Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

samochod na dowod osobisty

Featured Replies

Napisano

mial ktos z tym doczynienia?

jaki model warto kupic (kasa nie ma wiekszego znaczenia)

powod: moj dosc zamozny szwagiem ma dosyc robienia za szofera, a we wsi gdzie miesza taxi nie ma

wiec padl pomysl zeby jego zona zaczela poruszac sie takim wynalazkiem max 15km wokol komina (zakupy, dziecko do przeczkola, na kawe z kolezankami)

Napisano

> mial ktos z tym doczynienia?

> jaki model warto kupic (kasa nie ma wiekszego znaczenia)

> powod: moj dosc zamozny szwagiem ma dosyc robienia za szofera, a we wsi gdzie miesza taxi nie ma

> wiec padl pomysl zeby jego zona zaczela poruszac sie takim wynalazkiem max 15km wokol komina

> (zakupy, dziecko do przeczkola, na kawe z kolezankami)

Co masz na myśli samochód na dowód osobisty? Bo z tego co wiem to takich opcji nie ma żeby bez uprawnień prowadzić pojazd. Coś tam Romet chyba robił że miał obyć jako skuter a w rzeczywistości dwie osoby pod dachem jechały, ale chyba nie wlazło to do produkcji.

Napisano

Małe wozidełka na B1 są w dalszym ciągu.

Napisano

Sam nie doradzę ale był kiedyś taki temat w odcinku zakupu kontrolowanego, może sobie go znajdziesz i da to jakiś pogląd smile.gif

Napisano

Są takie pojazdy - jeżdżące do 45 km/h. Za granicą dość często można to spotkać. W Polsce ostatnio też dwa takie widziałem.

W sumie to ciekawe jak to jest rejestrowane?

Czy jako motorower?

Quote:

motorower

pojazd jednośladowy lub
dwuśladowy
zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nie przekraczającej 50 cm3, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km /h,

W sumie to pewnie pod to można podciągnąć (bo może być dwuśladowy).

Ewentualnie jako czterokołowiec lekki:

Quote:

czterokołowiec - pojazd samochodowy przeznaczony do przewozu osób lub ładunków, z wyłączeniem samochodu osobowego, ciężarowego i motocykla, którego masa własna nie przekracza:

a) w przypadku przewozu rzeczy 550 kg,

b) w przypadku przewozu osób 400 kg;

czterokołowiec lekki - czterokołowiec, którego masa własna nie przekracza 350 kg i konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h;

W przypadku rejestracji jako czterokołowiec nie ma ograniczenia do 50cm3 - więc ciekawie.

Dodatkowo jeśli by było to zarejestrowane jako motorower, to trzeba by korzystać z kasku zlosnik.gif

Przy czterokołowcu nie ma takiego obowiązku:

Quote:

1. Kierujący motocyklem, czterokołowcem lub motorowerem oraz osoba przewożona takimi pojazdami są obowiązani używać w czasie jazdy kasków ochronnych odpowiadających właściwym warunkom technicznym.

3. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do czterokołowców fabrycznie wyposażonych w nadwozie zamknięte i pasy bezpieczeństwa.

Napisano

Nie ma już czegos takiego. Na motorower lub czterokolwiec lekki (to o co pytasz) jest kategoria prawa jazdy AM. Nie da się jezdzic "na dowód".

Napisano

> Małe wozidełka na B1 są w dalszym ciągu.

Ale on nie pytal o tak ciezkie pojazdy jak na B1. On pyta o kategorie AM ok.gif

Napisano

> Co masz na myśli samochód na dowód osobisty? Bo z tego co wiem to takich opcji nie ma żeby bez

> uprawnień prowadzić pojazd. Coś tam Romet chyba robił że miał obyć jako skuter a w

> rzeczywistości dwie osoby pod dachem jechały, ale chyba nie wlazło to do produkcji.

2470722498.jpg

grinser006.gif

Napisano

> Nie ma już czegos takiego. Na motorower lub czterokolwiec lekki (to o co pytasz) jest kategoria

> prawa jazdy AM. Nie da się jezdzic "na dowód".

Motorowerem, osoby które w dniu wejścia w życie ustawy miały 18 lat, nadal mogą jeździć bez AM.

Ale na czterokołowiec lekki, to chyba AM będzie niezbędne.

EDIT:

Quote:

Osobę, która przed dniem wejścia w życie ustawy ukończyła 18 lat, uznaje się za uprawnioną do kierowania motorowerem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Wobec tej osoby nie wymaga się posiadania dokumentu stwierdzającego to uprawnienie.

Czyli na czterokołowiec będzie potrzebować AM.

Napisano
  • Autor

"...Zgodnie z nowelizacją Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym z dnia 19.01.2013 "osoby które ukończyły 18 lat przed wprowadzeniem nowych przepisów nadal będą mogły prowadzić bez prawa jazdy pojazdy których moc nie przekracza 4KW, prędkość 45 km/h i waga 350 kg. Wynika z tego, że kierowcy, którzy osiągneli pełnoletność przed tą datą utrzymują, dawne przywileje na zasadzie praw nabytych. Nie muszą posiadać prawa jazdy kategorii AM, nie są też od nich wymagane uprawnienia jakiejkolwiek innej kategorii..."

Napisano

> "...Zgodnie z nowelizacją Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym z dnia 19.01.2013 "osoby które ukończyły 18

> lat przed wprowadzeniem nowych przepisów nadal będą mogły prowadzić bez prawa jazdy pojazdy

> których moc nie przekracza 4KW, prędkość 45 km/h i waga 350 kg. Wynika z tego, że kierowcy,

> którzy osiągneli pełnoletność przed tą datą utrzymują, dawne przywileje na zasadzie praw

> nabytych. Nie muszą posiadać prawa jazdy kategorii AM, nie są też od nich wymagane uprawnienia

> jakiejkolwiek innej kategorii..."

To nie jest prawda, bo prowadzić mogą motorowery (a nic o czterokołowcach nie jest powidziane)

tutaj to opisuję.

Przed nowelizacją nie było mowy o czterokołowcach, więc nie było praw nabytych.

Napisano
  • Autor

> To nie jest prawda, bo prowadzić mogą motorowery (a nic o czterokołowcach nie jest powidziane)

> tutaj to opisuję.

> Przed nowelizacją nie było mowy o czterokołowcach, więc nie było praw nabytych.

w takim razie na tej stronie klamia http://micro-car.pl/index.php?id=2

Napisano

> w takim razie na tej stronie klamia http://micro-car.pl/index.php?id=2

Bardzo prawdopodobne, że nie rozumieją przepisów. Przyczenek do tego, żeby nie wierzyć we wszystko co na stronach internetowych piszą.

Dałem konkretny cytat z ustawy o kierujących pojazdami (Art. 133) więc można sprawdzić. I ustawa jest obowiązującym prawem, a nie strona firmy smile.gif

USTAWA

Napisano

> (...) powod: moj dosc zamozny szwagiem ma dosyc robienia za szofera, a we wsi gdzie miesza taxi nie ma

> wiec padl pomysl zeby jego zona zaczela poruszac sie takim wynalazkiem max 15km wokol komina...

Taki OT. A dlaczego nie ma pomysłu na to, żeby zrobić prawo jazdy i jeździć normalnym samochodem? Myślę, że byłoby to bezpieczniejsze rozwiązanie, skoro i tak ma być uczestnikiem ruchu drogowego.

Chyba, że są jakieś przesłanki, że po prostu prawa jazdy zrobić nie może... albo, że rozwiązanie o którym piszesz, można wdrożyć z dnia na dzień. Oczywiście nie musisz odpowiadać. Pytam z czystej ciekawości, bo mi zrobienie prawa jazdy po prostu nasuwa się jako pierwsze, najprostsze rozwiązanie.

Napisano
  • Autor

> Taki OT. A dlaczego nie ma pomysłu na to, żeby zrobić prawo jazdy i jeździć normalnym samochodem?

> Myślę, że byłoby to bezpieczniejsze rozwiązanie, skoro i tak ma być uczestnikiem ruchu

> drogowego.

> Chyba, że są jakieś przesłanki, że po prostu prawa jazdy zrobić nie może... albo, że rozwiązanie o

> którym piszesz, można wdrożyć z dnia na dzień. Oczywiście nie musisz odpowiadać. Pytam z

> czystej ciekawości, bo mi zrobienie prawa jazdy po prostu nasuwa się jako pierwsze,

> najprostsze rozwiązanie.

1. kurs prawka robila jakies 5 lat temu i po 2 niezdanych egzaminach poddala sie , poza tym szwagier mowi ze w domu byl wtedy horror i nie do zycia. On ma na tyle stresujaca prace ze w domu lubi miec spokoj

2. to rozwiazanie mozna wprowadzic natychmiast

Napisano

> 1. kurs prawka robila jakies 5 lat temu i po 2 niezdanych egzaminach poddala sie , poza tym

> szwagier mowi ze w domu byl wtedy horror i nie do zycia.

To może lepiej niech kobita korzysta z MPK.

Ja mam takiego kolegę, co też odpuścił po drugim razie. I dobrze, bo to naukowiec i by całkę liczył w temacie pierwszeństwa grinser006.gif

Napisano

> To może lepiej niech kobita korzysta z MPK.

> Ja mam takiego kolegę, co też odpuścił po drugim razie. I dobrze, bo to naukowiec i by całkę liczył

> w temacie pierwszeństwa

moja zonka 3 razy nie zdala i tez odpuscila.w anglii zdala za pierwszym razem i od 5 lat jezdzi bezszkodowo.wiec swoja teorie mozesz sobie w buty wlozyc.

Napisano
  • Autor

> To może lepiej niech kobita korzysta z MPK.

ta tej wsi nawet PKSu nie ma

> Ja mam takiego kolegę, co też odpuścił po drugim razie. I dobrze, bo to naukowiec i by całkę liczył

> w temacie pierwszeństwa

nie zgadzam sie

Napisano

> Taki OT. A dlaczego nie ma pomysłu na to, żeby zrobić prawo jazdy i jeździć normalnym samochodem?

> Myślę, że byłoby to bezpieczniejsze rozwiązanie, skoro i tak ma być uczestnikiem ruchu

> drogowego.

w ogole jest nieco dziwnym jesli faktycznie wg. prawa jest mozliwe ze osoba kompletnie bez uprawnien moze sie poruszac jakimkolwiek pojazdem (mniej lub bardziej podobnym do normalnego samochodu). Rowerzysta musi miec co najmniej karte rowerowa, motocyklista kat A, kierowcy aut B i wyzsze. I nagle ktorykolwiek z nich spotyka na swojej drodze obywatela ktory nic nie musi bo prowadzi maly pojazd samochodopodobny ... i nieszczescie gotowe.

Napisano

> w ogole jest nieco dziwnym jesli faktycznie wg. prawa jest mozliwe ze osoba kompletnie bez

> uprawnien moze sie poruszac jakimkolwiek pojazdem (mniej lub bardziej podobnym do normalnego

> samochodu). Rowerzysta musi miec co najmniej karte rowerowa, motocyklista kat A, kierowcy aut

> B i wyzsze. I nagle ktorykolwiek z nich spotyka na swojej drodze obywatela ktory nic nie musi

> bo prowadzi maly pojazd samochodopodobny ... i nieszczescie gotowe.

Teoretycznie, nieznajomość przepisów nie zwalnia z obowiązku ich przestrzegania. Dlatego posiadacz takiego wehikułu samochodopodobnego o napędzie kosiarkowym, powinien sam wziąć w rękę PoRD i się z nim zapoznać (no bo jak inaczej stosować się do czegoś nowego bez zapoznania z tym czymś?). W praktyce - każdy to olewa, włącznie z dorosłymi użyszkodnikami skuterów, których na drodze trochę widać, a którym papier z uprawnieniem niepotrzebny.

W praktyce niestety jest jak jest.

Napisano

> w ogole jest nieco dziwnym jesli faktycznie wg. prawa jest mozliwe ze osoba kompletnie bez

> uprawnien moze sie poruszac jakimkolwiek pojazdem (mniej lub bardziej podobnym do normalnego

> samochodu). Rowerzysta musi miec co najmniej karte rowerowa,

Nie musi.

> motocyklista kat A, kierowcy aut

> B i wyzsze. I nagle ktorykolwiek z nich spotyka na swojej drodze obywatela ktory nic nie musi

Taki obywatel nazywa się "pieszy".

I to że nie jest egzaminowany z przepisów nie oznacza że nie musi ich znać. Gdyby było tak jak mówisz, to nie byłoby sensu instalowania sygnalizacji świetlnej na przejściach dla pieszych.

Każdy uczestnik ruchu drogowego musi znać przepisy i się do nich stosować, co nie oznaczą że jest z tych przepisów egzaminowany.

Napisano

> Na szybko znalezłem coś takiego:

> rejestrowane jako czterokołowiec lekki

> i to:

> NOWE

Piszą że Vmax=45 km/h. Tymczasem wiadomo że wielu posiadaczy skuterów rejestrowanych jako motorowery wykonuje jakies przeróbki i zamiast 45 jeździ nawet 80 km/h. Więc pewnie tu też jest jakies pole manewru zlosnik.gif

A ciekawe skąd sie wzieło to 45 km/h? Przecież w mieście dopuszczalna prędkosć wynosi 50 km/h

Napisano

> Taki obywatel nazywa się "pieszy".

> I to że nie jest egzaminowany z przepisów nie oznacza że nie musi ich znać.

> Każdy uczestnik ruchu drogowego musi znać przepisy i się do nich stosować, co nie oznaczą że jest z

> tych przepisów egzaminowany.

jako kierowca doskonale znam pojecie "pieszy" i wiem ze nic nie musi wiec od razu wiem jak sie zachowac. Podobnie z rowerzysta. Jednak gdy widze pojazd poruszajacy sie na 4 kolach (a niechby i 3) to zazwyczaj oznacza to ze jest to samochod = osoba kierujaca musi posiadac do tego uprawnienia. Istnienie wyrobow "samochodo-podobnych" gdzie "kierowca" uprawnien nie musialby miec zadnych uwazam za niebezpieczny - dla wszystkich - precedens. Prawo jazdy ma to do siebie ze trzeba sie czyms wykazac by je zdobyc wiec pewne osoby ktore absolutnie nie maja do tego predyspozycji (a sa takie niestety) tego nie przechodza i sa przez to eliminowane z samodzielnego ruchu. Tak jest najbezpieczniej zarowno dla pozostalych uzytkownikow drog jak tez dla w.w. O to tylko mi chodzilo.

Napisano

> Jednak gdy widze pojazd poruszajacy sie na 4 kolach (a

> niechby i 3) to zazwyczaj oznacza to ze jest to samochod = osoba kierujaca musi posiadac do

> tego uprawnienia. Istnienie wyrobow "samochodo-podobnych" gdzie "kierowca" uprawnien nie

> musialby miec zadnych uwazam za niebezpieczny - dla wszystkich - precedens.

Póki co na takie pojazdy trzeba mieć uprawnienia wink.gif

Na skuterki nie trzeba.

Napisano

> Póki co na takie pojazdy trzeba mieć uprawnienia

> Na skuterki nie trzeba.

Peel P50, którego skojarzą fani Top Gear, byłby u nas zarejestrowany jako skuter. Więc nie wymagałby uprawnień.

Napisano

> Piszą że Vmax=45 km/h. Tymczasem wiadomo że wielu posiadaczy skuterów rejestrowanych jako

> motorowery wykonuje jakies przeróbki i zamiast 45 jeździ nawet 80 km/h. Więc pewnie tu też

> jest jakies pole manewru

Nie wątpię. Szczególnie że pojemność jest przyzwoita (400cm3). Ciekawe że diesle są.

> A ciekawe skąd sie wzieło to 45 km/h? Przecież w mieście dopuszczalna prędkosć wynosi 50 km/h

Też mnie zastanawiam. 50km/h by było rozsądniejsze (chociaż nawet przy 60 na skuterku wszyscy chcą cię rozjechać i przeskoczyć)