Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klocki hamulcowe

Featured Replies

Napisano

Witam,

Musze wymienić klocki hamulcowe w swoim aucie (Volvo S60). Co byście polecili? Głównym kryterium jest skuteczność oraz brak piszczenia. Cena rzecz drugorzędna ale nie bez znaczenia smile.gif Mechanik poleca TRW co o tym sądzicie ? smile.gif

Napisano

> Witam,

> Musze wymienić klocki hamulcowe w swoim aucie (Volvo S60). Co byście polecili? Głównym kryterium

> jest skuteczność oraz brak piszczenia. Cena rzecz drugorzędna ale nie bez znaczenia Mechanik

> poleca TRW co o tym sądzicie ?

Jak klocki to i tarcze. Tarcze brembo, klocki ferodo.

Pozdrawiam.

Napisano

Mechanik poleca TRW co o tym sądzicie ?

Solidny wyrób - b.dobra relacja jakości do ceny. Posłuchaj mechanika.

Napisano

> Witam,

> Musze wymienić klocki hamulcowe w swoim aucie (Volvo S60). Co byście polecili? Głównym kryterium

> jest skuteczność oraz brak piszczenia. Cena rzecz drugorzędna ale nie bez znaczenia Mechanik

Myślę, że to dobry wybór ok.gif

Napisano

> Witam,

Polecamy Ferodo DSPerformance jesli istnieja do tego auta...

Napisano

> Jak klocki to i tarcze.

Gdyż?

> Tarcze brembo, klocki ferodo.

Taaak. Stara szkoła tak mówiła. I się sporo ludzi nacięło.

Zasadniczo to i masz rację, pod warunkiem, że z tarcz wybierzemy coś z nieco wyższej, niż najniższa półka brembo. Bo ci co się nacięli, z reguły kupowali najniższą półkę i się dziwili, że nowe tarcze biją.

Napisano

> Witam,

1. klocki piszczą nie z winy producenta a ze złego montażu

2. co to za silnik, jak jeździsz, jaki masz budżet.

Napisano

miałem najtańsze brembo w lanosie który słynie z tego, że tył nie hamuje prawie wcale, więc przód ma co robić. Tarcze wytrzymały ponad 100 tyś km. i dopiero teraz potrafią zatelepać kierownicą przy hamowaniu przy prędkościach powyżej 100 km/h zlosnik.gif W między czasie tarcze obsłużyły 2 komplety klocków ferrodo.

Kwestia przestrzegania minimum przyzwoitości przy montażu i powinno być dobrze.

Inna sprawa, że jeżeli tarcze są z marchwi to nic nie pomoże.

Napisano

> Witam,

Posłuchaj mechanika ok.gif Mam w obydwu autach TRW i hamują bardzo dobrze, nie piszczą i dość wolno się zużywają ok.gif

Napisano

> Posłuchaj mechanika Mam w obydwu autach TRW i hamują bardzo dobrze, nie piszczą i dość wolno się

> zużywają

potrafią popiskiwać jak się delikatnie z hamulcem obchodzi. Ale resztę potwierdzam, bardzo żywotne klocki i dość skuteczne.

Napisano

Klocki ATE Ceramic

doskonałe i nie zostawiają nalotu na felgach

Napisano

> 1. klocki piszczą nie z winy producenta a ze złego montażu

Ile kompletów klocków wymieniłeś, że masz takie doświadczenia?

Napisano
  • Autor

Ja tam się jakoś nie znam ale z tego co wiem to klocki piszcza jak jest zbyt dużo węgla w mieszance. Kiedyś toyota montowała takie na pierwszy montaż do aurisa i nie dosyć że piszczały to wykańczały tarczę wcześniej niż się zużyły! smile.gif ale akcja serwisowa i wymieniali nawet po 30 tyś cały komplet na nowy smile.gif

Napisano

Przeważnie tak jest, ale producent też ma na to wpływ. Wspomniane w wątku FDSy akurat lubią piszczeć, ponieważ nie mają warstwy tłumiącej i są krótsze o kilka dziesiętnych mm od klocków innych producentów.

Napisano

Pozwolę sobie mieć inne zdanie.

Miałem założony nowy komplet (tarcze+klocki+nawet płyn hamulcowy) JURID.

Klocki zaczęły mocno piszczeć po około tygodniu. Z każdym tygodniem tylko się pogarszało. Po miesiącu miałem dość i je reklamowałem. Producent reklamację uznał i oddał pieniądze. W tym czasie zakupiłem klocki Lucas za połowę ceny JURID i jak ręką odjął. Cisza przez cały okres dalszej eksploatacji.

Napisano

> Gdyż?

> Taaak. Stara szkoła tak mówiła. I się sporo ludzi nacięło.

> Zasadniczo to i masz rację, pod warunkiem, że z tarcz wybierzemy coś z nieco wyższej, niż najniższa

> półka brembo. Bo ci co się nacięli, z reguły kupowali najniższą półkę i się dziwili, że nowe

> tarcze biją.

najniższa półka Brembo to są po prostu zwykłe, przyzwoitej jakości tarcze, jakościowo podobne jak jakiś Bosch,TRW czy inny Girling. Zresztą, czasami jedni robią dla drugich, czasami korzystają z tych samych poddostawców itd. Wybierając tarcze z tej półki spokojnie można kierować się ceną, albo odległością do sklepu zlosnik.gif