Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rosa na szybach rano - jakiś sposób?

Featured Replies

Napisano

Czy jest jakiś sposób, żeby na szybach rano nie było rosy?

Teraz to i tak jest luz, bo nie ma mrozu.

Ale tak czy siak jest to denerwujące - szczególnie na szybach bocznych, bo przednia to posiada wycieraczki.

Jest jakaś chemia, która to eliminuje? Jakieś niewidzialne wycieraczki czy cuś?

Napisano

> Jest jakaś chemia, która to eliminuje? Jakieś niewidzialne wycieraczki czy cuś?

Na prawa fizyki nie ma antidotum grinser006.gif. Pozostaje gumowa ściągaczka teraz i skrobaczka w zimie.

Napisano

> Czy jest jakiś sposób, żeby na szybach rano nie było rosy?

> Teraz to i tak jest luz, bo nie ma mrozu.

> Ale tak czy siak jest to denerwujące - szczególnie na szybach bocznych, bo przednia to posiada

> wycieraczki.

> Jest jakaś chemia, która to eliminuje? Jakieś niewidzialne wycieraczki czy cuś?

Garaz grinser006.gifok.gif

Napisano

Może przy grubych kroplach to tak... przy drobnych watpię zeby cos pomogło....

Napisano

Mata przeciwsłoneczna zakładana na szybę. Upierdliwe ale skuteczne.

Napisano

polecam taki skrobak:

http://allegro.pl/skrobaczka-do-szyb-mosiadz-mosiezna-dluga-super-i2711283686.html

ma z drugiej strony gumę do ściągania wody.

Mam taką od 5 lat, zakupioną w markecie, bardzo wygodna, zebranie rosy z wszystkich szyb to kwestia 30 sekund.

Na lód na szybach, nawet gruby, jest też bardzo skuteczna, ma mosiężny, metalowy skrobak, najlepsza jakie miałem, .

Napisano

> Mata przeciwsłoneczna zakładana na szybę. Upierdliwe ale skuteczne.

Na boczne szyby?

Bo na przedniej sa wycieraczki...

Napisano

> Na boczne szyby?

> Bo na przedniej sa wycieraczki...

Na boczne szyby, na przód i tył też stosuję -

wycieraczka nie zbiera u góry i na bokach szyby, trzeba ręcznie ściągnąć.

Boczna szyba to kwestia dwóch-trzech machnięć, naprawdę szybko.

Tylko na lusterka jest trochę kłopotliwe, bo za duża,

ale też się da

Napisano

Na szron to i wycieraczki nie pomogą. Chyba że robisz tak, jak jeżdżący służbowymi autami - odpalasz, włączasz ogrzewanie z nadmuchem na szybę; po kilkunastu minutach wracasz i włączasz wycieraczki, by ściągnąć to, co zostało ze szronu.

Dla mnie najlepszym rozwiązaniem są środki zapobiegawcze, a takowym jest cokolwiek, czym da się przykryć auto, choćby zwykły kawałek kartonu, przyciśnięty wycieraczkami.

Napisano

> Ale tak czy siak jest to denerwujące - szczególnie na szybach bocznych, bo przednia to posiada

> wycieraczki.

Od lat męczę się z autem pod chmurką (drugie na szczęście w garażu) i nic nie wymyśliłem

Garaż, wiata, pokrowiec na samochód (lub tylko częściowy na wszystkie szyby). W takiej kolejności są skuteczne przed chłodną, deszczową aurą.

Ja się już w żadne osłonki na szyby nie bawię. Jak nie ma mrozów to tylko ściągaczka do wody. Kilkadziesiąt sekund i wszystkie szyby czyste. Wożę ją na stałe w bagażniku i często przydaje się na co dzień w trasie.

Napisano

> Na boczne szyby?

> Bo na przedniej sa wycieraczki...

A kolega nie sprecyzował.... na boczne nie mam odpowiedzi smile.gif

Napisano
  • Autor

> Na szron to i wycieraczki nie pomogą.

na szron mam odmrazacz w sprayu - zdaje examin jak dla mnie.

Napisano
  • Autor

> Na boczne szyby, na przód i tył też stosuję -

> wycieraczka nie zbiera u góry i na bokach szyby, trzeba ręcznie ściągnąć.

tyle co zbiera wycieraczka z przedniej szyby jest dla mnie wystarczajace.

mecza mnie tylko boczne, ale totalnie nie pomyslalem o tej sciagaczce do wody i chyba pojde w tym kierunku.

Napisano

> wycieraczki.

U mnie najlepiej sprawdza się taka "chemia"

jakiś tekst

Napisano

na rosę - szybka w dół, szybka w górę i po sprawie, nie kumam idei stosowania ściągaczki do wody na wilgotnych szybach hmm.gif

na szron - odmrażacz w atomizerze na 5 minut przed ruszeniem

Napisano

mnie wkurza jedno, zastosowałem kiedys tam nano wycieraczke w płynie, pomijam to ze efektów żadnych a wrecz gorzej, to teraz są problemy z rana, szyba paruje cały czas, (od zewnatrz dla wyjasnienia) wycieraczki pracuja cały czas az auto sie nie zagrzeje i dopiero ciepły nawiew pomaga.czym to ustrojstwo zmyc ?

Napisano

>.czym to ustrojstwo zmyc ?

Spróbuj acetonem, ewentualnie zmywaczem do paznokci, tylko uważaj żeby nie dotknąć uszczelki bo może odbarwić. Później dokładnie jeszcze zwykłym płynem do mycia szyb i powinno być ok.

Napisano

> Spróbuj acetonem, ewentualnie zmywaczem do paznokci, tylko uważaj żeby nie dotknąć uszczelki bo

> może odbarwić. Później dokładnie jeszcze zwykłym płynem do mycia szyb i powinno być ok.

jutro spróbuje, bo mnie trafi... wiecie co :D

Napisano

> butelka z wodą

Lub 5 l baniaczek z ciepłą wodą.

Napisano

> wycieraczki.

Przyczyna parowania szyby od srodka sa ogniska kondensacji pary wodnej wokol ktorych para sie skrapla. Zeby wyeliminowac to zjawisko nalezy wytrzec szybe do sucha, ale tak, ze doschnie sama, ale tak, zeby nie bylo absolutnie zadnych zaciekow,. Nalezy to zrobi plynem na bazie alkoholu, bo ten w przeciwienstwie do wody odparuje nie pozostawiajac wlasnie ognisk kondensacji pary.

Bardzo prosty sposob, stosuje go od zawsze i nigdy nie mam problemow z zaparowanymi szybami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.