Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Geometria kół - interpretacja

Featured Replies

Napisano

Mamy taki oto wydruk i trzeba rozgryźć o co chodzi ze zbieżnością, ponieważ z przodu i z tyłu zbieżność prawidłowa jest na wartościach dodatnich (z tyłu sumaryczna aż 5 mm). Jak dobrze rozumiem wartości dodatnie oznaczają zbieżne koła, a ujemne - rozbieżne? Teraz pytanie jak jest mierzone z tyłu, bo niby zbieżne dodatnio, ale rysuneczek z boku pokazuje zbieżne tak, jakby auto jeździło do tyłu. Czy zbieżne koła tylnej osi są zbieżne patrząc na kierunek jazdy?

286377532-geometria.jpg

post-111001-14352517749414_thumb.jpg

Napisano

> Mamy taki oto wydruk...

To RWD, prawda?

Pozdrawiam.

Napisano

> Tył jest rozbieżny.

raczej ma za mały negatyw...

Napisano

jest ok, na te rysuneczki nie patrz bo one się nie zmieniają w zależności czy jest zbieżność czy rozbieżność, one są tylko poglądowe

Napisano

Wszystko jest ok. Minimalny negatyw z tyłu jak przystało na bmw

Napisano

> Wszystko jest ok. Minimalny negatyw z tyłu

A to na czerwono to nie jest wynik poza skalą? W tym przypadku zbyt małe pochylenie kół?

Napisano

> A to na czerwono to nie jest wynik poza skalą? W tym przypadku zbyt małe pochylenie kół?

tak. Trochę za mało w negatywie jak na BMW.

Napisano
  • Autor

> To RWD, prawda?

> Pozdrawiam.

Tak, rwd.

Napisano
  • Autor

> jest ok, na te rysuneczki nie patrz bo one się nie zmieniają w zależności czy jest zbieżność czy

> rozbieżność, one są tylko poglądowe

To jest akurat nie moje bmw, ale chodzi o to, czy w rwd zbieżne tylne koła mają być zbieżne po stronie przodu auta, czy tyłu?

Napisano

> To jest akurat nie moje bmw, ale chodzi o to, czy w rwd zbieżne tylne koła mają być zbieżne po

> stronie przodu auta, czy tyłu?

A jak okreslasz strony to siedzisz przodem do kierunku jazdy czy do klapy bagaznika? Pytanei zupelnie bez sensu. WSZYSTKIE strony oznaczas ie siedzac za kierownica, wiec jesli kola sa zbiezne, to sa zbiezne do przodu, to ich linie przetna sie przed samochodem, jesli rozbiezne to za samochodem. Koniec macenia. Dziekuje za uwage grinser006.gif

Napisano

> Tył jest rozbieżny.

Jaki rozbieżny ? Przeciez jest w zbiegu 5mm

Napisano

A co to za sprzęt co podaje pochylenie w stopniach a zbieżność już w mm? Te rysunki obok cyfr są kompletnie do dooopy i faktycznie wynika z nich że jeśli przód w tym aucie jest zbieżny to tył musi być rozbieżny - tak przynajmniej ja to rozumiem. Ale patrząc na liczby i zdrowy rozsądek zapewne i przód i tył są zbieżne smile.gif

Napisano

> A co to za sprzęt co podaje pochylenie w stopniach a zbieżność już w mm? Te rysunki obok cyfr są

> kompletnie do dooopy i faktycznie wynika z nich że jeśli przód w tym aucie jest zbieżny to tył

> musi być rozbieżny - tak przynajmniej ja to rozumiem. Ale patrząc na liczby i zdrowy rozsądek

> zapewne i przód i tył są zbieżne

tył musi być zbieżny - przy rozbieżnym na szybciej pokonywanych zakrętach czujesz jakbyś widlakiem jeździł...

ewentualnie na 0 - przy sztywnych mostach.

pozdr

Napisano

> Jaki rozbieżny ? Przeciez jest w zbiegu 5mm

A niby jak? Masz przeciez rysunek obok wymiaru, na ktorym pokazany jest ktory to wymiar. Porownaj go sobie z odpowiednikiem na gorze i bedziesz mial caly samochod.

Napisano

> A niby jak? Masz przeciez rysunek obok wymiaru, na ktorym pokazany jest ktory to wymiar. Porownaj

> go sobie z odpowiednikiem na gorze i bedziesz mial caly samochod.

No właśnie patrzę na ten rysunek. Teraz po kolei:

Punktem wyjścia są proste przebiegające wzdłużnie przez środki tylnych kół. W tym wypadku pomiar jest dokonany ZA tylnymi kołami. Gdy te proste są równolegle mówimy o wartości równej 0.

W tym wypadku do wartości zerowej należy dodać łącznie 5 mm co oznacza że proste wyznaczone przez koła są rozbieżne (uwaga!) za autem(wartość dodatnia w stosunku do punkt wyjścia). Gdyby tylne koła były ustawione rozbieżne to wyznaczone przez proste by się za autem zbiegały a tym samym zmierzona wartość była by ujemna (trzeba by odjąć od prostych równoległym będących punktem wyjścia).

Mylące jest to, że dla przednich kół podana jest wartość zmierzona PRZED osią a dla tylnych ZA osią.

W tym konkretnym wypadku przednie koła są ustawione rozbieżnie a tylne zbieżnie.

Napisano

Tak, masz racje. Przod jest rozbiezny, tyl zbiezny.

Napisano

> Tak, masz racje. Przod jest rozbiezny, tyl zbiezny.

A ja wam mówię że te rysunki nie mają żadnego sensu i zarówno przód jak i tył są zbieżne (wartości dodatnie) smile.gif

Napisano

> A ja wam mówię że te rysunki nie mają żadnego sensu i zarówno przód jak i tył są zbieżne (wartości

> dodatnie)

Skonsultowalem rysunek i wymiary z mechanikiem i doszlismy do prostego wniosku - trzeba spojrzec a jnstrukcje obslugi urzadzenia, na ktorym zostal dokonany pomiar i zobaczyc jak nalezy interpretowac wyniki. I mysle, ze to zakonczy dyskusje w temacie, ale dobrze byloby, gdyby autor watku napisal co udalo mu sie ustalic.

Napisano

Jeśli wierzymy w rysunki to widać że to auto to FWD a nie RWD zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> I mysle, ze to zakonczy dyskusje w temacie, ale dobrze byloby, gdyby

> autor watku napisal co udalo mu sie ustalic.

Tak więc wszystkie katalogi mówią, że zarówno przód, jak i tył mają być zbieżne. Tył bardziej niż przód. Na pierwszym rysunku (poglądowe z sieci) jest dobrze ustawiona. Wklejam tabelkę, jak powinno być ustawione w tym aucie i tu też jest zbieżnie. Chodziło mi głównie o to, czy zbieżny tył jest faktycznie zbieżny do przodu auta, bo małe rysuneczki z boku mówiły odwrotnie. Mam kompletnie wymienione zawieszenie z przodu i z tyłu, nowe drążki i końcówki, krótsze sprężyny i amorki i teraz walczę z geometrią, bo powyżej 150 km/h była masakra z utrzymaniem prostego kierunku jazdy. Nie chcę jechać na stację, bo wydam 200zł i prawdopodobnie dalej będzie źle ustawione, ponieważ wymieniłem przednie tuleje na pełne od M3. Oryginalne połówkowe zmieniają zbieżność w czasie jazdy, te od M3 nie zmieniają. Dzisiaj ustawiłem samemu przednie koła na zbieżne 2 mm a tylne na zbieżne 3 mm. Jazda mocno się poprawiła. W przyszłym tygodniu będą inne felgi, inne ET, ustawię wszystko od nowa.

286383437-geometria2.jpg

post-111001-14352517761234_thumb.jpg

Napisano

> Tak więc wszystkie katalogi mówią, że zarówno przód, jak i tył mają być zbieżne. Tył bardziej niż

> przód. Na pierwszym rysunku (poglądowe z sieci) jest dobrze ustawiona. Wklejam tabelkę, jak

> powinno być ustawione w tym aucie i tu też jest zbieżnie. Chodziło mi głównie o to, czy

> zbieżny tył jest faktycznie zbieżny do przodu auta, bo małe rysuneczki z boku mówiły

> odwrotnie. Mam kompletnie wymienione zawieszenie z przodu i z tyłu, nowe drążki i końcówki,

A te wahacze to jakie? Z "twardymi" sworzniami czy standard?

> krótsze sprężyny i amorki i teraz walczę z geometrią, bo powyżej 150 km/h była masakra z

> utrzymaniem prostego kierunku jazdy.

A co dokładnie się dzieje? - myszkuje? ściąga?

pozdr

Napisano
  • Autor

> A te wahacze to jakie? Z "twardymi" sworzniami czy standard?

> A co dokładnie się dzieje? - myszkuje? ściąga?

> pozdr

Sworznie zostawiłem standardowe. Tylko tuleje przednich wahaczy dałem pełne od eMki. Teraz koło stoi sztywno jak dzwon, a na oryginalnych tulejach trzęsło się jak galareta. Auta nie ściągało i nie ściąga. Najpierw po naprawie zawieszenia zakręty brał poprawnie, ale szału nie było, natomiast jazda na prostej z większą prędkością to był koszmar, ciężko było utrzymać się na pasie, woziło i tyłem i przodem. Nagłe ruchy kierownicą dawały reakcję przodu, a tył z dużym opóźnieniem. Tak jak pisałem wcześniej, dzisiaj zmieniłem ustawienia obu osi na zbieżne i jest duża poprawa. Muszę znaleźć jakąś fajną, mało uczęszczaną, drogę z gorszą przyczepnością i polatać bokami, to sprawdzę zachowanie auta. Na prostej jest już OK. Wczoraj miałem jeszcze rozbieżny tył i całe rondo przejechałem z poślizgiem tylnej osi przy prędkości około 30 km/h.

Napisano

podepnę się pod wątek z pytaniem wink.gif

byłem dziś na sprawdzeniu zbieżności bo miałem wrażenie, że zdziera mi lewą przednią oponę od zewnątrz. Diagnosta ustawił zbieżność i powiedział że przednie koła były rozbieżne o 5 mm.

Pytanie: Jak taka rozbieżność kół wpływa na kierowanie/jazdę samochodem? Samochód prowadził się wcześniej wg mnie dobrze i nie ściągał. Samochód to Leon z 2007r.

Napisano
  • Autor

> podepnę się pod wątek z pytaniem

> byłem dziś na sprawdzeniu zbieżności bo miałem wrażenie, że zdziera mi lewą przednią oponę od

> zewnątrz. Diagnosta ustawił zbieżność i powiedział że przednie koła były rozbieżne o 5 mm.

Rozbieżne koła zdzierają opony od wewnątrz.

> Pytanie: Jak taka rozbieżność kół wpływa na kierowanie/jazdę samochodem? Samochód prowadził się

> wcześniej wg mnie dobrze i nie ściągał. Samochód to Leon z 2007r.

Na rozbieżnym przodzie auto łatwo idzie w zakręty, kierownica z mniejszą siłą wraca do pozycji na wprost, występują problemy z utrzymaniem jazdy na wprost. Na zbieżnych dokładnie odwrotnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.