Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Muli w upały

Featured Replies

Napisano

Witajcie, mam problem bo znowu zaczęły problemy z gazownią. Na początku podam jakie podzespoły wiec tak:

Gaz 2 gen reduktor BRC Tecno centralka bingo s4

Jak temp na zewnątrz jest do ok. 25st. wszystko jest ładnie, gdy tylko przyjdą upały 30st. po zagrzaniu silnika każde skrzyżowanie to spadek obrotów i mulenie podczas przyśpieszania. Ewidentnie wtedy silnik jest zalewany gazem. W trasie nie ma problemu tylko po mieście. Dodam tylko że ostatnio robiłem regeneracje reduktora na ori częściach oraz wymieniłem filterek gazu na elektrozaworze. Pomóżcie bo już mi ręce opadają gazownik telefonicznie powiedział że daje mu na bogato ale to jakim cudem w chłodniejsze dni działa perfect? confused.gif

Napisano

Mam głupią teorię, niczym sensownym niepopartą, ale może jest tak, że w upały, gaz w butli ma wyższą temperaturę i szybciej/łatwiej się rozpręża?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Przyczyna jest jedna: w gorącym powietrzu jest mniej tlenu, niż w zimnym, dlatego jedziesz na bogato!

Dodatkowo, jak stoisz na skrzyżowaniu na wolnych obrotach, gorący silnik ogrzewa przewody powietrzne do silnika i powietrze w nich. Jak ruszasz, to w pierwszych sekundach do silnika idzie "stojące, gorące, rozrzedzone" powietrze z tych przewodów, mieszanka robi się bogata, a silniczek krokowy reaguje na bogatą mieszankę odcinając nieco LPG i powoduje spadek mocy. Dopiero jak pojedziesz kilka metrów, to silnik pobiera chłodniejsze z zewnatrz i sytuacja się odwraca...

Jak byłem w Chorwacji, to na LPG pod górkę nie dało się jechać, jakby brakło paliwa (a tam miasteczka wszystkie na stromych górkach położone są...).

Pozdr.

Napisano

ja w corsie też niedawno regenerowałem parownik i na początku niby idealnie, a po jakiś 500km zaczął gasnąć na wolnych - ponowna regulacja i narazie jest OK.

Podobno wałaśnie po regeneracji (czy też wymianie parownika na nowy) tak przebiega ten proces zanim sie mambrny nie ułożą

Napisano

zawsze silnik lepiej pracuje gdy dostaje zimne powietrze,skończą się upały i problem się sam rozwiąże waytogo.gif

Napisano
  • Autor

no to mnie trochę uspokoiliście, jednak dla spokoju umówiłem się na jutro z gaziarzem, niech posprawdza czy co się nie rozregulowało wink.gif

Napisano

> umówiłem się na jutro z gaziarzem, niech posprawdza czy co się nie rozregulowało

Co tam posprawdza, najwyżej pokręci śrubkami na parowniku, czyli go rozreguluje, potem będą problemy z gasnięciem, jak się ochłodzi i tak w kółko będziesz latał do niego i płacił. Jak działa, nie trza psuć. Wydasz pieniądze na darmo. Wierz mi, tak jest z II gen. podczas upałów... Co innego sekwencja, wtryski, jest mniej wrażliwa na upały, tam nie ma krokowego.

Pozdr.

Napisano

Powietrze dla silnika to skąd masz brane? Z komory silnika czy z zewnątrz?

Bo po objawach to pewnie z komory silnika.

Napisano

> Przyczyna jest jedna: w gorącym powietrzu jest mniej tlenu, niż w zimnym, dlatego jedziesz na

> bogato!

Ale porządna regulacja uwzględnia takie "drobiazgi" smile.gif.

Miałem w Favoritce I generacje. Z żadną późniejszą instalacją nie miałem tak mało problemów.

Napisano

> Wyłącz klime

w corsie B z 93?

rozumiem, że mam to czytać: zamknij okna rotfl.gif

Napisano

> Mam głupią teorię, niczym sensownym niepopartą, ale może jest tak, że w upały, gaz w butli ma

> wyższą temperaturę i szybciej/łatwiej się rozpręża?

Ten scenariusz, teoretycznie poprawny, w praktyce odpada, nawet gdyby zbiornik wyszedł z bagażnika i zaczął wygrzewać się na leżaku. grinser006.gif Pewne wahania ciśnienia w zbiorniku, bardziej znaczące niż wzrost ciśnienia pod wpływem temperatury przy dzisiejszej pogodzie, występują praktycznie zawsze (ruch paliwa, stopień napełnienia zbiornika itp.). Reduktor radzi sobie z nimi.

Napisano

> no to mnie trochę uspokoiliście, jednak dla spokoju umówiłem się na jutro z gaziarzem, niech

> posprawdza czy co się nie rozregulowało

Nie ma co sprawdzać, wszystkp zostało już napisane ok.gif

Napisano

> Ale porządna regulacja uwzględnia takie "drobiazgi" .

> Miałem w Favoritce I generacje. Z żadną późniejszą instalacją nie miałem tak mało problemów.

Tu jest mowa o II generacji z komputerem i silnikiem krokowym i jest tak, jak napisałem: jest za wolna, żeby reagować na zmiany, stąd muł po ruszeniu ze świateł w solidne upały. A jak bierze powietrze spod maski, to już w ogóle nie da się jeździć komfortowo.

W I generacji nie było porządnej regulacji składu mieszanki i ustawienie śrubkami na reduktorze oraz registrem na wężu dawało poprawną pracę w całym zakresie temperatur, ale skład mieszanki był do bani.

Więc nie mieszaj dwóch różnych instalacji, bo to inne bajki są.

Pozdr.