Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki koszt oklejenia auta w celu zmiany koloru?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

jaki byłby koszt oklejenia auta pokroju Berlingo, Partner, Combo jakąś jednokolorową folią w kolorze "oczojeb"? Nie musi być mega dokładnie, oczywiście tylko z zewnątrz. Kleiłem swoje eLki, ale to były różne wzory, szlaczki i cuda wianki. Tu chodzi o jeden kolor, całe auto.

Podpowiecie? wink.gif

Pozdro

Napisano

> Witajcie,

> jaki byłby koszt oklejenia auta pokroju Berlingo, Partner, Combo jakąś jednokolorową folią w

> kolorze "oczojeb"? Nie musi być mega dokładnie, oczywiście tylko z zewnątrz. Kleiłem swoje

> eLki, ale to były różne wzory, szlaczki i cuda wianki. Tu chodzi o jeden kolor, całe auto.

> Podpowiecie?

> Pozdro

hmm oj duże koszty duże ...

a najlepiej to sprawdzić u źródła czyli tam gdzie oklejają biglaugh.gif

Napisano

Jak nie musi byc super dokladnie i jakas dobra folia to ok 2 tys zl. Na dobrej folii i porzadnie to wydatek min 4 tys zl.

Napisano

Mój znajomy obkleił swoje bmw e-90 na czarny mat. Zapłacił ok. 5 tys, teraz juz tego nie chce, chciałby to usunąć, ale schodzi to razem z lakierem. rotfl.gif

Napisano

> Mój znajomy obkleił swoje bmw e-90 na czarny mat. Zapłacił ok. 5 tys, teraz juz tego nie chce,

> chciałby to usunąć, ale schodzi to razem z lakierem.

Firmy, ktore oklejaja daja gwarancje na "rozklejenie", tzn. ze usuna folie i na lakierze nie bedzie zadnych zmatowien, itd i ze lakier bedzie, ALE pod warunkiem, ze lakier jest fabryczny grinser006.gif

Napisano

> Podpowiecie?

Nie dalej jak miesiac temu ktos zakladal identyczny watek, poszukaj w archiwum.

Napisano

> Firmy, ktore oklejaja daja gwarancje na "rozklejenie", tzn. ze usuna folie i na lakierze nie bedzie

> zadnych zmatowien, itd i ze lakier bedzie, ALE pod warunkiem, ze lakier jest fabryczny

(ciekawe jak poznaja, ze NIE JEST fabryczny)

Napisano

> (ciekawe jak poznaja, ze NIE JEST fabryczny)

Po tym, że zejdzie razem z folią hehe.gif

Napisano

> Po tym, że zejdzie razem z folią

W moim poprzednim aucie tez lakier zszedł razem z folią, prawie cały blush.gifzlosnik.gif

Napisano

>Na dobrej folii i porzadnie to

> wydatek min 4 tys zl.

to w tej cenie to masz spokojnie nowy lakier

Napisano

dzwoń po firmach, pisz maila. Po podaniu modelu auta i koloru na jaki chcesz okleić doświadczone firmy podadzą dokładną wycenę.

Jest kilka dobrych firm z Warszawy ok.gif

Napisano

> Za audi S8 krzyczą około 5 tysięcy.

Za dużego pickupa chcieli 4500 do 5500 ale netto yikes.gif

Napisano

zalezy jakim esteta jestes, ok 20 m2 folii potrzeba po ok 60-100 złm2 wiec po taniosci kolega w garazu za pare stowek moze jakos poklei.

Dorze to ok 3000-4000 zl

Napisano

> (ciekawe jak poznaja, ze NIE JEST fabryczny)

a co to za problem?

Bez problemu poznam na kazdym elemencie, nawet bez czujnika lakieru.

Kwestia wiedzy, nawet najlepiej lakierowany element poza fabryka bedzie sie roznil.

Napisano

> to w tej cenie to masz spokojnie nowy lakier

A co to ma do rzeczy? Ktos pyta o koszta oklejenia folia a nie lakierowania. Zreszta porzadne lakierowanie to od 500zl za element.

Napisano

> A co to ma do rzeczy? Ktos pyta o koszta oklejenia folia a nie lakierowania. Zreszta porzadne

> lakierowanie to od 500zl za element.

Przy całym aucie inaczej się to liczy.

Napisano

> Przy całym aucie inaczej się to liczy.

Tak, dochodzi wycinanie szyb, wneki, itd ok.gif

Napisano

> Witajcie,

> jaki byłby koszt oklejenia auta pokroju Berlingo, Partner, Combo jakąś jednokolorową folią w

> kolorze "oczojeb"? Nie musi być mega dokładnie, oczywiście tylko z zewnątrz. Kleiłem swoje

> eLki, ale to były różne wzory, szlaczki i cuda wianki. Tu chodzi o jeden kolor, całe auto.

> Podpowiecie?

> Pozdro

Koszt folii firmy oracal "15 letniej" to 70zł za m2. Obklejenie taką folią jest proste, bo folia jest niesamowicie plastyczna i po rozgrzaniu można z nią robić wszystko.

Koszta to około 2000 - 4000zł w firmie, lub kup folię i poszukaj kogoś kto w takich firmach pracuje i zrobi na fuche za 500zł.

Napisano

> a co to za problem?

> Bez problemu poznam na kazdym elemencie, nawet bez czujnika lakieru.

> Kwestia wiedzy, nawet najlepiej lakierowany element poza fabryka bedzie sie roznil.

A jeśli CAŁE auto było lakierowane, łącznie z wnętrzem, demontażem wszystkiego do gołej budy? hmm.gif

Napisano

> A jeśli CAŁE auto było lakierowane, łącznie z wnętrzem, demontażem wszystkiego do gołej budy?

Każdy lakiernik bez czujnika grubości lakieru powie Ci o tym, że było malowane. Sam nie jestem lakiernikiem, a widzę takie rzeczy w 80% aut. Tu nie trzeba filozofii, ani sprzętu za miliony.

Napisano

koleszka ostatnio pomalował auto Plasti Lak-iem za całość zapłacił 1500zł Audi A6 . Wyszło całkiem całkiem

Plasti Lak jest to odpowiednik Plasti Dip - u

Napisano

> koleszka ostatnio pomalował auto Plasti Lak-iem za całość zapłacił 1500zł Audi A6 . Wyszło całkiem

> całkiem

> Plasti Lak jest to odpowiednik Plasti Dip - u

a jak z wytrzymaloscia mechaniczna powloki? nadaje się to cos wiecej, niz na plastiki wewnatrz? np. na felgi?

Napisano

ma to dopiero tydzień, wygląda że wytrzymałe, struktura powłoki szorstka, gumowata. Na youtube są filmy jak robią felgi i auta .

Napisano

> ma to dopiero tydzień, wygląda że wytrzymałe, struktura powłoki szorstka, gumowata. Na youtube są

> filmy jak robią felgi i auta .

Robic robia, ale jak to wyglada po sezonie?

Napisano

na to pytanie odpowiem po zimie, pewnie już będzie widać jakieś niedoskonałości tego specyfiku.

Własnie sie dowiedziałem że obok mnie otwiera sie firma co okleja auta to może coś sie dowiem na temat palsti dipu

Napisano

> Każdy lakiernik bez czujnika grubości lakieru powie Ci o tym, że było malowane. Sam nie jestem

> lakiernikiem, a widzę takie rzeczy w 80% aut. Tu nie trzeba filozofii, ani sprzętu za miliony.

Nie chodzi tu o jakiś drogi i fachowy sprzęt. Z tego co zrozumiałem wcześniej to MavGT pisał o tym, że lakierowany element można poznać po tym, że różni się od reszty. Jeśli jednak całe auto było lakierowane to nic się nie różni grinser006.gif No chyba że nawet najlepiej położony lakier jest mimo wszystko gorszej jakości niż fabryczny i to też da się jakoś zauważyć... hmm.gif

Napisano

> Mój znajomy obkleił swoje bmw e-90 na czarny mat. Zapłacił ok. 5 tys, teraz juz tego nie chce,

> chciałby to usunąć, ale schodzi to razem z lakierem.

Masz jakieś fotki jak to wyglądało po oklejeniu? Czemu zrywa folie?