Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Zabawka do jazdy na co dzień za 15k

Featured Replies

Napisano

Tak się zastanawiam nad jakimś skrajnie głupim samochodem -ale zdolnym do codziennego użytkowania- w cenie do 15k zł.

Nadwozie, pojemność, spalanie, komfort - bez znaczenia. Ma dostarczać frajdy z jazdy. Może być beton, może być ponton.

ps: Nadmienię tylko, że to nie jest HP i szukam samochodu, więc bolidy pokroju Seicento odpadają zlosnik.gif

Powiedzmy, że gabarytowo nic mniejszego niż BMW Z3 i nic większego niż Jeep GC wink.gif

Napisano

> Tak się zastanawiam nad jakimś skrajnie głupim samochodem -ale zdolnym do codziennego użytkowania-

> w cenie do 15k zł.

> Nadwozie, pojemność, spalanie, komfort - bez znaczenia. Ma dostarczać frajdy z jazdy. Może być

> beton, może być ponton.

> ps: Nadmienię tylko, że to nie jest HP i szukam samochodu, więc bolidy pokroju Seicento odpadają

> Powiedzmy, że gabarytowo nic mniejszego niż BMW Z3 i nic większego niż Jeep GC

skoro napisałes o bmw z3 - to może mazda mx-5? cool.gif

Napisano

> Tak się zastanawiam nad jakimś skrajnie głupim samochodem -ale zdolnym do codziennego użytkowania-

> w cenie do 15k zł.

> Nadwozie, pojemność, spalanie, komfort - bez znaczenia. Ma dostarczać frajdy z jazdy. Może być

> ps: Nadmienię tylko, że to nie jest HP i szukam samochodu, więc bolidy pokroju Seicento odpadają

> Powiedzmy, że gabarytowo nic mniejszego niż BMW Z3 i nic większego niż Jeep GC

bmw e36 325/328

e30 jakies po swapie

saxo/106 16v

clio sport (nie wiem czy budzet styknie)

impreza (to samo co clio)

i tak sobie mozna wymieniac dalej

Napisano
  • Autor

> bmw e36 325/328

nie, zbyt popularne

> e30 jakies po swapie

brałem pod uwagę. Tylko w kombi.

> saxo/106 16v

za małe

> clio sport (nie wiem czy budzet styknie)

jedyne Clio które mi się podoba, kosztuje więcej

> impreza (to samo co clio)

Impreza z turbo - odpada zbyt kapryśne. ...edit... chociaż w sumie

Forestera II będę chciał kupić jako podstawowe auto.

> i tak sobie mozna wymieniac dalej

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ew. barchetta.

zły napęd + jak Punto to tylko HGT = silnik 1.8 ze zmiennymi fazami miałem w Stilo = już więcej tego błędu nie popełnię zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jakiś zmodzony Civic VI ...

> Przykładowo, żeby był również praktyczny:

> KLIK

VTi - bardzo ok, ale wnętrze tego Civic'a "trąci myszką" wink.gif nie zniosło próby czasu.

Tuning optyczny - nie licząc felg, w moim przypadku dyskwalifikuje auto.

Napisano

bolidy pokroju Seicento odpadają

a już chciałem proponować swapowane cento grinser006.gif

jakaś swapowana honda, wszelkiej maści bmw, ew jakiś vw z vr6 ok.gif

Napisano
  • Autor

> a już chciałem proponować swapowane cento

z plusów to miałbym pewnie wsparcie od kilku zapaleńców zlosnik.gif ale jednak to trochę za małe autko.

> jakaś swapowana honda, wszelkiej maści bmw, ew jakiś vw z vr6

Właśnie skłaniam się ku jakiejś e30 touring z czymś głupim pod maską, chociaż kumplowi ostatnio w e34 wpadł cały amortyzator do bagażnika co potwierdza, że w 'dziadkach' mogą dziać się różne rzeczy. Chodzi za mną też z3 2.8, ale nie wiem czy starczy kasy. Choruję trochę na Wranglera 4.0. Z głupich pomysłów jest jeszcze Range Rover, ale koszty eksploatacji mogą dosyć szybko przekroczyć wartość auta. Mistrzostwem by było jak bym trafił zadbaną białą (tak sobie ubzdurałem) Imprezę GT kombi wink.gif chociaż tutaj już wiemy, że turbo potrafi być kapryśne.

Generalnie auto miało by byś na okres przejściowy między obecnym a następnym samochodem (na 95% Forester II). Coś żebym się wyszumiał póki jeszcze mogę zlosnik.gif

Napisano

> w cenie do 15k zł.

małe ale nie tak jak saxo... Clio RS... ino weź znajdź egzemplarz...

poza tym Nissany S14?

Toyota MR2 - unikalna zabawka z silnikiem centralnym.

Napisano
  • Autor

> poza tym Nissany S14?

> Toyota MR2 - unikalna zabawka z silnikiem centralnym.

tzn. napisze tak: jeżeli można podzielić 'sportowe' samochody na 'niskie i opływowe' (dla zobrazowania: Ford Probe, Hyundai Coupe czy wspomniana Toyota MR2) i takie w których przednia szyba poprowadzona jest trochę bardziej pionowo a część pasażerska wystaje ponad maskę i klapę bagażnika (dla zobrazowania: Nissan Skyline R33), to zdecydowanie preferuję te drugie. W pseudo-sportowym naleśniku czułbym się jak hetero-niepewny wink.gif

Napisano

> tzn. napisze tak: jeżeli można podzielić 'sportowe' samochody na 'niskie i opływowe' (dla

> zobrazowania: Ford Probe, Hyundai Coupe czy wspomniana Toyota MR2) i takie w których przednia

> szyba poprowadzona jest trochę bardziej pionowo a część pasażerska wystaje ponad maskę i klapę

> bagażnika (dla zobrazowania: Nissan Skyline R33), to zdecydowanie preferuję te drugie. W

> pseudo-sportowym naleśniku czułbym się jak hetero-niepewny

nie mieszaj probe czy hultaaja coupe z mr2... te 2 pierwsze to padaki... MR2 jezdzi... i jesli uważasz że uwłacza Twojej męskości - to Twój problem smile.gif auto to absolutna kosa pomimo małej mocy i pojemności.

Napisano
  • Autor

> nie mieszaj probe czy hultaaja coupe z mr2... te 2 pierwsze to padaki... MR2 jezdzi... i jesli

> uważasz że uwłacza Twojej męskości - to Twój problem auto to absolutna kosa pomimo małej mocy

> i pojemności.

nie, nie, nie - ja nie przeczę, że to auto nie jeździ. Po prostu nie podoba mi się tak poprowadzona linia nadwozia wink.gif

Równie dobrze mogłem napisać Lamborghini albo Ferrari - auta ładne, ale ja takiego bym nie chciał.

tzn. pewnie jak by dali to bym nie pogardził zlosnik.gif ale sam z siebie wybrałbym coś innego.

Napisano

> nie, nie, nie - ja nie przeczę, że to auto nie jeździ. Po prostu nie podoba mi się tak poprowadzona

> linia nadwozia

aa to kumam

> Równie dobrze mogłem napisać Lamborghini albo Ferrari - auta ładne, ale ja takiego bym nie chciał.

> tzn. pewnie jak by dali to bym nie pogardził ale sam z siebie wybrałbym coś innego.

to co Ci sie podoba?

Napisano
  • Autor

> to co Ci sie podoba?

Pewne linie, ostre kąty, ew. klockowate kształty wykończone ścięciami.

Generalnie budowa modułowa z widocznym podziałem na maskę, kabinę i -jeżeli występuje- bagażnik.

Z nowszych samochodów ideałem jest dla mnie obecna linia Mercedesa (W204, X204).

Poza tym samochody o kontrowersyjnej urodzie (np. Impreza GD - chociaż ta już się trochę opatrzyła na ulicy)

lub klasyczne nadwozia w wybranych wersjach - np. Audi A6 C5 Avant - ok, ale sedan już niekoniecznie.

W zasadzie chyba łatwiej powiedzieć co mi się nie podoba - obłe kształty zdecydowanie odpadają (patrz: wspomniany tył A6 C5 sedan), samochody do przesady popularne (Focus, Astra, Octavia) i samochody typowo sportowe.

Napisano

proszę

Nie dość, że najpiękniejsze nadwozie z idealnie zachowanymi proporcjami to jeszcze jeden z najlepszych silników. wink.gif

Napisano
  • Autor

> proszę

> Nie dość, że najpiękniejsze nadwozie z idealnie zachowanymi proporcjami to jeszcze jeden z

> najlepszych silników.

I to jest ładny samochód ok.gif Tylko drogawo zlosnik.gif tak, wiem, marudzę.

Problem jest jeden - szkoda dawać mu w pi.. pedał, żeby go nie zarżnąć.

Ale mniej więcej o coś takiego chodzi.

[edit]

Niestety nie należę do grona ludzi którzy przejmują się wybojami, nie czyszczę samochodu pałeczkami do uszu i wyznaję zasadę, że przez torowisko lepiej przelecieć niż przejechać. Technicznie moje samochody są zawsze sprawne w 100%, ale wizualnie - przyznaję bez bicia - nie jestem niewolnikiem własnych zabawek. Szkoda by mi było kupić coś w co ktoś wsadził mnóstwo serca, czasu i kasy, bo wiem, że bardzo szybko zaprzepaścił bym cały poświęcony trud.

Napisano

> Pewne linie, ostre kąty, ew. klockowate kształty wykończone ścięciami.

> Generalnie budowa modułowa z widocznym podziałem na maskę, kabinę i -jeżeli występuje- bagażnik.

> Z nowszych samochodów ideałem jest dla mnie obecna linia Mercedesa (W204, X204).

> Poza tym samochody o kontrowersyjnej urodzie (np. Impreza GD - chociaż ta już się trochę opatrzyła

> na ulicy)

> lub klasyczne nadwozia w wybranych wersjach - np. Audi A6 C5 Avant - ok, ale sedan już

> niekoniecznie.

> W zasadzie chyba łatwiej powiedzieć co mi się nie podoba - obłe kształty zdecydowanie odpadają

> (patrz: wspomniany tył A6 C5 sedan), samochody do przesady popularne (Focus, Astra, Octavia) i

> samochody typowo sportowe.

ja nie pytałem o uniwersalną definicję Twojego gustu smile.gif tylko jakie konkretne modele rozważasz... bo chyba wyjdzie kolejny wątek w stylu: co kupić, kiedy praaktycznie wszystkie propozycje poza jedną (e30) odrzucam i chce sobie pogadać, o "może kiedyś" sobie sprawię drugie auto...

Napisano

> I to jest ładny samochód Tylko drogawo tak, wiem, marudzę.

ja sądzę, że jak pojedziesz i wyłożysz te 15k to człowiek weźmie bez zastanowienia wink.gif

> Problem jest jeden - szkoda dawać mu w pi.. pedał, żeby go nie zarżnąć.

hehe.gifhahaha.gif

Zarżnąć M52b28?!?

beksa.gif

Nie wiem co byś z tym musiał robić.

Te silniki do bezawaryjnej pracy muszą mieć:

-odpowiedni poziom oleju

-szczelny i sprawny układ chłodzenia

-benzynę.

Nic więcej. Możesz upalać do woli.

> Ale mniej więcej o coś takiego chodzi.

cieszę się, że trafiłem w gust cool.gif

Napisano

> w cenie do 15k zł.

mr2 albo mx5 zlosnik.gif

Napisano

> Nie zastanawiaj się tylko szukaj Mazdy MX-5.

to też jakaś opcja. tylko pytanie czy przypadkiem zawodnik nie jest twojej postury wink.gif

Napisano
  • Autor

> ja nie pytałem o uniwersalną definicję Twojego gustu tylko jakie konkretne modele rozważasz... bo

> chyba wyjdzie kolejny wątek w stylu: co kupić, kiedy praaktycznie wszystkie propozycje poza

> jedną (e30) odrzucam i chce sobie pogadać,

Pisałem wyżej typy które przychodzą mi do głowy.

Impreza GT kombi

Wrangler 4.0

e30 2.8 kombi

z3 2.8

> o "może kiedyś" sobie sprawię drugie auto...

o tym też wspomniałem - chcę bez dokładania po sprzedaży obecnego samochodu, kupić na chwilę zabawkę i sprzedać ją przed kupnem następnego -rozsądnego- wozidełka.

Napisano

> Pisałem wyżej typy które przychodzą mi do głowy.

> Impreza GT kombi

> Wrangler 4.0

> e30 2.8 kombi

> z3 2.8

Masz rozrzut, od roadstera po jeep'a smile.gif

Typy swoje masz, więc wybrać musisz sam.

Gdybym nie miał potrzeby wożenia więcej niż jednego pasażera, to wybrałbym z3. Reszta to bardziej praktyczne dupowozy, które zawsze możesz kupić.

Napisano

> to też jakaś opcja. tylko pytanie czy przypadkiem zawodnik nie jest twojej postury

Wtedy jeździ się tylko w słoneczne dni smile.gif

Napisano

BMW E23! cool.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> BMW E23!

Napiszę tak... to wcale nie jest taki głupi pomysł smile.gif

Boję się tylko trochę wieku (korozja, powypadkowa przeszłość, stan mechaniczny, dostępność części, kaprysy pt: nie odpalę w zimę) oraz tego, że pierwszy sensowny egzemplarz zbliżony do założonej kwoty, mocno ją przekracza, a w tytule jest słowo 'kolekcjonerski' co brzmi jak 'szukam frajera'.

Ale powiem Ci, że nie pomyślałem, żeby iść w tą stronę ok.gif a kierunek jest zacny.

Ile trzeba realnie wydać na takie auto, żeby nadawało się do jazdy?

Znalazłem jeszcze takiego saab-9-3-2-3t-aero

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.