Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja auta - czy tylko w miejscu zamieszkania?

Featured Replies

Napisano

Jest taka zagwozdka.

Kupujemy auto po zakończeniu leasingu i chcemy je zarejestrować na jednoosobową firmę.

Z tym, że:

- firma zarejestrowana jest np. w Skierniewicach

- właściciel firmy zameldowany jest w Poznaniu

- ale mieszka w Warszawie

Czy musimy jechać do Skierniewic, żeby zarejestrować auto czy możemy to zrobić np. w Poznaniu lub w Warszawie i Urzędy przekażą sobie dokumenty?

Napisano

> Jest taka zagwozdka.

Zależy na jakie blachy chcesz zarejestrować...

Jeśli mieszkasz w Wawie i jestes zameldowany czasowo to możesz zarejestrować w Wawie, jeśli nie masz meldunku-to tylko w m zameldowania z dowodu.

Napisano
  • Autor

> Zależy na jakie blachy chcesz zarejestrować...

> Jeśli mieszkasz w Wawie i jestes zameldowany czasowo to możesz zarejestrować w Wawie, jeśli nie

> masz meldunku-to tylko w m zameldowania z dowodu.

czyli zakładając, że mam meldunek czasowy idę do stosownego Urzędu Gminy w miejscu czasowego zameldowania i nie powinni robić problemów z rejestracją na firmę w Skierniewicach, z tym, że blachy dostaję warszawskie?

Napisano

> Jeśli mieszkasz w Wawie i jestes zameldowany czasowo to możesz zarejestrować w Wawie, jeśli nie

Ale przecież rejestruje DG - a ta ma siedzibę niekonieczne w miejscu zameldowania czy zamieszkania właściciela. Ten może nawet nie być zameldowany w PL...

Najlepiej będzie jak zadzwonisz do UK w którym byś chciał zarejestrować samochód.

Napisano

> czyli zakładając, że mam meldunek czasowy idę do stosownego Urzędu Gminy w miejscu czasowego

> zameldowania i nie powinni robić problemów z rejestracją na firmę w Skierniewicach, z tym, że

> blachy dostaję warszawskie?

Z rozpędu wprowadziłem Cię w maliny chyba...syt o której piszę odnosi się do prywatnego zjadacza chleba, z firmą niestety nie wiem jak to rozegrać, bo faktycznie może być zarejestrowana w dowolnym miejscu. Przepraszam.

Napisano

> Jest taka zagwozdka.

> Kupujemy auto po zakończeniu leasingu i chcemy je zarejestrować na jednoosobową firmę.

> Z tym, że:

> - firma zarejestrowana jest np. w Skierniewicach

> - właściciel firmy zameldowany jest w Poznaniu

> - ale mieszka w Warszawie

> Czy musimy jechać do Skierniewic, żeby zarejestrować auto czy możemy to zrobić np. w Poznaniu lub w

> Warszawie i Urzędy przekażą sobie dokumenty?

Zgodnie z ustawa rejestracji dokonuje sie w miejscu zamieszkaniaok.gif

Quote:

art. 73 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku Prawo o ruchu drogowym (j.t. Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 z późn. zm.): "rejestracji pojazdu dokonuje, na wniosek właściciela, starosta właściwy ze względu na miejsce jego zamieszkania (siedzibę), wydając dowód rejestracyjny i zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne oraz nalepkę kontrolną, jeżeli jest wymagana, z zastrzeżeniem ust. 2-5".

Inna kwestia jest wyegzekwowanie tego w WK... Tam wiekszosc nie rozroznia kwestii meldunku od miejsca zamieszkania, wiec moze to wymagac kontaktu z naczelnikiem lub pisaniem odwolania grinser006.gif

W kazdym razie, technicznie jest to do zrobienia!

Napisano

Meldunek a miejsce zamieszkania, to dwie odrebne kwestie...

Napisano

> Z rozpędu wprowadziłem Cię w maliny chyba...syt o której piszę odnosi się do prywatnego zjadacza

> chleba, z firmą niestety nie wiem jak to rozegrać, bo faktycznie może być zarejestrowana w

> dowolnym miejscu. Przepraszam.

Pojecie zarejestrowac na "jednoosobowa firme" tez nie pomaga, bo firma jest osoba i wiekszosc rejestruje te auta jak na osobe prywatna (w DR nie ma nic o firmie, jest imie i nazwisko, brak przedrostka w nazwie jezeli wystepuje).

Napisano
  • Autor

> Pojecie zarejestrowac na "jednoosobowa firme" tez nie pomaga, bo firma jest osoba i wiekszosc

> rejestruje te auta jak na osobe prywatna (w DR nie ma nic o firmie, jest imie i nazwisko, brak

> przedrostka w nazwie jezeli wystepuje).

Akurat w tym wypadku łatwiej, bo firma ma nazwę a nie tylko imię i nazwisko

Napisano

> Jest taka zagwozdka.

> Kupujemy auto po zakończeniu leasingu i chcemy je zarejestrować na jednoosobową firmę.

> Z tym, że:

> Czy musimy jechać do Skierniewic, żeby zarejestrować auto czy możemy to zrobić np. w Poznaniu lub w

rejestracja w miejscu zmieszkania?

prosze...

"Rejestracja pojazdu bez meldunku - batalia z urzędem"

edit:

ale IMO nie zarejestrujesz pojazdu w Skierniewicach w Warszawskim urzędzie

Napisano

> Akurat w tym wypadku łatwiej, bo firma ma nazwę a nie tylko imię i nazwisko

Nie jest to zadna spolka, a 1-os. DG o nazwie: przedrostek imie nazwisko, tak?

Po co wiec chcesz to zarejestrowac inaczej niz na osobe prywatna?

Z zamieszkaniem i zameldowaniem ktos juz Ci napisal, ze moga byc schodki w WK.

Napisano

> rejestracja w miejscu zmieszkania?

> prosze...

> "Rejestracja pojazdu bez meldunku - batalia z urzędem"

Tylko nie pokazał dowodu rejestracyjnego, gdzie w miejscu adres zamieszkania jest sama nazwa miejscowości... wink.gifsmirk.gif

Napisano
  • Autor

> Nie jest to zadna spolka, a 1-os. DG o nazwie: przedrostek imie nazwisko, tak?

> Po co wiec chcesz to zarejestrowac inaczej niz na osobe prywatna?

> Z zamieszkaniem i zameldowaniem ktos juz Ci napisal, ze moga byc schodki w WK.

Nie wiem, nie moje auto zlosnik.gif Po prostu vice mnie pytał.

Napisano

> Jest taka zagwozdka.

> Z tym, że:

Możesz zarejestrowąć auto w miejscu zamieszkania, ale urzędnicy mogą robic problemy. Kolega tak zrobił (w oparciu o naczelnika), na podstawie umowy najmu mieszkania (Warszawa).

Najlepiej zadzwonić do WK i się zapytać.

Nei wiem jedynie czy nie trzeba rejestrować tam gdzie jest firma zarejestrowana. W przypadku osoby fizycznej nie powinno się dać.

Napisano

nie prawda. Wymogiem jest miejsce zamieszkania a nie zameldowania.

Napisano

> Jest taka zagwozdka.

> Z tym, że:

Witam,

Kilka miesięcy temu przechodziłem przez identyczną sytuację. Zameldowany byłem w miejscowości "A", a mieszkam i prowadzę firmę w miejscowości "B". Zleżało mi, żeby mieć blachy z miejscowości "B", tak więc jedynym rozwiązaniem był meldunek czasowy, tak mi powiedział naczelnik (czasowy może być na max 5 lat), tak też zrobiłem. W dowodzie mam adnotację, że dowód jest ważny do końca meldunku. W dogodnej sytuacji są firmy, które mają KRS, wtedy rejestrują w dowolnym urzędzie (tak mi powiedział naczelnik). Dodam że rejestracja na jednoosobową działalność to zwykła rejestracja na osobę prywatną, czyli właściciela tylko później wciągasz w środki trwałe.

Pozdrawiam