Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chrysler Pacifica '07 Vmax

Featured Replies

Napisano

Sąsiad kupił sobie takie autko z 2007 roku. 4 litry V6 w automacie, koło 240KM.

Bardzo fajny sprzęcik ale...

...licznik kończy się na 160km/h. Specjalnie sprawdzałem czy nie w milach.

Czy ten sprzęt nie pojedzie więcej czy jakaś inna zagadka się wiąże z tym licznikiem?

Bo 160 to z górki moje GPunto 77KM poleci. zlosnik.gif

-- edyta --

A może ktoś dysponuje instrukcją po polsku do takiego auta? Bo ma jakąś częściowo tłumaczoną ale to nie to samo.

Napisano

Pewnie po 1 przez ograniczenia prędkości w USA a po 2 przez ich zawieszenia. Silnik może i pociągnie (chociaż jeżeli automat ma dziwne przełożenia to się skończy na ostatnim biegu wcześniej niż 160) ale np. w Mazdzie 626 mojego wuja, które sprowadził z USA zawieszenie było tak miękkie, że powyżej 140 km/h strach było jechać bo strasznie bujało i rzucało trochę... Dlatego też pewnie w USA te pościgi z TV zawsze kończą się efektownymi poślizgami i obracaniem się samochodu wokół własnej osi przy nawet małych prędkościach smile.gif.

Napisano
  • Autor

> Pewnie po 1 przez ograniczenia prędkości w USA

Hmm, nie wiem czy to nie jest jakaś europejska wersja. Kierunki z tyłu ma żółte w każdym razie.

Nie wiem skąd sprowadzany.

Napisano

> Sąsiad kupił sobie takie autko z 2007 roku. 4 litry V6 w automacie, koło 240KM.

> Bardzo fajny sprzęcik ale...

> ...licznik kończy się na 160km/h.

Maksymalna dopuszczalna prędkóść w USA obecnie to 90 MPH = 144 km/h. Po co więc prędkościomierz pokazujący więcej niż 160?

Napisano
  • Autor

> Maksymalna dopuszczalna prędkóść w USA obecnie to 90 MPH = 144 km/h. Po co więc prędkościomierz

> pokazujący więcej niż 160?

Po to żeby w Niemczech sobie pojeździć?

Nie wiem. Pytam właśnie. Czy po prostu nie pojedzie więcej czy coś innego?

Czytałem tu i piszą że można pojechać szybciej. hmm.gif

Napisano

> Maksymalna dopuszczalna prędkóść w USA obecnie to 90 MPH = 144 km/h. Po co więc prędkościomierz

A nie macie tam torów zamkniętych, na których po podpisaniu 17 ton dokumentacji można się pościgać?

Napisano

> Po to żeby w Niemczech sobie pojeździć?

Nie sądze żeby producenci samochodów w USA przewidywali że ich pojazdy zostaną kiedykolwiek wyeksportowane do Niemiec.

Napisano

Gdzie jest tyle bo słyszałem najwyżej o 85?

Napisano

> A nie macie tam torów zamkniętych, na których po podpisaniu 17 ton dokumentacji można się pościgać?

Mają Indianapolis smile.gif

Race-Track-Indianapolis-Motor-Speedway.png

270635636-JUMP2.gif

Napisano

> A nie macie tam torów zamkniętych, na których po podpisaniu 17 ton dokumentacji można się pościgać?

Mamy, ale to nie Polska i nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie się wyścigował Chryslerem Voyagerem wink.gif Zresztą prędkościomierz na torze jest niezwykle przydatny smile.gif

Napisano

> Gdzie jest tyle bo słyszałem najwyżej o 85?

W Texasie jakiś czas temu otworzono kawałek autostrady z ograniczeniem do 90 MPH. Czyli legalnie można 100 MPH jechać.

Napisano
  • Autor

> Nie sądze żeby producenci samochodów w USA przewidywali że ich pojazdy zostaną kiedykolwiek

> wyeksportowane do Niemiec.

Hmm, ten ma na przykład żółte kierunki z tyłu i chyba europejskie lampy z przodu (asymetryczne). Przebieg pokazuje w km a prędkość w km/h. Więc może...

A gdyby tu nagle było przedszkole i podnieśli Wam limity do 110MPH to kaplica zlosnik.gif

BTW od kiedy jest wprowadzone Vmax 90MPH? Wcześniej było mniej chyba?

Napisano

> Mają Indianapolis

Jakbyś się kiedyś przejechał Nascarem z odpowiednią prędkością to byś zobaczył że wcale nie jest łatwo dobrze wejść i wyjść z zakrętu przy tych prędkościach.

Napisano

> Hmm, ten ma na przykład żółte kierunki z tyłu i chyba europejskie lampy z przodu (asymetryczne).

> Przebieg pokazuje w km a prędkość w km/h. Więc może...

Więc może to wersja kanadyjska?

Napisano
  • Autor

> Więc może to wersja kanadyjska?

Może. Na pewno do nas sprowadzony bezpośrednio gdzieś z Europy ale jak się w Europie znalazł to niewiem.gif

W każdym razie mówisz że więcej nie powinien pojechać fabrycznie i dlatego prędkościomierz się kończy?

Napisano

> Mają Indianapolis

Kurde, jak to spamiętać rotfl.gif

Napisano

> Hmm, ten ma na przykład żółte kierunki z tyłu i chyba europejskie lampy z przodu (asymetryczne).

> Przebieg pokazuje w km a prędkość w km/h. Więc może...

Nie ma pacyfic w wersji europejskiej

Napisano
  • Autor

> Nie ma pacyfic w wersji europejskiej

No to ok. Wszystko jasne.

W takim razie manuala po polsku pewnie też nie będzie zlosnik.gif

Napisano

> Może. Na pewno do nas sprowadzony bezpośrednio gdzieś z Europy ale jak się w Europie znalazł to

> W każdym razie mówisz że więcej nie powinien pojechać fabrycznie i dlatego prędkościomierz się

> kończy?

Nie, pewnie pojedzie więcej, ale nie za długo bo mu się skrzynia przegrzeje i zatrze.

Napisano

> Więc może to wersja kanadyjska?

prędkościomierz w tym modelu można przełączyć km - mil

Napisano

> Sąsiad kupił sobie takie autko z 2007 roku. 4 litry V6 w automacie, koło 240KM.

> ...licznik kończy się na 160km/h. Specjalnie sprawdzałem czy nie w milach.

> Czy ten sprzęt nie pojedzie więcej czy jakaś inna zagadka się wiąże z tym licznikiem?

> (...)

Niektóre tak mają. Jak koledzy pisali - dlatego, że więcej i tak nie wolno. Auto da radę pojechać szybciej ale licznik Ci już tego nie pokaże.

Napisano

> Niektóre tak mają. Jak koledzy pisali - dlatego, że więcej i tak nie wolno. Auto da radę pojechać

> szybciej ale licznik Ci już tego nie pokaże.

Chevrolet HHR ma lepszy wynalazek - możesz przełączyć prędkościomierz z MPH na km/h. Problem w tym że prędkościomierz jest wyskalowany do 130. W MPH to jeszcze OK, ale w km/h to było kompletne jajo.

Napisano

> Chevrolet HHR ma lepszy wynalazek - możesz przełączyć prędkościomierz z MPH na km/h. Problem w tym

> że prędkościomierz jest wyskalowany do 130. W MPH to jeszcze OK, ale w km/h to było kompletne

> jajo.

Dokladnie tak samo ma Pacyfica z tym ze do 160

Napisano

> Mają Indianapolis

Założę się o flaszkę ,że jak dla ciebie to ten wystarczy. zlosnik.gif

Spróbuj kiedyś np. na Playstation devil.gif Miałem okazję przejechać się na symulatorze i zmieniło mi to spojrzenie na ten wyścig grinser006.gif

Torów w USA jest sporo i są na prawdę świetnie przygotowane.

Przykład z mojej okolicy http://www.autobahncc.com/

HanYs

Napisano

Pytanie kto by chcial jechac tym czyms wiecej niz 160 niewiem.gif

Tak samo jak np. Punto o ktorym wspominasz niewiem.gif

Jak ktos chce jedzic szybko to kupuje auto do szybkiej jazdy, a nie rodzinną Pacifice czy miejskie Punto.

Napisano

> ...licznik kończy się na 160km/h. Specjalnie sprawdzałem czy nie w milach.

> Czy ten sprzęt nie pojedzie więcej czy jakaś inna zagadka się wiąże z tym licznikiem?

> Bo 160 to z górki moje GPunto 77KM poleci.

> -- edyta --

> A może ktoś dysponuje instrukcją po polsku do takiego auta? Bo ma jakąś częściowo tłumaczoną ale to

> nie to samo.

Zerknij jeszcze czy nie ma tam takiego bajeru jak w mustangach, że głównym kluczykiem można było ustawić limit prędkości i wtedy posiadacz drugiego kluczyka nie mógł przekroczyć tej prędkości - ponieważ w "internetach" piszą, że tymi pacyficami da radę max pojechać 140 mph

Napisano

> Chevrolet HHR ma lepszy wynalazek - możesz przełączyć prędkościomierz z MPH na km/h. Problem w tym

> że prędkościomierz jest wyskalowany do 130. W MPH to jeszcze OK, ale w km/h to było kompletne

> jajo.

Tak samo jest w Impali. zlosnik.gif

Napisano

> No o tym jest caly czas mowa ze licznik jest do 160 mil lub km

Czegoś nie rozumiem....licznik jest do 160 mph, czyli prawie do 260 km/h. To mało? To auto jest w stanie pojechać więcej? hmm.gif

Bo jeżeli ktoś zmienia mnożnik w liczniku i oczekuje, że cyferblat się automatycznie zmieni, to chyba coś mu się pomyliło hehe.gif

Napisano

> Czegoś nie rozumiem....licznik jest do 160 mph, czyli prawie do 260 km/h. To mało? To auto jest w

> stanie pojechać więcej?

> Bo jeżeli ktoś zmienia mnożnik w liczniku i oczekuje, że cyferblat się automatycznie zmieni, to

> chyba coś mu się pomyliło

Założyciel upewnił się czy aby nie jest w milach...

Napisano

> Czegoś nie rozumiem....licznik jest do 160 mph, czyli prawie do 260 km/h. To mało? To auto jest w

> stanie pojechać więcej?

skalowanie w milach jest ponad sily tego auta ale skalowanie w km/h już trochę mało

> Bo jeżeli ktoś zmienia mnożnik w liczniku i oczekuje, że cyferblat się automatycznie zmieni, to

> chyba coś mu się pomyliło

W tym modelu się nie zmieni bo nie jest na wyswietlaczu

Napisano

Licznik jest wyskalowany do 160 mph, ale ten samochód i tak nie przekroczy 120 mph (tj. ok. 190 km/h), bo przy tej prędkości ma odcinkę. Podejrzewam, że z tego względu producent nie przewidział na rynek amerykański konieczności skalowania do 200 km/h bo po co mu prędkościomierz wskazujący po przełączeniu na mile max 200 mph. Ponoć wersje kanadyjskie Pacificów miały prędkościomierze wyskalowane w km do ok. 240 km/h.