Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szary fotoradar

Featured Replies

Napisano

Jechałem tam przedwczoraj - był na 100% pusty.

Napisano
  • Autor

> Jechałem tam przedwczoraj - był na 100% pusty.

a no to ten miał peszka. błysło na 100% przy jakichś 85/50 270751858-jezyk.gif

Napisano

> miejscowść Grabiec

> http://antyradary.phi.pl/mapa_fotoradarow/f/grabiec.htm

> ktoś otrzymał fotkę z niego? szary, kiepsko oznakowany i dziś błysnął wczas rano przed moim

> poprzednikiem. ściema czy daja fotki?

O ile kojarzę, w okresie przejściowym (tzn. do oznakowania wszystkich fotoradarów w/g przepisów) te szare w razie potrzeby mogą być używane. Mogła to też być mrugająca atrapa...

Napisano

> a no to ten miał peszka. błysło na 100% przy jakichś 85/50

w slaskim mruga przy innej predkosci

Napisano

> w slaskim mruga przy innej predkosc i

w mojej okolicy ITD ustawia na 75km/h, słyszałem uzasadnienie: 60km dozwolone w nocy + 10km "bezkarne" + 2% tolerancji wskazań prędkościomierza, to wychodzi z grubsza niecałe 72km/h. Jak kogoś złapie powyżej, to przynajmniej niema chandryczenia się o zły kąt, bo oszukał pomiar o 5km, czy prędkościomierz który ma nie 2 a 3% tolerancji itd... No i nie łapią tych mniej szkodliwych z małymi przekroczeniami, jak złapią to konkretnie.

Napisano

> w mojej okolicy ITD ustawia na 75km/h, słyszałem uzasadnienie: 60km dozwolone w nocy + 10km

> "bezkarne" + 2% tolerancji wskazań prędkościomierza, to wychodzi z grubsza niecałe 72km/h. Jak

> kogoś złapie powyżej, to przynajmniej niema chandryczenia się o zły kąt, bo oszukał pomiar o

> 5km, czy prędkościomierz który ma nie 2 a 3% tolerancji itd... No i nie łapią tych mniej

> szkodliwych z małymi przekroczeniami, jak złapią to konkretnie.

i tak właśnie powinny działać fotoradary w Polsce... do tego wyłącznie fotoradary stacjonarne oznakowane w miejscach niebezpiecznych.... <<---- to zapobiega wypadkom!

A nie ukrywanie w krzakach czy po śmietnikach .... <<---- to nabija kieszenie gmin i jesteśmy zaskoczeni , co za tym idzie nie zwolniliśmy ,co za tym idzie - może dojść do wypadku , zero prewencji.

Napisano

Jaka prewęcja w foto z gminy? Ostatnio dostałem foto z okolic Wałcza 66 na 40 droga nr 10.Zabawa jest o tyle ciekawa że przyszło pisemko od Straży Miejskiej na kwotę 200zł i 4 punkty.

Dodatkowo do wyboru jest opcja z amnezją kto prowadził i 250zł bez punktów.Standardowo wybrałem wersję z amnezją smile.gif.

Oby kasa poszła na głodne dzieci w szkole gminnej.

Napisano

> i tak właśnie powinny działać fotoradary w Polsce... do tego wyłącznie fotoradary stacjonarne

> oznakowane w miejscach niebezpiecznych....

Ja w tych miejscach bym stawiał skrzynki i losowo w nich aparaty montował. Z tej przyczyny, że kasy jest ile jest, a takich miejsc niebezpiecznych masa. Przy każdym by towarzystwo zwalniało. Bo w sytuacji obecnej słyszę czasem u tirowców tekst: "na wjeździe do wioski masz nabity fotoradar, a dalej już możesz zapie...ć" sick.gif

Gdyby we wiosce były cztery skrzynki fajansiarze jechali by jak ludzie obok dzieciaków na rowerach.

Napisano

> Ja w tych miejscach bym stawiał skrzynki i losowo w nich aparaty montował. Z tej przyczyny, że kasy

> jest ile jest, a takich miejsc niebezpiecznych masa. Przy każdym by towarzystwo zwalniało. Bo

> w sytuacji obecnej słyszę czasem u tirowców tekst: "na wjeździe do wioski masz nabity

> fotoradar, a dalej już możesz zapie...ć"

> Gdyby we wiosce były cztery skrzynki fajansiarze jechali by jak ludzie obok dzieciaków na rowerach.

Życia nie znasz,albo mało podróżujesz....

Jeżeli fotoradar działa prewencyjnie i wyłapuje czacha.gif drogowych to jestem za,ale u nas w większości przypdków ma służyć do poprawienia finansów gminy,która nie potrafi zarządzać swoimi wydatkami.

ITD powinno mieć monopol w PL na stacjonarne fotoradary i ustawiać je tam gdzie sa naprawdę potrzebne,a nie tam gdzie można zarobić. screwy.gif

A w wiosce to powinna być ścieżka rowerowa i chodnik. waytogo.gif

Napisano

> Życia nie znasz,albo mało podróżujesz....

> Jeżeli fotoradar działa prewencyjnie i wyłapuje drogowych to jestem za,ale u nas w większości

> przypdków ma służyć do poprawienia finansów gminy,która nie potrafi zarządzać swoimi

> wydatkami.

Wciąż nie potrafię zrozumieć dlaczego większość kierowców jest potwornie uparta i MUSI jechać ponad ograniczenie.

MUSI jechać szybciej, bo tak i już. Dlaczego nikomu nie przyjdzie do głowy zwyczajnie zdjąć nogę z gazu, patrzeć częściej na prędkościomierz i jechać w zgodzie z ograniczeniami?

Przecież to nie jest trudne.

Ale nie lepiej marudzić jakie to fotoradary złe i jak to gminy zarabiają na wielce uciśnionych kierowcach.

A ja jestem za tym by wszystkie fotoradary były mobilne lub przenośne i w ogóle nie były oznaczane.

Wówczas kierowcy w końcu nauczyliby patrzeć na znaki i zwracać uwagę na ograniczenia oraz na to co się dzieje na drodze, a nie tylko na to gdzie stoi fotoradar, po minięciu którego deptają na gaz i wio naprzód.

Wówczas gdyby taki kierowca jadąc przez pół Polski dostał potem kilka zdjęć, to by o wiele szybciej pojął, że bardziej opłaca się jechać w zgodzie z przepisami.

Wszyscy tak tu psioczą, a gdy dochodzi do tragedii, a nie daj Bóg wśród swoich bliskich, to potem nagle oczy się otwierają.

Tak, jestem za tym by w Polsce kary za przekraczanie ograniczeń oraz inne najczęściej popełniane wykroczenia, były dotkliwe.

Tylko w ten sposób na polskich drogach ludzie zaczną zwracać uwagę na to co robią. Gdy każdy podświadomie będzie wiedział, że w każdym momencie może mieć zmierzoną prędkość to bardzo szybko zrobiłoby się normalnie.

Po prostu, jak ktoś jest głupi to niech płaci i nabija kasę gminom i państwu, a jak ktoś ma pretensje o to, że gminy i państwo "zarabia" to niech zaprotestuje, zbojkotuje i zwolni.

Napisano

Moim zdaniem przekracza się prędkość gdyż jadąc zgodnie z przepisami jedną ze znanych mi tras, droga krajowa (90km) przejezdzałoby się w około 2h, nie ma alternatywnej, szybszej drogi a dla kogos kto duzo jezdzi jest to zbyt długo. Nie szalejąc ale często przekraczając dozwolone 50km/h dojedza sie 30min szybciej, nie stwarzając zagrożenia. druga sprawa jest bez sens wielu ograniczeń i terenów zabudowanych. Szeroka oswietlona droga, pobocza a tu 50, a juz najlepiej jak sie jezdzie tą samą droga 20km przez kilka wiosek, ta sama szerokośc, jakość i warunki, a tu inna wioska i 50 i straz gminna z przenośnym fotoradarem w zbożu.. Traci sie szacunek dla takich ograniczeń predkości

Napisano

Piszesz, że ludzie przestaną patrzeć na fotoradar a zaczną na drogę czyli uważasz, że jak ktoś jedzie szybciej niż pozwalają przepisy to ma w poważaniu co się dzieje na drodze? Jak ktoś jedzie sobie 70/50 to też obserwuje drogę i też uważa co się na niej dzieje.

A jak poza terenem ktoś leci 130-140 to przynajmniej jest skoncetrowany na drodzę i na tym co się dzieje, jakby musiał 90 jechać to by mu się nudziło, rozglądałby się i podziwiał krajobrazy, wtedy stważałby zagrożenie.

Nie mówię, że każdy i zawsze jak jedzie szybciej niż pozwalają przepisy to jedzie bezpiecznie, ale są sytuacje, że można jechać szybciej i nie stwarzać zagrożenia Dlatego nie ma się co sztwyno trzymać przepisów, ale tak jak napisałeś "bardziej opłaca się jazda z przepisami", ale jakby nie patrzeć jeszcze bardziej opłaca się pociągiem czy autobusem zlosnik.gif

Napisano

> miejscowść Grabiec

> http://antyradary.phi.pl/mapa_fotoradarow/f/grabiec.htm

> ktoś otrzymał fotkę z niego? szary, kiepsko oznakowany i dziś błysnął wczas rano przed moim

> poprzednikiem. ściema czy daja fotki?

Wczoraj widzialem szary fotoradar, ktory na 100% byl nabity (widac bylo obiektyw). Wlasciwie to juz dzis bylo, bo po polnocy ;p

Napisano

Przejeżdżam rocznie ok 40 kkm i odpukać w niemalowane-mam czyste konto pkt od kilku lat.

Staram sie nie przekraczać dozwolonej prędkości ponad 10 km/h,uważam że można jechać zgodnie z przepisami i do tego dość dynamicznie,wszystko zależy od płynności jazdy.

Nie podoba mi sie podejście do tematu fotoradarów gdyż często jest to tylko maszynka do robienia pieniędzy,a z bezpieczeństwem i prewencją ma nie wiele wspólnego.

Polecam krótki materiał:

Napisano

> Wciąż nie potrafię zrozumieć dlaczego większość kierowców jest potwornie uparta i MUSI jechać ponad

> ograniczenie.

po to kupuję dość szybkie auto by zasuwać , proste