Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta do firmy - pytanie do księgowych

Featured Replies

Napisano

W ciągu najbliższych kilku miesięcy pewnie przejdę na samozatrudnienie. Jednocześnie chyba będę chciał sprzedać moją Octavię i kupić coś nowego z segmentu B.

Obecnie mam do wyboru :

-kupić teraz w kredycie jako osoba prywatna i później wciągnąć je do firmy po założeniu działalności

-wziąć w leasing po założeniu działalności

-wziąć kredyt po założeniu działalności

Założenie jest takie że kupuję nowe auto i jeżdżę nim 6-10 lat.

Która z tych opcji jest najbardziej opłacalna podatkowo? W przypadku opcji nr 1 jestem w stanie najszybciej kupić auto, tylko jak wyglądają później koszty od takiego auta "wciągniętego" do działalności?

Nie zależy mi na szybkim odliczeniu więc argument za leasingiem odpada.

Jak założę działalność to pewnie od razu nie dostanę kredytu/leasingu? Ile trzeba będzie poczekać?

Napisano

musisz wyliczyć co się bardziej opłaca, będzie to wariant 2 lub 3, w wariancie 1 nie odliczysz nic vatu, wrzucisz tylko w koszta

Napisano
  • Autor

> musisz wyliczyć co się bardziej opłaca, będzie to wariant 2 lub 3, w wariancie 1 nie odliczysz nic

> vatu, wrzucisz tylko w koszta

O VAT zapomniałem, 6000 piechotą nie chodzi.

Tyle że jak patrzyłem na stronie Renuara to kredyt dla firm wychodził jakoś drożej niż prywatnie.

A jak wygląda leasing vs kredyt? Główną zaletą leasingu jest szybkość "amortyzacji", ale jak już napisałem auto będzie u mnie dosyć długo więc nie mam ciśnienia żeby stało się to w 2 lata.

Napisano

> -kupić teraz w kredycie jako osoba prywatna i później wciągnąć je do firmy po założeniu

> działalności

Kiepski pomysł, choćby ze względu na ewidencjonowanie przebiegu, kolega już wspomniał o 6kzł(max 60%) VAT.

> -wziąć w leasing po założeniu działalności

> -wziąć kredyt po założeniu działalności

Musisz policzyć co Ci się bardziej opłaca(jaki znajdziesz kredyt vs leasing).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Kiepski pomysł, choćby ze względu na ewidencjonowanie przebiegu, kolega już wspomniał o 6kzł(max

> 60%) VAT.

To już wiem ok.gif

> Musisz policzyć co Ci się bardziej opłaca(jaki znajdziesz kredyt vs leasing).

Popraw mnie jeśli się mylę - przy leasingu cała rata idzie jako koszt, przy kredycie jest amortyzacja a kosztem są jedynie odsetki?

Napisano

> To już wiem

> Popraw mnie jeśli się mylę - przy leasingu cała rata idzie jako koszt, przy kredycie jest

> amortyzacja a kosztem są jedynie odsetki?

Niezupełnie.

Powiedzmy, że masz 36rat po 2460zł, czyli 88560brutto, w tym Vat stanowi 16560, czyli odliczasz sobie 6kzł, ale nie możesz odliczyć 10560zł z tego tytułu na deklaracji Vat-7, co w praktyce oznacza, że przez 13 miesięcy z grosikiem odliczasz cały VAT a podstawę PIT zmniejszasz o kwotę netto(w tym przykładzie o 2kzł) a po tym czasie nie odliczasz VAT, ale zmniejszasz podstawę PIT o 2460zł(wcześniej o 2kzł).

Niestety jesteśmy #$%^&*( przez rząd i tyle bo dochodowy to czasami wyjdzie a czasami nie, ale VAT zawsze Ci wyjdzie.

Przy kredycie, kwota odsetek zmniejsza Ci podstawę PIT co miesiąc.

Jest metoda na odliczenie całego VAT'u, ale jest to ryzykowne i lepiej się w to nie pchać.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> O VAT zapomniałem, 6000 piechotą nie chodzi.

60% VATu, nie więcej niż 6k.

> Tyle że jak patrzyłem na stronie Renuara to kredyt dla firm wychodził jakoś drożej niż prywatnie.

A skąd bank może wiedzieć, czy kupujesz na cele firmowe, czy prywatne. Czy też w jakich proporcjach na obydwa cele? Jesteś ciągle tą samą osobą fizyczną niezależnie od tego,czy faktura będzie na J.K. (prowadzący DG) czy na J.K. (bez DG). A jeżeli do firmy nie dodasz nic innego niż obowiązkowe człony, to faktura będzie wyglądała identycznie (a dowód rejestracyjny tak czy inaczej będzie na imię i nazwisko).

> A jak wygląda leasing vs kredyt?

Różnie. Najczęściej najbardziej opłaca się kupić auto używane (w rozumieniu prawa podatkowego) za gotówkę. Drugie miejsce to samo auto na kredyt. Przy nowym i tanim - różnice robią się małe i to nie koszt powinien być głównym kryterium. Przy aucie drogim - wygrywa leasing.

> Główną zaletą leasingu jest szybkość "amortyzacji",

Auto używane - amortyzacja w 30 miesięcy. A leasing?

> ale jak już

> napisałem auto będzie u mnie dosyć długo więc nie mam ciśnienia żeby stało się to w 2 lata.

Właśnie na tym myk polega, żeby koszty były bez wydawania pieniędzy. Po wykupieniu auta koszty będziesz miał śmieszne (amortyzacja kwoty wykupu). A do tego awaryjność auta wzrasta z wiekiem. O ile bez DG po prostu spóźnisz się do rodziny na święta, o tyle przy DG może skutkować sporym odszkodowaniem za niedotrzymanie terminów i/lub utratą klienta.

A że uwzględniając koszty zmiana auta (zwłaszcza przy leasingu) opłaca się - nie ma sensu go trzymać długo.

Oczywiście wszystko trzeba przeliczyć uwzględniając "premię za ryzyko".

Napisano

> oznacza, że przez 13 miesięcy z grosikiem odliczasz cały VAT

Nie ma takiej opcji. Z każdej raty odliczasz 60% VATu - ale pilnujesz limitu 6k.

> a podstawę PIT zmniejszasz o

> kwotę netto(w tym przykładzie o 2kzł)

Nic podobnego. W koszty zaliczasz z każdej raty netto + nieodliczony VAT (na początku 40% VATu, po przekroczeniu 6k. VATu całość VATu na fakturze).

> Przy kredycie, kwota odsetek zmniejsza Ci podstawę PIT co miesiąc.

A VAT (60% nie więcej niż 6K) odliczasz na starcie, przy fakturze zakupu.

> Jest metoda na odliczenie całego VAT'u, ale jest to ryzykowne i lepiej się w to nie pchać.

Jaka? Magoora już dawno został obejdzięty.

Napisano

> Nie ma takiej opcji. Z każdej raty odliczasz 60% VATu - ale pilnujesz limitu 6k.

> Nic podobnego. W koszty zaliczasz z każdej raty netto + nieodliczony VAT (na początku 40% VATu, po

Ok, pomyliłem się, fizycznie robi to księgowa, znam ogólne założenia.

> Jaka? Magoora już dawno został obejdzięty.

Chodzi o przeznaczenie samochodu, sprawa była analizowana przed zmianami 2010, zdaje się, że wypożyczalnie...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kiepski pomysł, choćby ze względu na ewidencjonowanie przebiegu

co to znaczy?

Napisano

> napisałem auto będzie u mnie dosyć długo więc nie mam ciśnienia żeby stało się to w 2 lata.

Bezpieczniej będzie jak założysz, że auto u Ciebie będzie ok. 4 lat, jak będzie dłużej to dobrze.

Ale doświadczenie uczy by z przekory założenie robić na krótszy okres z możliwością dalszego posiadania,

pomimo aktualnego przekonania, że na pewno będzie na dłużej.

Jeśli leasing to na 3 lata IMHO.

Napisano

Leasing. Jak ostatnio liczylem auto za 90k po uwzglednieniu znizek na zakup na firme, odliczeniu catu i kosztow kupujesz auto o prawie 30k taniej niz jako kredyt na osobe fizyczna. Przy wkladzie wlasnym 20%.

Poza tym splacasz 4 lata i do dziada.

Napisano

> Kiepski pomysł, choćby ze względu na ewidencjonowanie przebiegu.

Wciaga do srodkow trwalych i nie musi ewidencjonowac przebiegu, chyba ze wybierze "kilometrowke".

Napisano

> 60% VATu, nie więcej niż 6k.

Dlatego lepiej wziąć leasing z wysokim wykupem, ponieważ umowa leasingu i wykup to dwie oddzielne czynności które uprawniają do dwukrotnego odliczenia podatku VAT (czyli 2 x 60% max 6.000 zł).

Poszukaj aut po wynajmie długoterminowym (np. masterlease) - można kupić 2-3 letnie auta za 60% ceny nowego, z pełną fakturą VAT i możliwością niezłego leasingu. Rozważ leasing na 36 miesięcy, duży wykup i sprzedaż auta w 7-12 miesiącu po zakończeniu umowy.

Napisano

Żeby nie zakładać nowego tematu mam pytanie. Kupuje na siebie auto jako na osobę prywatna. Wiem ze mogę je pózniej "wciągnąć" w działalność np. poprzez wynajem, wydzierzawienie?czy ktoś o tym słyszał i wie może jakie z tego korzyści? Czy bedzie można odliczać chociaż paliwo od dochodu?

Napisano

Czy jako nowa firma dostaniesz leasing ?

Napisano
  • Autor

> A skąd bank może wiedzieć, czy kupujesz na cele firmowe, czy prywatne. Czy też w jakich proporcjach

> na obydwa cele? Jesteś ciągle tą samą osobą fizyczną niezależnie od tego,czy faktura będzie na

> J.K. (prowadzący DG) czy na J.K. (bez DG). A jeżeli do firmy nie dodasz nic innego niż

> obowiązkowe człony, to faktura będzie wyglądała identycznie (a dowód rejestracyjny tak czy

> inaczej będzie na imię i nazwisko).

Tu raczej nie chodzi o "po co" ale "kto" - jako osoba prywatna przynosisz zaświadczenie o dochodach, jako osoba prowadząca DG przynosisz inne papiery. Pewnie bank zakłada że gość na etacie jest mniej ryzykownym klientem, stąd różnica.

> Różnie. Najczęściej najbardziej opłaca się kupić auto używane (w rozumieniu prawa podatkowego) za

> gotówkę. Drugie miejsce to samo auto na kredyt. Przy nowym i tanim - różnice robią się małe i

> to nie koszt powinien być głównym kryterium. Przy aucie drogim - wygrywa leasing.

Czyli na konkretnym przykładzie- nowe auto za 45 kPLN brutto i założeniu że i tak będę nim jeździł dłużej niż amortyzacja kredyt też może być korzystny?

> Auto używane - amortyzacja w 30 miesięcy. A leasing?

> Właśnie na tym myk polega, żeby koszty były bez wydawania pieniędzy. Po wykupieniu auta koszty

> będziesz miał śmieszne (amortyzacja kwoty wykupu). A do tego awaryjność auta wzrasta z

> wiekiem. O ile bez DG po prostu spóźnisz się do rodziny na święta, o tyle przy DG może

> skutkować sporym odszkodowaniem za niedotrzymanie terminów i/lub utratą klienta.

> A że uwzględniając koszty zmiana auta (zwłaszcza przy leasingu) opłaca się - nie ma sensu go

> trzymać długo.

Zakładam że rocznie ten samochód przejedzie max 15kkm rocznie, czyli nawet trzymając go 8 lat to będzie góra 120kkm, nie sądzę żeby do tego przebiegu awaryjność była problemem.

> Oczywiście wszystko trzeba przeliczyć uwzględniając "premię za ryzyko".

Mam ten komfort że zawsze jest jakieś inne auto na podorędziu które mogę wziąć z dnia na dzień praktycznie nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów.

Napisano
  • Autor

> Czy jako nowa firma dostaniesz leasing ?

To jest właśnie jedno z pytań jakie zadałem w tym wątku wink.gif Czy ktoś wie ile czasu trzeba prowadzić DG żeby dostać leasing/kredyt na kwotę 25-30 kPLN?

Napisano
  • Autor

> Dlatego lepiej wziąć leasing z wysokim wykupem, ponieważ umowa leasingu i wykup to dwie oddzielne

> czynności które uprawniają do dwukrotnego odliczenia podatku VAT (czyli 2 x 60% max 6.000 zł).

> Poszukaj aut po wynajmie długoterminowym (np. masterlease) - można kupić 2-3 letnie auta za 60%

> ceny nowego, z pełną fakturą VAT i możliwością niezłego leasingu.

Segment B z wynajmu = wiecznie spóźniony i niewyżyty PH wink.gif

>Rozważ leasing na 36

> miesięcy, duży wykup i sprzedaż auta w 7-12 miesiącu po zakończeniu umowy.

Leasing ma dla mnie jedną wadę - jestem uwiązany umową i nie mogę wcześniej spłacić auta, lub po prostu to się nie opłaca. Przy kredycie wyjmę pieniądze z szuflady i mam problem z głowy.

Napisano

> Segment B z wynajmu = wiecznie spóźniony i niewyżyty PH

Nie, są do kupienia różne auta w stanie dobry, a każde ma zrobioną wycenę rzeczoznawcy.

> Leasing ma dla mnie jedną wadę - jestem uwiązany umową i nie mogę wcześniej spłacić auta, lub po

> prostu to się nie opłaca. Przy kredycie wyjmę pieniądze z szuflady i mam problem z głowy.

To prawda - do 24 miesięcy nie ma sensu skracać umowy leasingowej. Po tym czasie zaczyna to być już akceptowalne kosztowo.

Napisano

> Czy jako nowa firma dostaniesz leasing ?

Jak pokaże umowę na czas nieokreślony lub dłuższy od trwania leasingu, z firmą, w której będzie samo-zatrudniony to jest taka szansa.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tu raczej nie chodzi o "po co" ale "kto" - jako osoba prywatna przynosisz zaświadczenie o

> dochodach, jako osoba prowadząca DG przynosisz inne papiery.

Rodzaj dochodów nie świadczy o tym, czy samochód kupuje się do DG, czy prywatnie.

> Czyli na konkretnym przykładzie- nowe auto za 45 kPLN brutto i założeniu że i tak będę nim jeździł

> dłużej niż amortyzacja kredyt też może być korzystny?

Generalnie - im szybciej wrzucisz coś w koszty, tym korzystniej podatkowo to wychodzi.

Napisano

> Żeby nie zakładać nowego tematu mam pytanie. Kupuje na siebie auto jako na osobę prywatna. Wiem ze

> mogę je pózniej "wciągnąć" w działalność np. poprzez wynajem, wydzierzawienie?

Kupując wcześniej tracisz możliwość odliczenia części VATu. Jak kupujesz używany samochód osobowy to nie ma znaczenia, bo nie ma VATu.

Jak chcesz później samochód wprowadzić do DG to zwyczajnie wprowadzasz go do ewidencji środków trwałych i amortyzujesz (czyli co miesiąc część jego wartości początkowej wrzucasz w koszty). Możesz go nie wprowadzać do EŚT, ale wtedy tracisz możliwość amortyzacji i musisz prowadzić ewidencję przebiegu z której wyznaczasz LIMIT wysokości kosztów utrzymania (paliwo, naprawy, przeglądy itp.) które zaliczasz w KUP. Jak wydasz więcej, niż limit z kilometrówki - nadwyżka przepada. Jak wydasz mniej - to nie wykorzystasz całego limitu.