Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

leasing - wykup auta ciężarowego/osobowego i sprzedaż

Featured Replies

Napisano

auto osobowe z kratką tzw cięzarowe

jest w leasingu na firme

ostatnia rata jest ratą wykupu 1%

czy moge takie auto wykupic na żone przerobic na osobowe i po poł roku sprzedac bez podatku vat?

czy bede musial wykupic na firme ...? czy moge w miedzy czasie przerobic na osobowe i sprzedac na fv bez podatku vat ? jak to wyglada ?

Napisano

> U mnie z automatu wystawiali FV na firmę.

Czym się różni FV na firmę Piotr K. od FV na osobę fizyczną pt. Piotr K.? wink.gif

Napisano

możesz wykupić z leasingu na swoją działalność lub na siebie jako osobę fizyczną, na żonę się nie uda.

jak wykupisz na siebie to nie wprowadzasz w firmę, przerabiasz na osobowy i po 6 pełnych miesiącach sprzedajesz beż żadnego podatku.

na żonę możesz przepisać jak bardzo chcesz, ale to nie ma specjalnie sensu.

Napisano

> Czym się różni FV na firmę Piotr K. od FV na osobę fizyczną pt. Piotr K.?

Skutkami prawnymi i podatkowymi.

O ile UKS będzie zainteresowany.

Napisano
  • Autor

> możesz wykupić z leasingu na swoją działalność lub na siebie jako osobę fizyczną, na żonę się nie

> uda.

> jak wykupisz na siebie to nie wprowadzasz w firmę, przerabiasz na osobowy i po 6 pełnych miesiącach

> sprzedajesz beż żadnego podatku.

> na żonę możesz przepisać jak bardzo chcesz, ale to nie ma specjalnie sensu.

pozniej jako osobowy sprzedaje na umowe KS ? czy na fv bez vatu ?

Napisano

Zależy od leasingodawcy, ale wg. mojej wiedzy co najwyżej można wykupić na siebie prywatnie

(ponoć NIP ma się zgadzać).

Ogólnie temat ciężki i nieprzyjemny zlosnik.gif

Leasing to zło grinser006.gif

Napisano

> pozniej jako osobowy sprzedaje na umowe KS ? czy na fv bez vatu ?

na umowę KS

Napisano

> ... ale wg. mojej wiedzy co najwyżej można wykupić na siebie prywatnie ...

Nie.

> Ogólnie temat ciężki i nieprzyjemny ...

Nie.

> Leasing to zło ...

Nie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy od leasingodawcy, ale wg. mojej wiedzy co najwyżej można wykupić na siebie prywatnie

> (ponoć NIP ma się zgadzać).

> Ogólnie temat ciężki i nieprzyjemny

> Leasing to zło

ok wykupuje prywatnie na siebie nip ten sam w miedzy czasie przerabiam na osobowy i sprzedaje po 6 miesiacach na umowe KS bez vatu

Napisano

> ok wykupuje prywatnie na siebie nip ten sam w miedzy czasie przerabiam na osobowy i sprzedaje po 6

> miesiacach na umowe KS bez vatu

tak dokładnie zrobiłem z Suzuki, bez problemów, musisz tylko pamiętać że ma minąć 6 pełnych miesięcy czyli jak kupisz auto w październiku to 6 miesięcy będzie lis,gru,sty,lut,marz,kwie i dopiero w maju można spokojnie sprzedać.

Napisano

> Nie.

> Nie.

> Nie

Zaraz przyjdzie Kaizen i powie że to jednak zło... nawet jak całkowity koszt leasingu na 3 lata to 108% grinser006.gif

Napisano

> Czym się różni FV na firmę Piotr K. od FV na osobę fizyczną pt. Piotr K.?

To stanowisko Orixu

Napisano

> Nie.

W VW leasing przykładowo nie ma innej opcji.

> Nie.

Nie ma 100% pewności, bo każdy US może indywidualnie interpretować daną sytuację i wtedy jest płacz.

> Nie

I tak i nie, kredyt też do bani, gotówa na stół zlosnik.gif

Napisano

> W VW leasing przykładowo nie ma innej opcji ...

Nie zlosnik.gif

> Nie ma 100% pewności, bo każdy US może indywidualnie interpretować daną sytuację i wtedy jest

> płacz ...

Może również nastąpić wybuch supernowej lub JKM zostanie premierem zlosnik.gif

> I tak i nie, kredyt też do bani, gotówa na stół ...

Plus wódka i zakąska i tak kupujemy auto zlosnik.gif

Napisano

> Zaraz przyjdzie Kaizen i powie że to jednak zło...

Używany z rozsądkiem, to dobro. Dla drogich osobówek najbardziej ekonomiczna forma posiadania.

> nawet jak całkowity koszt leasingu na 3 lata to

> 108%

Tak, jak nie wierzę w "weekend bez VAT" i "druga sztuka gratis" - tak nie wierzę, że leasingodawca bawi się w działalność z której wyciąga z 1/3 tego, co ze swoich pieniędzy wyciągnąłby z lokaty bankowej.

A co do meritum - to kwestia tego, jak to zostało ujęte w umowie i jakie rozwiązania bierze pod uwagę leasingodawca.

Napisano

> Używany z rozsądkiem, to dobro. Dla drogich osobówek najbardziej ekonomiczna forma posiadania.

Nie tylko

> Tak, jak nie wierzę w "weekend bez VAT" i "druga sztuka gratis" - tak nie wierzę, że leasingodawca

> bawi się w działalność z której wyciąga z 1/3 tego, co ze swoich pieniędzy wyciągnąłby z

> lokaty bankowej.

I co? Bank ma pożyczyć sam sobie pieniądze i na tym zarobić? Tak się nie da. Leasingi są tańsze od kredytów z bardzo prostej przyczyny, znikome ryzyko, a to najważniejszy czynnik przy pożyczce.

> A co do meritum - to kwestia tego, jak to zostało ujęte w umowie i jakie rozwiązania bierze pod

> uwagę leasingodawca.

dla mnie jest istotne ile płacę za leasing ok.gif

Napisano

Możesz wykupić na siebie lub swoją działalność gosp.

Należy jednak pamiętać, że stanowisko min. finansów jest takie, że przychód ze sprzedaży auta wykupionego po leasingu jest przychodem z działalności gospodarczej.

Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest darowizna autka w I grupie i sprzedaż po 6 miesiącach. Można jeszcze po 6 miesiącach sprzedać na fakturę VAT ZW i troszeczkę zaniżyć wartość faktury.

Pozdrawiam cool.gif

Napisano

> I co? Bank ma pożyczyć sam sobie pieniądze i na tym zarobić? Tak się nie da. Leasingi są tańsze od

> kredytów z bardzo prostej przyczyny, znikome ryzyko, a to najważniejszy czynnik przy pożyczce.

> dla mnie jest istotne ile płacę za leasing

Nie ma pewniejszej lokaty niż bankowa.

Weźmy, że mam do wyboru lokatę bankową (przy większych kwotach obecnie 7%+) i zainwestowanie pieniędzy w inny sposób (np. wyleasingowanie komuś samochodu).

Przy lokacie mam minimum pracy, minimum ryzyka.

Przy leasingu zawsze jest ryzyko, że leasingobiorca zbankrutuje, zniknie, rozbije samochód, nie będzie płacił w terminie. Będę musiał zatrudnić osoby/firmy do obsługi, do szukania klientów, do windykacji, do księgowości, wystawiania faktur itd. Generalnie i ryzyko większe, i koszty większe niż przy lokacie.

Więc skoro mogę praktycznie bez ryzyka i bez kosztów założyć lokatę na 7% rocznie, to jaki sens ma wkładanie tych pieniędzy w leasing na ok. 2% rocznie? Przecież to nawet poniżej inflacji.

A jeżeli lesingodawca musi wziąć jeszcze kredyt na sfinansowanie przedmiotu leasingu - to różnica robi się jeszcze większa.

Więc leasing typu 10X% ma równie wiele wspólnego dla mnie z prawdą, co druga sztuka gratis (poproszę tylko tę drugą sztukę wink.gif )

Albo są ukryte opłaty, albo leasingodawca dostaje rabat od sprzedawcy (który, z dużą dozą prawdopodobieństwa, sam też bym wytargował od sprzedawcy).

Przykro mi, jeżeli ciągle w to wierzysz, ale nie ma Świętego Mikołaja, free lunch ani przedsiębiorców, którzy wybierają mniej opłacalne i jednocześnie bardziej ryzykowne sposoby zainwestowania swoich pieniędzy (tacy szybko bankrutują).

Napisano

> Albo są ukryte opłaty, albo leasingodawca dostaje rabat od sprzedawcy (który, z dużą dozą

> prawdopodobieństwa, sam też bym wytargował od sprzedawcy).

Tyle że leasingodawca bierze od sprzedawcy setki lub tysiące samochodów, a Ty jeden. zlosnik.gif

Nadal myślisz że wynegocjujesz to samo?

Napisano

> To stanowisko Orixu

OK, pytam czysto "technicznie" - nazwa firmy i NIP identyczne, więc gdzie jest różnica?

Napisano

> OK, pytam czysto "technicznie" - nazwa firmy i NIP identyczne, więc gdzie jest różnica?

Nie, nazwa była inna. Konkretnie nazwa + imię i nazwisko

Napisano

> Więc leasing typu 10X% ma równie wiele wspólnego dla mnie z prawdą, co druga sztuka gratis ...

Odrobinę zburzę twój światopogląd 893goodvibes.gif

Leasing to instrument bankowy - zatem pierwotnym pożyczkodawcą - leasingodawcą jest bank.

Instytucje typu ... fundusz leasingowy który nota bene ma największy udział w rynku to pośrednicy, zarabiają na twoim lenistwie / niewiedzy / reklamie.

'Fundusz' leasingowy pożycza pieniądze od banku więc jego marża musi zapewnić spłatę plus godziwe życie prezesom.

Branie leasingu poza bankiem jest karmieniem pasożyta.

Dla banku oprocentowanie netto w wysokości 3% rocznie jest bardzo kuszące ze względu na blisko 100 % spłacalność.

Istnieje również system prowizji od sprzedawców aut.

Osobną ligą są tzw banki samochodowe - te z kolei mogą pracować na praktycznie 0 marży netto.

Tutaj bierze się pod uwagę sam fakt zwiększania sprzedaży aut konkretnej marki.

Leasing to zło - ale brany w złym miejscu i złym (ekonomicznie) czasie zlosnik.gif

Napisano

> Zaraz przyjdzie Kaizen i powie że to jednak zło... nawet jak całkowity koszt leasingu na 3 lata to

> 108%

Pomalutku policz: jeżeli masz 1 wpłate 40% to realnie masz 60% "spłacanego kapitału" przy leasingu auta. RRSO kształtuje się więc na poziomie 14% na 3 lata, więc 4,5% rocznie. Zakładając świetne zabezpieczenie i możliwość odliczenia podatku VAT w 100% (a Ty tylko 60% z FV) to jest to normalny biznes.

Napisano
  • Autor

własnie dzwonilem do vw leasing pl

moge wykupić na siebie idywidualnie

mozna skrócic leasing po upływie 2 lat

kary - 2% od fv poczatkowej zakupu auta

od pozostałych rat odejmuja odsetki

zobaczymy jak to wyjdzie u mnie... ale ok 1tys w plecy bedzie

Napisano

> własnie dzwonilem do vw leasing pl

> moge wykupić na siebie idywidualnie

> mozna skrócic leasing po upływie 2 lat

> kary - 2% od fv poczatkowej zakupu auta

> od pozostałych rat odejmuja odsetki

> zobaczymy jak to wyjdzie u mnie... ale ok 1tys w plecy bedzie

pomimo ze ci odsetki odejma?

Napisano

Ale pamiętasz, że i tak sprzedaż takiego autka będzie przychodem z działalności gospodarczej?

Napisano
  • Autor

> Ale pamiętasz, że i tak sprzedaż takiego autka będzie przychodem z działalności gospodarczej?

ksiegowa mówi ze nie ...

Napisano

> ksiegowa mówi ze nie ...

Bardziej bym się sugerował tym co mówi KIP oraz interpretacjami indywidualnymi.

Napisano

> Ale pamiętasz, że i tak sprzedaż takiego autka będzie przychodem z działalności gospodarczej?

N I E devil.gif

Napisano

> N I E

To wg kolegi jak będzie klasyfikowany taki przychód?

Proponuję zapytać w KIP i poczytać interpretację indywidualne.

Napisano

> To wg kolegi jak będzie klasyfikowany taki przychód?

JAKI przychód ???

> Proponuję zapytać w KIP i poczytać interpretację indywidualne.

Interpretacja - jak sama nazwa wskazuje - to 'widzimisię' pracownika skarbówki.

Jak ci pasuje - bierzesz ją, jak nie - sąd.

Jest ponad 300 prawomocnych wyroków - WSZYSTKIE sprawy zostały oddalone.

Osoba fizyczna (o takiej mówimy) MOŻE wykupić auto poleasingowe (leasing operacyjny) za cenę ustaloną.

Po pełnych 6 miesiącach MOŻE sprzedać auto za bilion.

Bez podatku wink.gif

Teraz udowodnij, że to przychód z DG.

Weź tylko łaskawie pod uwagę trzy rzeczy:

-KTO amortyzował auto

-CZAS trwania umowy w miesiącach

-VAT należny.

Napisano

> mozna skrócic leasing po upływie 2 lat

> kary - 2% od fv poczatkowej zakupu auta

> od pozostałych rat odejmuja odsetki

> zobaczymy jak to wyjdzie u mnie... ale ok 1tys w plecy bedzie

Weź dzwoń do swojego handlowca i negocjuj te 2% oni w VB mogą mocno obniżać te różne opłaty, wiem bo już to trenowałem, u mnie chcieli 500 zł a zapłaciłem 200 zł.

Napisano

> JAKI przychód ???

Przychód ze sprzedaży samochodu wykupionego z leasingu.

> Interpretacja - jak sama nazwa wskazuje - to 'widzimisię' pracownika skarbówki.

> Jak ci pasuje - bierzesz ją, jak nie - sąd.

Prawda

> Jest ponad 300 prawomocnych wyroków - WSZYSTKIE sprawy zostały oddalone.

mogę poprosić o sygnatury akt, a może możesz podesłać jakieś wyroki

> Osoba fizyczna (o takiej mówimy) MOŻE wykupić auto poleasingowe (leasing operacyjny) za cenę

> ustaloną.

> Po pełnych 6 miesiącach MOŻE sprzedać auto za bilion.

> Bez podatku

> Teraz udowodnij, że to przychód z DG.

> Weź tylko łaskawie pod uwagę trzy rzeczy:

> -KTO amortyzował auto

> -CZAS trwania umowy w miesiącach

> -VAT należny.

Dla mnie też jest to chore, żeby traktować przychód ze sprzedaży samochodu wykupionego z leasingu jako przychód z działalności gospodarczej.

Może kolega się orientuje jak wygląda sprawa w przypadku s.c.?

Napisano

> Przychód ze sprzedaży samochodu wykupionego z leasingu ...

Jeszcze raz: wykup przedmiotu na osobę fizyczną.

Jeżeli przedmiot nie został wprowadzony do ewidencji,

to nie jest składnikiem majatku i jego sprzedaż nie skutkuje powstaniem przychodu.

Sprzedaż przedmiotu używanego przez osobę fizyczną jest

uregulowana innymi przepisami.

> mogę poprosić o sygnatury akt ...

Obowiązuje nas tajemnica służbowa.

Dodatkowo sprawy o charakterze skarbowym podlegają ścisłej ochronie bez możliwości ujawniania danych osobowych.

Mogę tylko polecić kontakt z działem prawnym banku - leasingodawcy.

Kontakt z prawnikami 'funduszu leasingowego' nie polecam wink.gif

> Dla mnie też jest to chore...

Lęk przed ukaesem, koszty postępowania i dodatkowy stres często powoduje że ludzie nie walczą przed sądami.

> Może kolega się orientuje jak wygląda sprawa w przypadku s.c.?

Tak jak z jednoosobową DG.

Jeżeli umowa spółki określa równy udział wspólników to przedmiot jest nabywany na równych prawach.

Faktura wymienia wszystkich wspólników i wydz.kom. zinterpretuje ich jako współwłaścicieli.

Teoretycznie nie ma problemów ze spółkami osobowymi,

czasami struktura właścicielska jest tak skomplikowana że nie ma

mozliwości osobowego wykupu przedmiotów po zakończonym leasingu.

Spółki kapitałowe to inny temat zlosnik.gif

Napisano

ja chce wykupic auto z BRE Leasing i nie ma opcji wystawienia faktury na osobe fizyczna, albo na dzialalnosc albo na moje dane osobiste z dopiskiem ze prowadze dzialalnosc o takiej i takiej nazwie, mozna to jakos ugryzc, tak zeby nie placic podatku? auto to normalna ciezarowka (pick up)

Napisano

> ... mozna to jakos ugryzc ...

Podstawą jest umowa którą zawarłeś.

Podaj warunki zakończenia umowy.

Jeżeli zawarłeś umowę niekorzystną dla leasigobiorcy (wg ciebie)

to możesz wystąpić o zmianę zasad zakończenia umowy.

W razie problemów skontaktuj się z ZPL w W-wie mail [email protected]

BRE-L należy do związku i nie powinien fikać wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.