Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ikonka podgrzewania świec żarowych

Featured Replies

Napisano

Witam

po uruchomieniu samochodu zaczyna migać ikonka podgrzewania świec żarowych przez kilka sekund. wyświetla się komunikat chec slov plues czy coś podobnego możecie mi pomóc rozszyfrować co się dzieje. To znaczy, że świece żarowe do wymiany ? czy może jakiś błąd elektroniki?

Napisano

> Witam

> po uruchomieniu samochodu zaczyna migać ikonka podgrzewania świec żarowych przez kilka sekund.

> wyświetla się komunikat chec slov plues czy coś podobnego możecie mi pomóc rozszyfrować co

> się dzieje. To znaczy, że świece żarowe do wymiany ? czy może jakiś błąd elektroniki?

w zasadzie chyba tylko jedna z 2 rzeczy:

1. któraś/któreś świece żarowe do wymiany

2. w przypadku potwierdzenia sprawności świec - pad centralki świec żarowych

Napisano
  • Autor

Z jakimi kosztami trzeba się liczyć ?

Wymiana świec w Stilo to coś skomplikowanego czy dość łatwa sprawa?

Stilo ma przejechane 200 kkm świece nie były wymieniane .

jakiej firmy polecacie świece żarowe?

Napisano

> Z jakimi kosztami trzeba się liczyć

nie wiem jak do MJ i czy świece są takie same jak w JTD, ale to ok 120-200 zł za komplet, zalezy co i gdzie kupisz.

> Wymiana świec w Stilo to coś skomplikowanego czy dość łatwa sprawa?

ja dałem do ASO 2 lata temu i zapłaciłem coś 60 zł. Dzisiaj bym za to samo zapłacił coś 80-100 zł.

Mysle że u niezależnego mechanika ok 50 zł - czy robiś samemu - jak nie jesteś mechanikiem z narzędziami i warsztatem - nie polecam

> Stilo ma przejechane 200 kkm świece nie były wymieniane

no to chyba czas najwyższy

> jakiej firmy polecacie świece żarowe?

nie wiem czy polecam. Założyłem Denso, 20 tys km działają - nic więcej nie mogę dobrego czy złego o nich powiedzieć.

Napisano
  • Autor

dzięki za informację.

pozdrawiam

Napisano

w DIY'u jest jak to zrobić, ja mam 1,9 8V 115KM i problemem jest tylko dojście do 1 od napędów.pierwszą wymieniałem czasowo tyle co pozostałe trzy razem, w sumie zajęło mi to cirka 1 1/2 godziny.

tu znalazłe w "guglu" opis, wg niego robiłem wymiana świeczek żarowych.

Napisano

Ja do silnika 1,9 16V placilem +-220zl.

Napisano

> Z jakimi kosztami trzeba się liczyć ?

Płaciłem 140zł za świece + 40zł wymiana.

Lepiej u mechanika wymienić, bo u mnie był problem z odkręceniem jednej sztuki. W nowych posmarował czymś białym gwint i powiedział że na przyszłość problemów nie będzie.

> jakiej firmy polecacie świece żarowe?

Nic nie powiem, jeżdżę na Denso, dopiero 10 000 km, i nic się nie dzieje.

Napisano
  • Autor

świece żarowe Magneti Marelli co sądzicie ?

Jakie polecacie ?

Jakie są na pierwszy montaż?

Napisano

> świece żarowe Magneti Marelli co sądzicie ?

> Jakie polecacie ?

> Jakie są na pierwszy montaż?

Bosch , w tamtym roku zmieniałem i dokładnie takie same były od nowości grinser006.gif

Napisano

> Jakie polecacie ?

> Jakie są na pierwszy montaż?

ja mam zmienione teraz na BOSCHa - oryginalnie były BERU

Napisano

Też mam takie świece, płaciłem coś koło 25zł/szt, to jest ich trzecia zima, mają za sobą 50tys km i też zero problemów.

Napisano

Ja w 2011 zmieniałem na Denso. Robiłem w ASO i nie narzekam.

Cenowo podobnie jak u mechanika, więc postawiłem na serwis.

Jestem zadowolony,ale robię małe przebiegi...zima-odpala od ręki,tylko aku mi szwankuje;ale i z tym pomału walczę.

W ASO wprawdzie zamiast 4 wymienili mi jedną (tą padniętą) i byłem wściekły, ale są podobno różne szkoły wymiany świec żarowych.

Napisano

> W ASO wprawdzie zamiast 4 wymienili mi jedną (tą padniętą) i byłem wściekły, ale są podobno różne

> szkoły wymiany świec żarowych.

Lepiej wymienić powiedzmy coś co kosztuje z robocizną do 100 zł

raz na 2-3 lata, niż naraz dać 500...

Napisano

> Witam

> po uruchomieniu samochodu zaczyna migać ikonka podgrzewania świec żarowych przez kilka sekund.

> wyświetla się komunikat chec slov plues czy coś podobnego możecie mi pomóc rozszyfrować co

> się dzieje. To znaczy, że świece żarowe do wymiany ? czy może jakiś błąd elektroniki?

Kolego, może nie od razu wymieniaj świece czy sterownik świec, a weź go wymontuj i przeczyść styki, miałem kiedyś podobny problem, dałem do ASO, stwierdzili świece, a błąd był dalej, wiec sterownik świec, (diagnoza ASO) zakupiłem nowy, wakt błąd znikł, ale zabrałem im "stary" , "polukałem" i widać było na jednym ze styków slady śniedzi. Przeczyściłem, przełożyłem sterowniki i? świecuchy grzały i to bez błedu i żadnego migotania."Włochy" mają to do siebie,że lubią im śniedzieć styki. Może mała kontrola tego, a póżniej "wydatkuj" na części zamienne,pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Szarpie przy rozruchu a więc pewnie któraś świeca. Już zamówiłem Denso wymienię wszystkie.

Napisano

> Lepiej wymienić powiedzmy coś co kosztuje z robocizną do 100 zł

> raz na 2-3 lata, niż naraz dać 500...

To prawda smile.gif Tylko że cena była taka sama 1 za 4;)

Ale uważali że skoro pozostałe świece "spełniają określone warunki termiczne"-cyt*.z protokołu naprawy smile.gif:) to nie ma potrzeby ich wymiany. W rozmowie kierownik ASO stwierdził ze to nie benzyna ale jak Pan już tak chce... Potrzebowali na tą 1 dwóch dni a ja samochodu frown.gif Odpuściłem-dali 6 m-cy gwarancji że nie padnie żadna pozostała, inaczej bezpłatna wymiana smile.gif

Gwarancji już nie ma frown.gif... i faktycznie żadna nie padła:)