Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o wtrysk bezpośredni

Featured Replies

Napisano

Czy silniki benzynowe z bezpośrednim wtryskiem mają przepustnicę i jeśli tak to po co?

Napisano

> Czy silniki benzynowe z bezpośrednim wtryskiem mają przepustnicę i jeśli tak to po co?

Tak. Z 95% prawdopodobieństwem, aby regulować ilość powietrza docierającą do cylindra.

Napisano
  • Autor

> Tak. Z 95% prawdopodobieństwem, aby regulować ilość powietrza docierającą do cylindra.

Ale po co? Na niskich obrotach i tak nie pracują na mieszance stechiometrycznej a na wysokich przepustnica zwiększa opory przepływu w dolocie.

Napisano

> Ale po co? Na niskich obrotach i tak nie pracują na mieszance stechiometrycznej a na wysokich

> przepustnica zwiększa opory przepływu w dolocie.

Wydaje mi się, że sterowanie obrotami silnika nadal polega na zmianie dopływu powietrza. Wtryski podają ilość paliwa odpowiadającą ilości puszczonego powietrza a nie odwrotnie.

Napisano
  • Autor

OK znalazłem info że w Galardo LP560-4 nie ma przepustnicy ale to nie jest "normalny" samochód. Czyli da się bez przepustnicy. Jakie są zatem zalety jej stosowania?

Napisano

> Wydaje mi się, że sterowanie obrotami silnika nadal polega na zmianie dopływu powietrza. Wtryski

> podają ilość paliwa odpowiadającą ilości puszczonego powietrza a nie odwrotnie.

oczywiscie. Silnik z zaplonem iskrowym (benzyniak) jest sterowany na zasadzie ILOSCIOWEJ a nie JAKOSCIOWEJ jak diesel. Po prostu mieszanka paliwo-powietrze jest palna tylko w pewnym zakresie skladu.

Wiec musi byc albo przepustnica albo system regulacji ilosci mieszanki wzniosem zaworow (Valvetronic, Multiair, Valvematic)

Napisano

> Czy silniki benzynowe z bezpośrednim wtryskiem mają przepustnicę i jeśli tak to po co?

mój bezpośredni wtrysk benzyny z lat 60 ma przepustnicę zlosnik.gif

Napisano

> OK znalazłem info że w Galardo LP560-4 nie ma przepustnicy ale to nie jest "normalny" samochód.

> Czyli da się bez przepustnicy. Jakie są zatem zalety jej stosowania?

Prostota?

Napisano

> Prostota?

raczej wrecz przeciwnie. Prosta to jest przepustnica. Regulacja wzniosem zaworow daje lepsza reakcje na gaz no i nie ma zwezki w dolocie wiec ciut wieksza moc.

Napisano

Ja mam w dieselu dwie przepustnice - przed i za intercoolerem.

Więc zapewne w benzyniaku też są.

Napisano

> raczej wrecz przeciwnie. Prosta to jest przepustnica.

A co innego napisał Toost?

Quote:

Jakie są zatem zalety jej (przepustnicy - przyp. autora, czyli mój
grinser006.gif
) stosowania?

A Toost na to:

Quote:

Prostota?

Napisano

> Ja mam w dieselu dwie przepustnice - przed i za intercoolerem.

> Więc zapewne w benzyniaku też są.

ja mam w suzuki 4 smile.gif

Napisano

> OK znalazłem info że w Galardo LP560-4 nie ma przepustnicy ale to nie jest "normalny" samochód.

> Czyli da się bez przepustnicy. Jakie są zatem zalety jej stosowania?

fiaty z silnikami multiair też przpeustnicy nie mają. Też pewnie normalne nie są zlosnik.gif

Napisano

> fiaty z silnikami multiair też przpeustnicy nie mają.

Ale mają wtrysk pośredni.

To czy silnik benzynowy ma przepustnicę czy nie, jest niezależne od tego czy ma wtrysk pośredni czy bezpośredni.

Dlatego występują wszystkie cztery możliwe kombinacje (pośredni / bezpośredni * przepustnica / bez przepustnicy).

Napisano

> Ale mają wtrysk pośredni.

> To czy silnik benzynowy ma przepustnicę czy nie, jest niezależne od tego czy ma wtrysk pośredni czy

> bezpośredni.

> Dlatego występują wszystkie cztery możliwe kombinacje (pośredni / bezpośredni * przepustnica / bez

> przepustnicy).

moje bmw n42b20 tez ma wtrysk posredni i brak przepustnicy

Napisano

Bo tak było prościej przerobić stare jednostki na wtrysk bezpośredni (np. Opel Z22SE i Z22YH). Taka bardziej ewolucja zamiast rewolucji.