Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amortyzatory olejowe, czy gazowe? Do praktyków. Co wybrać?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Szukam amortyzatorów do Cinquecento, kompletuję przód i tył.

Długo przeglądałem Allegro i w sumie skłaniałbym się ku Delphi.

Wszystko super, ale jak już się zdecydowałem, to na zdjęciu zobaczyłem, że pudełko ma napis amortyzatory gazowe.

No i teraz zagwozdka, bo od 93r ten samochód poruszał się na olejowych i wytrzymały one bardzo długo.

W internecie można przeczytać, że gazowe mogą przejechać trochę mniej kilometrów.

Do praktyków - czy w tym samym samochodzie amortyzatory gazowe będą odczuwalnie, a jeśli tak,to na ile twardsze od olejowych?

Jak wypada porównanie przebiegu w obu typach amortyzatorów.

Samochód nie potrzebuje żadnego polepszenia trakcji, zawieszenie ma być komfortowe.

W zasadzie, to szukam usprawiedliwienia dla zakupu tych amortyzatorów.

http://allegro.pl/amortyzatory-delphi-2-2-odb-cinquecento-seicento-i2798184277.html

http://allegro.pl/amortyzatory-delphi-2-szt-cinquecento-seicento-i2857213265.html

PS

Pytanie do użytkowników samochodów wszystkich marek.

Napisano

nie ma znacznia. Kup tanisze. Albo popsuja sie po paru miesiacach albo przezyja to auto (patrzac po jego wieku) niezaleznie od typu czy ceny.

Napisano

Te gazowe (te z pierwszej aukcji) to tak naprawdę gazowo-olejowe i spokojnie można je stosować i raczej powinny być trwalsze i lepsze od typowo olejowych. Oczywiście wiele zależy od marki (jakości) samego amortyzatora.

Napisano

> Te gazowe (te z pierwszej aukcji) to tak naprawdę gazowo-olejowe i spokojnie można je stosować i

> raczej powinny być trwalsze i lepsze od typowo olejowych. Oczywiście wiele zależy od marki

> (jakości) samego amortyzatora.

Z tego, co wyczytałem w internecie, to wszystkie gazowe, to są tak naprawdę gazowo-olejowe.

Po prostu ciekawi mnie, czy samochód nie będzie zbyt twardy,bo tak jak jest na olejowych, jest ok.

Aha, jeszcze jedno, jakie teraz głównie montuje się amortyzatory w nowych samochodach? Gazowe, czy olejowe?

Napisano

Przy seryjnych sprężynach różnicy za bardzo nie odczujesz, może będzie minimalnie sztywniej.

Seria De Carbon Comfort jak sama nazwa wskazuje przeznaczona jest do codziennej jazdy, do agresywnej jazdy jest seria De Carbon Performance o budowie monotubicznej i te są już wyraźnie twardsze. Chociaż mam takie u siebie i w dalszym ciągu są to amory do codziennej jazdy, nie jest jakoś przesadnie twardo.

Napisano

> Przy seryjnych sprężynach różnicy za bardzo nie odczujesz, może będzie minimalnie sztywniej.

> Seria De Carbon Comfort jak sama nazwa wskazuje przeznaczona jest do codziennej jazdy, do

> agresywnej jazdy jest seria De Carbon Performance o budowie monotubicznej i te są już wyraźnie

> twardsze. Chociaż mam takie u siebie i w dalszym ciągu są to amory do codziennej jazdy, nie

> jest jakoś przesadnie twardo.

ok.gif Dzięki, kupię je więc.

Napisano

> Dzięki, kupię je więc.

Jak chcesz amorów pancernych to seria performance jest nie do zajechania, zobacz jak wygląda tłok zlosnik.gif

844971c641161fafm.jpg

Takie amorki były kiedyś robione na Afryke zlosnik.gif

Taką samą budowe mają sportowe Bilsteiny B6 i wyższe:

photo-56e9e465-f812-4c74-b3fc-bbcaf8da178f-for_zoom.jpg

Napisano

Auto zostaje w Polsce, chociaż tu w sumie jak w Afryce zlosnik.gif

Kupiłem właśnie ten zestaw, który pokazałem.

Myślę, że 350,- za komplet Delphi, to dobra cena.

A może mógłby ktoś odpowiedzieć na pytanie jakie są teraz montowane amortyzatory w nowych samochodach?

Napisano

> Auto zostaje w Polsce, chociaż tu w sumie jak w Afryce

> Kupiłem właśnie ten zestaw, który pokazałem.

> Myślę, że 350,- za komplet Delphi, to dobra cena.

> A może mógłby ktoś odpowiedzieć na pytanie jakie są teraz montowane amortyzatory w nowych

> samochodach?

Magnetorezystywne.

Napisano

> Z tego, co wyczytałem w internecie, to wszystkie gazowe, to są tak naprawdę gazowo-olejowe.

Dokładnie ok.gif

> Po prostu ciekawi mnie, czy samochód nie będzie zbyt twardy,bo tak jak jest na olejowych, jest ok.

Przerabiałem oba typy jednocześnie w dwóch Cliówkach jednocześnie "gazowe" były zdecydowanie bardziej sprężyste i wyraźniej lepiej prowadził się samochód.

Co do trwałości, to moje doświadczenie jest takie, że olejowe psują (zużywają się) stopniowo, a gazowe gwałtowniej następuje zużycie. Oczywiście nie mówimy o pierdyknięciu w dziurę i rozwaleniu amorka.

> Aha, jeszcze jedno, jakie teraz głównie montuje się amortyzatory w nowych samochodach? Gazowe, czy

> olejowe?

To chyba różnie. Wspomniane Cliówki były z 2001 i z 2003 roku.

Reasumując ja bym kupił "gazowe". ok.gif

Napisano

> Witam.

> Szukam amortyzatorów do Cinquecento, kompletuję przód i tył.

co prawda wieki temu ale wiem ze gazowe monroe w cc bardzo fajnie mi sie sprawowaly a co najwazniejsze - zalozylem i zapomnialem o temacie

w porownaniu do olejowych nieco glosniejsze

Napisano

> Kup tańsze bo różnicy nie odczujesz.

bzdura, zwłaszcza w cento.

Kayaba excel-g... długo długo nic i dopiero są inne. ok.gif

Napisano

Kiedyś do Fiata Brava (musiałem wymienić tylne, bo w jednym zerwało się "ucho") kupiłem gazowe KYB w miejsce olejowych. To był zły wybór, auto stało się zbyt twarde z tyłu. Najlepiej nie kombinować i zakładać to, co fabryka, lub odpowiedniki.

Napisano

W tym samochodzie z każdego względu polecam gaz-olejowe ok.gif

KYB,B4, a jak mają tylko być nowe(sprawne)-delphi starczą.

Olejowe krosno/delphi później ,,fabryczne'' padało po 30-40kkm-na serii zawiasie no.gif

Napisano

> Magnetorezystywne.

Upraszczasz temat smile.gif

Amortyzatory zbudowane w oparciu o ciecz magnetorezystywną są nieistotnym marginesem tego co się obecnie montuje do nowych samochodów.

Jest to rozwiazanie stosowane przez jednego tylko producenta i posiada swoje zalety, jak i mnóstwo wad.

Pozostali producenci jeśli juz stosują amortyzatory sterowane elektronicznie to używają cewek elektromagnetycznych które w trybie ciągłym regulują przepływ oleju.

Ale i tak amortyzatory regulowane elektronicznie są malutką mniejszoscią obecnie oferowanych w nowych samochodach, choć trzeba przyznać że ich udział w rynku stale się zwiększa smile.gif

Napisano

> Samochód nie potrzebuje żadnego polepszenia trakcji, zawieszenie ma być komfortowe.

jeszcze nie opracowano takiego zawieszenia do CC zlosnik.gif

cokolwiek byś tam nie zamontował to stwierdzenie "komfortowe" będzie tak czy siak mocno dyskusyjne

ja bym brał amortyzatory gazowe, są minimalnie aczkolwiek "odczuwalnie" sztywniejsze i auto prowadzi się lepiej.

Paradoksalnie mam wrażenie że amortyzatory gazowe lepiej wybierają nierówności.