Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria - nie odpala - prośba o możliwe przyczyny...

Featured Replies

Napisano

Wczoraj tak się zagapiłem, że skończył mi się zarówno LPG jak i Pb. Na stację benzynową zjechałem ze zgaszonym silnikiem, bez wspomagania, na szczęście było z górki wink.gif

Obsługa się pośmiała, zatankowałem gaz do pełna, benzyny 6 litrów, coby na odpalanie wystarczyło, zapaliłem na benzynie, przełączyłem na gaz, dojechałem do pracy 300 metrów i poszedłem na dniówkę.

Po 8 godzinach na benzynie zapalić nie chciał. Mam magiczny przełącznik więc odpaliłem na gazie, ruszyłem, przełączyłem na benzynę, zgasł.

Na gazie odpala i jeździ, na benzynie nic.

Pierwsza próba odpalenia powoduje, że auto zaczyna pracować przez 1-2 sekundy i gaśnie. Drugi i kolejny raz już nic.

Przełączenie z gazu na benzynę podczas jazdy powoduje zgaśnięcie silnika.

Co mogło się stać?

Zapomniałem o podstawowych danych:

Opel Astra 1.6 eco 71km, rocznik 95, nalot 312 kkm.

Od zakupu równo rok temu nie zmieniałem żadnego filtru oprócz powietrza. Nie zmieniałem oleju, filtru oleju, paliwa, gazu, nie byłem na żadnej regulacji, generalnie jest to auto budowlano-zastępcze, które traktuję dość brutalnie. Przez rok przejechane 27kkm

Napisano
  • Autor

> Wygląda, że umarła pompa paliwowa.

> dranio

też tak myślałem, ale jak mi padła w Megance, to tylko kręcił rozrusznik, a teraz kręci i odpala na jakieś 1-2 sekundy. Jak po dłuższej (parę godzin) spróbuję, to znowu odpala na te 2 sekundy. Skąd bierze paliwo na takie krótkie odpalenia, skoro Megana nie brała?

Napisano

> też tak myślałem, ale jak mi padła w Megance, to tylko kręcił rozrusznik, a teraz kręci i odpala na

> jakieś 1-2 sekundy. Jak po dłuższej (parę godzin) spróbuję, to znowu odpala na te 2 sekundy.

> Skąd bierze paliwo na takie krótkie odpalenia, skoro Megana nie brała?

Nie wiem, czy tu można porównać analogicznie, ale jak umierała pompa paliwowa w teścia tdi, to też jeszcze załapywał na chwilkę.

Napisano

> też tak myślałem, ale jak mi padła w Megance, to tylko kręcił rozrusznik, a teraz kręci i odpala na

> jakieś 1-2 sekundy. Jak po dłuższej (parę godzin) spróbuję, to znowu odpala na te 2 sekundy.

Z zapchanego filtra paliwa?

Zajrzyj pod prawe tylne koło, na progu jest filtr, plastikowy troche przezroczysty, jak będzie czarny w środku to może być trafienie.

Napisano

Może być zapowietrzona. Powietrze czasami nie jest w stanie otworzyć zaworka zwrotnego. Trzeba zatankować tyle coby ją całą zalało (co najmniej pół zbiornika). Po nocy powinna załapać. Czasami trzeba "zassać" paliwo przy wtryskach.

Napisano

> Może być zapowietrzona. Powietrze czasami nie jest w stanie otworzyć zaworka zwrotnego. Trzeba

> zatankować tyle coby ją całą zalało (co najmniej pół zbiornika). Po nocy powinna załapać.

> Czasami trzeba "zassać" paliwo przy wtryskach.

O właśnie. Kolega miał kiedyś MB190 i nieopatrznie

wypalił paliwo do końca. Zatankowanie kilku litrów nie pomogło, bo pompa była wciąż zapowietrzona.

dranio

Napisano

Zacznij od zatankowania minimum 1/4 pojemności zbiornika.

Napisano

zatarłeś sobie pompę paliwa

Napisano
  • Autor

> Zacznij od zatankowania minimum 1/4 pojemności zbiornika.

a wytłumaczysz mi co to da? myślisz, że zapchałem sobie jakimś śmieciem z dna baku i się wymiesza?

pytam, bo naprawdę nie wiem.

Napisano

jak ja zapowietrzyłem A6 2.5 TDI

to mimo ze zalałem z 5-7 litrów to i tak nie zapalał

plaka w filtr powietrza i krecimy, potem w koncu zassał paliwo

nie iwem na jakiej zasadzie to dziala, ale tylko tak sie udalo to auto odpalic...

ja stawiam ze pompa nie daje rady przepchnac bąbelków powietrza

mozesz spróbować rozpędzić się do 60 na biegu i w trakcie przepiac na benzyne zobaczyc co sie stanie, w przeciagu kilku sekund moze cos zassie

Napisano

> a wytłumaczysz mi co to da? myślisz, że zapchałem sobie jakimś śmieciem z dna baku i się wymiesza?

Z takim podejściem jedź od razu do warsztatu.

Napisano
  • Autor

> jak ja zapowietrzyłem A6 2.5 TDI

> to mimo ze zalałem z 5-7 litrów to i tak nie zapalał

> plaka w filtr powietrza i krecimy, potem w koncu zassał paliwo

> nie iwem na jakiej zasadzie to dziala, ale tylko tak sie udalo to auto odpalic...

> ja stawiam ze pompa nie daje rady przepchnac bąbelków powietrza

> mozesz spróbować rozpędzić się do 60 na biegu i w trakcie przepiac na benzyne zobaczyc co sie

> stanie, w przeciagu kilku sekund moze cos zassie

Tak już robiłem. Zastanawiałem się nad przełączeniem przy 110, ale mam obawę czy coś nie pierdutnie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Z takim podejściem jedź od razu do warsztatu.

pytam po prostu? zakładam że na dnie baku znajduje się jakiś syf po 18 latach użytkowania, może błądzę, ale wytłumaczyć przecież możesz...

warsztat się nie dotknął, popatrzył, zawyrokował że pompa, albo alarm ześwirował, przy czym nawet nie próbował sam odpalić...

Napisano
  • Autor

> Z zapchanego filtra paliwa?

> Zajrzyj pod prawe tylne koło, na progu jest filtr, plastikowy troche przezroczysty, jak będzie

> czarny w środku to może być trafienie.

Dzięki. Szkoda, że sypie teraz jak cholera, ale zaraz zejdę pomacać.

On jest zamocowany jakoś od wewnętrznej strony progu, tak? odkręca się coś tam, można coś urwać? bo ja antytalent jestem zlosnik.gif

Napisano

> a wytłumaczysz mi co to da? myślisz, że zapchałem sobie jakimś śmieciem z dna baku i się wymiesza?

> pytam, bo naprawdę nie wiem.

Smok pompy jest przy samym dnie baku ale właściwa pompa (turbinka) kilka centymetrów nad dnem.

Pompa paliwa (jak sama nazwa wskazuje hehe.gif) potrafi pompować paliwo a powietrza nie potrafi.

Trzeba nalać tyle paliwa, by samo podeszło wewnątrz obudowy do elementów pompujących.

Jak już "załapie", napełni przewody i listwę wtryskową - odpali silnik - to potem potrafi wypompować bak do dna - i się znów zapowietrzy grinser006.gif

Napisano

> jak ja zapowietrzyłem A6 2.5 TDI

> to mimo ze zalałem z 5-7 litrów to i tak nie zapalał

> plaka w filtr powietrza i krecimy, potem w koncu zassał paliwo

> nie iwem na jakiej zasadzie to dziala, ale tylko tak sie udalo to auto odpalic...

> ja stawiam ze pompa nie daje rady przepchnac bąbelków powietrza

> mozesz spróbować rozpędzić się do 60 na biegu i w trakcie przepiac na benzyne zobaczyc co sie

Zapowietrzony TDI to zupełnie co innego niż zwykły benzyniak.

Napisano

> Dzięki. Szkoda, że sypie teraz jak cholera, ale zaraz zejdę pomacać.

> On jest zamocowany jakoś od wewnętrznej strony progu, tak? odkręca się coś tam, można coś urwać? bo

> ja antytalent jestem

Zrób jak Kolega wyżej radził. Dolej paliwa jeszcze i wtedy zobacz. U mnie było podobnie. Zalałem jeszcze kilka litrów i odpalił elegancko.

Napisano

> pytam po prostu? zakładam że na dnie baku znajduje się jakiś syf po 18 latach użytkowania, może

> błądzę, ale wytłumaczyć przecież możesz...

A myślisz, że podczas jazdy, szczególnie, gdy bak nie jest zalany pod korek, tylko masz pół lub ćwierć zbiornika, to paliwo sobie "grzecznie stoi" w baku? hehe.gif Co by nie było w baku na dnie, czy w paliwie jako takim, jest stale mieszane przecież z paliwem, inaczej filtr byłby nie potrzebny.

Napisano

Przy pompie elektrycznej - co ma dać taka operacja? niewiem.gif

Napisano

> Wczoraj tak się zagapiłem, że skończył mi się zarówno LPG jak i Pb. Na stację benzynową zjechałem

> ze zgaszonym silnikiem, bez wspomagania, na szczęście było z górki

> Obsługa się pośmiała, zatankowałem gaz do pełna, benzyny 6 litrów, coby na odpalanie wystarczyło,

> zapaliłem na benzynie, przełączyłem na gaz, dojechałem do pracy 300 metrów i poszedłem na

> dniówkę.

> Po 8 godzinach na benzynie zapalić nie chciał. Mam magiczny przełącznik więc odpaliłem na gazie,

> ruszyłem, przełączyłem na benzynę, zgasł.

> Na gazie odpala i jeździ, na benzynie nic.

> Pierwsza próba odpalenia powoduje, że auto zaczyna pracować przez 1-2 sekundy i gaśnie. Drugi i

> kolejny raz już nic.

> Przełączenie z gazu na benzynę podczas jazdy powoduje zgaśnięcie silnika.

> Co mogło się stać?

> Zapomniałem o podstawowych danych:

> Opel Astra 1.6 eco 71km, rocznik 95, nalot 312 kkm.

> Od zakupu równo rok temu nie zmieniałem żadnego filtru oprócz powietrza. Nie zmieniałem oleju,

> filtru oleju, paliwa, gazu, nie byłem na żadnej regulacji, generalnie jest to auto

> budowlano-zastępcze, które traktuję dość brutalnie. Przez rok przejechane 27kkm

Spróbuj zdjąć przewód powrotny paliwa i zaślepić go na chwilę i wtedy odpal. Albo chociaż uruchom parę razy pompę paliwa. W Audi 80 na monowtrysku podziałało.

Napisano
  • Autor

> A myślisz, że podczas jazdy, szczególnie, gdy bak nie jest zalany pod korek, tylko masz pół lub

> ćwierć zbiornika, to paliwo sobie "grzecznie stoi" w baku? Co by nie było w baku na dnie,

> czy w paliwie jako takim, jest stale mieszane przecież z paliwem, inaczej filtr byłby nie

> potrzebny.

Szczerze - nie wiedziałem, ale znowu się czegoś nauczyłem.

Napisano

> Obsługa się pośmiała, zatankowałem gaz do pełna, benzyny 6 litrów, coby na odpalanie wystarczyło,

Jak zalewasz 6 litrów na pusty bak, to pewnie masz już po pompie. 6 litrów to ledwo 1-2 cm od dna pływa. Obudowa pompy jest tak skonstruowana, że musi mieć coś więcej, benzyna jest zaciągnięta do obudowy i zaworek zwrotny trzyma poziom zanurzenia pompy.

Napisano

Ja tak kiedyś miałem w skodzie favorit, przyczyną był zepsuty przełącznik w sterowaniu gaz-benzyna. Nie pamiętam czy tylko lutowałem czy wymieniałem. Może sprawdź go. Ja miałem instalację elpigaz.