Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana Lanosa na Megane ?

Featured Replies

Napisano

Lanos 1998r 1,6 16v LPG (Sekwencja) 193.000 km - centralny, wspomaganie, el. szyby

Megane IphII 2000r 1,4 16v 260.000 km - klima, abs etc

ojciec planuje kupić nowe auto, i jest problem co zrobić z renówką. W Meganie wymieniony kompletny rozrząd, amory i sprężyny, hamulce tył, klocki tarcze przód,

maksymalnie dojechane jest sprzęgło - auto bez rdzy.

silnik cały czas na syntetyku.

na pewno musiałoby iść do gazu, bo dojeżdżam do pracy 90km ok.gif

Lanos natomiast nie sprawia żadnych kłopotów, powoli leci zawieszenie z przodu, na gazie zrobione ~45kkm. Zero rdzy, tania eksploatacja, ale absolutnie brak jakiegokolwiek wyposażenia np, podnoszącego bezpieczeństwo.

zastanawiam się czy wziąć tą megankę, zrobić sprzęgło, wsadzić gaz i jeździć wygodniejszym i bezpieczniejszym autem oslabiony.gif

podpowiecie coś ? wink.gif

wymienić siekierkę na kijek ?

Napisano

Jeżeli liczysz się z tym, ze wstawisz gaz i zrobisz sprzęgło to bierz (czyt. masz na to gotowy $). Ja bym brał. Zwłaszcza, że od ojca - pewne auto smile.gif

Biorąc pod uwagę wyposażenie - tym bardziej Reno, chociaż żal pozbywać się poczciwego, bezawaryjnego Lanosika pewnie wink.gif

edyta:

Pytanie tylko, czy Reno też będzie tak bezawaryjne jak Lanos.

Napisano

> Lanos 1998r 1,6 16v LPG (Sekwencja) 193.000 km - centralny, wspomaganie, el. szyby

> Megane IphII 2000r 1,4 16v 260.000 km - klima, abs etc

> ojciec planuje kupić nowe auto, i jest problem co zrobić z renówką. W Meganie wymieniony kompletny

> rozrząd, amory i sprężyny, hamulce tył, klocki tarcze przód,

> maksymalnie dojechane jest sprzęgło - auto bez rdzy.

> silnik cały czas na syntetyku.

> na pewno musiałoby iść do gazu, bo dojeżdżam do pracy 90km

> Lanos natomiast nie sprawia żadnych kłopotów, powoli leci zawieszenie z przodu, na gazie zrobione

> ~45kkm. Zero rdzy, tania eksploatacja, ale absolutnie brak jakiegokolwiek wyposażenia np,

> podnoszącego bezpieczeństwo.

> zastanawiam się czy wziąć tą megankę, zrobić sprzęgło, wsadzić gaz i jeździć wygodniejszym i

> bezpieczniejszym autem

> podpowiecie coś ?

> wymienić siekierkę na kijek ?

Ze względu na klimę, sporo rzeczy wymienionych wziąłbym meganke chyba ok.gif

Napisano
  • Autor

> chociaż żal pozbywać się poczciwego,

> bezawaryjnego Lanosika pewnie

a nom zlosnik.gif

> edyta:

> Pytanie tylko, czy Reno też będzie tak bezawaryjne jak Lanos.

auto nie sprawia żadnego kłopotu ok.gif

Napisano

bierz meganke jak zadbana, nie powinienes narzekac wink.gif

Napisano

Znasz historię samochodu, sprzedający też Cię raczej nie oszuka zlosnik.gif, wyposażenie lepsze, więc moim zdaniem brać.

dranio

Napisano
  • Autor

> Znasz historię samochodu,

od nowości ok.gif

> sprzedający też Cię raczej nie oszuka , wyposażenie lepsze, więc moim

> zdaniem brać.

> dranio

ok.gif

Napisano

> a nom

> auto nie sprawia żadnego kłopotu

No to już masz odpowiedź! ok.gif

Napisano

jeździłem meganką I generacji dobre kilka lat i musze przyznać, ze auto było bezawaryjne, potrafiło wytrzymac niemałe katowanie i przy tym bardzo wygodne (wręcz kanapa, co niektórym może przeszkadzac, bo szybkie zakręty były raczej nieprzewidywalne)

tak czy owak bardzo miło wspominam to auto.

więc kolejny głos na tak.

Napisano

Nowszy, lepiej wyposazony, z pewnego zrodla. O co Ty pytasz czlowieku zlosnik.gif

Napisano

> I pewnie ma 4-5 gwiazdek w testach zderzeniowych.

> Mnie Renoofka z 2001 r. uratowała kiedyś w konfrontacji z TIRem.

Miejmy nadzieje ze jego nie bedzie musiala, ale to rowniez nie jest bez znaczenia ok.gif

Napisano

> podpowiecie coś ?

Kilka dobrych lat temu zamieniłem Lanosa na Megankę - nie żałuję/ nie żałowałem ani sekundy zlosnik.gif mimo wszystko dużo lepszy komfort jazdy, bezpieczeństwo - miałem już niestety przygodę ze słupem w zimie crazy.gif - bez najmniejszego uszczerbku choć wolałbym już nigdy nie powtarzać takich przygód zlosnik.gif awaryjność na podobnym poziomie - ogólnie jak czytam i widzę z jakimi problemami borykają się użyszkodznicy niektórych aut to Meganka jest bezawaryjna zlosnik.gifhehe.gif oj nie zastanawiaj się tylko zamieniaj, aha ważne - nie ma jakiś dziwnych bujań, nadmiernych przechyłów karoserii na zakrętach jak w Lanosie i koła typu 195-205/50/15 włożysz bez najmniejszych problemów. Ceny części - naprawdę przystępne. Ja teraz szukam co prawda zastępcy dla Meganki ale w żadnym razie nie sprzedaję tego auta nono.gif

Napisano

> podpowiecie coś ?

Maganka ok.gif To naprawdę fajne i stosunkowo bezawaryjne auto - szczególnie, że to ph2, więc auto wyleczone z chorób wieku dziecięcego ok.gif Naprawdę w porównaniu z Lanosem (zwróć uwagę na osobówki w moim profilu smile.gif ) to zupełnie inna klasa samochodu ok.gif

Napisano

> Maganka To naprawdę fajne i stosunkowo bezawaryjne auto - szczególnie, że to ph2, więc auto

> wyleczone z chorób wieku dziecięcego

a jakie były choroby wieku dziecięcego w przypadku Meganki? hmm.gif

Napisano

> a jakie były choroby wieku dziecięcego w przypadku Meganki?

O większości na pewno pojęcia nie mam smile.gif Poza tym, że mieliśmy w firmie 2 Meganki - jedną przed liftem, drugą po - oba auta z tym samym silnikiem (benzyna - jeżeli dobrze pamiętam coś koło 1.6) i w tym przed non stop coś się z alternatorem i ogólnie elektryką osprzętu silnika działo a w tym po lifcie nigdy żadnego problemu z prądem nie było.

Zazwyczaj auta na początku produkcji mają jakieś błędy konstrukcyjne i wiele z nich jest usuwane przy wszelkiego typu liftingach - tak że pisałem ogólnie - bez myślenia o jakimkolwiek konkretnym problemie ok.gif

Napisano

Nie zamieniłbym lanosa na megane w życiu jak by miały takie samo wyposażenie, równoroczne megane które mam w rodzinie i lanos, megane już zjada rdza progi, nadkola, auta z tego samego 99 roku, megane po lifcie bezwypadkowe od nowości w rodzinie. W megane dojdzie ci belka z tyłu i 1000 zł pęka. Na lanosie zero rdzy, części tanie tylko spalanie większe ale 1.4 8v czy 1.5 8v można gazować tanio.

Napisano

> od nowości

To nad czym tu się zastanawiać?

Napisano

> O większości na pewno pojęcia nie mam Poza tym, że mieliśmy w firmie 2 Meganki - jedną przed

> liftem, drugą po - oba auta z tym samym silnikiem (benzyna - jeżeli dobrze pamiętam coś koło

> 1.6) i w tym przed non stop coś się z alternatorem i ogólnie elektryką osprzętu silnika działo

> a w tym po lifcie nigdy żadnego problemu z prądem nie było.

-

> Zazwyczaj auta na początku produkcji mają jakieś błędy konstrukcyjne i wiele z nich jest usuwane

> przy wszelkiego typu liftingach - tak że pisałem ogólnie - bez myślenia o jakimkolwiek

> konkretnym problemie

zgadza się ale tutaj chyba jest trochę odwrotnie zlosnik.gif jakieś cewki srewki zlosnik.gif ciągle jakieś problemy z osprzętem silników 16v itp. stare 1.4 czy 1.6 na pewno nie miały tych/tylu problemów

zabawne jest to, że mam również inne auto - tym razem po liftingu i często plułem sobie w brodę, że skusiłem się na lepsze wyposażenie i nowsze silniki bo awaryjność modelu sprzed liftu jest sporo niższa

Napisano

> -

> zgadza się ale tutaj chyba jest trochę odwrotnie jakieś cewki srewki ciągle jakieś problemy z

> osprzętem silników 16v itp. stare 1.4 czy 1.6 na pewno nie miały tych/tylu problemów

> zabawne jest to, że mam również inne auto - tym razem po liftingu i często plułem sobie w brodę, że

> skusiłem się na lepsze wyposażenie i nowsze silniki bo awaryjność modelu sprzed liftu jest

> sporo niższa

Wiesz, na tej zasadzie, to najlepiej jeździć Mietkiem W123 200d w wersji możliwie najuboższej.

Napisano

> Wiesz, na tej zasadzie, to najlepiej jeździć Mietkiem W123 200d w wersji możliwie najuboższej.

fakt zlosnik.gif ale w Camry na obecne lata miałem niezłe wyposażenie i jakoś nic się nie chciało zepsuć zlosnik.gif teraz mam niby mądrzejszego automat`a a raz zaliczył awarię sterownika skrzyni sick.gif w ogóle się porobiło z tą jakością zlosnik.gif teraz chcę zmienić drugie z moich aut i zamiast nastawić się na to co trendy - czyli mały diesel naszpikowany wszelkimi udogodnieniami szukam jak najprostszej wersji żeby jak najmniej mogło się s..psuć zlosnik.gif ale odbiegłem od tematu tongue.gif

Napisano

Do budżetu przeznaczonego na sprzęgło w Meganie dołożyć i wstawić klimę do Lanosa zlosnik.gif

Poprawka: z budżetu przeznaczonego na sprzęgło i LPG do Meganki to założy sie tę klimę i jeszcze zostanie.

Napisano

hmmmm

miałem laniego i złego słowa nie powiem - ale rdza bierze daewoo.

miałem megane 2003 (ta po 2000 też ma pełen ocynk, mimo licznych odbić od kamieni zero rdzy - do metalu były)

Oba były zagazowane, megane nie sprawiała problemów z gazem, lanos czasem tak. Belka z tyłu 1000zł jakieś bzdury, 2 amory normalnie około 500zł, a na aledrogo 300 - wymiana banalna.

Dobra suma sumarum. Byłem nastawiony na NIE do renault ale to było dobre i lepsze auto od lanosa grinser006.gif

Nie zamieniłbym lanosa na megane w życiu jak by miały takie samo wyposażenie, równoroczne megane

> które mam w rodzinie i lanos, megane już zjada rdza progi, nadkola, auta z tego samego 99

> roku, megane po lifcie bezwypadkowe od nowości w rodzinie. W megane dojdzie ci belka z tyłu i

> 1000 zł pęka. Na lanosie zero rdzy, części tanie tylko spalanie większe ale 1.4 8v czy 1.5 8v

> można gazować tanio.

Napisano

> Do budżetu przeznaczonego na sprzęgło w Meganie dołożyć i wstawić klimę do Lanosa

z tego co widzę do 1.4 16v cena sprzęgła to ok. 300zł plus robocizna 200-300 hmm.gif więc ile by musiał dołożyć do klimy? zlosnik.gif

Napisano

> hmmmm

> miałem laniego i złego słowa nie powiem - ale rdza bierze daewoo.

> miałem megane 2003 (ta po 2000 też ma pełen ocynk, mimo licznych odbić od kamieni zero rdzy - do

> metalu były)

> Oba były zagazowane, megane nie sprawiała problemów z gazem, lanos czasem tak. Belka z tyłu 1000zł

> jakieś bzdury, 2 amory normalnie około 500zł, a na aledrogo 300 - wymiana banalna.

> Dobra suma sumarum. Byłem nastawiony na NIE do renault ale to było dobre i lepsze auto od lanosa

> Nie zamieniłbym lanosa na megane w życiu jak by miały takie samo wyposażenie, równoroczne megane

> > można gazować tanio.

również potiwerdzam, że z tą belką to jakieś bzdury, części są naprawdę tanie i tak jak Ty również trochę obawiałem się francuza ale po 6 latach jazdy śmiało mogę polecić. Lanosa też mogę polecić ale komfort jazdy to zupełnie inna bajka w reno ok.gif

Napisano

Zostaw sobie megane .Te silniki sa wytrzymałe ,nie pija oliwy dobrze sie kreca. Ja tam jezdze 4 rok i zbytnio nie narzekam .Mam cewki Beru i od 40kkm narazie spokój.Zawiecha komfortowa do normalnej jazdy wystarcza.No..części mogły by byc ciut tańsze.

Napisano

.No..części mogły by byc ciut tańsze.

właśnie części są tanie moim zdaniem, na pewno nie jest to pułap cenowy części do aveo ale czego nie wymieniałem w meganie to zawsze było przystępnie cenowo ok.gif

Napisano

Meganka I phase I rocznik 98. 150 tys na lpg. zaczely grac panewki. ale generalnie kapitalne autko. nigdy mnie nie zawiodlo i wspominam je z sentymentem. wygodne. i fajnie w srodku sie czulem.

Napisano

> .No..części mogły by byc ciut tańsze.

> właśnie części są tanie moim zdaniem, na pewno nie jest to pułap cenowy części do aveo ale czego

> nie wymieniałem w meganie to zawsze było przystępnie cenowo

W porównaniu do astry I amory do tyły 160zł a do megany 250zł.Tak płaciłem.Wczoraj pytałem w sklepie to do megany na przód 130 zł szt.Spręzyna wybieraka 40zł snr-a oslabiony.gif

Napisano

> Nie zamieniłbym lanosa na megane w życiu jak by miały takie samo wyposażenie,

kolega tutaj chce zamienić lanosa na lepsze i "bezpieczniejsze" wyposażenie skromny.gif

W autach z takich roczników to loteria, które pierwsze zacznie rdzewieć. W zależności od wielu czynników. Imo rdzewiejące auto to pojęcie względne.

Napisano

Z 2003 roku to jest Megane II a nie Megane I ph2 które robiono do 2002 roku, w megane I jest belka z tyłu z drążkami poprzecznymi i regeneracja kosztuje około 1000zł oprócz amortyzatorów, w megane II jest zwykła belka skrętna i jest to co innego: zwykłe sprężyny i amortyzatory.

Napisano

rotfl.gif widzę że jak zwykle inni wiedzą lepiej czym jeżdżą ich właściciele.

Kolego w katalogach I była może i do 2002 ale produkowano ją nadal w 2003. Z różnic to przerzucono miejsce mocowania np. akusia grinser006.gif

Dalej nie bede się zagłębiał na temat tego modelu, ale np. trzeba było zmienić poduszkę pod skrzynią .... itp, itd jak w każdym modelu były większe lub mniejsze przypadłości.

> Z 2003 roku to jest Megane II a nie Megane I ph2 które robiono do 2002 roku, w megane I jest belka

> z tyłu z drążkami poprzecznymi i regeneracja kosztuje około 1000zł oprócz amortyzatorów, w

> megane II jest zwykła belka skrętna i jest to co innego: zwykłe sprężyny i amortyzatory.

Napisano

> widzę że jak zwykle inni wiedzą lepiej czym jeżdżą ich właściciele.

> Kolego w katalogach I była może i do 2002 ale produkowano ją nadal w 2003.

Może nie tyle ja produkowano co ją rak zarejstrowano. Jak szukałem auta to był scenic II PH1 i miał date produkcji wbita 2007. A na szybach 2004 było.

Napisano

Dobra widzę, że kolejna osoba zna moje auto bardziej niż ja hahaha.gif

Auto kupione w polskim serwisie, książka 2003-karta pojazdu z datą produkcji, szyby 2003 tongue.gif

> Może nie tyle ja produkowano co ją rak zarejstrowano. Jak szukałem auta to był scenic II PH1 i miał

> date produkcji wbita 2007. A na szybach 2004 było.

Napisano

> Dobra widzę, że kolejna osoba zna moje auto bardziej niż ja

> Auto kupione w polskim serwisie, książka 2003-karta pojazdu z datą produkcji, szyby 2003

To może przyznasz łaskawie, że masz Megane Grandtour czyli kombiaka, co? Bo tylko te z Jedynek, były produkowane jeszcze w 2003.

Napisano

waytogo.gif

PS

Miałem

> To może przyznasz łaskawie, że masz Megane Grandtour czyli kombiaka, co? Bo tylko te z Jedynek,

> były produkowane jeszcze w 2003.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.