Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Tak sobie myślałem luźno o SUVach, patrzę na to co na rynku - i co? Krucho. Niby pełno tego jest, ale jak człowiek chciałby coś wybrać to nie ma. Sami popatrzcie:

Założenia: Duży, rodzinny z przyzwoitym silnikiem diesla (ponad 150KM, poniżej 10s do setki). Fajnie żeby napęd 4x4 był czymś więcej niż znaczkiem na bagażniku - czyli mile widziane napędzane co najmniej dwa koła naraz. Mile widziany automat. Odpadają auta premium.

No i jedziemy alfabetycznie:

- Chevrolet Captiva 2.2D 184KM: nadawałby się.

- Citroen C-Crosser: patrz Mitsubishi Outlander.

- Fiat Freemont: fajny, ale to nie SUV i ma niedobre silniki (TDI).

- Ford Kuga: mały.

- Honda CRV: wszyscy śmieją się z jej napędu 4x4. Czy słusznie? Brak automatu.

- Hyundai: patrz Kia.

- Jeep: cenami są w klasie premium.

- Kia Sorrento 2.2D 200KM: nadawałaby się, chociaż trochę tam ciasno za kierownicą.

- Mazda CX-7: diesel nie jedzie.

- Mitsubishi Outlander: nowy ma absurdalną cenę. Stary ma problemy z jakością wnętrza i słaby silnik TDI. Silnik PSA może by się nadawał.

- Nissan X-Trail 2.2D 173KM: fajny. Szkoda że nie można mieć tego silnika z automatem.

- Opel: patrz Chevrolet.

- Peugeot: patrz Mitsubishi.

- Renault Koleos: mały.

- Subaru Outback: to nie SUV, ale co tam. Szkoda że silnik eksploduje po 100kkm. Subaru Forester: mógłby być większy. Ten sam problem z silnikiem.

- Suzuki Grand Vitara: za słaby.

- Toyota RAV4 2.2D 177KM: niby fajny. Wkurzające drzwi bagażnika otwierające się w przeciwną stronę.

- VW Tuareg: cenowo w klasie premium.

I co zostaje? Chevy/Opel i Hyundai/Kia. Gdyby zrezygnować z automatu to jeszcze Nissan i Toyota. I to jest cały rynek SUVów czy ja coś przeoczyłem?

boje_sie.gif

Napisano

> I co zostaje? Chevy/Opel i Hyundai/Kia. Gdyby zrezygnować z automatu to jeszcze Nissan i Toyota. I

> to jest cały rynek SUVów czy ja coś przeoczyłem?

Nissan Qashqai 4x4, 2.0 150KM ok.gif

jeśli za mały, to wersja +2 hmm.gif

nie suv, ale auto całkiem fajne i daję radę w błocie (sprawdzone na budowie), napęd ten sam co w x-triall - 3tryby 2wd, 4wd auto, 4wd lock

Napisano

> - Toyota RAV4 2.2D 177KM: niby fajny. Wkurzające drzwi bagażnika otwierające się w przeciwną

> stronę.

Właśnie wypuszczają nową wersję i nie ma tego problemu - klapa jedzie do góry jak w cywilizowanym świecie.

Napisano

> Tak sobie myślałem luźno o SUVach, patrzę na to co na rynku - i co? Krucho. Niby pełno tego jest,

> ale jak człowiek chciałby coś wybrać to nie ma. Sami popatrzcie:

> Założenia: Duży, rodzinny z przyzwoitym silnikiem diesla (ponad 150KM, poniżej 10s do setki).

> Fajnie żeby napęd 4x4 był czymś więcej niż znaczkiem na bagażniku - czyli mile widziane

> napędzane co najmniej dwa koła naraz. Mile widziany automat. Odpadają auta premium.

> No i jedziemy alfabetycznie:

> - Chevrolet Captiva 2.2D 184KM: nadawałby się.

> - Citroen C-Crosser: patrz Mitsubishi Outlander.

> - Fiat Freemont: fajny, ale to nie SUV i ma niedobre silniki (TDI).

> - Ford Kuga: mały.

> - Honda CRV: wszyscy śmieją się z jej napędu 4x4. Czy słusznie? Brak automatu.

> - Hyundai: patrz Kia.

> - Jeep: cenami są w klasie premium.

> - Kia Sorrento 2.2D 200KM: nadawałaby się, chociaż trochę tam ciasno za kierownicą.

> - Mazda CX-7: diesel nie jedzie.

> - Mitsubishi Outlander: nowy ma absurdalną cenę. Stary ma problemy z jakością wnętrza i słaby

> silnik TDI. Silnik PSA może by się nadawał.

> - Nissan X-Trail 2.2D 173KM: fajny. Szkoda że nie można mieć tego silnika z automatem.

> - Opel: patrz Chevrolet.

> - Peugeot: patrz Mitsubishi.

> - Renault Koleos: mały.

> - Subaru Outback: to nie SUV, ale co tam. Szkoda że silnik eksploduje po 100kkm. Subaru Forester:

> mógłby być większy. Ten sam problem z silnikiem.

> - Suzuki Grand Vitara: za słaby.

> - Toyota RAV4 2.2D 177KM: niby fajny. Wkurzające drzwi bagażnika otwierające się w przeciwną

> stronę.

> - VW Tuareg: cenowo w klasie premium.

> I co zostaje? Chevy/Opel i Hyundai/Kia. Gdyby zrezygnować z automatu to jeszcze Nissan i Toyota. I

> to jest cały rynek SUVów czy ja coś przeoczyłem?

Namieszales strasznie, zastanawiasz sie nad duzym rodzinnym Suvem a wymieniasz rozne klasy i piszesz ze male. IMO musisze sie lepiej okreslic czy wystarczy Ci SUV klapy kompakt, czyli; Sportage, Rav4, CRV, itd. Czy oczko wyzej, czyli Tuareg, Sorento, Captiva.

Czy zupelnie co innego jak Outback.

Piszesz, ze w Hondzie naped jest be ale akceptuje go w Captive gdzie zasada dolaczanego tylu jest taka sama.

Poza tym wymieniles przeszlo 10 modeli, to malo ?. W kazdej z wymienionych klas zawsze mozna sobie cos znalezc, kazde auto oczyscie ma to cos co nie ma inne wink.gif, takze zalezy to od priorytetow: wilekosci, ceny, wysposazenia, napedu, itd

aha i gdzie ty we Fiacie znalazlesTDI grinser006.gif ?

Napisano
  • Autor

> Nissan Qashqai 4x4, 2.0 150KM

> jeśli za mały, to wersja +2

> nie suv, ale auto całkiem fajne i daję radę w błocie (sprawdzone na budowie), napęd ten sam co w

> x-triall - 3tryby 2wd, 4wd auto, 4wd lock

Jeden i drugi sprawiają wrażenie małych (nawet jeśli takie nie są). W porównaniu z X-trailem nie mają szans. Więc jeśli Nissan to tylko X-trail (lub Pathfinder, gdyby nie cena). ok.gif

Napisano
  • Autor

> Właśnie wypuszczają nową wersję i nie ma tego problemu - klapa jedzie do góry jak w cywilizowanym

> świecie.

Nareszcie. smile.gif

Chociaż i tak RAV4 wydaje mi się trochę damska. W porównaniu z X-Trailem wygląda jak zabawka.

Napisano
  • Autor

> Namieszales strasznie, zastanawiasz sie nad duzym rodzinnym Suvem a wymieniasz rozne klasy i

> piszesz ze male.

Jak jakaś firma ma tylko jeden model to napisałem dlaczego go odrzucam, np. Ford.

> IMO musisze sie lepiej okreslic czy wystarczy Ci SUV klapy kompakt, czyli;

> Sportage, Rav4, CRV, itd. Czy oczko wyzej, czyli Tuareg, Sorento, Captiva.

Ma być jak największy. ok.gif

Ale to ograniczyłoby wybór jeszcze bardziej. Dla jednego Qashqai +2 jest duży, inny będzie kręcił nosem na Pathfindera.

> Czy zupelnie co innego jak Outback.

> Piszesz, ze w Hondzie naped jest be ale akceptuje go w Captive gdzie zasada dolaczanego tylu jest

> taka sama.

Czy na pewno? Z tego co pamiętam Honda centralne sprzęgło hydrauliczne, które dołącza tył PO uślizgu przodu. Sporym uślizgu. Captiva ma Haldex, który niby działa tak samo ale szybciej.

> Poza tym wymieniles przeszlo 10 modeli, to malo ?. W kazdej z wymienionych klas zawsze mozna sobie

> cos znalezc, kazde auto oczyscie ma to cos co nie ma inne , takze zalezy to od priorytetow:

> wilekosci, ceny, wysposazenia, napedu, itd

Mało, bo jak się przyjrzeć to zostają 3-4.

> aha i gdzie ty we Fiacie znalazlesTDI ?

Freemont ma pod maską najzwyklejsze TDI w wersjach 140 i 170KM. Takie same jak VW czy Skoda.

Napisano
  • Autor

> New Santa FE

> santa fe vs x3

Wsadziłem do jednego worka z Kią, tak jak Captivę z Antarą. ok.gif

> p.s ewentualnie nowa CR-V'ka (automat występuje przeciez w 2.2 I-DTEC)

Nie wiedziałem, że już jest automat. ok.gif

A jedzie to jakoś? Bo tam tylko 150KM siedziało chyba?

Napisano

> A jedzie to jakoś? Bo tam tylko 150KM siedziało chyba?

150 ok.gif sprint do 100 szału nie robi, ale do spokojnego poruszania się wystarczy smile.gif

p.s w tej klasie praktycznie tylko samochody premium schodzą poniżej 10s/100, prawie 200 konny santa fe ma 10.1, sorento lekko poniżej (mimo że ma tą samą skrzynię i silnik,no i jest wyższe (opór powietrza?) icon_eek.gif ale to wszystko katalog i trzeba się przejechać

Napisano
  • Autor

> 150 sprint do 100 szału nie robi, ale do spokojnego poruszania się wystarczy

> p.s w tej klasie praktycznie tylko samochody premium schodzą poniżej 10s/100, prawie 200 konny

> santa fe ma 10.1, sorento lekko poniżej (mimo że ma tą samą skrzynię i silnik,no i jest wyższe

> (opór powietrza?) ale to wszystko katalog i trzeba się przejechać

Sorento 9,7 manual i 9,9 automat. Nie jechałem ale słyszałem że nieźle zasuwa.

Captiva 9,6 manual i 10,1 automat. Jechałem obydwoma i jest fajnie. Manual jedzie tak samo jak moja Epica. W automacie nie czuć tak przyspieszeń ale rozpędza się bardzo płynnie.

ok.gif

Napisano

> Jeden i drugi sprawiają wrażenie małych (nawet jeśli takie nie są). W porównaniu z X-trailem nie

> mają szans. Więc jeśli Nissan to tylko X-trail (lub Pathfinder, gdyby nie cena).

hmm.gif +2 jest porównywalny do CRV, a większy od rav4, które podałeś w zestawieniu

zwróć uwagę zwłaszcza na rozstaw kół który w nissanie jest większy niż np w captivia

Napisano
  • Autor

> +2 jest porównywalny do CRV, a większy od rav4, które podałeś w zestawieniu

> zwróć uwagę zwłaszcza na rozstaw kół który w nissanie jest większy niż np w captivia

To nie tak - gdyby Nissan nie miał w ofercie większych aut to może ten +2 by się łapał. Ale jak obok stoi X-Trail, to nie sposób wyjechać z salonu Qashqaiem.

wink.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Bierz captivę i zamykam wątek.

Na razie nic nie biorę - teoretyzuję sobie. Ja będę kupował to i tak tu wrócę.

A jak kupię znów Chevroleta to ze mnie tu fanboja zrobią. beksa.gifhehe.gif

Napisano

> Freemont ma pod maską najzwyklejsze TDI w wersjach 140 i 170KM. Takie same jak VW czy Skoda.

Serio? To Fiat tam swoich nie wstawił?

Napisano

> Freemont ma pod maską najzwyklejsze TDI w wersjach 140 i 170KM. Takie same jak VW czy Skoda.

Dodge Yourney i owszem mial pod maska silnik VW, natomiast Freemont ma pod maska fiatowskiego multijeta zlosnik.gif

pozdr.

Napisano

> Serio? To Fiat tam swoich nie wstawił?

wstawil ok.gif

pozdr.

Napisano

> Jak jakaś firma ma tylko jeden model to napisałem dlaczego go odrzucam, np. Ford.

> Ma być jak największy.

Czyli odrazu odrzucilbym kompaktowe SUVy, zostanie kilka modeli + auta marek premium, ktore odrzucasz. Fakt, jest tych aut mniej niz np w US (jednym z kluczowych rynkow SuV), z racji polityki koncernow, dla przykaldu wystarczy porownac ile duzych SUVow Forda jest oferowanych za oceanem a ile u nas. Marki EU i azjatyckie na ogol ofertuje na caly swiat, stad takze dostepnosc w pl.

> Ale to ograniczyłoby wybór jeszcze bardziej. Dla jednego Qashqai +2 jest duży, inny będzie kręcił

> nosem na Pathfindera.

wielkosc to wielkosc, i albo poruszamy sie i akceptujemy wielkosci pokroju forestera albo przeskakujemy na Pathfindera

> Czy na pewno? Z tego co pamiętam Honda centralne sprzęgło hydrauliczne, które dołącza tył PO

> uślizgu przodu. Sporym uślizgu. Captiva ma Haldex, który niby działa tak samo ale szybciej.

Dla mnie to niemal to samo, w szczegolnosci, ze Captiva ma starszej generacji Haldexa.

> Mało, bo jak się przyjrzeć to zostają 3-4.

To chyba dobrze, latwiej sie zdecydowac. Zazwyczaj jak nakresli sie pewien wymog to zostaje kilka modeli na placu boju.

jestes pewien ? Wg fiata to Multijet 2 gen.

Napisano

> Ryb twierdz, że Fiat od VW kupuje

IMO tak moglo byc na poczatku jak Journey'a zerzneli grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Serio? To Fiat tam swoich nie wstawił?

Odziedziczył z Dodge'a Journey jeszcze. Jest 3,6 V6 prosto z USA (notabene bardzo fajny), który wciąga paliwo z prędkością światła i diesel TDI w dwóch wariantach mocy - jak w VW. Mimo że w katalogach nazywają je Multijet.

Napisano

> Odziedziczył z Dodge'a Journey jeszcze. Jest 3,6 V6 prosto z USA (notabene bardzo fajny), który

> wciąga paliwo z prędkością światła

Jeździłem tym, ale automat mnie poraził no.gif

i diesel TDI w dwóch wariantach mocy - jak w VW. Mimo że w

> katalogach nazywają je Multijet.

a to szachraje icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> IMO tak moglo byc na poczatku jak Journey'a zerzneli

Tak mi powiedział sprzedawca. Że od początku siedzi tam TDI, a Fiat zmienił mu tylko nazwę na Multijet.

hehe.gif

Napisano

> Tak mi powiedział sprzedawca. Że od początku siedzi tam TDI, a Fiat zmienił mu tylko nazwę na

> Multijet.

tak bylo, ale od 2011 jest Fiatowski ok.gif

Za wiki:

Also through 2010 a Volkswagen-sourced diesel engine was available outside of North America with an automatically shifted dual clutch transmission. Chrysler performed primary engineering for the dual-clutch transmission with support from long-time partner Getrag, which was to build the transmission in the United States. Due to funding issues, this did not happen, and the factory, nearly finished, was sold and used for other purposes.[20] For the second generation in 2011 it was replaced by the Fiat 2.0-liter four-cylinder diesel engine with 140 hp (100 kW) or 170 hp (130 kW) and 258 lb·ft (350 N·m) of torque and a manual or optional automatic six-speed transmission.

Napisano

> Tak mi powiedział sprzedawca. Że od początku siedzi tam TDI, a Fiat zmienił mu tylko nazwę na

> Multijet.

hmmm. może tam siedzi Multijet, a sprzedawca chciał zachęcić do kupna to mówi, że TDI hehe.gif

Napisano

> hmmm. może tam siedzi Multijet, a sprzedawca chciał zachęcić do kupna to mówi, że TDI

widocznie dla sprzedawcy kazdy diesel to TDI smirk.gif

pozdr.

Napisano

> To nie tak - gdyby Nissan nie miał w ofercie większych aut to może ten +2 by się łapał. Ale jak

> obok stoi X-Trail, to nie sposób wyjechać z salonu Qashqaiem.

bez sensu, bo jak obok stoi murano to nie sposób wyjść z x-trail'em hmm.gif

Napisano
  • Autor

> tak bylo, ale od 2011 jest Fiatowski

> Za wiki:

> Also through 2010 a Volkswagen-sourced diesel engine was available outside of North America with an

> automatically shifted dual clutch transmission. Chrysler performed primary engineering for the

> dual-clutch transmission with support from long-time partner Getrag, which was to build the

> transmission in the United States. Due to funding issues, this did not happen, and the

> factory, nearly finished, was sold and used for other purposes.[20] For the second generation

> in 2011 it was replaced by the Fiat 2.0-liter four-cylinder diesel engine with 140 hp (100 kW)

> or 170 hp (130 kW) and 258 lb·ft (350 N·m) of torque and a manual or

> optional automatic six-speed transmission.

No to może zmienili. Ale... Fiat nie ma w żadnym innym aucie diesla o takiej mocy i pojemności. A ten "Multijet" jest niemal identyczny z volkswagenowskim TDI (moc, moment, obroty przy których to osiąga itd.).

Dalej śmierdzi mi to spiskiem. wink.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> bez sensu, bo jak obok stoi murano to nie sposób wyjść z x-trail'em

Na szczęście nie stał. Ale stał Pathfinder. Gdyby nie ta cena... serduszka.gif

Napisano

> No to może zmienili. Ale... Fiat nie ma w żadnym innym aucie diesla o takiej mocy i pojemności. A

> ten "Multijet" jest niemal identyczny z volkswagenowskim TDI (moc, moment, obroty przy których

> to osiąga itd.).

> Dalej śmierdzi mi to spiskiem.

porownaj pojemnosc ok.gif

pozdr.

Napisano

> stronę.

Najnowszy model ma otwierane do góry i silnik 2.5 benz. 190 PS.

Napisano
  • Autor

> hmmm. może tam siedzi Multijet, a sprzedawca chciał zachęcić do kupna to mówi, że TDI

No to trafił kulą w płot. hehe.gif

Ale sprawiał wrażenie rozgarniętego. Trzeba by się przejechać i sprawdzić czy klekocze.

wink.gif

Napisano

Po sprzedaży całkowicie bezawaryjnego Forka diesla z 2008 roku (silnik jakoś nie eksplodował) objechalismy praktycznie wszystko co się da w poszukiwaniu następcy.

Wynik jest taki, ze nic nie jedzie tak jak Forek, SUVy konkurencji po 150, 163, 177, 190, 215KM okazywały się mułami strasznymi, kanapami bez wigoru. To 215KM na papierze miało byc szybsze od Forczestera a... nie było.

Z wad to lekko plastikowe wnetrze odstajace od poziomu AUDI Q5 czy Volvo XC60 ale przy BMW X3 już nie jest tak źle.

Po ponad 140tys km środek praktycznie bez oznak zużycia, nic nie trzeszczy, stuka czy puka.

Forek jak się go ostrzej potraktuje "robi" setke w granicach 10 sekund, 200km/h jak trzeba pojedzie i spala średnio jakieś 6,2L/100km.

Własnie do salonów docieraja pierwsze egzemplarze nowego modelu. Warto podjechać, nie miałem z nim jeszcze do czynienia ale Ci co mieli twierdzą, że jest wart zainteresowania.

Napisano
  • Autor

> porownaj pojemnosc

> pozdr.

1968 vs. 1956. To 3cm3 na cylinder, może być wynikiem krótszego skoku tłoka.

Dalej jestem nieufny. Niby pasuje do tego Multijeta z Bravo (165KM), ale po co kombinować? Ja bym zostawił te 165KM.

wink.gif

Napisano

> Na szczęście nie stał. Ale stał Pathfinder. Gdyby nie ta cena...

ciekawostka: najnowszy pathfinder nie będzie sprzedawany w EU

Napisano

Freemont jest moim zdaniem słaby... Pod różnymi względami... Jeżeli już byś się faktycznie nad nim poważnie zastanawiał to lepiej używaną Alfę Crosswagon. 150KM, przyspieszenie znośne i jest Torsen czyli dużo lepsze własności jedne niż w większości SUVów... W dobrym stanie da się znaleźć.

Napisano
  • Autor

> Po sprzedaży całkowicie bezawaryjnego Forka diesla z 2008 roku (silnik jakoś nie eksplodował)

140kkm to nie przebieg. Internet jest za to pełen tych co im się diesle w Subaru popsuły, a serwis się z nich śmieje. Nie wspominając o sprzęgłach.

Ja robię duże przebiegi, wolałbym nie ryzykować.

> objechalismy praktycznie wszystko co się da w poszukiwaniu następcy.

> Wynik jest taki, ze nic nie jedzie tak jak Forek, SUVy konkurencji po 150, 163, 177, 190, 215KM

> okazywały się mułami strasznymi, kanapami bez wigoru. To 215KM na papierze miało byc szybsze

> od Forczestera a... nie było.

Wiesz, to co czuć na tyłku a to co pokazuje stoper to czasem zupełnie różne rzeczy.

> Z wad to lekko plastikowe wnetrze odstajace od poziomu AUDI Q5 czy Volvo XC60 ale przy BMW X3 już

> nie jest tak źle.

No, no, siedziałem w Foresterze. Ja bym wnętrze porównał raczej do aut koreańskich starszych o generację niż do BMW. Tu się rozpędziłeś. wink.gif

W nowym Legacy/Outbacku jeszcze jakoś wnętrze ujdzie. Ale nie w Forku...

> Po ponad 140tys km środek praktycznie bez oznak zużycia, nic nie trzeszczy, stuka czy puka.

> Forek jak się go ostrzej potraktuje "robi" setke w granicach 10 sekund, 200km/h jak trzeba pojedzie

> i spala średnio jakieś 6,2L/100km.

I to jest ok. Szkoda że nie ma automatu.

> Własnie do salonów docieraja pierwsze egzemplarze nowego modelu. Warto podjechać, nie miałem z nim

> jeszcze do czynienia ale Ci co mieli twierdzą, że jest wart zainteresowania.

Zobaczę sobie przy okazji.

Napisano

> Wynik jest taki, ze nic nie jedzie tak jak Forek, SUVy konkurencji po 150, 163, 177, 190, 215KM

> okazywały się mułami strasznymi, kanapami bez wigoru.

forester to dość "nietypowy" suv - to raczej podwyższone kombi, jak audi allroad zlosnik.gif - forester jest dużo lżejszy od konkurencyjnych "suvów"

Napisano
  • Autor

> Najnowszy model ma otwierane do góry i silnik 2.5 benz. 190 PS.

Obrzydliwy design. Wygląda jak barak z kołami. Ale do SUVa pasuje. ok.gif

Napisano
  • Autor

> ciekawostka: najnowszy pathfinder nie będzie sprzedawany w EU

Szkoda, bo to bardzo fajne auto. crazy.gif

Napisano
  • Autor

> forester to dość "nietypowy" suv - to raczej podwyższone kombi, jak audi allroad - forester jest

> dużo lżejszy od konkurencyjnych "suvów"

W wątku obok doszliśmy do wniosku, że auto ma być jak najcięższe. ok.gifwink.gif

Napisano

> W wątku obok doszliśmy do wniosku, że auto ma być jak najcięższe.

Zawsze można wozić kamienie w bagażniku biglaugh.gif

Jeżeli ciężar jest priorytetem to wybór jest banalnie prosty: GMC lub Dodge Ram lub najlepszy moim zdaniem wybór: Ford F-650.

massive-car1.jpg

Napisano
  • Autor

> Zawsze można wozić kamienie w bagażniku

waytogo.gif

> Jeżeli ciężar jest priorytetem to wybór jest banalnie prosty: GMC lub Dodge Ram lub najlepszy moim

> zdaniem wybór: Ford F-650.

Nie jest też priorytetem. Po prostu nie przejmujemy się tym ile waży i nie szukamy lekkiego. Niech sobie waży ile chce.

ok.gif

Ten ze zdjęcia ładny. Tylko jak go zaparkować pod Carrefourem? hahaha.gif

Napisano

Tak na bazie tego wątku zastanawiam się, czy te wszystkie rozważania nie prowadzą przypadkiem do konkluzji, że najlepszy współczynnik price/attractiveness będzie miało.... X5? Ja wiem, że juz na początku wykluczyłeś segment premium, ale może jednak......

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
  • Autor

> Tak na bazie tego wątku zastanawiam się, czy te wszystkie rozważania nie prowadzą przypadkiem do

> konkluzji, że najlepszy współczynnik price/attractiveness będzie miało.... X5? Ja wiem, że juz

> na początku wykluczyłeś segment premium, ale może jednak......

> Pozdrawiam

> Bartek

Tyle że kryterium "price" dramatycznie wpływa w tym aucie na wszystkie pozostałe.

boje_sie.gif

Zresztą w klasie cenowej 200+ kpln to już można wybierać między BMW X3, X5, Tuaregiem, Land Roverami, Land Cruiserem, Jeepem, itd. Zrobi się temat na nowy wątek.

wink.gif

Napisano

> 140kkm to nie przebieg. Internet jest za to pełen tych co im się diesle w Subaru popsuły, a serwis

> się z nich śmieje. Nie wspominając o sprzęgłach.

Nie znam osobiście ani jednej osoby, której by sie rozpadł silnik diesla w Subaru albo wymieniali przedwcześnie sprzęgło a uwierz mi, że właścicieli Subaru "w dieslu" znam wielu.

Widziałem oczywiście zajechany taki motor ale i wiele więcej silników PSA, VAG, BMW czy Mercedesa.

Internet jest pełen... wszystkiego hehe

> Ja robię duże przebiegi, wolałbym nie ryzykować.

> Wiesz, to co czuć na tyłku a to co pokazuje stoper to czasem zupełnie różne rzeczy.

No właśnie, Forek ma to coś, że czujesz że jedzie wink.gif

> No, no, siedziałem w Foresterze. Ja bym wnętrze porównał raczej do aut koreańskich starszych o

> generację niż do BMW. Tu się rozpędziłeś.

Nie porównuje do F10, F30, X5 czy X6 a do X3 czy X1, które odstając mocno od pozostałych BMW daje się porównać z Forkiem, przy czym Forek nie wypada źle.

> W nowym Legacy/Outbacku jeszcze jakoś wnętrze ujdzie. Ale nie w Forku...

> I to jest ok. Szkoda że nie ma automatu.

No tu musze tylko równiez dodać "niestety".

> Zobaczę sobie przy okazji.

No podobno warto, mam nadzieję zobaczyć go w ten weekend, jak znajde chwile.

Napisano

> forester to dość "nietypowy" suv - to raczej podwyższone kombi, jak audi allroad - forester jest

> dużo lżejszy od konkurencyjnych "suvów"

Masa wrogiem osiągów. zlosnik.gif

Ważne, że Forek "robi" w terenie w przeciwnieństwie do "konkurencji".

Ogladając miesiąc temu Suzuki Vitare, Pan sprzedawca w salonie Suzuki stwierdził. "Prawdziwy napęd w klasie SUV maja na rynku Vitara, Audi i Subaru, reszta to lipa."

W Volvo...

Pan: to XC60 ma wspaniały napęd na 4 koła... a czym Państwo aktualnie jeździcie?

My: Subaru Foresterm

Pan: chciałbym więc zwrócić Państwa uwagę na wykończenie wnętrza i wyposażenie....

Juz nie wrócił słowem do napędów. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie znam osobiście ani jednej osoby, której by sie rozpadł silnik diesla w Subaru albo wymieniali

> przedwcześnie sprzęgło a uwierz mi, że właścicieli Subaru "w dieslu" znam wielu.

Poczytałem forum Subaru i włosy mi się na głowie jeżyły. A chyba bzdur tam nie piszą tylko po to żeby pisać.

hmm.gif

> Widziałem oczywiście zajechany taki motor ale i wiele więcej silników PSA, VAG, BMW czy Mercedesa.

> Internet jest pełen... wszystkiego hehe

Tyle że powyższe firmy nie przyznały same, że zrobiły coś nie tak, nie modyfikowały silników żeby sie nie rozpadały i nie wysyłały użytkowników na specjalne kursy zaklinania pedału sprzęgła przy ruszaniu.

> No właśnie, Forek ma to coś, że czujesz że jedzie

Wierzę. Nie słyszałem złych opinii o prowadzeniu i układzie napędowym (poza oczywiście silnikiem diesla i sprzęgłem). Wszyscy raczej są zachwyceni.

ok.gif

> Nie porównuje do F10, F30, X5 czy X6 a do X3 czy X1, które odstając mocno od pozostałych BMW daje

> się porównać z Forkiem, przy czym Forek nie wypada źle.

Siedizałem niedawno w nowym X3. I z całą odpowiedzialnością powiem, że jest przepaść między tymi autami.

> No tu musze tylko równiez dodać "niestety".

> No podobno warto, mam nadzieję zobaczyć go w ten weekend, jak znajde chwile.

Żeby skomplikować sytuację to podoba mi się też Legacy sedan. Mało w nim SUVa, ale podoba mi się i co mam zrobić?

hehe.gif

Napisano

> "Prawdziwy napęd

> w klasie SUV maja na rynku Vitara, Audi i Subaru, reszta to lipa."

jeszcze Niva zlosnik.gifgrinser006.gif