Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sam zmota rejestracja

Featured Replies

Napisano

> co trzeba zrobic zeby zarejestrowac taka zmote?

> jakiś tekst

> pomijam warunki stawiane przez KRD czyli oswietlenie itp...

zagadaj do kolegi Zuraw .przekopał temat przy okazji budowy malucha.

Niestety patrząc na zdjęcia to raczej sie nie uda tego zarejestrować.

brak wygłuszeń klatka fotele.laga od ręcznego....

Napisano

> jakiś tekst

Rama z Syrenki, to go skresla jako SAMa

Napisano

> nawet jesli to tylko podszybie? i kawałek dachu?

Dach czy podszybie mozesz zaadoptowac z jakiegos auta ale sprzedajacy sam napisal ze rama pochodzi z syrenki i niestety jako SAMa tego nie zarejestrujesz, pozostaje probowac rejestrowac jako Syrenke z licznymi przerobkami, czy to przejdzie?

niewiem.gif

Napisano

> Rama z Syrenki, to go skresla jako SAMa

Dlaczego?

Napisano

> Dlaczego?

Bo SAM to pojazd oparty na własnoręcznie wykonanej ramie.

Napisano

> Dlaczego?

Chyba dlatego:

Quote:

65)F) pojazd marki "SAM" - pojazd zbudowany przy wykorzystaniu nadwozia, podwozia lub ramy, konstrukcji własnej;

Ale to też można różnie interpretować... jak się komuś chce, to może szukać, ale trzeba uważać, bo tekst obejmuje zmiany wchodzące w życie w czerwcu br, w 2014 i 2016 roku biglaugh.gif to te blade fragmenty.

Napisano
  • Autor

> Bo SAM to pojazd oparty na własnoręcznie wykonanej ramie.

Któż to pozna ze półramy lub ćwiartka jest z syrenki- z tego co sie orientuje nie moze miec nr karoserii tej syrenki

Napisano

> Któż to pozna ze półramy lub ćwiartka jest z syrenki- z tego co sie orientuje nie moze miec nr

> karoserii tej syrenki

Wiesz, zalezy na kogo trafisz na przegladzie, czy WK bez zadnych swoich "ale" zarejestruje Ci takiego "SAMa"

Znam ludzi ktorzy kupili nowego quada, nie mogli zarejestrowac ze wzgledu na moc, wycinali kawalek ramy, dospawali jakies rurki, profile i probowali zarejestrowac jako SAMa, znam tez osobiscie jednego "madrego" ktory sciagnal z Niemiec traktor bez papierow, dospawal zderzaki (tak do traktora zderzaki) pomalowal calego lacznie z silnikiem i dumny poszedl do WK

Napisano

Trochę inna kategoria pojazdu, ale procedura chyba podobna. Niewiadówka 250c bez papierów, do rejestracji jako SAM.

Na początku wizyta w kilku SKP z pytaniem jak to ugryźć (nic nie kosztuje). Następnie według wersji większości diagnostów - stwierdzenie, że rama i buda zostały kupione osobno - nie miało znaczenia, że obie części nie były modyfikowane. Podczas samego przeglądu rejestracyjnego padło tylko pytanie czy to ma jakieś numery (już nie miało). Potem standardowa procedura - rysunek, badanie techniczne, nadanie numerów.

WK decyzję o rejestracji opiera na zaświadczeniu z SKP, jak będzie zaświadczenie to nie będzie ich obchodzić że kawałek pojazdu był kiedys syrenką.

Ważne żeby rama nie miała żadnych numerów, inaczej mogą byc problemy.

Napisano

Tak sie da,

ja nie chcialem po prostu pisac, wytnij numery i masz SAMa

Napisano

> jakiś tekst

Akurat jestem w temacie i wygląda to tak, że:

-SAM nie może mieć numeru VIN (czy innego numeru identyfikacyjnego).

Jak to sobie zinterpretujesz to już Twoja sprawa. Ważne, żeby nigdzie się ten numer nie przewinął. Ani fizycznie ani w papierach. A to, że jakieś elementy pochodzą z czegoś to nie ma do rzeczy - byle nie ciągnęły za sobą "rejestracji".

A poza tym wszystkich pozostają jeszcze ludzie do których pójdziesz i na których trafisz w WK i na SKP... bo to temat rzeka i każdy "wie lepiej" jak to się robi... spineyes.gif

Aha - i spiesz się, bo w czerwcu na SAM'a będziesz musiał miec jednostkową homologację a to może skomplikować i podrożyć sprawę.

Napisano

> zagadaj do kolegi Zuraw .przekopał temat przy okazji budowy malucha.

> Niestety patrząc na zdjęcia to raczej sie nie uda tego zarejestrować.

> brak wygłuszeń klatka fotele.laga od ręcznego....

A co ma brak wygłuszeń, klatka i laga do rejestracji?

Napisano

> zagadaj do kolegi Zuraw .przekopał temat przy okazji budowy malucha.

Tego akurat nie przechodziłem, ale mogę się dowiedzieć jak to ma wyglądać. Zagadkowy dla mnie jest początek procedury, ale na pewno z WK dostaniesz skierowanie na OSKP na nadanie nowych cech identyfikacyjnych i później rejestracja,.

> Niestety patrząc na zdjęcia to raczej sie nie uda tego zarejestrować.

> brak wygłuszeń klatka fotele.laga od ręcznego....

To nie ma większego znaczenia.

Napisano

> Aha - i spiesz się, bo w czerwcu na SAM'a będziesz musiał miec jednostkową homologację a to może

> skomplikować i podrożyć sprawę.

A co to jest ta jednostkowa homologacja?

Napisano

> A poza tym wszystkich pozostają jeszcze ludzie do których pójdziesz i na których trafisz w WK i na

> SKP... bo to temat rzeka i każdy "wie lepiej" jak to się robi...

> Aha - i spiesz się, bo w czerwcu na SAM'a będziesz musiał miec jednostkową homologację a to może

> skomplikować i podrożyć sprawę.

Nawet teraz jakby się być w 100% "legalnym" to silnik musi mieć normę czystości spalin adekwatną do daty pierwszej rejestracji...

pozdr

Napisano

> Nawet teraz jakby się być w 100% "legalnym" to silnik musi mieć normę czystości spalin adekwatną do

> daty pierwszej rejestracji...

.... pojazdu.

Mam BISa z 1989 roku i silnik 1.2 MPI z chyba 98, który powinien być wyposażony w katalizator, ale z racji daty pierwszej rejestracji pojazdu obowiązują mnie normy czystości dla pojazdu z 1989r.

Napisano

> A co to jest ta jednostkowa homologacja?

Dowiemy się w czerwcu.

Napisano

> Nawet teraz jakby się być w 100% "legalnym" to silnik musi mieć normę czystości spalin adekwatną do

> pozdr

No niestety tak.

Napisano

> pozdr

Dziwne, bo znajomy zrobił sobie pojazd SAM.

Kupił ramę Szayowóz zamontował wszystkie podroby z Malacza i nie było mowy o żadnej czystości spalin.

Napisano

> Dziwne, bo znajomy zrobił sobie pojazd SAM.

> Kupił ramę Szayowóz zamontował wszystkie podroby z Malacza i nie było mowy o żadnej czystości

> spalin.

Ja wiem że czytanie ze zrozumieniem jest trudne - ale spróbuj jeszcze raz....

napisałem - 100% legalnym .

To że ktoś przymknął oko albo dokładnie nie sprawdził to sam wiesz...

pozdr