujesz za 2.60zł ... więc coś mi się te kalkulacje nie zgadzają

ale pożyjemy zobaczymy ok.gif

ja wiem że co roku jest straszenie ile to zdrożeje ... a potem wychodzi zupełnie co innego

i dotyczy to wszystkich paliw

Napisano

> nie wiem na jakich stacjach ale na początku tego roku gaz przekroczył 3zł, sam tankowałem po 2.98zł

> teraz spokojnie zatankujesz za 2.60zł ... więc coś mi się te kalkulacje nie zgadzają

u mnie najtaniej zatankujesz po 2,69 na stacji kaufland,

moje kalkulacje opieram na orlenie gdzie od miesiecy jest 2,79 a zima bylo 2,89 ok.gif

Napisano

> u mnie najtaniej zatankujesz po 2,69 na stacji kaufland,

> moje kalkulacje opieram na orlenie gdzie od miesiecy jest 2,79 a zima bylo 2,89

ok.gif cieżko oceniać po jednej stacji, może wtedy mieli mniejszą marżę, a teraz odrabiają hmm.gif

dziś 2.79zł to wysoka cena, a znowu ta zimowa była "średnia"

ja jeszcze dwa tyg temu tankowałem po 2.49zł, dziś ta sama stacja ma 2.66zł (prywatna)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.