Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spalanie 5.3l przy 160km/h

Featured Replies

Napisano

> Teoretycznie pewnie takie spalanie da się policzyć. Może tak rozwiążecie sprawę.

> Zastanów się czy przy średniej 160 km/h samochód może spalać 5 litrów. 1,4 benzynowy w lekkim aucie

> spalał mi 6,4 przy prędkości średniej 100 i 6,8 przy 108 jeśli dobrze pamiętam. Przy średniej

> 160 myślę, że 12 litrów można byłoby spokojnie założyć. (wiem, że diesle palą mniej, ale...)

> ***

> Panowie inżynierowie - wyzwanie. Umie ktoś policzyć?

> Moim zdaniem wystarczy rząd wielkości 5, czy 15 litrów i będziemy mieli zgrubną odpowiedź.

Niech liczą, jestem za, zobaczymy co teoria powie smile.gif

Spalanie najniższe miał przy niespełna 80km/h, wtedy wg wskazań kom wychodziło ok 3.5l, przy 85km/h było ok 4.6, przy jeździe w trybie codziennym, ze zbiornika wychodziło 5.7-6.2 można mówić o jeździe 50/50 trasa miasto. Przy czym 2 pierwsze wskazania z kompa przy jeździe na tempomacie, a 3 wynik ze zbiornika, wahania między kompem a liczeniem właściwym prawie mi się nie różniły, różnice były 0,2l/100km. Moja jazda można powiedzieć średnio dynamiczna, na drogach klasy S-jazda szybka 140-160, czasami chwilowe sporo więcej. Długie trasy autostradowe zawsze wychodziło powyżej 6litrów 6.4/6.5, prędkości na autostradach 160km/h na tempomacie. Ta sama trasa w 2.0 HDI 136KM spalanie lekko ponad 6 przy zachowaniu tych prędkości, w picasso 2.0 HDI, jazda wolniejsza 140-155km/h spalanie 7.7 wyniosło, Smax 140KM diesel 7.5/7.6.

Napisano

> Jak zwykle użytkownik AK wie lepiej od samego właściciela

> Wiara to indywidualne podejście, więc szanuję Twoje zdanie

Znajomy ma firmowego Golfa V 1.9 TDI 105 KM + chip.

Lata dużo tu i tam.

Przy gazie w podłodze czyli właśnie okolice prędkości które podałeś, spala regularnie 10-11 l/100 km. Noc, autostrada i daleko do domu.

Podaj jaka była średnia prędkość z Twojego przejazdu i wtedy się wszystko wyjaśni.

Te silniki palą bardzo mało i do tego w miarę jadą - to fakt niezaprzeczalny ok.gif

Napisano

> Znajomy ma firmowego Golfa V 1.9 TDI 105 KM + chip.

> Lata dużo tu i tam.

> Przy gazie w podłodze czyli właśnie okolice prędkości które podałeś, spala regularnie 10-11 l/100

Ja tylko z między tankowania z 300km taką wartość miałem, nigdy nie udało mi się przelecieć więcej z takimi prędkościami.

> Podaj jaka była średnia prędkość z Twojego przejazdu i wtedy się wszystko wyjaśni.

Dystans 1650km, w jedną stronę 18 godz, z czego z 1.5 stracone na remoncie drogi Janki-Radziejowice, z powrotem 17 godz, w tamtą kilka postojów typu "siku" i 2 dłuższe na dotankowanie, kawę, z powrotem mniej przystanków, tankowanie i kawa na Słowacji, kolacja gdzieś w okolicach Katowic (pewnie ok godziny się zeszło). W jedną stronę wyjazd o 20 z PL, w drugą wyjazd o 10 rano z CRO.

Gonitwy tylko te 300km było, potem rozsądnie, odpowiednio do drogi do 160km/h, wiadomo w PL ta średnia potem leciała na łeb, Słowacja zgodnie z przepisami 130km/h z GPSu i ani grama więcej, bo mandatują niemiłosiernie, poza tym burza była i jazda w deszczu.

Napisano

> To widać już pisałem

> Oczywiście, że nie, ale: 1458kg w pasku B6 143KM (105+chip), 5 osób na pokładzie+full bagaż,trasa

> 1650km w jedną spalił z tej trasy 6.4 z powrotem 6.5-jazda szybka, autostradami po

> 160-180km/h, przez 300km gnałem za 2 autami prawie na odcince (190-210km/h), potem dałem

> spokój i zwolniłem.

przestan hehe.gifhehe.gif

co za bzdury

> PS Przy 190-210km/h to auto spalało 8.5 litra, więc wynik wręcz bdb.

sciana.gif

Napisano

> przestan

> co za bzdury

facepalm%5B1%5D.gif kolejny wiedzący lepiej...zanim napiszesz że coś jest bzdurą-sam przetestuj. Nie ucz kogoś seksu nie będąc samemu nigdy z kobietą ok.gif

Napisano

> kolejny wiedzący lepiej...zanim napiszesz że coś jest bzdurą-sam przetestuj. Nie ucz kogoś seksu

> nie będąc samemu nigdy z kobietą

A ile miales obrotow(rpm) i jak dlugo jechales te 200kmh tym passatem w 5 osob + bagaz.

I co na to producent "das auto" skoro podaje Vmax ok 190kmh??

No i oczywiscie wszyscy wiemy, ze predkosc jest z gps-a a spalanie liczone z dystrybutora. ok.gif i oleju nie wzial ani grama.

Poza tym ja sie nie chce spierac, nie musisz odpowiadac, masz racje i wierzymy Ci.

Napisano

> A ile miales obrotow(rpm) i jak dlugo jechales te 200kmh tym passatem w 5 osob + bagaz.

> I co na to producent "das auto" skoro podaje Vmax ok 190kmh??

> No i oczywiscie wszyscy wiemy, ze predkosc jest z gps-a a spalanie liczone z dystrybutora. i oleju

> nie wzial ani grama.

Nie chcę Ci ubliżać, dlatego zaproponuję-przeczytaj ze zrozumieniem wątek i potem możemy pogadać dalej. Póki co bezpodstawnie bijesz pianę właściwie nie wiadomo o co, bo wszystko już napisałem łącznie z wklejkami z prowadzonych raportów.

Napisano

> Nie chcę Ci ubliżać, dlatego zaproponuję-przeczytaj ze zrozumieniem wątek i potem możemy pogadać

> dalej. Póki co bezpodstawnie bijesz pianę właściwie nie wiadomo o co, bo wszystko już

> napisałem łącznie z wklejkami z prowadzonych raportów.

Bardzo milo z Twojej strony.

A jakie mody jeszcze miales porobione bo uzytkownicy na forum passata sa bardzo ciekawi? hehe.gif

I juz koniec z mojej strony bicia piany. Spoko.Luz..Sorki 30.GIF

Napisano

> Bardzo milo z Twojej strony.

> A jakie mody jeszcze miales porobione bo uzytkownicy na forum passata sa bardzo ciekawi?

Żadnych, program od rogala, 143,5KM wyszło. Z GPSa VMax 212km, licznikowo prawie 220 było, od 180 komfort jazdy żaden bo skrzynia za krótka jest w tym aucie do tak szybkich jazd. Napisałem również, że auta już od 2 lat nie mam, więc nie mam podstaw by gloryfikować widły, samochód jak samochód. Przy wysokich prędkościach prowadził się słabawo, powyżej 170 robiło się głośno, ogólnie dobrze go wspominam, jako poprawny samochód, zawieszenie komfortowe, plery po dystansie 1000 czy 1500km nie bolały i nie wyginały się w drugą stronę. Ty możesz sobie hejtować, Twoje prawo, śmieszne jest tylko zachowanie malkontentów motoryzacyjnych co robią po 7 tyś rocznie swoim autem które mają od 7 lat, ale doskonale wiedzą ile palą auta znajomych, sąsiadów, obcych ludzi-i wiedzą że na pewno więcej od ich bolidu i na pewno to niemożliwe hehe.gif inni jeszcze byle wcisnąć swoje 3 grosze piszą o silniku zupełnie innym i też podnoszą larum że to niemożliwe bo jeździłem i znajomy znajomego, który miał znajomego a który był sołtysem miał takiego i nie może tak być. Niestety takich ludzi nawet objawienie z nieba nie przekona, dlatego zostawiam takich samym sobie z ich kompleksami. Ja ich nie mam, jeżdżę tym na co mam ochotę i co jest mi w danej chwili potrzebne, nie mam też potrzeby robić nagonki na kogoś, nie mając zupełnie do tego podstaw. Nie jestem fanem żadnej marki, bo wychodzę z założenia, że każdy zadbany egzemplarz będzie się sprawował poprawnie, wybierając auto dla siebie nie szukam znaczka i poklasku u innych tylko tego by spełniał w danym okresie mojego życia swoją funkcję w jak najlepszy sposób.

Napisano

> Ta sama

> trasa w 2.0 HDI 136KM spalanie lekko ponad 6 przy zachowaniu tych prędkości, w picasso 2.0

> HDI, jazda wolniejsza 140-155km/h spalanie 7.7 wyniosło, Smax 140KM diesel 7.5/7.6.

Firmowa C5 2.0hdi 136KM na autostradzie przy predkosciach stałych 150-160km/h spala 9l. Kilkakrotnie potwierdzalem to dystrybutorem.

Napisano

> Firmowa C5 2.0hdi 136KM na autostradzie przy predkosciach stałych 150-160km/h spala 9l.

> Kilkakrotnie potwierdzalem to dystrybutorem.

Czemu to dowodzi?Że jechałeś na 4-5 biegu tylko? niewiem.gifTeż mam wklejać raporty spalania???Nie wkleję, bo nie mam.Natomiast żeby zakończyć to malkontenctwo to wklej Ty raporty tego spalania potwierdzone na dystrybutorze...Ja na potwierdzenie tego, że mówię prawdę wkleję fotkę co gdzieś po trasie z NL tankowałem jak wracałem, zobacz sobie na prędkość średnią, dystans i spalanie, więcej "dowodów" nie mam i mam w nosie tłumaczenie się niedowiarkom, tym bardziej takim co potrafią wierzyć w siłę makaronu a nie wierzą drugiemu człowiekowi. Czekam na Twoje raporty spalania. Tyle z mojej strony.

9038763900_1365702653_thumb.jpg

Napisano

> Czemu to dowodzi?Że jechałeś na 4-5 biegu tylko? Też mam wklejać raporty spalania???Nie wkleję, bo

> nie mam.Natomiast żeby zakończyć to malkontenctwo to wklej Ty raporty tego spalania

> potwierdzone na dystrybutorze...Ja na potwierdzenie tego, że mówię prawdę wkleję fotkę co

> gdzieś po trasie z NL tankowałem jak wracałem, zobacz sobie na prędkość średnią, dystans i

> spalanie, więcej "dowodów" nie mam i mam w nosie tłumaczenie się niedowiarkom, tym bardziej

> takim co potrafią wierzyć w siłę makaronu a nie wierzą drugiemu człowiekowi. Czekam na Twoje

> raporty spalania. Tyle z mojej strony.

5,6l przy średniej 98kmh oznacza jazdę bez przekraczania 120-125kmh. Do 8,5 przy 190-210 trochę brakuje, nie sądzisz?

Co do spalania:

Napisano

> 5,6l przy średniej 98kmh oznacza jazdę bez przekraczania 120-125kmh. Do 8,5 przy 190-210 trochę

> brakuje, nie sądzisz?

Chciałem pisać to samo, ale ja jeżdżę cc i się na TDI nie znam frown.gif

Napisano

> 5,6l przy średniej 98kmh oznacza jazdę bez przekraczania 120-125kmh. Do 8,5 przy 190-210 trochę

> brakuje, nie sądzisz?

> Co do spalania:

>

Ty masz problem z oczami czy udajesz tylko że nie potrafisz czytać?Sorry ale zaczynają mi łapy opadać do takich zawodników... Po pierwsze to odnosiło się do tego

Quote:

Moja jazda można powiedzieć średnio dynamiczna, na drogach klasy S-jazda szybka 140-160, czasami chwilowe sporo więcej. Długie trasy autostradowe zawsze wychodziło powyżej 6litrów 6.4/6.5, prędkości na autostradach 160km/h na tempomacie.

i tego

Quote:

Firmowa C5 2.0hdi 136KM na autostradzie przy predkosciach stałych 150-160km/h spala 9l. Kilkakrotnie potwierdzalem to dystrybutorem.

Po drugie to zrób 98km/h z 1200km bez przekraczania 120-125 km/h z przystankami,tankowaniem etc. Nie masz zielonego pojęcia albo o jeździe na takich dystansach albo piszesz tylko aby poklepać w klawiaturę i się podroczyć.Żałosne takie pisanie...

Wklejka pochodzi już z PL, tankowane było gdzieś w zachodnich DE i albo za Łodzią albo gdzieś pod Wawą ta fota cyknięta jak patrzę na rds radia...nie pamiętam dokładnie. Widzę, że tu sami extra znawcy,szkoda że teorii...

Napisano

> Kilkakrotnie potwierdzalem to dystrybutorem.

> Po drugie to zrób 98km/h z 1200km bez przekraczania 120-125 km/h z przystankami,tankowani

Robię regularnie. Ostatni raz zaledwie tydzień temu. Przedostatni 3 tygodnie temu. Nie jest to jakiś specjalny wyczyn.

> Nie masz zielonego pojęcia albo o jeździe na takich dystansach albo piszesz tylko aby poklepać

> w klawiaturę i się podroczyć.Żałosne takie pisanie...

No, głównie wokół kominalatam.

> Wklejka pochodzi już z PL, tankowane było gdzieś w zachodnich DE i albo za Łodzią albo gdzieś pod

> Wawą ta fota cyknięta jak patrzę na rds radia...nie pamiętam dokładnie. Widzę, że tu sami

> extra znawcy,szkoda że teorii...

Kolego, otwórz mój link. Masz tam średnią powyżej 100kmh zrobioną na dystansie 597km. Tempomat miałem ustawiony na 125.

Napisano

> Kolego, otwórz mój link. Masz tam średnią powyżej 100kmh zrobioną na dystansie 597km. Tempomat

> miałem ustawiony na 125.

Wiesz jaka jest różnica między 597km a 1200?Dokładnie podwójna i to nie tylko w odległości, ale w czasie spędzonym za kierownicą, co za tym idzie jazdy nocą, zmęczenia kierowcy, liczby przystanków itd, więc wg mnie nie ma co porównywać, do tego 600km robione po niemcowni to jeśli między większymi miastami, czyli jazda autostradą to jest 5 godzin a czasami nawet mniej i na dobrą sprawę leci się z 1 stacją na odlej się i wszamaniem kanapek, albo i nie. Przy 1200km zazwyczaj jest tankowanie, postój na żarcie, więcej odpoczynków. Jednak nie piszemy o tym samym. Z resztą nie zrozumiesz bo nie chcesz, czepiasz się aby się czepiać, nie wczytując się nawet o co chodzi od razu piszesz "nie uważasz że to trochę brakuje", "niemożliwe" itd. mi to lotto, żyj własnym życiem. banana-wave.gif

Dodam tylko jeszcze, ze PL ma super właściwości, z niemiec zjeżdżam ze średnią z gpsa ok 120, wjeżdżam do PL, robie 450-500 po PL i spada w okolice 95 hehe.gif

Napisano

> Wiesz jaka jest różnica między 597km a 1200?Dokładnie podwójna i to nie tylko w odległości, ale w

> czasie spędzonym za kierownicą, co za tym idzie jazdy nocą, zmęczenia kierowcy, liczby

> przystanków itd, więc wg mnie nie ma co porównywać, do tego 600km robione po niemcowni to

> jeśli między większymi miastami, czyli jazda autostradą to jest 5 godzin a czasami nawet mniej

> i na dobrą sprawę leci się z 1 stacją na odlej się i wszamaniem kanapek, albo i nie. Przy

> 1200km zazwyczaj jest tankowanie, postój na żarcie, więcej odpoczynków. Jednak nie piszemy o

> tym samym. Z resztą nie zrozumiesz bo nie chcesz, czepiasz się aby się czepiać, nie wczytując

> się nawet o co chodzi od razu piszesz "nie uważasz że to trochę brakuje", "niemożliwe" itd. mi

> to lotto, żyj własnym życiem.

> Dodam tylko jeszcze, ze PL ma super właściwości, z niemiec zjeżdżam ze średnią z gpsa ok 120,

> wjeżdżam do PL, robie 450-500 po PL i spada w okolice 95

To może inaczej. Regularnie robię trasę Frankfurt nad Menem - Krynica Zdrój.

597 widoczne na filmie to efekt tego że przy tankowaniu komputer resetuje średnie spalanie i liczy od nowa.

Z zawodu jestem kurierem. Robię po kilkaset km dziennie (min około 400), z czego 1/3 to autostrady, reszta to drogi lokalne.

Powtarzam: zrobienie na dystansie 1200 km średniej na poziomie 98kmh to nie jest jakiś specjalny wyczyn.

Napisano

> To może inaczej. Regularnie robię trasę Frankfurt nad Menem - Krynica Zdrój.

> 597 widoczne na filmie to efekt tego że przy tankowaniu komputer resetuje średnie spalanie i liczy

> od nowa.

> Z zawodu jestem kurierem. Robię po kilkaset km dziennie (min około 400), z czego 1/3 to autostrady,

> reszta to drogi lokalne.

> Powtarzam: zrobienie na dystansie 1200 km średniej na poziomie 98kmh to nie jest jakiś specjalny

> wyczyn.

Nawet zwykly człek jest w stanie zrobić 100km/h.

Pamiętam wracałem z Wenecji - mimo kilku przystanków, dłuższej przeryw na obiad - trasę 1300km zrobiłem w 14h bez większego wysiłku. Gdybyśmy mniej czasu spędzali na postojach, spokojnie byśmy dojechali w 13h, więc ze średnią 100km/h.

Napisano

Z zawodu jestem kurierem. Robię po kilkaset km dziennie (min około 400), z czego 1/3 to autostrady,

> reszta to drogi lokalne.

> Powtarzam: zrobienie na dystansie 1200 km średniej na poziomie 98kmh to nie jest jakiś specjalny

> wyczyn.

Ale posłuchaj...czy ja gdzieś napisałem,że to wyczyn?Przyssałeś się o prędkość, nie doczytując o co w ogóle chodzi, wcześniej nt spalania, gdzie zapewne takiego auta nawet nie miałeś, potem zacząłeś marudzić o tym czy to wyczyn czy nie po co? niewiem.gif Ja mam swoje spostrzeżenia i się nimi podzieliłem, z wklejkami, takimi jakie miałem. 98km które tam widniały to jazda właśnie po 140-160, tankowanie, żarcie , olej się i ogólnie bezpieczna jazda bez spinania się, bo dla mnie najważniejsze w takich wypadach to cało samemu lub z pasażerami dojechać do celu. Ty możesz mieć inne doświadczenia i nic mi do tego, ja tego nie neguję i nie rozumiem co ma na celu negowanie moich doświadczeń???Dlatego dla mnie takie docinki nie mają nic na celu poza durnotą docinającego. Ani to dla mnie podnieta,ani powód do dumy-ot stwierdzenie faktów, a rozbuchali się tu hejterzy że ho ho hehe.gif

Napisano

> Czemu to dowodzi?Że jechałeś na 4-5 biegu tylko? Też mam wklejać raporty spalania???Nie wkleję, bo

> nie mam.Natomiast żeby zakończyć to malkontenctwo to wklej Ty raporty tego spalania

> potwierdzone na dystrybutorze...Ja na potwierdzenie tego, że mówię prawdę wkleję fotkę co

> gdzieś po trasie z NL tankowałem jak wracałem, zobacz sobie na prędkość średnią, dystans i

> spalanie, więcej "dowodów" nie mam i mam w nosie tłumaczenie się niedowiarkom, tym bardziej

> takim co potrafią wierzyć w siłę makaronu a nie wierzą drugiemu człowiekowi. Czekam na Twoje

> raporty spalania. Tyle z mojej strony.

Vectra 1.9ctdi

Tylko autostrady spokojnie na trasie 130kmph, Świecko - Dunkierka

8476593_viki-licznik-dunkierka-swiecko.jpg

Sieradz (łódzkie) - Dunkierka

8476595_viki-licznik-pol-dunkierka-2010-04.jpg

Polska nocą:

8476594_viki-licznik-granica-niem-sieradz-2010-04.jpg

Ogólny

8476596_viki-licznik-total-2010-01-23.jpg

itd itd.

Komputer zaniża spalanien o 0.3l/100km a prędkość o 2-4kmph porównując do gps

Napisano

Zaraz usłyszysz że sfabrykowałeś pomiar po vectra powinna 11 spalić zlosnik2.gifrotfl.gifzlosnik2.gif

Swoją drogą po kraju w cyklu mieszanym ile Ci wychodzi?Tak od tankowania do tankowania?Znajomemu pod 7 dochodzi w kombiaku 120KM.

Napisano

> Zaraz usłyszysz że sfabrykowałeś pomiar po vectra powinna 11 spalić

> Swoją drogą po kraju w cyklu mieszanym ile Ci wychodzi?Tak od tankowania do tankowania?Znajomemu

> pod 7 dochodzi w kombiaku 120KM.

Ja nietutejszy, średnia z 63kkm liczona ręcznie niecałe 5.9, z tego jakieś 80% autostrady.

11 też potrafi łyknąć w korkach gdzie piechur szybciej nogami przebiera zlosnik.gif

Napisano

> Jaki ekonomiczny egzemplarz mercedesa

> typopwy DIESELEK , szkoda ze nie produkuje oleju napedowego ze salin innych aut.

> przeczytajcie opis;

> max 7 litrów.

> na trasie przy 160km/h spaliło 5.3 litra

> jezdziłem 240d. przy 80km/h palił 8 litrów.

> jakiś tekst

pacjent - uno 1,7 d

dystans - 300km - Gliwice - Wawa

czas podróży - 3h

średnia - 100km/h

spalanie - 6l/100km

by taka średnia wyszła większość czasu trza było grzać 140 - 170km/h

A to był czas gdy jeszcze fotopstryków nie było...

z moich doświadczeń i nie tylko, rozumiem że

160km/h to trwała prędkość podróżna a nie średnia - bo to dwie zupełnie odmienne rzeczy...

pozdr

Napisano

> Jaki ekonomiczny egzemplarz mercedesa

> typopwy DIESELEK , szkoda ze nie produkuje oleju napedowego ze salin innych aut.

> przeczytajcie opis;

> max 7 litrów.

> na trasie przy 160km/h spaliło 5.3 litra

> jezdziłem 240d. przy 80km/h palił 8 litrów.

> jakiś tekst

E klasa 350 cdi z 2010 na autostradach Wloch i Austrii z tempomatem na ok. 130 prawie non stop pokazala 6,7/100km wg kompa z prawie 1000km (jazda w wiekszosci noca). Rzadko kiedy 140 przekraczalem, w tunelach 100. Jazda przepisowa