Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak działa odpowietrznik zacisku hamulcowego

Featured Replies

Napisano

Zazwyczaj odpowietrznik zacisku hamulcowego wyglada tak jak na zdjeciu poniżej, czyli drążona śruba z kołnierzemna jednym końcu i czyms w rodzaju stożka na drugim. Nad stożkiem otwór boczny.

286973249-Odpowietrznikzaciskuhamulca.jpg

Pytanie teraz jak dokładnie przechodzi płyn przez odpowietrznik? Czy wykręcając lekko odpowietrznik, ten cofa się i stożek na końcu przestaje uszczelniać otwór przez który przelewa się płyn? Czy też może odkrecając odpowietrznik, boczny otwór w odpowietrzniku układa się we właściwej lini z innym otworem w gnieździe odpowietrznika w zacisku i płyn leci?

Jednym słowem która powierzchnia odpowitrznika przez jego dokręcenie jest uszczelnieniem?

post-31088-14352520645014_thumb.jpg

Napisano

> Jednym słowem która powierzchnia odpowitrznika przez jego dokręcenie jest uszczelnieniem?

Czoło stożka.

Napisano

> Czoło stożka.

I tyle w temacie. ok.gif

Napisano

> Pytanie teraz jak dokładnie przechodzi płyn przez odpowietrznik? Czy wykręcając lekko

> odpowietrznik, ten cofa się i stożek na końcu przestaje uszczelniać otwór przez który przelewa

> się płyn?

ok.gifclaps.gif

Napisano

> Czoło stożka.

Oczywiście to prawda i inaczej być nie może.

Ale zastanawia mnie teraz - patrząc na powyższe zdjęcie - jakim cudem podczas odpowietrzania płyn nie ucieka - choć trochę - gwintem, tylko całość pokornie leci kanalikiem wewnątrz?

parę razy w życiu odpowietrzałem (wiadomo, wężyk na odpowietrznik, poluzowanie/pompowanie pedałem) i jakoś nie pamiętam, żeby nawet kropelka uciekała "bokiem" niewiem.gif

Napisano

Bo w układzie jest ciśnienie i przy tylu zwojach gwint dociska gwint, płyn ma swoją gęstość i kanalikiem "łatwiej" mu ujść - o tak mi się wydaje, ale pytanie fajne, z pozoru banał a jednak ok.gif

Napisano

> Bo w układzie jest ciśnienie i przy tylu zwojach gwint dociska gwint, płyn ma swoją gęstość i

> kanalikiem "łatwiej" mu ujść - o tak mi się wydaje, ale pytanie fajne, z pozoru banał a jednak

A jednak jak odkrecisz za bardzo + pompujesz ostro to cieknie tez gwintem.

Napisano

> Oczywiście to prawda i inaczej być nie może.

> Ale zastanawia mnie teraz - patrząc na powyższe zdjęcie - jakim cudem podczas odpowietrzania płyn

> nie ucieka - choć trochę - gwintem, tylko całość pokornie leci kanalikiem wewnątrz?

Parafrazując mojego profesora od elektrotechniki - płyn hamulcowy nie jest taki głupi i nie będzie się pchał w gwint, jeśli obok ma dziurę, którą może sobie płynąć bez przeszkód grinser006.gif

Napisano

> Parafrazując mojego profesora od elektrotechniki - płyn hamulcowy nie jest taki głupi i nie będzie

> się pchał w gwint, jeśli obok ma dziurę, którą może sobie płynąć bez przeszkód

Mój by dodał, że jak w gwincie są szpary większe od cząsteczek płynu, to jednak jakaś jego część spróbuje tamtędy popłynąć grinser006.gif. W dodatku niezależnie od ciśnienia zlosnik.gif.

Napisano

> Mój by dodał, że jak w gwincie są szpary większe od cząsteczek płynu, to jednak jakaś jego część

> spróbuje tamtędy popłynąć . W dodatku niezależnie od ciśnienia .

hehe.gifok.gif

Napisano

> A jednak jak odkrecisz za bardzo + pompujesz ostro to cieknie tez gwintem.

To akurat pikuś. Jak się odkręci za bardzo, to gwint puszcza powietrze do wewnątrz i potem powstają tematy p.t. "hamulce nie dają się odpowietrzyć" wink.gif