Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy możliwe aby po wymianie rozrządu auto paliło więcej?

Featured Replies

Napisano

Pacjent:

Octavia I 1.9 TDi,

Pacjent o własnych siłach, nie wykazując żadnych dolegliwości wjechał do garażu. Po dwóch dnia słodkiego lenistwa nie zapalił...

Kręcił, kręcił i tyle.

Zaholowano dziada do mechanika.

Mechanik stwierdził:

- zapchane syfem kanały dolotowe - sądzę, że w kolektorze ssącym - przekrój wolny wynosił 8 mm... brudny EGR. Po operacji auto odżyło.

Ale... tato po konsultacjach z mechanikiem uznał, że pora na wymianę rozrządu.

Tak więc wymieniono cały komplet plus koło pasowe na altku gdyż było pęknięte.

Do tego mechanik usunął błąd zapalającej się kontrolki poduszki powietrznej i napis SERVICE z wyświetlacza.

Po przejechaniu ok. 150 tato zauważył takie oto zachowanie komputera pokładowego:

- wynik średniego spalania po przejechaniu tej samej trasy w taki sam sposób co zazwyczaj - wyższy o ok. 1l/100 km

- wartość średniego spalania - po uruchomieniu silnika i jeździe miejskiej dość wysoka - wcześniej po wyjechaniu na tzw. trasę "leciała" w dół niemal w oczach - teraz tato wspomina, że dzieje się to bardzo wolno.

Nie mierzono jeszcze spalania "z dystrybutora".

Nie zauważono wzrostu /spadku mocy - auto jeździ jak przed usterką.

Poprosiłem ojca o sprawdzenie reakcji na gwałtowne wdepnięcie gazu - ma sprawdzić w najbliższym czasie.

Ale ciekaw jestem Waszych opinii.

Czy możliwe jest aby auto po w/w zabiegach faktycznie jadło więcej?

Napisano

Znajomy ma również identyczne obserwacje w Golfie mk.IV 1,9tdi 101kM czyli AXR.Po wymianie rozrządu wskazania na komputerze zawyżone o jakiś ~1l,ale fizycznie auto pali identycznie jak przed wymianą.Immo kalibracja kąta wtrysku na kółeczku wałka rozrządu powinna usunąć problem zawyżonego wskazania.

Napisano

> Czy możliwe jest aby auto po w/w zabiegach faktycznie jadło więcej?

A pasek był zmieniany na blokady czy na farbę? Nawet na blokadzie wałek można ustawić z minimalną tolerancją i też to ma wpływ na pracę silnika i spalanie.

Napisano

> Znajomy ma również identyczne obserwacje w Golfie mk.IV 1,9tdi 101kM czyli AXR.Po wymianie rozrządu

> wskazania na komputerze zawyżone o jakiś ~1l,ale fizycznie auto pali identycznie jak przed

> wymianą.Immo kalibracja kąta wtrysku na kółeczku wałka rozrządu powinna usunąć problem

> zawyżonego wskazania.

Skoro na kompie pokazuje więcej, to znaczy że realne dawki są większe, więc nie ma opcji żeby fizycznie paliło tyle samo. To tylko obrazuje dokładność pomiaru na wskazania dystrybutora.

Napisano
  • Autor

> Znajomy ma również identyczne obserwacje w Golfie mk.IV 1,9tdi 101kM czyli AXR.Po wymianie rozrządu

> wskazania na komputerze zawyżone o jakiś ~1l,ale fizycznie auto pali identycznie jak przed

> wymianą.Immo kalibracja kąta wtrysku na kółeczku wałka rozrządu powinna usunąć problem

> zawyżonego wskazania.

tutaj jest 90KM, nie pamiętam kodu silnika-mogę zapytać, sugerujesz ponowne udanie się do warsztatu celem... no właśnie, czy można to nazwać usterką albo niewłaściwie wykonaną usługą?

Napisano
  • Autor

> A pasek był zmieniany na blokady czy na farbę? Nawet na blokadzie wałek można ustawić z minimalną

> tolerancją i też to ma wpływ na pracę silnika i spalanie.

nie wiem, nie ma mnie na miejscu. Skąd tato może wiedzieć skoro zostawił auto i odebrał je po kilku dniach? Można zawsze odkręcić pokrywę rozrządu i sprawdzić czy nie ma śladów farby...

Napisano
  • Autor

> Skoro na kompie pokazuje więcej, to znaczy że realne dawki są większe, więc nie ma opcji żeby

> fizycznie paliło tyle samo. To tylko obrazuje dokładność pomiaru na wskazania dystrybutora.

czyli ten dodatkowy litr to idzie w komin skoro nie zauważono wzrostu dynamiki?

Napisano

Z mojego doświadczenia rozrząd musisz sprawdzić interfejsem, dokładniej kąt wtrysku. Inaczej może się udać, ale wcale nie musi i spalanie będzie większe crazy.gif

Napisano

> Do tego mechanik usunął błąd zapalającej się kontrolki poduszki powietrznej i napis SERVICE z

> wyświetlacza.

Może po prostu zrobił reset kompa więc chwilę musisz pojeździć ,żeby wróciło do normy.

Niektórzy twierdzą ,że to urban legend ja jednak w to wierzę ,bo też po serwisowej kasacji błędów (by nissan) miałem zauważalne zmulenie fury.

HanYs

Napisano

.

> Niektórzy twierdzą ,że to urban legend ja jednak w to wierzę ,bo też po serwisowej kasacji błędów

> (by nissan) miałem zauważalne zmulenie fury.

> HanYs

Ale co jest legendą? Adaptacja sterowników do warunków pracy silnika ( a nawet kierowcy zlosnik.gif ) jest normą od lat 90-tych a może wcześniej...

Napisano

W TDI jak najbardziej tak moze byc. Przerabialem temat na paru forach. Jak mojego kupilem to nieco za duzo mi palil, a po wymianie rozrządu nagle zaczelo palic o 1,5 litra mniej. Po konsultacji z roznymi forami wyszlo ze wlasnie to bylo przyczyną.

Napisano

> .

> Ale co jest legendą? Adaptacja sterowników do warunków pracy silnika ( a nawet kierowcy ) jest

> normą od lat 90-tych a może wcześniej...

Tyle że nie w tym konkretnym modelu auta i silnika.

Napisano

> Z mojego doświadczenia rozrząd musisz sprawdzić interfejsem, dokładniej kąt wtrysku.

ok.gif

Napisano

> nie wiem, nie ma mnie na miejscu. Skąd tato może wiedzieć skoro zostawił auto i odebrał je po kilku

> dniach? Można zawsze odkręcić pokrywę rozrządu i sprawdzić czy nie ma śladów farby...

Niech po prostu zapyta Pana jak to robi. Jak dla mnie na dzień dobry kąt wtrysku do sprawdzenia, czy po zmianie auto lepiej/gorzej zapala ?

Jakoś nie chce mi się wierzyć że od zapchanego dolotu silnik nie mógł odpalić, a mam porównanie na 2x octaviach z przebiegami w granicach 300kkm każda. Może wtryski powiedziały dobranoc?

Napisano

> W TDI jak najbardziej tak moze byc. Przerabialem temat na paru forach. Jak mojego kupilem to nieco

> za duzo mi palil, a po wymianie rozrządu nagle zaczelo palic o 1,5 litra mniej. Po konsultacji

> z roznymi forami wyszlo ze wlasnie to bylo przyczyną.

to, znaczy co konkretnie? Sam rozrząd? Rozumiem minimalnie przestawiony rozrząd mógłby być przyczyną wyższego spalania, ale nie sam nowy rozrząd, przecież pasek innej firmy nie powoduje gwałtownego wzrostu oporów w silniku.

Napisano

> to, znaczy co konkretnie? Sam rozrząd? Rozumiem minimalnie przestawiony rozrząd mógłby być

> przyczyną wyższego spalania, ale nie sam nowy rozrząd, przecież pasek innej firmy nie powoduje

> gwałtownego wzrostu oporów w silniku.

No wlasnie przestawiony minimalnie, to co piszesz. Jak mi nowy skladali to po prostu go dobrze ustawili i od razu spalanie spadlo. Na forum Passata sa nawet wskazówki jak samemu ustawic rozrzad z interfejsem VAG zeby ustawic "wlasciwe" spalanie na biegu jałowym. (bo nawet tu mi pokazywal o 0,1 za duzo, a po ustawieniu nowego rozrzadu wszystko idealnie)

Napisano

Też tak miałem w fabii 1.9 TDI, po wymianie rozrządzu palił jakieś straszne ilości paliwa, ale po kiluset km wróciło do normy. Niech trochę jeszcze pojeździ, pewnie spalanie wróci do normy

Napisano

> zawyżonego wskazania.

aż sobie sprawdzę, bo w identycznym miałem rozrząd robiony cirka rok temu, ale jakiegoś zwiększonego zużycia czy róznicy we wskazaniach na kompie nie zauważyłem, średnia "bardzodługookresowa" była przedtem zawsze około 6,4 i teraz było cały czas podobnie

Napisano
  • Autor

Tata nie zauwazyl zadnych zmian w zachowaniu samochodu oprocz opisanych.

Sadzisz, ze mechanik za bodajze 300 zl wymienil wtryski kiedy auto nie chcialo zapalic?

I co dalej? Pojezdzic jeszcze chwile z nadzieja na samoustawienie sie kompa czy walic do mechanika i poprosic o sprawdzenie tematu?

Napisano

jak dopiero 150km przejechal to spokojnie - daj mu sie ułożyć. moze odpinany był aku i komp musi sobie ustawienia złapać na nowo.

Napisano

> Tata nie zauwazyl zadnych zmian w zachowaniu samochodu oprocz opisanych.

> Sadzisz, ze mechanik za bodajze 300 zl wymienil wtryski kiedy auto nie chcialo zapalic?

Powiem tak 300 PLN za czyszczenie dolotu i zrobienie rozrządu to dosyć okazyjna cena, ale zdaję sobie sprawę że nie wszędzie sa takie ceny jak w W-wie. Wtrysków na 100% nie wymienił bo nie byłoby problemu z wysokim spalaniem.

> I co dalej? Pojezdzic jeszcze chwile z nadzieja na samoustawienie sie kompa czy walic do mechanika

> i poprosic o sprawdzenie tematu?

W tym silniku nie ma czegoś takiego jak samoustawienie się kompa. A tak wogóle to ile teraz to auto pali, może wszystko jest ok i nie potrzebnie się przejmujesz?

Napisano
  • Autor

Te 300 ztcw bylo za uruchomienie auta po padzie, mialo w to wejsc czyszczenie dolotu, egr i nie wiem co tam jeszcze poniewaz ne ma mnie na miejscu.

Wymiana rozrzadu byla usluga extra juz po naprawie auta.

Wiem, ze wtryski na bank nie byly wymienione.

Teraz komp pokazuje srednie spalanie 5,6-6l/100km wczesniej w tozsamych warunkach srednie wynosilo okolo 4,5-4,7 l.

Nadmienie tylko, ze to osiagi mojego taty, mnie zazwyczaj komp pokazywal 6,5l ale ja inaczej jezdze...

Zastanawiam sie jeszcze czy tutaj tez wymagana jest samoadaptacja komutera tak jak to ma miejsce w fordach...

Napisano

> czyli ten dodatkowy litr to idzie w komin skoro nie zauważono wzrostu dynamiki?

o jakiej dynamice mówisz przy 90 KM fabii i spalaniu 4,5 l/ 100 ? zlosnik.gif

Napisano

> Zastanawiam sie jeszcze czy tutaj tez wymagana jest samoadaptacja komutera tak jak to ma miejsce w

> fordach...

Napiszę to ostatni raz - w tym konkretnym silniku (niezależnie czy to AGR czy ALH) nie ma żadnej samoadaptacji ani możlwości skasowania parametrów wyuczonych.

Powiem Ci tak, niech tata podjedzie do warsztatu i poprosi o podłączenie VAG'a i odczyt wartości z bloku 000 w trybie basic settings (nastawy podstawowe). Silnik nagrzany, przed odczytem trzeba puknąć w gaz żeby zamknąć EGR.

Wrzuć wartości na forum (wszystkie nr jakie się pokażą) to Ci powiem czy wygląda to w miarę ok.

Jeśli mechanik będzie wiedział o co chodzi to raczej ma pojęcie o tym aucie, jeśli nie to sugeruję już tam nie jeździć.

Napisano

> Skoro na kompie pokazuje więcej, to znaczy że realne dawki są większe, więc nie ma opcji żeby

> fizycznie paliło tyle samo. To tylko obrazuje dokładność pomiaru na wskazania dystrybutora.

I tutaj sie nie zgodze,ojciec robil wtryski w leonie 1.9 TDI i u niego mechanik tez tak oprzestawial ze auto pokazuje spalanie wieksze a pali tyle samo (ojciec zawsze sprawdza przy tankowaniu ile mu leon palil i jest bez zmian tyle ze komp przeklamuje ,wiec moze przeklamywac a palic normalnie

Napisano

> I tutaj sie nie zgodze,ojciec robil wtryski w leonie 1.9 TDI i u niego mechanik tez tak

> oprzestawial ze auto pokazuje spalanie wieksze a pali tyle samo (ojciec zawsze sprawdza przy

> tankowaniu ile mu leon palil i jest bez zmian tyle ze komp przeklamuje ,wiec moze przeklamywac

> a palic normalnie

Kolego, kompter zawsze przekłamuje i producent umożliwia korektę wskazań zużycia paliwa za pomocą VAG'a, zegary, adaptacja kanał 003 tylko, nie bardzo wiem po co to robić gdy tylko zmieniamy rozrząd?