Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik Forda 1,0l; EcoBoost po raz drugi zwycięzcą !

Featured Replies

Napisano

> Do auta które waży tone i jeździ głownie po mieście pewnie w zupełności wystarcza do

> satysfakcjonującej jazdy. Masz 125KM i średnią moc zbliżona do silnika N/A o 10KM

> mocniejszego.

tylko teraz mało co waży tonę, ponadto ładuje się te silniki do 1,5t zlosnik.gif

Napisano

> Do auta które waży tone i jeździ głownie po mieście pewnie w zupełności wystarcza do

> satysfakcjonującej jazdy. Masz 125KM i średnią moc zbliżona do silnika N/A o 10KM

> mocniejszego.

Niekoniecznie 125KM, są wersje 100KM, ja właśnie od czasu do czasu mam wątpliwą przyjemność takim Focusem jeździć. Ponadto to auto nie waży 1 tonę, ale coś w okolicach 1,3T.

Osobiście lepiej mi się jedzie moją Astrą 1,8 NA.

Napisano

> tylko teraz mało co waży tonę, ponadto ładuje się te silniki do 1,5t

To już klient wybiera jaki mu silnik odpowiada. Tendencje ostatnio są takie, że auta są coraz lżejsze. Moim zdaniem do spokojnej jazdy taki silnik nada się lepiej niż wcześniej stosowany 1,6 N/A.

Napisano

> Niekoniecznie 125KM, są wersje 100KM, ja właśnie od czasu do czasu mam wątpliwą przyjemność takim

> Focusem jeździć. Ponadto to auto nie waży 1 tonę, ale coś w okolicach 1,3T.

> Osobiście lepiej mi się jedzie moją Astrą 1,8 NA.

Jeśli ktoś woli 100KM to już jego sprawa. Zwróć uwagę że wrażenia mogą być gorsze bo w tej wersji góra jest obcięta. Natomiast rzeczywiste przyspieszenie nie jest dramatycznie. Akurat fordy jeszcze się nie zalapaly na odchudzanie. Pewnie w następnej generacji...

Napisano

> Jeśli ktoś woli 100KM to już jego sprawa. Zwróć uwagę że wrażenia mogą być gorsze bo w tej wersji

> góra jest obcięta. Natomiast rzeczywiste przyspieszenie nie jest dramatycznie. Akurat fordy

> jeszcze się nie zalapaly na odchudzanie. Pewnie w następnej generacji...

Nie woli, tylko taki dostał do jazdy mad.gif. Ale obawiam się, że te 25KM nie będzie robiło dużej różnicy. Podobnie miałem z 1,6Ecoboostem, jeździłem i wersją 180KM i wersją 150KM, jakiejś gigantycznej różnicy nie było.

Napisano

> Nie woli, tylko taki dostał do jazdy . Ale obawiam się, że te 25KM nie będzie robiło dużej różnicy.

> Podobnie miałem z 1,6Ecoboostem, jeździłem i wersją 180KM i wersją 150KM, jakiejś gigantycznej

> różnicy nie było.

Różnica wg wykresu jest wyłącznie na wysokich obrotach.

Napisano

> To już klient wybiera jaki mu silnik odpowiada. Tendencje > ostatnio są takie, że auta są coraz

> lżejsze.

ale - że tak powiem - jest z czego schodzić wink.gif jak u Grycanek hehe.gifgrinser006.gif

pamietam jak na Poloneza się mówiło - "ciężka krowa" zlosnik.gif

> Moim zdaniem do spokojnej jazdy taki silnik nada się lepiej niż wcześniej stosowany

> 1,6 N/A.

to już raczej kwestia preferencji i tego silnika N/A. Taki 1.6 VTI 160KM ma swoje zalety, szczególnie w lekkiej budzie w jakiej siedzi - a mały silnik z turbo zawsze ma "gumowy" pedał gazu

Napisano

> ale - że tak powiem - jest z czego schodzić jak u Grycanek

> pamietam jak na Poloneza się mówiło - "ciężka krowa"

> to już raczej kwestia preferencji i tego silnika N/A. Taki 1.6 VTI 160KM ma swoje zalety,

Większość klientów niestety tych zalet nie doceni Tak samo jak nie zauważy różnicy miedzy wersja 100 i 125KM

> szczególnie w lekkiej budzie w jakiej siedzi - a mały silnik z turbo zawsze ma "gumowy" pedał

> gazu

Wszystko ma swoje plusy i minusy. Ciekaw jestem jak będą jeździć silniki 3 cylindrowe bmw. Chwała się że reakcja na gaz jest nawet lepsza niż w twinscroll, a tu jest już imho nieźle.

Napisano
  • Autor

> Ale wartość takiego auta po tych 150kkm jest zdecydowanie niższa niż identycznego modelu z

> "normalnym" silnikiem. Już pisałem o tym na przykładzie forestera 2.0D

Wiesz ile mnie obchodzi wartość auta, gdy już mi się znudzi? smirk.gif

Napisano

> Wiesz ile mnie obchodzi wartość auta, gdy już mi się znudzi?

Rozumiem, że złomujesz po 3 latach? rotfl.gif Chodzi o koszt użytkowania samochodu. To wartość zakupu minus koszt sprzedaży + eksploatacja. I skoro niektórzy tak strasznie przejmują się spalaniem (czego ja nie rozumiem), to powinni też zwrócić uwagę na spadek wartości, bo może okazać się, że "oszczędny" silnik jest droższy, bo traci na wartości bardziej, niż silnik "paliwożerny".

Napisano
  • Autor

> mi tylko chodzi o to że jakie by nie dostał nagrody taki silnik to dalej jest dość dychawiczny w

> stosunku do masy, więc nie widzę powodów tego zachwytu

> ...

Uważasz, że 100 KM i 170 Nm powoduje, że nowa fiesta jest dychawiczna. Gratuluję hehe.gifscrewy.gif

Napisano

> Uważasz, że 100 KM i 170 Nm powoduje, że nowa fiesta jest dychawiczna. Gratuluję

a ile waży? 1,2t? czyli podejrzewam że urywa pałę na kształt Poloneza Rovera, no może trochę lepiej hehe.gifzlosnik.gif

poza tym ten silnik ładują też do Mondeo z tego co pamiętam, a rozmawiamy o silniku zlosnik.gif

Napisano

> a ile waży? 1,2t? czyli podejrzewam że urywa pałę na kształt Poloneza Rovera, no może trochę lepiej

> poza tym ten silnik ładują też do Mondeo z tego co pamiętam, a rozmawiamy o silniku

Ponoć waży Tone. A w mondeo są też inne silniki do wyboru. Nikt nie musi kupować tego jak potrzebuje mocniejszy. 1,2 tony waży nową Mazda 6 o długości blisko 5m. Bez kierowcy rzecz jasna.

Napisano

> Ponoć waży Tone. A w mondeo są też inne silniki do wyboru. Nikt nie musi kupować tego jak

> potrzebuje mocniejszy. 1,2 tony waży nową Mazda 6 o długości blisko 5m. Bez kierowcy rzecz

> jasna.

chciałbym to zobaczyć na wadze, sam wiesz jak to jest zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że złomujesz po 3 latach? Chodzi o koszt użytkowania samochodu. To wartość zakupu minus

> koszt sprzedaży + eksploatacja. I skoro niektórzy tak strasznie przejmują się spalaniem (czego

> ja nie rozumiem), to powinni też zwrócić uwagę na spadek wartości, bo może okazać się, że

> "oszczędny" silnik jest droższy, bo traci na wartości bardziej, niż silnik "paliwożerny".

Piszę o konkretach, czyli o sobie. Matiza mam 12 rok ( od nowości ) i jeździ dalej. Fiesta też będzie długo w moich i mojej żony rękach. Kupiłem samochód, jako zabawkę, a nie inwestycję. Nie interesują mnie koszty. Wziąłem ecoboosta, bo jestem ciekawy tej nowinki, oraz wydaje mi się, że ma odpowiednie parametry dla auta ważącego 1 tonę. Podczas jazdy testowej z 5 osobami, oraz teraz, podczas jazd swoim autem, nadal jestem przekonany co do słuszności podjętej przeze mnie decyzji.

Jak czytam niektóre posty w tym wątku, to ich autorów postrzegam jako "dziecko neostrady", którego nie stać na nowe auto ( szczególnie po lifcie i z nowością pod maską ), ale za to z wielką fantazją. W dodatku nie mając pojęcia o czym piszą ( a przypominam, że wątek jest o silniku ecoboost 1,0l ) wygłaszają takie farmazony, że wstyd czytać. No, ale klawiatura wszystko przyjmie...

Napisano
  • Autor

> a ile waży? 1,2t? czyli podejrzewam że urywa pałę na kształt Poloneza Rovera, no może trochę lepiej

> poza tym ten silnik ładują też do Mondeo z tego co pamiętam, a rozmawiamy o silniku

Chodziło mi o to, że generalizujesz, a nie wiesz do jakich modeli wstawiany jest ten silnik. Fiesta waży 1080 kg.

Ponawiam pytanie: uważasz, że fiesta z tym silnikiem jest dychawiczna?

Napisano

> chciałbym to zobaczyć na wadze, sam wiesz jak to jest

Wiem. Producent podaje wagę wersji podstawowej, a ludzie na biorą pierdoly i się dziwią że więcej waży i więcej pali. U mnie waga się zgadza.

Napisano

Masz wersje 100KM? Ile ci pali i w jakich warunkach się poruszasz na codzien ?

Napisano

> Wiem. Producent podaje wagę wersji podstawowej, a ludzie na biorą pierdoly i się dziwią że więcej

> waży i więcej pali. U mnie waga się zgadza.

hmm.gif producent podaje wagę w zależności od wersji np c-max miał rozpiętość od 1300-1400kg (tak mniej więcej)

a dane w DR to już chyba są rzeczywiste ?

Napisano

> Wiem. Producent podaje wagę wersji podstawowej, a ludzie na biorą pierdoly i się dziwią że więcej

jak się tak poprzegląda zeperfs, to waga prawie zawsze się nie zgadza (deklarowana od zmierzonej) o dobre 100-200kg. np

http://www.zeperfs.com/en/fiche1800-bmw-123-d-e87.htm

Napisano
  • Autor

> chciałbym to zobaczyć na wadze, sam wiesz jak to jest

Zdajesz sobie sprawę, że brniesz jak małe dziecko i nie potrafisz spojrzeć na ten silnik bez zacietrzewienia? Nic do ciebie nie dociera no.gif. Ty wiesz lepiej pisząc o aucie, którego nie masz. Brawo no.gif

Napisano

> producent podaje wagę w zależności od wersji np c-max miał rozpiętość od 1300-1400kg (tak mniej

> więcej)

> a dane w DR to już chyba są rzeczywiste ?

dane w DR to są już generalnie z kosmosu zazwyczaj zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Po zalogowaniu się w bazie forda poprzez wpisanie numeru VIN, widzę ile waży moja fiesta.

Napisano

> dane w DR to są już generalnie z kosmosu zazwyczaj

U mnie się akurat pokrywają z rzeczywistością. Nie co do kilograma ale bardzo blisko.

Napisano

> Chodziło mi o to, że generalizujesz, a nie wiesz do jakich modeli wstawiany jest ten silnik. Fiesta

> waży 1080 kg.

> Ponawiam pytanie: uważasz, że fiesta z tym silnikiem jest dychawiczna?

ma 100KM i 1080kg (optymistycznie - nie piszę tego złośliwie - jak będziesz miał okazję to sobie zważ). Co daje osiągi w okolicach 10s do 100. Czy to dychawicznie czy nie to sobie musisz sam na to pytanie odpowiedzieć. Osobiście dla mnie jest to słabo do codziennej jazdy. Z tego co popatrzyłem po youtube to ważny dla mnie czas przyspieszenia 80-140 również nie jest satysfakcjonujący.

Napisano

> dane w DR to są już generalnie z kosmosu zazwyczaj

a skąd to wiesz ?

wiem że mój c-max będzie sporo cięższy od tego co jest w DR

ale ja dołożyłem isntalację, hak, mam inne felgi, kupę wyposażenia dołożonego "w salonie"

wożę trochę gratów w bagażniku

ale auto salonowe hmm.gif

Napisano

> Zdajesz sobie sprawę, że brniesz jak małe dziecko i nie potrafisz spojrzeć na ten silnik bez

> zacietrzewienia? Nic do ciebie nie dociera . Ty wiesz lepiej pisząc o aucie, którego nie

> masz. Brawo

nic nie napisałem o silniku w tym poście jakbyś nie zauważył spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Masz wersje 100KM? Ile ci pali i w jakich warunkach się poruszasz na codzien ?

Tak 100 KM i 170 Nm. Poniżej widać średnie spalanie na odcinku 164 km ( ok. 80 km na trasie, reszta po mieście: Świecie i Bydgoszcz ). Auto na dotarciu.

3e762102a427a499gen.jpg

e76d7ada6bda30e3gen.jpg

c37c3a7faddada9egen.jpg

012788828a06c50dgen.jpg

Napisano

> a skąd to wiesz ?

wiem bo jeżdżę czasami do firmy ekopartner w krakowie i oni mają wagę zlosnik.gif

a poza tym przy wymianie DR Wołgi podawałem osobiście dane na SKP "na kartkę" z internetu i Pan pisał bez zająknięcia - taki to rzetelny dokument jest ten DR hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> ma 100KM i 1080kg (optymistycznie - nie piszę tego złośliwie - jak będziesz miał okazję to sobie

> zważ). Co daje osiągi w okolicach 10s do 100.

Dokładniej to ta Fiesta ma 11.2 do 100 km/h. Dla jednego mało, dla innego dużo, ale szału nie ma. Ot, zwykłe miejskie auto.

Napisano

> Jest to oczywista bzdura, pomyśl o częściach czy choćby o patentach na części zamienniki

> sprzedawane przez producenta innym wytwórcom. Taki VW doskonale wie po co robi takie TSI -

> auto po 5 latach na złom nie pójdzie.

Ech...

Pisałem o fabryce samochodów, a nie o częściach zamiennych.

Napisano
  • Autor

> nic nie napisałem o silniku w tym poście jakbyś nie zauważył

A to kto napisał: "mi tylko chodzi o to że jakie by nie dostał nagrody taki silnik to dalej jest dość dychawiczny w stosunku do masy, więc nie widzę powodów tego zachwytu dawniej ludzie się podniecali w Polonezach że mają GSI a nie GLI ".

Nie pamiętasz, co napisałeś?

Napisano
  • Autor

> Dokładniej to ta Fiesta ma 11.2 do 100 km/h. Dla jednego mało, dla innego dużo, ale szału nie ma.

> Ot, zwykłe miejskie auto.

Nadal nie widzę podstaw, to użycia określenia: "dychawiczne".

Napisano

> wiem bo jeżdżę czasami do firmy ekopartner w krakowie i oni mają wagę

> a poza tym przy wymianie DR Wołgi podawałem osobiście dane na SKP "na kartkę" z internetu i Pan

> pisał bez zająknięcia - taki to rzetelny dokument jest ten DR

Przy nowych autach jest to brane że świadectwa homologacji.

Napisano

> Nadal nie widzę podstaw, to użycia określenia: "dychawiczne".

Też bym nie powiedział, że "dychawiczne", aczkolwiek reakcja na pedał gazu jest tragiczna, ale to nieuniknione w przypadku małych turbobenzyn.

Napisano

> A to kto napisał: "mi tylko chodzi o to że jakie by nie dostał nagrody taki silnik to dalej jest

> dość dychawiczny w stosunku do masy, więc nie widzę powodów tego zachwytu dawniej ludzie się

> podniecali w Polonezach że mają GSI a nie GLI ". Nie pamiętasz, co piszesz?

w poście na który odpowiedziałeś pisałem tylko że masa podawana przez producenta względem tej rzeczywistej samochodu który posiadamy jest często różna - przeczytaj uważnie

a co do powyższego zdania które zacytowałeś - co w nim dziwnego? To 100KM silnik w najlepszym wypadku w 1080kg a w najgorszym pewnie w 1,6t, napisałem coś niezgodnego z prawdą?

Napisano
  • Autor

> Też bym nie powiedział, że "dychawiczne", aczkolwiek reakcja na pedał gazu jest tragiczna, ale to

> nieuniknione w przypadku małych turbobenzyn.

Jechałeś fiestą z silnikiem 1,0l; 100 KM?

Napisano
  • Autor

> w poście na który odpowiedziałeś pisałem tylko że masa podawana przez producenta względem tej

> rzeczywistej samochodu który posiadamy jest często różna - przeczytaj uważnie

Napisałem ogólnie o twojej radosnej twórczości w tym wątku. Fakt, mogłem nie odpowiadać cytatem.

> a co do powyższego zdania które zacytowałeś - co w nim dziwnego? To 100KM silnik w najlepszym

> wypadku w 1080kg a w najgorszym pewnie w 1,6t, napisałem coś niezgodnego z prawdą?

Wiesz, że można sobie samemu wybrać silnik podczas konfigurowania zamówienia? Nikt mi nie wciska jedynie słusznego motoru. Uważam, że we fieście ten silnik sprawdza się znakomicie. Ty piszesz tylko o dużym aucie nie zważając na to, że w mniejszym też jest dostępny ten silnik.

Napisano

> Jechałeś fiestą z silnikiem 1,0l; 100 KM?

Tak, inaczej bym się nie wypowiadał.

Napisano

> Jak czytam niektóre posty w tym wątku, to ich autorów postrzegam jako "dziecko neostrady", którego

> nie stać na nowe auto ( szczególnie po lifcie i z nowością pod maską ), ale za to z wielką

> fantazją. W dodatku nie mając pojęcia o czym piszą ( a przypominam, że wątek jest o silniku

> ecoboost 1,0l ) wygłaszają takie farmazony, że wstyd czytać. No, ale klawiatura wszystko

> przyjmie...

pojechałeś, jak ja widzę że ktoś podnieca się 100KM silnikiem i przyśpieszeniem 11,2s do 100 w Fordzie Fiesta to też mi się to dziwnie czyta zlosnik.gif

ja wiem że zakup nowego auta, co ma przód prawie jak Aston i silnik jak 1/4 silnika z Astona - który w dodatku dostał nagrodę - samo w sobie to wielkie przeżycie, ale bądź trochę bardziej obiektywny zlosnik.gif A i wiem, że po Matizie to rakieta, ale 11,2s do 100 to są właśnie osiągi Poloneza 1.4 Rover zlosnik.gif Fakty, nie złośliwości.

Napisano

> pojechałeś, jak ja widzę że ktoś podnieca się 100KM silnikiem i przyśpieszeniem 11,2s do 100 w

> Fordzie Fiesta to też mi się to dziwnie czyta

> ja wiem że zakup nowego auta, co ma przód prawie jak Aston i silnik jak 1/4 silnika z Astona -

> który w dodatku dostał nagrodę - samo w sobie to wielkie przeżycie, ale bądź trochę bardziej

> obiektywny A i wiem, że po Matizie to rakieta, ale 11,2s do 100 to są właśnie osiągi Poloneza

> 1.4 Rover Fakty, nie złośliwości.

Miałem takiego poloneza. Pamiętam że zaiwaniał aż miło. To jest auto miejskie, pamiętaj o tym.

Napisano
  • Autor

> Tak, inaczej bym się nie wypowiadał.

Ale nie masz tego auta, tylko się przejechałeś? Pewnie tylko raz?

Tak, czy inaczej moje zdanie ( jako posiadacza tego auta ) jest inne. Reakcja na gaz jest bardzo dobra.

Napisano

> Ale nie masz tego auta, tylko się przejechałeś? Pewnie tylko raz?

Tak, na jeździe próbnej. Wystarczyło.

> Tak, czy inaczej moje zdanie ( jako posiadacza tego auta ) jest inne. Reakcja na gaz jest bardzo

> dobra.

A porównujesz to z czym? Przejedź się jakimś N/A o pojemności 1.8-2.0, następnie turbo o pojemności 1.4. I wtedy zobaczysz, że Fiesta 1.0 pomimo niezłych osiągów (jak na auto miejskie) reaguje na pedał gazu tragicznie, po prostu ospale i nieprecyzyjnie. A jak się przejedziesz jakimś 5.7 V8, to spuścisz ten cud downsizingu ze skarpy grinser006.gif Niestety, małe turbobenzyny nie reagują dobrze na pedał i nie ma w tym nic dziwnego, bo turbina musi się rozkręcić, a mocy bez turbiny nie starcza.

Napisano

> Dokładniej to ta Fiesta ma 11.2 do 100 km/h.

Hmmm, dziwnie długo.

Mój wolnossący 208 1.4 vti 95KM bez turbiny słabo od dołu ciągnie, ale jak już osiągnie moment przy 4000 rpm to idzie i rozpędza się w 10,5s. Fakt, że lubi wtedy wypić.

Ale Ford w ogóle jakoś stawia na coś innego w silnikach, bo we Fieście podobnej klasy silnik jak mój czyli 1.4 Duratec 96KM przyspiesza aż 12,2s - i to niestety czuć.

Napisano

> Hmmm, dziwnie długo.

> Mój wolnossący 208 1.4 vti 95KM bez turbiny słabo od dołu ciągnie, ale jak już osiągnie moment przy

> 4000 rpm to idzie i rozpędza się w 10,5s. Fakt, że lubi wtedy wypić.

> Ale Ford w ogóle jakoś stawia na coś innego w silnikach, bo we Fieście podobnej klasy silnik jak

> mój czyli 1.4 Duratec 96KM przyspiesza aż 12,2s - i to niestety czuć.

Różnie bywa. Np. silnik 2.0 w Mazda 3 ma ponad 10 sekund do 100. W Lancerze - niecałe 10. A w Civic poniżej 9. Masa samochodów podobna, moc silników też.

Napisano

> Różnie bywa. Np. silnik 2.0 w Mazda 3 ma ponad 10 sekund do 100. W Lancerze - niecałe 10. A w Civic

> poniżej 9. Masa samochodów podobna, moc silników też.

Więc to pewnie kwestia przełożeń skrzyni.

Napisano

> Więc to pewnie kwestia przełożeń skrzyni.

pewnie w Hondzie po prostu 100 jest osiągana na 2ce a w tamtych na 3ce. Zmiana biegu to sporo w plecy zlosnik.gif

Napisano

> Dokładniej to ta Fiesta ma 11.2 do 100 km/h. Dla jednego mało, dla innego dużo, ale szału nie ma.

> Ot, zwykłe miejskie auto.

Trochę dużo. Mój van przy masie 1600kg ma 10s.

Napisano

> Trochę dużo. Mój van przy masie 1600kg ma 10s.

Chcesz zobaczyć jak dwutonowe Vito przyspiesza w 7s do setki?